Bijna jarig?
klik hier!Home   Motorcross

Motorcross


Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over motorcross omdat ik zelf ook aan motorcross doe want ik vind het echt leuk om te doen!

Hoofdstukken

 1. Motorcross
 2. Bescherming
 3. Wedstrijden
 4. Wat is een crossmotor?
 5. De geschiedenis van de crossmotor.
 6. Hoe werkt de crossmotor?

1. Motorcross

Er zijn verschillende clubs bijvoorbeeld M.O.N en K.N.V.B. M.O.N betekent Motorsport Organisatie Nederland en K.N.V.B betekent Koninklijke Nederlandse Motorrijders Bond. Er zijn ook verschillende plaatsen waar je kunt crossen dat zijn:

 • Overloon
 • Berghem
 • Boekel

Er zijn er nog wel veel meer maar bij deze plaatsen cross ik het meest. Er wordt ook jeugd en volwassenen cross gehouden je moet daarvoor een start bewijs hebben daarvoor moet je betalen. Als je wilt gaan trainen moet je een trainingsbewijs hebben als je een trainingsbewijs hebt kun je overal gaan crossen waar je maar wilt. Heb je geen trainingbewijs dan kun je nergens crossen. Als je een startbewijs hebt kun je elk weekend gaan crossen en kun je prijzen winnen.

Bij een wedstrijd moet je achter start rekken gaan staan daar zie je dan een bord, op dat bord staat een pijltje er is een groene kant en een rode kant, als dat pijltje bij het rode gedeelte is moet je beginnen.

Er is een bus die bijhoudt op welke plaats je staat.
Op het einde kun je dan kijken op welke plaats je staat (dat kun je zien op die bus)
Dan is er nog een man die bordjes laat zien hoeveel rondjes je nog moet rijden hij doet dat met een soort vlaggetje je noemt dat vlaggen. Er zijn ook nog mensen die op de baan moeten gaan staan en die dan een gele vlag hebben, die vlag is ervoor als er iemand valt dan moet die man met de vlag vlaggen dan weten de andere crossers dat er iemand gevallen is.
Er zijn allemaal dingen die je moet doen bij een crossweekend bijvoorbeeld de startrekken verzorgen en bonnen voor de leden uitdelen voor gratis eten en drinken en de mensen de parkeer- plekken laten zien (die daar komen kijken) de hamburgers bakken en de friettent verzorgen.

2. Bescherming

Je hebt verschillende beschermingen zoals de bodyprotector en de kniebescherming en een helm en laarzen een nekband en een broek en een trui en handschoenen en een bril en een nierband.

 • Waar de bodyprotector voor is: de bodyprotector is voor als iemand over je borst of rug heen rijdt heb je er altijd een bescherming overheen en als je gevallen bent en de crossmotor ligt op je buik heb je altijd bescherming overheen.
 • De kniebescherming is ervoor om je knieën te beschermen en als je gevallen bent en als je onder de crossmotor ligt met je knieën dan heb je bescherming op je knieën.
 • Een helm is ervoor om je hoofd te beschermen bij als je gevallen bent en er rijdt iemand over je hoofd heen en dan heb je nog bescherming over je hoofd.
 • Laarzen zijn ervoor voor je voeten te beschermen bij als je gevallen bent en er rijdt iemand over je voeten heen dan heb je nog bescherming erover.
 • Een nekband is ervoor om je nek te beschermen bij als je springt en je komt hard neer en dan gaat je nek heel hard openneer en daarvoor heb je die nekband dat je hoofd niet zo openneer gaat.
 • De bril is ervoor dat je geen zand in je ogen krijgt en als er zand op de bril zit kan je aan een touwtje trekken en dat zorgt ervoor dat het zand eraf gaat, als je aan het touwtje trek beweegt er plastic en dat zorgt dat het zand eraf gaat.

De wedstrijden

Er worden verschillende wedstrijden gehouden. Dat zijn de regiocro ss en de mx1 cross en de mx2 cross. En de clubwedstrijden en de nationale cross enz.

 • Bij de regiocross doen de mensen uit Noord-Brabant mee en ze mogen mee doen vanaf 50 cc automaat tot 500 cc
 • Bij de mx1 mogen allen mensen mee doen vanaf 125cc tot 500cc.
 • Bij de mx2 mogen ook allen mensen mee doen vanaf 125cc tot 500cc.
 • Bij de club wedstrijden mogen alleen de mensen komen crossen die bij de club horen dan heb je twee groepen 85cc en 125cc, 85cc is voor de kinderen onder de 14 jaar en de 125cc is voor de mensen boven de 14 jaar.
 • Bij de nationale cross doen de mensen mee uit het hele land vanaf 50cc automaat tot 500cc.

Als de crossmotors boven 102 decibel zitten mogen ze niet mee doen aan de cross wedstrijd.
Er is ook een bus die bijhoudt hoeveelste je staat en zegt of er iemand gevallen is.
Op het eind van de bus hangt er een briefje met erop hoeveelste je staat. De bus is van de M.O.N, dat betekent. Motorsport Organisatie Nederland.

4. Wat is een crossmotor

Een crossmotor is een voertuig op twee wielen,aangedreven door een motor. Vaak met een benzine motor waarvan de cilinderinhoud tussen de 50 cc en 500 cc. Rond het jaar 1920 is de crossmotor ontstaan en hiermee bedoel ik dat vanaf die tijd alle crossmotoren dezelfde bediening hebben. Hier enkele voorbeelden van de bediening:

 • Het rechter handvat is om gas te geven.
 • De hendel aan het stuur rechts is voor te remmen met het voorwiel.
 • De hendel links aan het stuur is voor te koppelen.
 • Met de rechtervoet bedien je de achterrem.
 • Met de linkervoet bedien je de versnellingen.

Motorcross is een gewaagde sport. Door de banden met noppen erop,kun je snel over de baan. De noppen klemmen zich vast aan de baan.

5. De geschiedenis van de crossmotor

Omdat de gewone motorfiets eerder uitgevonden is als de crossmotor wil ik hier eerst wat van vertellen. Gottlieb Daimler heeft in 1880 de eerste motorfiets ontworpen. Deze motor had een houten frame en had een stoommotor. Al snel werd deze vervangen door een benzinemotor. In 1894 bouwden de Duitse broers Hildebrand een motorfiets met een stalen frame en een benzine-motor. Deze reed maar 40 km/u en dat was snel genoeg want deze motorfiets had als rem een metalen schijf die over de grond heen sleurde. Door de uitvinding van de benzine-motor gingen meer mensen motoren uitvinden. In 1901 kwamen de Parijse broers Welners op het idee om de motor tussen de 2 wielen te monteren. Het achterwiel werd aangedreven door een leren riem en was de eerste motorfiets die velgremmen had. Dit type motorfiets was het begin van de ontwikkeling van de motorfiets in de 20ste eeuw. In Europa en Amerika werden toen overal motorfietsen gemaakt. Tijdens de 1e en 2e wereldoorlog gebruikte het leger ook heel veel motorfietsen. Na de 2e wereldoorlog werden er over de hele wereld motorfietsen gebouwd.

6. Hoe werkt een crossmotor.

In dit hoofdstuk ga ik beschrijven hoe de motor van een crossmotor werkt en hoe de motor kan rijden en remmen. De crossmotor. De motor van de crossmotor kan draaien doordat er een verbranding plaatsvindt. Door de verbranding van de brandstof wordt de zuiger in de cilinder naar beneden geduwd. Als de motor wil blijven werken moeten er steeds 4 dingen opnieuw gebeuren:

 1. brandstof moet in de cilinder komen.
 2. de lucht en brandstof moeten samengeperst worden.
 3. het mengsel moet verbranden.
 4. de verbrande gassen moeten de cilinder uit.

Dit alles gaat echt heel snel.
Er zijn verschillende motoren 2 takt en 4 takt. Het verschil tussen deze 2 is dat bij 2 takt de zuiger 2 bewegingen maakt om de brandstof te laten verbranden en bij 4 takt de zuiger 4 slagen nodig heeft om de brandstof te laten verbranden.

De versnelling

De motor brengt kracht over als de brandstof tegen de zuigers drukt en de zuigers en de krukas bewegen. De kracht wordt daarna door het versnellingssysteem overgebracht naar het achterwiel. Door de tandwielen kan de motorfiets hard en zacht rijden.

De aandrijving

Dit is de verbinding tussen de motor en het achterwiel. Je hebt 3 verschillende soorten manieren om het achterwiel aan te drijven:

 1. de kettingaandrijving.
 2. de riemaandrijving.
 3. de cardanas.
 • De kettingaandrijving is dat de wielen aangedreven worden door 2 tandwielen en een rolketting, net als bij je fiets. Dit is ook de aandrijving van mijn crossmotor.
 • De riemaandrijving is dat de wielen worden aangedreven door 2 schijven die met een riem worden aangedreven.
 • De cardanas is gewoon een as die door een motoraandrijfmechanisme wordt aangedreven.

De remmen

Door versnellingen kan de motor rijden en door remmen kan de motor remmen. Er zijn 2 soorten remsystemen;

 1. trommelen
 2. schijfrem
 • Een schijfrem is een schijf die met het wiel meedraait en remt doordat een remklauw die bij het remmen tegen de schijf aandrukt.
 • Een trommelrem remt door een remschoen die tegen een komvormige trommel aan drukt die op het wiel is aangebracht. Dit was mijn werkstuk ik vond het leuk om te doen.

Ik heb de informatie gehaald uit het M.O.N boekje en www.kawasaki.nl.

 

  9 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen