Bijna jarig?
klik hier!Home   Voetbal

Voetbal

Inleiding

Geo LW 290

Ik houd mijn werkstuk over voetbal, omdat ik voetbal leuk vind. Ik vind het leuk om met meerdere jongens tegelijk een balspel te doen. En balletje trappen vind ik al heel lang leuk. Sport is ook nog eens gezond. Ik ben lid van een voetbalclub en ik kijk ook vaak voetbal op tv.

Inhoud

Ik heb mijn werkstuk verdeeld in 9 hoofdstukken:

 1. Wat is voetbal?
 2. De geschiedenis
 3. Het veld
 4. De spelers en opstellingen
 5. De uitrusting
 6. Spelregels
 7. Mijn voetbalclub
 8. Afsluiting: ‘Weetjes’
 9. Bronnen

1. Wat is voetbal?

Voetbal is een sport waarbij 2 ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Eén zo’n ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag je aanraken met je voet en je hoofd of een ander lichaamsdeel, maar niet met je handen en armen. De leiding is in handen van een scheidsrechter die onpartijdig toeziet of iedereen zich aan de spelregels houdt. Hij krijgt assistentie van 2 grensrechters, want hij kan niet alles zien wat er op het veld gebeurt.

2. De geschiedenis

Voetbal is een oude sport die al meer dan 2000 jaar geleden werd gespeeld. Toen moesten ze de bal in het doel schieten of gooien. Dat deden bijvoorbeeld de Grieken en de Romeinen.

In Engeland werd er in de Middeleeuwen (500-1500) gevoetbald. Soms bestond een ploeg uit meer dan 100 mensen. De bal was een koeienblaas die met lucht was gevuld. De bal was niet rond, maar ovaal. Net als een rugbybal. Toen waren er nog geen doelen. Het was een spel tussen 2 dorpen. De bedoeling was de bal in je eigen dorp te krijgen. Er waren nog geen spelregels. Het spel leek meer op rugby dan op voetbal. Veel mensen vonden voetbal ”het spel van de duivel”.

Vanaf 1850 kwamen er spelregels. Zie verder in de kolom hieronder de belangrijkste gebeurtenissen voor het Nederlandse voetbal.

Jaar OnderwerpOmschrijving

 • 1850 – Spel/veld – Het voetbalspel moet op gras worden gespeeld.
 • 1850 – Bal – De bal moet van leer zijn en is ovaal.
 • 1850 – Doel – Er horen ook 2 doelen op het veld.
 • 1865 – Doel – Er wordt een touw gespannen tussen de 2 doelpalen op een hoogte van 2.44 meter.
 • 1869 – Spel – De bal mag niet met de hand worden aangeraakt. Dat heet hands.
 • 1871 – Spel – De keeper mag de bal met de hand spelen.
 • 1872 – Bal – De bal moet 420 gram wegen. De bal is nog steeds ovaal.
 • 1873 – Spel – De hoekschop is een nieuwe spelregel.
 • 1874 – Kleding – Er moeten scheenbeschermers worden gedragen.
 • 1875 – Leiding – Het spel moet worden geleid door een onpartijdige scheidsrechter.
 • 1878 – Leiding – De scheidsrechter krijgt een fluitje om zich hoorbaar te maken.
 • 1879 – Spel – Pim Mulier begint met het voetbalspel in Nederland. En hij richt de Haarlemse Footbal Club op. (zie foto en de tekst daarbij op de volgende bladzijde).
 • 1880 – Spel – De scheidsrechter mag een speler uit het veld sturen.
 • 1882 – Spel – De inworp moet met 2 handen worden gedaan.
 • 1883 – Bal – De bal wordt definitief rond.
 • 1884 – Leiding – Er komen grensrechters omdat de scheidsrechter niet alles kan zien.
 • 1887 – Spel – De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 2 passen maken.
 • 1889 – Organisatie – Pim Mulier richt de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond op. De bond organiseert competities, houdt uitslagen bij en maakt landelijke afspraken.
 • 1889 – Spel – De Nederlandse Voetbalbond neemt de Engelse spelregels over.
 • 1890 – Doel – Het touw tussen 2 doelpalen wordt vervangen door een lat.
 • 1897 – Spel – De wedstrijd duurt voortaan 90 minuten. (er is nog niet geregeld dat de wedstrijd 2x 45 minuten duurt met wissel van speelhelft).
 • 1898 – Veld – De omtrek van het veld moet je kunnen zien aan de kalklijnen.
 • 1903 – Spel – Er komt een doelgebied en een strafschopgebied.
 • 1904 – Organisatie – In Parijs wordt de FIFA opgericht. Dat is de voetbalbond van de hele wereld. FIFA betekent Fédération Internationale de Football Association.
 • 1921 – Organisatie – De Nederlandse Voetbalbond houdt zich niet langer meer bezig met atletiek. (zie 1940)
 • 1939 – Spel – Voortaan wordt de wedstrijd gespeeld in 2x 45 minuten met wissel van speelhelft. Na de 1e 45 minuten 15 minuten pauze.
 • 1940 – Organisatie – De Nederlandse voetbalbond heet voortaan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.
 • 1968 – Spel –  De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 4 passen maken.

Links op het plaatje zie je Pim Mulier toen hij al wat ouder was. Hij is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal geweest. Toen hij 14 jaar was kocht hij een bal in een winkel in Amsterdam. Bij die bal zat een boekje met Engelse spelregels. Dat spel ging hij spelen met een paar jongens. Zo ontstond in Nederland voetbal. Hij richtte in 1879 de eerste Nederlandse voetbalclub op: Haarlemse Footbal Club en in 1889 de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond (nu: KNVB).

 

 

3. Het veld

Een wedstrijdveld heeft een zijlijn van 120 meter lang en een achterlijn van 90 meter. Dat is een veld voor volwassenen. Op het plaatje staat doellijn op de plaats van de achterlijn. Dat is dus niet helemaal goed. Want de doellijn is alleen het stukje tussen de twee doelpalen. Het veld is in 2 helften verdeeld door de midden-lijn. Op de helft van de middenlijn is de middenstip.(Staat niet op het plaatje).

Daaromheen ligt een cirkel. Daarin moeten 2 spelers staan die de bal aftrappen op de middenstip. De doorsnee is 18.20 meter.

Midden op de achterlijnen staat een doel. Die is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog. Om het doel staan 2 rechthoekige lijnen.

De binnenste rechthoekige lijn is 5½ meter diep en 11 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het doelgebied. In een hoek van het doelgebied worden doeltrappen genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

De buitenste rechthoekige lijn is 16½ meter diep en 33 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het strafschopgebied. 11 meter vanaf het midden van het doel staat een stip. Die heet de strafschopstip en ligt dus in het strafschopgebied. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

In alle hoeken van het veld staat een vlag met een kwart cirkeltje eromheen. Daarin moet de bal liggen als er een hoekschop wordt genomen. Zie hoofdstuk 6: ”spel-regels”.

4. Spelers en opstellingen

Elk team heeft 11 spelers, waarvan 1 keeper. De 10 veldspelers zijn verdeeld in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Ze moeten zich verspreiden over het veld.

Er zijn verschillende opstellingen. De opstelling kiest de trainer. Een ander woord voor ”opstelling” is ”formatie” of ”spelsysteem”.

Electronisch wisselbord Delta FElk team heeft wisselspelers. De coach bepaalt wanneer er wordt gewisseld. Vooral bij blessures (dan kan een speler niet verder spelen) of als een speler moe is wordt er gewisseld. In een volwassen wedstrijd mag er 3x worden gewisseld. Bij jeugd maakt het niet uit hoe vaak er wordt gewisseld.

Tegenwoordig wordt een wissel meestal aangegeven met een elektronisch wisselbord.

Electronisch wisselbord Delta F

Op het veld zijn niet alleen 2 teams met wisselspelers maar ook een scheidsrechter en 2 grensrechters met een vlag in de hand. Zij houden in de gaten of de spelregels goed worden uitgevoerd. Overtredingen worden bestraft. Zie hoofdstuk 6: ”spelregels”.

5. Uitrusting

De spelers moeten zich goed kunnen bewegen in hun kleding. Ze hebben een wijd shirt aan en een wijde voetbalbroek. Iedereen heeft dezelfde kleding aan behalve de keeper. De keeper heeft een andere kleur kleding aan, omdat de spelers dan goed kunnen zien dat hij de keeper is.

Tiempo

Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers.(zie plaatje)Tiempo. Veel verenigingen hebben een sponsor. Zij geven de verenigingen geld en in ruil daarvoor komt de naam van de sponsor op het tenue te staan. Bij een wedstrijd dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden. Vanaf de miniemen (vanaf 10 jaar) mag je voetbalschoenen met losse noppen gebruiken.

Bij sommige clubs kun je aan de naam zien welke kleur kleding ze hebben. In Apeldoorn bijvoorbeeld ”Groen Wit”. De spelers van AGOVV worden ook wel ”De Blauwen” genoemd. Je hoeft dus niet te raden welke kleur het tenue van deze club heeft. De spelers van A.V.V. Columbia worden ook wel ”De Wespen” genoemd. Omdat het tenue geel zwart is.

Als de thuisploeg dezelfde kleur kleding draagt als de uitploeg (dat is het team dat te gast is bij de thuisploeg), moet de thuisploeg van kleur kleding veranderen.

6. Spelregels

6a. Pools en punten

In elk wedstrijdseizoen is ieder elftal ingedeeld in een bepaalde pool. Een pool is een grote groep elftallen die allemaal ongeveer even sterk zijn. Het gaat erom wie er aan het eind van een wedstrijdseizoen bovenaan staat. De punten van elke wedstrijd worden bij elkaar opgeteld. De winnaar krijgt 3 punten, de verliezer 0 en bij gelijkspel beide 1 punt.

6b. Wedstrijd

Voor volwassenen duurt een wedstrijd 90 minuten, dus 2x 45 minuten. Ze hebben 15 minuten pauze. Voor jeugd gelden kortere tijden.

 • Duivels 6 tot 8 jaar – 2x 20 minuten
 • Preminiemen 8 tot 10 jaar – 2x 25 minuten
 • Miniemen 10 tot 12 jaar – 2x 30 minuten
 • Knapen 12 tot 14 jaar – 2x 35 minuten
 • Scholieren 14 tot 16 jaar – 2x 40 minuten
 • Junioren 16 tot 18 jaar – 2x 45 minuten
 • Reserves 18 tot … jaar – 2x 45 minuten
 • 1ste elftal 18 tot … jaar – 2x 45 minuten

6c. Scheidsrechters en grensrechters

Zij controleren of de spelregels goed worden uitgevoerd.

De overtredingen worden bestraft door de scheidsrechter. Een gele kaart betekent: een waarschuwing. Als je 2 gele kaarten krijgt dan krijg je direct de rode kaart. Rood betekent: het veld uit. Je kunt ook direct een rode kaart krijgen door een heel erge overtreding te maken. Voor die speler die rood krijgt mag geen wisselspeler voor in de plaats komen.

De grensrechter is een soort hulpscheidsrechter. Hij wijst met de vlag naar de kant waar de bal heen moet. Als speler team A de bal over de zijlijn speelt dan wijst de grensrechter naar de kant van de speelhelft van team A. Dat betekent dat team B de inworp krijgt. Hij geeft ook andere overtredingen aan voor de scheidsrechter, omdat de scheidsrechter niet alles kan zien. Er zijn 2 grensrechters, want er zijn ook 2 zijlijnen.

6d. Bal

klik hier voor originele grootteDe bal moet van leer zijn. De omtrek van de bal moet minstens 68 centimeter zijn en maximaal 71 centimeter. Het gewicht moet tussen de 410 en 450 gram zijn. De kleur is meestal wit. Bij sneeuw nemen de spelers een oranje bal. De bal is van leer of kunstleer. Bij een wedstrijdbal zit er een laagje plastic om. Dat zorgt ervoor dat er geen water in de bal kan komen, want dan zou de bal veel te zwaar worden.

6e. Het voetbalspel zelf

Doeltrap

Als een speler van team A de bal over de achterlijn van team B speelt krijgt team A de doeltrap. De keeper moet dan de bal in het veld schieten.

Hoekschop

Als een speler van team A de bal over je eigen achterlijn speelt moet team B een hoekschop nemen vanuit een kwart cirkel uit de hoek van het veld. Een hoekschop wordt ook wel een corner genoemd. Corner is een Engels woord en betekent hoek.

Inworp

Als een speler van team A de bal over de zijlijn speelt krijgt team B de inworp. Dan moet die speler de bal uit zijn nek met 2 handen het veld in gooien.

Vrije trap

Een vrije trap krijgt team A als team B een overtreding heeft gemaakt. Een overtreding maak je bijvoorbeeld door pootje te haken, te schelden, schoppen en slaan, te spugen naar iemand of de bal met je handen of armen aan te raken. Dan moet team B 9.15 meter van de bal staan.

Strafschop

Team B krijgt een strafschop als team A in zijn eigen strafschopgebied een overtreding maakt. Een strafschop wordt ook wel een penalty genoemd.

Buitenspel

Buitenspel is een moeilijke regel. Soms ben je dichter bij de achterlijn van de tegenstander van de bal. Dat is niet erg als er minstens 2 tegenstanders tussen de jou en de achterlijn staan. Staan die tegenstanders daar niet, dan is het voor jou helaas buitenspel. Op je eigen helft kun je nooit buitenspel staan en vanuit een ingooi kan dan ook niet.

7. Mijn voetbalclub

Algemeen

Ik speel bij A.V.V. Columbia. Columbia is opgericht op 11 juni 1919. Columbia is lid van de KNVB, net zoals alle andere voetbalclubs. Alle spelers zijn ook lid van de KNVB, dus ik zelf ook. Columbia heeft 27 elftallen. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel elftallen per groep.

 • F duivels (6 tot 8 jaar) – 4 elftallen
 • E preminiemen (8 tot 10 jaar) – 4 elftallen
 • D miniemen (10 tot 12 jaar) – 4 elftallen
 • C knapen (12 tot 14 jaar) – 3 elftallen
 • B scholieren (14 tot 16 jaar) – 2 elftallen
 • A junioren (16 tot 18 jaar) – 2 elftallen
 • Columbia 8 (vanaf 18 jaar) – 1 elftal
 • Columbia 7 – 1 elftal
 • Columbia 6 – 1 elftal
 • Columbia 5 – 1 elftal
 • Columbia 4 – 1 elftal
 • Columbia 3 – 1 elftal
 • Columbia 2 – 1 elftal
 • Columbia 1 (selectie) – 1 elftal

Verder zijn er nog 4 zaalvoetbalelftallen bij Columbia.
Vroeger heeft Columbia ook dameselftallen gehad, maar nu niet meer.

De website van A.V.V. Columbia is: http://www.avvcolumbia.nl/
Daar is informatie te vinden over alle elftallen. Wanneer en waar ze moeten spelen en de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Ook staan daar teamfoto’s en foto’s van de spelers zelf.

Om de week krijg ik een clubblad. Daarin staan de uitslagen en het programma van de twee komende weken. Er staat ook veel reclame in van sponsoren. Soms ook activiteiten, bijvoorbeeld zwemmen, 4 tegen 4 voetbaltoernooi en bingo.

Onze sponsoren zijn Apeldoornse Kalkmortel Centrale en B. Huemink Stukadoors. Sponsoren plaatsen advertenties in het clubblad en op de website.

Mijn elftal

Ik speel in het elftal D-2. Wij trainen op woensdag van 18.30 tot 17.30 uur. Iedere zaterdagmorgen spelen we een wedstrijd. De leider van D-2 is Harry Menting en de trainer van ons elftal is Henk Wenink.

Hiernaast staat een foto van ons elftal. Je kunt die ook op de website van Columbia zien.

Mijn eerste voetbalwedstrijd als lid van Columbia was op 11 oktober 2003. We moesten toen spelen tegen de voetbalclub Prins Bernhard, D-2.

8. Afsluiting: ‘Weetjes’

De volgende punten ben ik tegengekomen toen ik op zoek was naar informatie. Ze zijn wel leuk om apart te vermelden en om te weten. En daarom heten ze ”weetjes”.

 • In de gemeente Apeldoorn zijn er 19 voetbalclubs.
 • In Apeldoorn heeft alleen AGOVV betaald voetbal.
 • Nederland heeft ook een Nationaal vrouwenelftal.
 • In Nederland mogen tegenwoordig ook meisjes in jongensteams meespelen. Dat geldt tot en met de A-jeugdelftallen.
 • In Amerika spelen meer vrouwen dan mannen voetbal.
 • De KNVB heeft 1.025.183 leden. Natuurlijk schommelt dit een beetje.
 • Er zijn 4.041 voetbalclubs in Nederland.
 • Ieder weekend spelen in Nederland 52.278 voetbalelftallen een voetbalwedstrijd.
 • Een bal kan wel zo hard worden getrapt dat die een snelheid heeft van meer dan 120 kilometer per uur.
 • Een voetbalspeler loopt per wedstrijd wel 11 tot 13 kilometer ver.
 • Het Nederlands elftal heeft twee keer in de finale van de wereldkampioen-schappen gespeeld: in 1974 tegen Duitsland en in 1978 tegen Argentinië. Deze wedstrijden heeft Nederland verloren. Het Nederlands elftal is in 1988 Europees kampioen geworden. De finale tegen Rusland werd door Nederland gewonnen met 2-0.

9. Bronnen

Ik heb informatie gevonden op het internet en in schriftelijke informatie.

Internet:

Schriftelijke informatie:

 • Bibliotheek: Boekje ”Gek op voetbal”. De schrijver is Jan-Willem Driessen. Het boekje is uitgegeven in 1997 door uitgeverij De Ruiter in Houten.
 • KNVB: Spreekbeurtpakket dat ik via de website van de KNVB had opgevraagd.

 Ik ben fan van Feyenoord

 

  45 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen