Wielrennen in Nederland – Wat is de vuelta?

Deze zomer gaat in Utrecht de Vuelta van start. Ze zijn niet onbekend met het organiseren van grote wielerrondes in de domstad, de tour ging er namelijk in 2015 ook van start en in 2010 kwam de Giro D’Italia langs. Dit trekt natuurlijk veel bekijks vanuit het hele land, en dit was ook te merken aan de mensen massa die naar Utrecht trok om de start van de Tour te bekijken. Een zege natuurlijk voor de Utrechtse winkeliers, maar hoe ga je optimaal mee in de wielergekte als winkel? 

Wat is de Vuelta?

De Ronde van Spanje (Spaans: Vuelta Ciclista de España, vaak afgekort tot Vuelta) is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Spanje. Samen met de Tour de France en de Giro d’Italia is het een van de drie Grote Rondes. De Ronde van Spanje werd voor het eerst verreden in 1935 en is sinds 1955 ieder jaar georganiseerd. 

Waarom zijn wielerrondes belangrijk voor bedrijven?

Ten eerste moet je natuurlijk goed opvallen als winkel zijnde. Duizenden mensen komen langs lopen dus het is dan ook een goed idee om bijvoorbeeld baniervlaggen aan te schaffen om zo beter zichtbaar te worden in het straatbeeld. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuk idee om promotiemateriaal uit te de delen aan de mensen geheel in het thema van de wielerronde. Zo kan je bijvoorbeeld flyers laten drukken met daarop de beste plekjes om te staan, of ronde stickers laten maken om mensen een aandenken te geven of deze zelf op drukke plekken in de stad te plakken voor extra ‘exposure’. 

Wanneer is wielrennen ontstaan?

Wielrennen als sport begon officieel op 31 mei 1868, met een race van 1200 meter tussen de fonteinen en de ingang van Saint-Cloud Park (nabij Parijs). De winnaar was James Moore, een 18-jarige expat Engelsman uit Parijs. Op 7 november 1869 vond de eerste race van stad tot stad plaats tussen Parijs en Rouen; opnieuw was Moore de winnaar, nadat hij de 135 km (84 mijl) in 10 uur en 25 minuten had afgelegd, inclusief de tijd die hij besteedde aan het lopen op zijn fiets over de steile heuvels. Terwijl wegracen binnen een paar jaar gebruikelijk werd in continentaal Europa, maakten de verslechterde wegen in Engeland ze ongeschikt, en daarom concentreerde de sport zich op het circuit of tijdritten.

De wielerronde de Vuelta in Nederland

De datum van de start van de Vuelta is al bekend en dus is het belangrijk om goed voorbereid deze dag in te gaan. Kondig eventuele acties of evenementen ruim van tevoren aan zodat mensen weten dat ze langs kunnen komen. Bereid je dan ook goed voor op drukte door genoeg voorraad in huis te halen en genoeg personeel neer te zetten op de desbetreffende dag.  Kijk ook goed naar de precieze route van de Vuelta door Utrecht. Heb je een horecazaak naast de route? dan betekent dit natuurlijk drukte op het terras. Je kan in dat geval natuurlijk ook een speciaal gerecht of drankje ter ere van de Vuelta op de kaart zetten wat de mensen natuurlijk alleen maar leuk vinden.

 

 

Comments are closed.