Bijna jarig?
klik hier!Home   Argentinië

Argentinië


Inhoud

 • 1. Inleiding
 • 2. Waar ligt Argentinië
 • 3. De vlag
 • 4. De ontdekking
 • 5. Het landschap
 • 6. Het klimaat
 • 7. Inwoners
 • 8. Eten
 • 9. Feesten
 • 10. Nawoord
 • 11. Bibliotheek

Inleiding

Ik ga in mijn werkstuk vertellen over Argentinië. Ik ga vertellen hoe en wanneer het is ontdekt, maar ook wat over het landschap en het klimaat. Ik hoop dat u het leuk vindt om te lezen en dat u er nog wat van leert.

Waar ligt Argentinië?

Argentinië ligt in Zuid-Amerika.  De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. De buurlanden zijn: Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia en Chili. Argentinië heeft een oppervlakte van bijna 2,8 miljoen dat is 67x groter dan Nederland. Er wonen zo’n 35 miljoen mensen in Argentinië.
Argentinië heeft ook erg veel provincies in totaal 23. Dit zijn ze:
Jujuy, Salta, Formosa, Chaco, Catamarca, Tucuman, Santiago del estero, Estero, Santa fee, Corrientes, Misiones, La rioja, Cordoba, Entre rios, San juan, Mendoza, San juan, La pampa, Beunos Aires, Neuquén, Rio negro, Chubut, Santa cruz en Tierra del fuego.


De langste rivier is de parana.


De hoogste berg is de aconcagau die is bijna 7000 meter hoog.

De vlag

 • De blauwe strepen staan voor de lucht in mei. De maand van de Argentijnse revolutie
 • De witte staat voor zuiverheid.
 • En het zonnetje in het midden is de meizon.

De ontdekking

De geschiedenis van Argentinië begint in Zuid-Amerika. De eerste mensen die in Zuid-Amerika kwamen waren afkomstig uit Azië. Ze waren ongeveer 240 duizend voor Christus via de Beringstraat overgestoken naar Noord-Amerika. Ze deden er duizenden jaren over om van Midden-Amerika naar Zuid-Amerika te varen. In 10 duizend voor Christus bereiken de eerste Aziaten Argentinië, helemaal in het zuidelijke deel, dicht bij Antarctica. In 1516 bereikte de eerste Europeanen Argentinië. Dat was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Diaz de Solis.
Juan Diaz en zijn mannen werden vlak nadat ze waren aan gekomen gedood door de Charrau de stam die er toen leefde. 4 Jaar later ontdekt een andere Spanjaard de nu naar hem vernoemde straat tussen het zuid punt van Zuid-Argentinië en vuurland.
In 1526 verkende Sebastiaan Cabot het gebied van de Rio de La Plata waar hij het eerste kamp oprichtte dat later weer verlaten zou worden. In 1536 bereikte een de ontdekkingsreiziger Pedro de Mendora het gebied en richtte de stad Buenos Aires wat nu nog steeds de hoofdstad is. Het was in die tijd niet makkelijk om een permanent kamp te vestigen in Argentinië . De indiaanse bevolking was niet blij met de komst van de Spanjaarden en probeerde hun dan ook zo snel mogelijk weg te krijgen . Pas in 1580 was het in Buenos Aires veilig genoeg voor de Spanjaarden om zich er voor altijd te vestigen.

In de tweede helft van de 16e eeuw stichtte nieuwe Spaanse kolonisten de plaatsen zoals: Santa Fe en Cordoba. In de 17e eeuw hadden ze geld te kort en verkochten ze stukken land aan privé eigenaars .Zo kwamen Europeanen en criollo’s in het bezit van enorme stukken land. In de tweede helft van de 18e eeuw kwam het Spaanse bestuur in moeilijkheden en ontstonden er grote financiële problemen. Het Engelse leger maakte van die gelegenheid gebruikt en vielen Buenos Aires aan. Maar naar twee maanden werden de Engelse weg gedreven door de Spanjaarden. 1807 probeerde het Engelse leger weer om beunos Aires aan te vallen maar dat was weer niet gelukte. Op 25 mei brak de zogenaamde mei revolutie uit en kreeg Buenos Aires een nieuw bestuur . Op 9 juli 1816 werd Argentinië officieel onafhankelijk, maar de politieke onrust heeft nog tientallen jaren geduurd. 1860 kreeg Argentinië zijn eigen naam en werd Buenos Aires officieel de hoofdstad.

Het landschap

Het landschap van Argentinië kun je verdelen in 4 delen: De Pampa, De Vlaktes, Patagonië en het Andesgebergte.

De Pampa ligt in het midden van Argentinië.
De Pampa is een kwart van heel Argentinië er woont dan ook meer dan 66% van de hele bevolking. De noordelijke en oostelijke deel noemen ze ook wel “Pampa Humeda” ,dat betekent vochtige Pampa. In dat gebied liggen veel grote steden waar onder Buenos Aires .
Het zuiden en het westen worden ook wel de “Pampa Seca” genoemd. Dat betekent droge pampa

De vlaktes liggen in het noordoosten van het land. Op de vlakte is veel bos te vinden en het tropische regenwoud van Misiones.

Patagonië ligt in het zuidelijke deel van Argentinië. Patagonië is ook een kwart van het land, maar er woont maar 1 tot 3% van de bevolking, dat komt, omdat het zo dicht bij de zuidpool ligt.

 

Klimaat

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond dat betekend als het bij ons winter is dan is het bij hun zomer, de seizoenen zijn dus omgedraaid.

In het noordoosten van het land is het winters droog en zomers vochtig en warm de temperatuur kan op lopen tot wel 50 graden. Daarnaast valt er ook erg veel regen.
Als je van het oosten naar het westen rijdt, zie je de regenval teruglopen van 150 cm naar 50 cm per jaar. Het midden van het land kent een zacht klimaat. Omdat het zomers in Buenos Aires erg warm kan zijn gaan de meeste mensen naar kerstmis naar het strand om verkoeling te zoeken. Patagonië is de koudste streek. De temperatuur daalt ook omdat het aan de Atlantische oceaan ligt . Het oosten is erg droog op sommige plekken valt dan ook nooit regen .

Inwoners

De gaucho’s zijn al jaren lang het symbool van Argentinië . Ze trekken te paard over de pampa. Tegenwoordig zijn er nog veel mensen die zich zelf gaucho noemen. Ze temden paarden en dreven koeien bij elkaar om ze dan te slachten.
Tegenwoordig werken ze op veeteelt en landbouw bedrijven net als de meeste andere inwoners.

Uiterlijk

Ze dragen een zwarte hoed, een overhemd en een bombacha dat is een lekker zitten de wijde broek. Hij heeft ook een riem met een grote zilveren gesp en een poncho. Het meeste dragen ook nog een halsdoek en laarzen met zilveren sporen. Dit is een boleadora een touw met aan het uiteinde 3 lange leren riemen daar zit een leren bal of steen aan. Dit gooien ze om de poten en zo vingen ze een kalf.
De meeste dragen nu gewone kleding . De kinderen gaan pas op hun 6 naar school en de basisschool heeft 7 klassen. Daarna gaan ze net als ons naar de middelbare school, als arme kinderen dat niet kunnen moeten ze werken.

 
Boleadora

Eten

Er zijn niet veel Argentijnse gerechten. De meeste komen uit Duitsland, Spanje en Italië. Asado, mate en milbrillo dat zijn wel echte Argentijnse gerechten. Asado is een grote barbecue . Ze doen dat vaak met veel familie. Argentijnen zijn erg gehecht aan hun familie. Soms worden ze allemaal in een huis of erg dicht in de buurt.

Zo als Nederlanders koffie drinken, drinken de Argentijnen mate. Mate is een soort groene thee. Ze doen de kruiden in een uit geholde kalbas dan gieten ze er heet water bij. Ze drinken de mate met een bombillla uit de kalbas een bombilla is een ijzeren rietje.
Ze drinken dat vaak met veel mensen bij elkaar. Het staat namelijk in het teken van vrijheid.

Membrillo is een soort jam gemaakt van kweekperen. De kweekpeer kan je vergelijken met een harde appel.

 

 

Feesten

Er zijn veel verschillende feesten in Argentinië . Ik ga vertellen over het wijn festival en de folklore.

Het wijnfeest

In de stad Mendoza wordt elk jaar in maart la fietsa nacional de la vendimo gevierd. In die tijd komen veel mensen die kant op. Het feest duurt ruim een week. Het feest wordt ten ere van de wijnoogst gehouden. Er zijn concerten, exposities en volkdansen. Elk jaar komt de bisschop de wijn zegenen en worden er grote optochten gehouden met bands, praalwagens en old timers.Het feest wordt afgesloten met de verkiezing van de koningin van het festival en een spectaculaire vuurwerk show.

Folklore

In Cosquin in de provincie Cordoba wordt eind januari het nationale folklore festival gehouden . Honderden mensen komen dan die kant uit om te volksdansen op live volksmuziek.

Nawoord

Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken. Ik vond het ook erg interessant om allerlei dingen van een ander land te weten. Op google vond je bijna niks over Argentinië. Ik heb erg lang gezocht maar ik vond niks. Dus ben ik naar de bibliotheek gaan en daar allemaal boeken gezocht. Daar was ook niet zo heel veel maar ik heb toch nog twee boeken gevonden. De heb ik helemaal gelezen en toen ben ik verder gegaan. Ik hoop dat u dit met plezier heeft gelezen en er nog wat van heeft opgestoken.

Bibliografie

Boeken

Landen van de wereld: argentinië
Nicole Frank, vert. P. de Bakker
2002, Eten-leur, Ars Scribendi
SISO: Argentinië 991
ISBN: 9054956321

Met het oog op Argenitië
G. Mesenas & Nicole Frank
2002, Eten-Leur, Ars Scribendi
SISO: Argentinië 991
ISBN : 9054956453

 

5 Reacties

 • Marbroos99@gmail.com

  Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????Hahaahahahah wat een mooi verhaal. Ik vind het een erg goede spreekbeurt maar ik heb een probleem. Zijn de mensen die in argentinie wonen nu zuid of noord amerikaans???????????????????????????

 • lol in the house

  ja eigenlijk en ik had nog een vraag
  er staat niets over het nationale gerecht
  weet je er iets van ???? :-(

 • Mr. Gaat je niks aan

  Goeie hoor!

 • Je moeder

  cool ik heb mijn hele presentatie ovegeschreven en ik heb een tiennnnnnnnnnnnnnnnnnn$__$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen