Bijna jarig?
klik hier!Home   Voetbal

Voetbal


Inleiding

Geo LW 290

Ik houd mijn werkstuk over voetbal, omdat ik voetbal leuk vind. Ik vind het leuk om met meerdere jongens tegelijk een balspel te doen. En balletje trappen vind ik al heel lang leuk. Sport is ook nog eens gezond. Ik ben lid van een voetbalclub en ik kijk ook vaak voetbal op tv.

Inhoud

Ik heb mijn werkstuk verdeeld in 9 hoofdstukken:

 1. Wat is voetbal?
 2. De geschiedenis
 3. Het veld
 4. De spelers en opstellingen
 5. De uitrusting
 6. Spelregels
 7. Mijn voetbalclub
 8. Afsluiting: ‘Weetjes’
 9. Bronnen

1. Wat is voetbal?

Voetbal is een sport waarbij 2 ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Eén zo’n ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag je aanraken met je voet en je hoofd of een ander lichaamsdeel, maar niet met je handen en armen. De leiding is in handen van een scheidsrechter die onpartijdig toeziet of iedereen zich aan de spelregels houdt. Hij krijgt assistentie van 2 grensrechters, want hij kan niet alles zien wat er op het veld gebeurt.

2. De geschiedenis

Voetbal is een oude sport die al meer dan 2000 jaar geleden werd gespeeld. Toen moesten ze de bal in het doel schieten of gooien. Dat deden bijvoorbeeld de Grieken en de Romeinen.

In Engeland werd er in de Middeleeuwen (500-1500) gevoetbald. Soms bestond een ploeg uit meer dan 100 mensen. De bal was een koeienblaas die met lucht was gevuld. De bal was niet rond, maar ovaal. Net als een rugbybal. Toen waren er nog geen doelen. Het was een spel tussen 2 dorpen. De bedoeling was de bal in je eigen dorp te krijgen. Er waren nog geen spelregels. Het spel leek meer op rugby dan op voetbal. Veel mensen vonden voetbal ”het spel van de duivel”.

Vanaf 1850 kwamen er spelregels. Zie verder in de kolom hieronder de belangrijkste gebeurtenissen voor het Nederlandse voetbal.

Jaar OnderwerpOmschrijving

 • 1850 – Spel/veld – Het voetbalspel moet op gras worden gespeeld.
 • 1850 – Bal – De bal moet van leer zijn en is ovaal.
 • 1850 – Doel – Er horen ook 2 doelen op het veld.
 • 1865 – Doel – Er wordt een touw gespannen tussen de 2 doelpalen op een hoogte van 2.44 meter.
 • 1869 – Spel – De bal mag niet met de hand worden aangeraakt. Dat heet hands.
 • 1871 – Spel – De keeper mag de bal met de hand spelen.
 • 1872 – Bal – De bal moet 420 gram wegen. De bal is nog steeds ovaal.
 • 1873 – Spel – De hoekschop is een nieuwe spelregel.
 • 1874 – Kleding – Er moeten scheenbeschermers worden gedragen.
 • 1875 – Leiding – Het spel moet worden geleid door een onpartijdige scheidsrechter.
 • 1878 – Leiding – De scheidsrechter krijgt een fluitje om zich hoorbaar te maken.
 • 1879 – Spel – Pim Mulier begint met het voetbalspel in Nederland. En hij richt de Haarlemse Footbal Club op. (zie foto en de tekst daarbij op de volgende bladzijde).
 • 1880 – Spel – De scheidsrechter mag een speler uit het veld sturen.
 • 1882 – Spel – De inworp moet met 2 handen worden gedaan.
 • 1883 – Bal – De bal wordt definitief rond.
 • 1884 – Leiding – Er komen grensrechters omdat de scheidsrechter niet alles kan zien.
 • 1887 – Spel – De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 2 passen maken.
 • 1889 – Organisatie – Pim Mulier richt de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond op. De bond organiseert competities, houdt uitslagen bij en maakt landelijke afspraken.
 • 1889 – Spel – De Nederlandse Voetbalbond neemt de Engelse spelregels over.
 • 1890 – Doel – Het touw tussen 2 doelpalen wordt vervangen door een lat.
 • 1897 – Spel – De wedstrijd duurt voortaan 90 minuten. (er is nog niet geregeld dat de wedstrijd 2x 45 minuten duurt met wissel van speelhelft).
 • 1898 – Veld – De omtrek van het veld moet je kunnen zien aan de kalklijnen.
 • 1903 – Spel – Er komt een doelgebied en een strafschopgebied.
 • 1904 – Organisatie – In Parijs wordt de FIFA opgericht. Dat is de voetbalbond van de hele wereld. FIFA betekent Fédération Internationale de Football Association.
 • 1921 – Organisatie – De Nederlandse Voetbalbond houdt zich niet langer meer bezig met atletiek. (zie 1940)
 • 1939 – Spel – Voortaan wordt de wedstrijd gespeeld in 2x 45 minuten met wissel van speelhelft. Na de 1e 45 minuten 15 minuten pauze.
 • 1940 – Organisatie – De Nederlandse voetbalbond heet voortaan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.
 • 1968 – Spel –  De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 4 passen maken.

Links op het plaatje zie je Pim Mulier toen hij al wat ouder was. Hij is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal geweest. Toen hij 14 jaar was kocht hij een bal in een winkel in Amsterdam. Bij die bal zat een boekje met Engelse spelregels. Dat spel ging hij spelen met een paar jongens. Zo ontstond in Nederland voetbal. Hij richtte in 1879 de eerste Nederlandse voetbalclub op: Haarlemse Footbal Club en in 1889 de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond (nu: KNVB).

 

 

3. Het veld

Een wedstrijdveld heeft een zijlijn van 120 meter lang en een achterlijn van 90 meter. Dat is een veld voor volwassenen. Op het plaatje staat doellijn op de plaats van de achterlijn. Dat is dus niet helemaal goed. Want de doellijn is alleen het stukje tussen de twee doelpalen. Het veld is in 2 helften verdeeld door de midden-lijn. Op de helft van de middenlijn is de middenstip.(Staat niet op het plaatje).

Daaromheen ligt een cirkel. Daarin moeten 2 spelers staan die de bal aftrappen op de middenstip. De doorsnee is 18.20 meter.

Midden op de achterlijnen staat een doel. Die is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog. Om het doel staan 2 rechthoekige lijnen.

De binnenste rechthoekige lijn is 5½ meter diep en 11 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het doelgebied. In een hoek van het doelgebied worden doeltrappen genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

De buitenste rechthoekige lijn is 16½ meter diep en 33 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het strafschopgebied. 11 meter vanaf het midden van het doel staat een stip. Die heet de strafschopstip en ligt dus in het strafschopgebied. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

In alle hoeken van het veld staat een vlag met een kwart cirkeltje eromheen. Daarin moet de bal liggen als er een hoekschop wordt genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spel-regels”.

4. Spelers en opstellingen

Elk team heeft 11 spelers, waarvan 1 keeper. De 10 veldspelers zijn verdeeld in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Ze moeten zich verspreiden over het veld.

Er zijn verschillende opstellingen. De opstelling kiest de trainer. Een ander woord voor ”opstelling” is ”formatie” of ”spelsysteem”.

Electronisch wisselbord Delta FElk team heeft wisselspelers. De coach bepaalt wanneer er wordt gewisseld. Vooral bij blessures (dan kan een speler niet verder spelen) of als een speler moe is wordt er gewisseld. In een volwassen wedstrijd mag er 3x worden gewisseld. Bij jeugd maakt het niet uit hoe vaak er wordt gewisseld.

Tegenwoordig wordt een wissel meestal aangegeven met een elektronisch wisselbord.

Electronisch wisselbord Delta F

Op het veld zijn niet alleen 2 teams met wisselspelers maar ook een scheidsrechter en 2 grensrechters met een vlag in de hand. Zij houden in de gaten of de spelregels goed worden uitgevoerd. Overtredingen worden bestraft. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

5. Uitrusting

De spelers moeten zich goed kunnen bewegen in hun kleding. Ze hebben een wijd shirt aan en een wijde voetbalbroek. Iedereen heeft dezelfde kleding aan behalve de keeper. De keeper heeft een andere kleur kleding aan, omdat de spelers dan goed kunnen zien dat hij de keeper is.

Tiempo

Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers.(zie plaatje)Tiempo. Veel verenigingen hebben een sponsor. Zij geven de verenigingen geld en in ruil daarvoor komt de naam van de sponsor op het tenue te staan. Bij een wedstrijd dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden. Vanaf de miniemen (vanaf 10 jaar) mag je voetbalschoenen met losse noppen gebruiken.

Bij sommige clubs kun je aan de naam zien welke kleur kleding ze hebben. In Apeldoorn bijvoorbeeld ”Groen Wit”. De spelers van AGOVV worden ook wel ”De Blauwen” genoemd. Je hoeft dus niet te raden welke kleur het tenue van deze club heeft. De spelers van A.V.V. Columbia worden ook wel ”De Wespen” genoemd. Omdat het tenue geel zwart is.

Als de thuisploeg dezelfde kleur kleding draagt als de uitploeg (dat is het team dat te gast is bij de thuisploeg), moet de thuisploeg van kleur kleding veranderen.

6. Spelregels

6a. Pools en punten

In elk wedstrijdseizoen is ieder elftal ingedeeld in een bepaalde pool. Een pool is een grote groep elftallen die allemaal ongeveer even sterk zijn. Het gaat erom wie er aan het eind van een wedstrijdseizoen bovenaan staat. De punten van elke wedstrijd worden bij elkaar opgeteld. De winnaar krijgt 3 punten, de verliezer 0 en bij gelijkspel beide 1 punt.

6b. Wedstrijd

Voor volwassenen duurt een wedstrijd 90 minuten, dus 2x 45 minuten. Ze hebben 15 minuten pauze. Voor jeugd gelden kortere tijden.

 • Duivels 6 tot 8 jaar – 2x 20 minuten
 • Preminiemen 8 tot 10 jaar – 2x 25 minuten
 • Miniemen 10 tot 12 jaar – 2x 30 minuten
 • Knapen 12 tot 14 jaar – 2x 35 minuten
 • Scholieren 14 tot 16 jaar – 2x 40 minuten
 • Junioren 16 tot 18 jaar – 2x 45 minuten
 • Reserves 18 tot … jaar – 2x 45 minuten
 • 1ste elftal 18 tot … jaar – 2x 45 minuten

6c. Scheidsrechters en grensrechters

Zij controleren of de spelregels goed worden uitgevoerd.

De overtredingen worden bestraft door de scheidsrechter. Een gele kaart betekent: een waarschuwing. Als je 2 gele kaarten krijgt dan krijg je direct de rode kaart. Rood betekent: het veld uit. Je kunt ook direct een rode kaart krijgen door een heel erge overtreding te maken. Voor die speler die rood krijgt mag geen wisselspeler voor in de plaats komen.

De grensrechter is een soort hulpscheidsrechter. Hij wijst met de vlag naar de kant waar de bal heen moet. Als speler team A de bal over de zijlijn speelt dan wijst de grensrechter naar de kant van de speelhelft van team A. Dat betekent dat team B de inworp krijgt. Hij geeft ook andere overtredingen aan voor de scheidsrechter, omdat de scheidsrechter niet alles kan zien. Er zijn 2 grensrechters, want er zijn ook 2 zijlijnen.

6d. Bal

klik hier voor originele grootteDe bal moet van leer zijn. De omtrek van de bal moet minstens 68 centimeter zijn en maximaal 71 centimeter. Het gewicht moet tussen de 410 en 450 gram zijn. De kleur is meestal wit. Bij sneeuw nemen de spelers een oranje bal. De bal is van leer of kunstleer. Bij een wedstrijdbal zit er een laagje plastic om. Dat zorgt ervoor dat er geen water in de bal kan komen, want dan zou de bal veel te zwaar worden.

6e. Het voetbalspel zelf

Doeltrap

Als een speler van team A de bal over de achterlijn van team B speelt krijgt team A de doeltrap. De keeper moet dan de bal in het veld schieten.

Hoekschop

Als een speler van team A de bal over je eigen achterlijn speelt moet team B een hoekschop nemen vanuit een kwart cirkel uit de hoek van het veld. Een hoekschop wordt ook wel een corner genoemd. Corner is een Engels woord en betekent hoek.

Inworp

Als een speler van team A de bal over de zijlijn speelt krijgt team B de inworp. Dan moet die speler de bal uit zijn nek met 2 handen het veld in gooien.

Vrije trap

Een vrije trap krijgt team A als team B een overtreding heeft gemaakt. Een overtreding maak je bijvoorbeeld door pootje te haken, te schelden, schoppen en slaan, te spugen naar iemand of de bal met je handen of armen aan te raken. Dan moet team B 9.15 meter van de bal staan.

Strafschop

Team B krijgt een strafschop als team A in zijn eigen strafschopgebied een overtreding maakt. Een strafschop wordt ook wel een penalty genoemd.

Buitenspel

Buitenspel is een moeilijke regel. Soms ben je dichter bij de achterlijn van de tegenstander van de bal. Dat is niet erg als er minstens 2 tegenstanders tussen de jou en de achterlijn staan. Staan die tegenstanders daar niet, dan is het voor jou helaas buitenspel. Op je eigen helft kun je nooit buitenspel staan en vanuit een ingooi kan dan ook niet.

7. Mijn voetbalclub

Algemeen

Ik speel bij A.V.V. Columbia. Columbia is opgericht op 11 juni 1919. Columbia is lid van de KNVB, net zoals alle andere voetbalclubs. Alle spelers zijn ook lid van de KNVB, dus ik zelf ook. Columbia heeft 27 elftallen. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel elftallen per groep.

 • F duivels (6 tot 8 jaar) – 4 elftallen
 • E preminiemen (8 tot 10 jaar) – 4 elftallen
 • D miniemen (10 tot 12 jaar) – 4 elftallen
 • C knapen (12 tot 14 jaar) – 3 elftallen
 • B scholieren (14 tot 16 jaar) – 2 elftallen
 • A junioren (16 tot 18 jaar) – 2 elftallen
 • Columbia 8 (vanaf 18 jaar) – 1 elftal
 • Columbia 7 – 1 elftal
 • Columbia 6 – 1 elftal
 • Columbia 5 – 1 elftal
 • Columbia 4 – 1 elftal
 • Columbia 3 – 1 elftal
 • Columbia 2 – 1 elftal
 • Columbia 1 (selectie) – 1 elftal

Verder zijn er nog 4 zaalvoetbalelftallen bij Columbia.
Vroeger heeft Columbia ook dameselftallen gehad, maar nu niet meer.

De website van A.V.V. Columbia is: http://www.avvcolumbia.nl/
Daar is informatie te vinden over alle elftallen. Wanneer en waar ze moeten spelen en de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Ook staan daar teamfoto’s en foto’s van de spelers zelf.

Om de week krijg ik een clubblad. Daarin staan de uitslagen en het programma van de twee komende weken. Er staat ook veel reclame in van sponsoren. Soms ook activiteiten, bijvoorbeeld zwemmen, 4 tegen 4 voetbaltoernooi en bingo.

Onze sponsoren zijn Apeldoornse Kalkmortel Centrale en B. Huemink Stukadoors. Sponsoren plaatsen advertenties in het clubblad en op de website.

Mijn elftal

Ik speel in het elftal D-2. Wij trainen op woensdag van 18.30 tot 17.30 uur. Iedere zaterdagmorgen spelen we een wedstrijd. De leider van D-2 is Harry Menting en de trainer van ons elftal is Henk Wenink.

Hiernaast staat een foto van ons elftal. Je kunt die ook op de website van Columbia zien.

Mijn eerste voetbalwedstrijd als lid van Columbia was op 11 oktober 2003. We moesten toen spelen tegen de voetbalclub Prins Bernhard, D-2.

8. Afsluiting: ‘Weetjes’

De volgende punten ben ik tegengekomen toen ik op zoek was naar informatie. Ze zijn wel leuk om apart te vermelden en om te weten. En daarom heten ze ”weetjes”.

 • In de gemeente Apeldoorn zijn er 19 voetbalclubs.
 • In Apeldoorn heeft alleen AGOVV betaald voetbal.
 • Nederland heeft ook een Nationaal vrouwenelftal.
 • In Nederland mogen tegenwoordig ook meisjes in jongensteams meespelen. Dat geldt tot en met de A-jeugdelftallen.
 • In Amerika spelen meer vrouwen dan mannen voetbal.
 • De KNVB heeft 1.025.183 leden. Natuurlijk schommelt dit een beetje.
 • Er zijn 4.041 voetbalclubs in Nederland.
 • Ieder weekend spelen in Nederland 52.278 voetbalelftallen een voetbalwedstrijd.
 • Een bal kan wel zo hard worden getrapt dat die een snelheid heeft van meer dan 120 kilometer per uur.
 • Een voetbalspeler loopt per wedstrijd wel 11 tot 13 kilometer ver.
 • Het Nederlands elftal heeft twee keer in de finale van de wereldkampioen-schappen gespeeld: in 1974 tegen Duitsland en in 1978 tegen Argentinië. Deze wedstrijden heeft Nederland verloren. Het Nederlands elftal is in 1988 Europees kampioen geworden. De finale tegen Rusland werd door Nederland gewonnen met 2-0.

9. Bronnen

Ik heb informatie gevonden op het internet en in schriftelijke informatie.

Internet:

Schriftelijke informatie:

 • Bibliotheek: Boekje ”Gek op voetbal”. De schrijver is Jan-Willem Driessen. Het boekje is uitgegeven in 1997 door uitgeverij De Ruiter in Houten.
 • KNVB: Spreekbeurtpakket dat ik via de website van de KNVB had opgevraagd.

 Ik ben fan van Feyenoord

 

45 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen