Bijna jarig?
klik hier!Home   Argentinië

Argentinië

Inhoud

 • 1. Inleiding
 • 2. Waar ligt Argentinië
 • 3. De vlag
 • 4. De ontdekking
 • 5. Het landschap
 • 6. Het klimaat
 • 7. Inwoners
 • 8. Eten
 • 9. Feesten
 • 10. Nawoord
 • 11. Bibliotheek

Inleiding

Ik ga in mijn werkstuk vertellen over Argentinië. Ik ga vertellen hoe en wanneer het is ontdekt, maar ook wat over het landschap en het klimaat. Ik hoop dat u het leuk vindt om te lezen en dat u er nog wat van leert.

Waar ligt Argentinië?

Argentinië ligt in Zuid-Amerika.  De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. De buurlanden zijn: Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia en Chili. Argentinië heeft een oppervlakte van bijna 2,8 miljoen dat is 67x groter dan Nederland. Er wonen zo’n 35 miljoen mensen in Argentinië.
Argentinië heeft ook erg veel provincies in totaal 23. Dit zijn ze:
Jujuy, Salta, Formosa, Chaco, Catamarca, Tucuman, Santiago del estero, Estero, Santa fee, Corrientes, Misiones, La rioja, Cordoba, Entre rios, San juan, Mendoza, San juan, La pampa, Beunos Aires, Neuquén, Rio negro, Chubut, Santa cruz en Tierra del fuego.


De langste rivier is de parana.


De hoogste berg is de aconcagau die is bijna 7000 meter hoog.

De vlag

 • De blauwe strepen staan voor de lucht in mei. De maand van de Argentijnse revolutie
 • De witte staat voor zuiverheid.
 • En het zonnetje in het midden is de meizon.

De ontdekking

De geschiedenis van Argentinië begint in Zuid-Amerika. De eerste mensen die in Zuid-Amerika kwamen waren afkomstig uit Azië. Ze waren ongeveer 240 duizend voor Christus via de Beringstraat overgestoken naar Noord-Amerika. Ze deden er duizenden jaren over om van Midden-Amerika naar Zuid-Amerika te varen. In 10 duizend voor Christus bereiken de eerste Aziaten Argentinië, helemaal in het zuidelijke deel, dicht bij Antarctica. In 1516 bereikte de eerste Europeanen Argentinië. Dat was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Diaz de Solis.
Juan Diaz en zijn mannen werden vlak nadat ze waren aan gekomen gedood door de Charrau de stam die er toen leefde. 4 Jaar later ontdekt een andere Spanjaard de nu naar hem vernoemde straat tussen het zuid punt van Zuid-Argentinië en vuurland.
In 1526 verkende Sebastiaan Cabot het gebied van de Rio de La Plata waar hij het eerste kamp oprichtte dat later weer verlaten zou worden. In 1536 bereikte een de ontdekkingsreiziger Pedro de Mendora het gebied en richtte de stad Buenos Aires wat nu nog steeds de hoofdstad is. Het was in die tijd niet makkelijk om een permanent kamp te vestigen in Argentinië . De indiaanse bevolking was niet blij met de komst van de Spanjaarden en probeerde hun dan ook zo snel mogelijk weg te krijgen . Pas in 1580 was het in Buenos Aires veilig genoeg voor de Spanjaarden om zich er voor altijd te vestigen.

In de tweede helft van de 16e eeuw stichtte nieuwe Spaanse kolonisten de plaatsen zoals: Santa Fe en Cordoba. In de 17e eeuw hadden ze geld te kort en verkochten ze stukken land aan privé eigenaars .Zo kwamen Europeanen en criollo’s in het bezit van enorme stukken land. In de tweede helft van de 18e eeuw kwam het Spaanse bestuur in moeilijkheden en ontstonden er grote financiële problemen. Het Engelse leger maakte van die gelegenheid gebruikt en vielen Buenos Aires aan. Maar naar twee maanden werden de Engelse weg gedreven door de Spanjaarden. 1807 probeerde het Engelse leger weer om beunos Aires aan te vallen maar dat was weer niet gelukte. Op 25 mei brak de zogenaamde mei revolutie uit en kreeg Buenos Aires een nieuw bestuur . Op 9 juli 1816 werd Argentinië officieel onafhankelijk, maar de politieke onrust heeft nog tientallen jaren geduurd. 1860 kreeg Argentinië zijn eigen naam en werd Buenos Aires officieel de hoofdstad.

Het landschap

Het landschap van Argentinië kun je verdelen in 4 delen: De Pampa, De Vlaktes, Patagonië en het Andesgebergte.

De Pampa ligt in het midden van Argentinië.
De Pampa is een kwart van heel Argentinië er woont dan ook meer dan 66% van de hele bevolking. De noordelijke en oostelijke deel noemen ze ook wel “Pampa Humeda” ,dat betekent vochtige Pampa. In dat gebied liggen veel grote steden waar onder Buenos Aires .
Het zuiden en het westen worden ook wel de “Pampa Seca” genoemd. Dat betekent droge pampa

De vlaktes liggen in het noordoosten van het land. Op de vlakte is veel bos te vinden en het tropische regenwoud van Misiones.

Patagonië ligt in het zuidelijke deel van Argentinië. Patagonië is ook een kwart van het land, maar er woont maar 1 tot 3% van de bevolking, dat komt, omdat het zo dicht bij de zuidpool ligt.

 

Klimaat

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond dat betekend als het bij ons winter is dan is het bij hun zomer, de seizoenen zijn dus omgedraaid.

In het noordoosten van het land is het winters droog en zomers vochtig en warm de temperatuur kan op lopen tot wel 50 graden. Daarnaast valt er ook erg veel regen.
Als je van het oosten naar het westen rijdt, zie je de regenval teruglopen van 150 cm naar 50 cm per jaar. Het midden van het land kent een zacht klimaat. Omdat het zomers in Buenos Aires erg warm kan zijn gaan de meeste mensen naar kerstmis naar het strand om verkoeling te zoeken. Patagonië is de koudste streek. De temperatuur daalt ook omdat het aan de Atlantische oceaan ligt . Het oosten is erg droog op sommige plekken valt dan ook nooit regen .

Inwoners

De gaucho’s zijn al jaren lang het symbool van Argentinië . Ze trekken te paard over de pampa. Tegenwoordig zijn er nog veel mensen die zich zelf gaucho noemen. Ze temden paarden en dreven koeien bij elkaar om ze dan te slachten.
Tegenwoordig werken ze op veeteelt en landbouw bedrijven net als de meeste andere inwoners.

Uiterlijk

Ze dragen een zwarte hoed, een overhemd en een bombacha dat is een lekker zitten de wijde broek. Hij heeft ook een riem met een grote zilveren gesp en een poncho. Het meeste dragen ook nog een halsdoek en laarzen met zilveren sporen. Dit is een boleadora een touw met aan het uiteinde 3 lange leren riemen daar zit een leren bal of steen aan. Dit gooien ze om de poten en zo vingen ze een kalf.
De meeste dragen nu gewone kleding . De kinderen gaan pas op hun 6 naar school en de basisschool heeft 7 klassen. Daarna gaan ze net als ons naar de middelbare school, als arme kinderen dat niet kunnen moeten ze werken.

 
Boleadora

Eten

Er zijn niet veel Argentijnse gerechten. De meeste komen uit Duitsland, Spanje en Italië. Asado, mate en milbrillo dat zijn wel echte Argentijnse gerechten. Asado is een grote barbecue . Ze doen dat vaak met veel familie. Argentijnen zijn erg gehecht aan hun familie. Soms worden ze allemaal in een huis of erg dicht in de buurt.

Zo als Nederlanders koffie drinken, drinken de Argentijnen mate. Mate is een soort groene thee. Ze doen de kruiden in een uit geholde kalbas dan gieten ze er heet water bij. Ze drinken de mate met een bombillla uit de kalbas een bombilla is een ijzeren rietje.
Ze drinken dat vaak met veel mensen bij elkaar. Het staat namelijk in het teken van vrijheid.

Membrillo is een soort jam gemaakt van kweekperen. De kweekpeer kan je vergelijken met een harde appel.

 

 

Feesten

Er zijn veel verschillende feesten in Argentinië . Ik ga vertellen over het wijn festival en de folklore.

Het wijnfeest

In de stad Mendoza wordt elk jaar in maart la fietsa nacional de la vendimo gevierd. In die tijd komen veel mensen die kant op. Het feest duurt ruim een week. Het feest wordt ten ere van de wijnoogst gehouden. Er zijn concerten, exposities en volkdansen. Elk jaar komt de bisschop de wijn zegenen en worden er grote optochten gehouden met bands, praalwagens en old timers.Het feest wordt afgesloten met de verkiezing van de koningin van het festival en een spectaculaire vuurwerk show.

Folklore

In Cosquin in de provincie Cordoba wordt eind januari het nationale folklore festival gehouden . Honderden mensen komen dan die kant uit om te volksdansen op live volksmuziek.

Nawoord

Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken. Ik vond het ook erg interessant om allerlei dingen van een ander land te weten. Op google vond je bijna niks over Argentinië. Ik heb erg lang gezocht maar ik vond niks. Dus ben ik naar de bibliotheek gaan en daar allemaal boeken gezocht. Daar was ook niet zo heel veel maar ik heb toch nog twee boeken gevonden. De heb ik helemaal gelezen en toen ben ik verder gegaan. Ik hoop dat u dit met plezier heeft gelezen en er nog wat van heeft opgestoken.

Bibliografie

Boeken

Landen van de wereld: argentinië
Nicole Frank, vert. P. de Bakker
2002, Eten-leur, Ars Scribendi
SISO: Argentinië 991
ISBN: 9054956321

Met het oog op Argenitië
G. Mesenas & Nicole Frank
2002, Eten-Leur, Ars Scribendi
SISO: Argentinië 991
ISBN : 9054956453

 

  5 Reacties

  • Marbroos99@gmail.com

   Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????

  • lol in the house

   ja eigenlijk en ik had nog een vraag
   er staat niets over het nationale gerecht
   weet je er iets van ???? :-(

  • Mr. Gaat je niks aan

   Goeie hoor!

  • Je moeder

   cool ik heb mijn hele presentatie ovegeschreven en ik heb een tiennnnnnnnnnnnnnnnnnn$__$

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen