Bijna jarig?
klik hier!Home   Motorcross

Motorcross


Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over motorcross omdat ik zelf ook aan motorcross doe want ik vind het echt leuk om te doen!

Hoofdstukken

 1. Motorcross
 2. Bescherming
 3. Wedstrijden
 4. Wat is een crossmotor?
 5. De geschiedenis van de crossmotor.
 6. Hoe werkt de crossmotor?

1. Motorcross

Er zijn verschillende clubs bijvoorbeeld M.O.N en K.N.V.B. M.O.N betekent Motorsport Organisatie Nederland en K.N.V.B betekent Koninklijke Nederlandse Motorrijders Bond. Er zijn ook verschillende plaatsen waar je kunt crossen dat zijn:

 • Overloon
 • Berghem
 • Boekel

Er zijn er nog wel veel meer maar bij deze plaatsen cross ik het meest. Er wordt ook jeugd en volwassenen cross gehouden je moet daarvoor een start bewijs hebben daarvoor moet je betalen. Als je wilt gaan trainen moet je een trainingsbewijs hebben als je een trainingsbewijs hebt kun je overal gaan crossen waar je maar wilt. Heb je geen trainingbewijs dan kun je nergens crossen. Als je een startbewijs hebt kun je elk weekend gaan crossen en kun je prijzen winnen.

Bij een wedstrijd moet je achter start rekken gaan staan daar zie je dan een bord, op dat bord staat een pijltje er is een groene kant en een rode kant, als dat pijltje bij het rode gedeelte is moet je beginnen.

Er is een bus die bijhoudt op welke plaats je staat.
Op het einde kun je dan kijken op welke plaats je staat (dat kun je zien op die bus)
Dan is er nog een man die bordjes laat zien hoeveel rondjes je nog moet rijden hij doet dat met een soort vlaggetje je noemt dat vlaggen. Er zijn ook nog mensen die op de baan moeten gaan staan en die dan een gele vlag hebben, die vlag is ervoor als er iemand valt dan moet die man met de vlag vlaggen dan weten de andere crossers dat er iemand gevallen is.
Er zijn allemaal dingen die je moet doen bij een crossweekend bijvoorbeeld de startrekken verzorgen en bonnen voor de leden uitdelen voor gratis eten en drinken en de mensen de parkeer- plekken laten zien (die daar komen kijken) de hamburgers bakken en de friettent verzorgen.

2. Bescherming

Je hebt verschillende beschermingen zoals de bodyprotector en de kniebescherming en een helm en laarzen een nekband en een broek en een trui en handschoenen en een bril en een nierband.

 • Waar de bodyprotector voor is: de bodyprotector is voor als iemand over je borst of rug heen rijdt heb je er altijd een bescherming overheen en als je gevallen bent en de crossmotor ligt op je buik heb je altijd bescherming overheen.
 • De kniebescherming is ervoor om je knieën te beschermen en als je gevallen bent en als je onder de crossmotor ligt met je knieën dan heb je bescherming op je knieën.
 • Een helm is ervoor om je hoofd te beschermen bij als je gevallen bent en er rijdt iemand over je hoofd heen en dan heb je nog bescherming over je hoofd.
 • Laarzen zijn ervoor voor je voeten te beschermen bij als je gevallen bent en er rijdt iemand over je voeten heen dan heb je nog bescherming erover.
 • Een nekband is ervoor om je nek te beschermen bij als je springt en je komt hard neer en dan gaat je nek heel hard openneer en daarvoor heb je die nekband dat je hoofd niet zo openneer gaat.
 • De bril is ervoor dat je geen zand in je ogen krijgt en als er zand op de bril zit kan je aan een touwtje trekken en dat zorgt ervoor dat het zand eraf gaat, als je aan het touwtje trek beweegt er plastic en dat zorgt dat het zand eraf gaat.

De wedstrijden

Er worden verschillende wedstrijden gehouden. Dat zijn de regiocro ss en de mx1 cross en de mx2 cross. En de clubwedstrijden en de nationale cross enz.

 • Bij de regiocross doen de mensen uit Noord-Brabant mee en ze mogen mee doen vanaf 50 cc automaat tot 500 cc
 • Bij de mx1 mogen allen mensen mee doen vanaf 125cc tot 500cc.
 • Bij de mx2 mogen ook allen mensen mee doen vanaf 125cc tot 500cc.
 • Bij de club wedstrijden mogen alleen de mensen komen crossen die bij de club horen dan heb je twee groepen 85cc en 125cc, 85cc is voor de kinderen onder de 14 jaar en de 125cc is voor de mensen boven de 14 jaar.
 • Bij de nationale cross doen de mensen mee uit het hele land vanaf 50cc automaat tot 500cc.

Als de crossmotors boven 102 decibel zitten mogen ze niet mee doen aan de cross wedstrijd.
Er is ook een bus die bijhoudt hoeveelste je staat en zegt of er iemand gevallen is.
Op het eind van de bus hangt er een briefje met erop hoeveelste je staat. De bus is van de M.O.N, dat betekent. Motorsport Organisatie Nederland.

4. Wat is een crossmotor

Een crossmotor is een voertuig op twee wielen,aangedreven door een motor. Vaak met een benzine motor waarvan de cilinderinhoud tussen de 50 cc en 500 cc. Rond het jaar 1920 is de crossmotor ontstaan en hiermee bedoel ik dat vanaf die tijd alle crossmotoren dezelfde bediening hebben. Hier enkele voorbeelden van de bediening:

 • Het rechter handvat is om gas te geven.
 • De hendel aan het stuur rechts is voor te remmen met het voorwiel.
 • De hendel links aan het stuur is voor te koppelen.
 • Met de rechtervoet bedien je de achterrem.
 • Met de linkervoet bedien je de versnellingen.

Motorcross is een gewaagde sport. Door de banden met noppen erop,kun je snel over de baan. De noppen klemmen zich vast aan de baan.

5. De geschiedenis van de crossmotor

Omdat de gewone motorfiets eerder uitgevonden is als de crossmotor wil ik hier eerst wat van vertellen. Gottlieb Daimler heeft in 1880 de eerste motorfiets ontworpen. Deze motor had een houten frame en had een stoommotor. Al snel werd deze vervangen door een benzinemotor. In 1894 bouwden de Duitse broers Hildebrand een motorfiets met een stalen frame en een benzine-motor. Deze reed maar 40 km/u en dat was snel genoeg want deze motorfiets had als rem een metalen schijf die over de grond heen sleurde. Door de uitvinding van de benzine-motor gingen meer mensen motoren uitvinden. In 1901 kwamen de Parijse broers Welners op het idee om de motor tussen de 2 wielen te monteren. Het achterwiel werd aangedreven door een leren riem en was de eerste motorfiets die velgremmen had. Dit type motorfiets was het begin van de ontwikkeling van de motorfiets in de 20ste eeuw. In Europa en Amerika werden toen overal motorfietsen gemaakt. Tijdens de 1e en 2e wereldoorlog gebruikte het leger ook heel veel motorfietsen. Na de 2e wereldoorlog werden er over de hele wereld motorfietsen gebouwd.

6. Hoe werkt een crossmotor.

In dit hoofdstuk ga ik beschrijven hoe de motor van een crossmotor werkt en hoe de motor kan rijden en remmen. De crossmotor. De motor van de crossmotor kan draaien doordat er een verbranding plaatsvindt. Door de verbranding van de brandstof wordt de zuiger in de cilinder naar beneden geduwd. Als de motor wil blijven werken moeten er steeds 4 dingen opnieuw gebeuren:

 1. brandstof moet in de cilinder komen.
 2. de lucht en brandstof moeten samengeperst worden.
 3. het mengsel moet verbranden.
 4. de verbrande gassen moeten de cilinder uit.

Dit alles gaat echt heel snel.
Er zijn verschillende motoren 2 takt en 4 takt. Het verschil tussen deze 2 is dat bij 2 takt de zuiger 2 bewegingen maakt om de brandstof te laten verbranden en bij 4 takt de zuiger 4 slagen nodig heeft om de brandstof te laten verbranden.

De versnelling

De motor brengt kracht over als de brandstof tegen de zuigers drukt en de zuigers en de krukas bewegen. De kracht wordt daarna door het versnellingssysteem overgebracht naar het achterwiel. Door de tandwielen kan de motorfiets hard en zacht rijden.

De aandrijving

Dit is de verbinding tussen de motor en het achterwiel. Je hebt 3 verschillende soorten manieren om het achterwiel aan te drijven:

 1. de kettingaandrijving.
 2. de riemaandrijving.
 3. de cardanas.
 • De kettingaandrijving is dat de wielen aangedreven worden door 2 tandwielen en een rolketting, net als bij je fiets. Dit is ook de aandrijving van mijn crossmotor.
 • De riemaandrijving is dat de wielen worden aangedreven door 2 schijven die met een riem worden aangedreven.
 • De cardanas is gewoon een as die door een motoraandrijfmechanisme wordt aangedreven.

De remmen

Door versnellingen kan de motor rijden en door remmen kan de motor remmen. Er zijn 2 soorten remsystemen;

 1. trommelen
 2. schijfrem
 • Een schijfrem is een schijf die met het wiel meedraait en remt doordat een remklauw die bij het remmen tegen de schijf aandrukt.
 • Een trommelrem remt door een remschoen die tegen een komvormige trommel aan drukt die op het wiel is aangebracht. Dit was mijn werkstuk ik vond het leuk om te doen.

Ik heb de informatie gehaald uit het M.O.N boekje en www.kawasaki.nl.

 

9 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen