Oeganda is een land in Oost-Afrika. Het is nog niet heel erg populair als vakantieland. De meeste toeristen die op safari willen, gaan naar Zuid-Afrika, maar ook in Oeganda is veel te zien. Het wordt zelfs de parel van Afrika genoemd. De toeristen die erheen gaan, zijn enthousiast over hun vakantie. Omdat veel mensen weinig weten over dit land, wil ik er graag meer over vertellen.
Geschiedenis
Oeganda was een Engelse kolonie, maar werd onafhankelijk in 1962. Het land heeft een tijdje veel moeilijkheden gehad, want in de jaren zeventig kwam Idi Amin aan de macht. Deze dictator heeft maar liefst 300.000 van zijn tegenstanders gedood. Ook deed hij een hoop andere slechte dingen, zoals het schenden van mensenrechten. In de jaren tachtig kwam Yoweri Museveni aan de macht. Hoewel sommigen journalisten hem misschien een dictator zullen noemen, is hij eigenlijk een president en hij heeft het land geholpen om zich beter te ontwikkelen. Zo hebben degenen die geen ‘energieleverancier’ (tussen haakjes, want er is in Oeganda één bedrijf die energie bij mensen thuis levert) hebben bijvoorbeeld zonnepanelen, zodat de meeste mensen toch stroom in huis hebben. Ook is de economie nu beter.
Het klimaat
Vaak is het in Oeganda 26 graden, maar dit kan van plaats tot plaats verschillen. Oeganda kent droge seizoenen en regenseizoenen. Het regent er meestal in maart en april en vervolgens weer in oktober en november. Door de klimaatverandering wordt de regenval steeds onregelmatiger en dit is lastig voor de bevolking, want hierdoor kan de oogst mislukken.
Cultuur
Oeganda is heel rijk aan cultuur. Ze hebben niet enkel een president, maar ook koningen. In totaal zijn er vijf koninkrijken in Oeganda, waarvan de belangrijkste het Boeganda-koninkrijk is. In dit koninkrijk bevindt zich ook de hoofdstad Kampala. Er zijn bovendien 40 verschillende talen in Oeganda. De meest gesproken taal is Luganda en hoort bij het Boeganda-koninkrijk, maar er zijn er dus nog veel meer. Sommige talen lijken op elkaar, waardoor de bevolking uit verschillende plaatsen elkaar wel goed kan verstaan, ook al spreken ze niet dezelfde taal. De meeste mensen spreken ook goed Engels. Doordat er veel koninkrijken en talen zijn, zijn er grote culturele verschillen. Zo kan de traditionele kleding van plaats tot plaats verschillen. Ook de begroeting is anders. In sommige gebieden knielen vrouwen en kinderen voor mannen en ouderen, in andere plaatsen doen ze dat niet.
Hoe de mensen leven
In Oeganda is het verschil tussen arm en rijk heel groot. Sommige mensen hebben grote stukken land, villa’s en veel personeel. Andere mensen hebben een dagloon van minder dan twee euro en moeten daarvan rondkomen. In de stad wonen mensen vaak heel dicht op elkaar, in huizenblokken zonder water. Water halen ze uit de rivier of van een tappunt, waar ze voor moeten betalen. Het water dragen zij vervolgens in een jerrycan, vaak op hun hoofd. Zelfs de kinderen kunnen de zware jerrycans dragen. Oeganda is een groen land en er is vaak voldoende water.
Koken en eten
Hoewel veel mensen in Oeganda arm zijn, sterft er vrijwel niemand door honger. Voedsel dat plaatselijk verbouwd wordt is heel goedkoop en de mensen die een eigen stuk land hebben, verbouwen hun voedsel zelf. Ook houden ze dan vaak hun eigen kippen en geiten. De meeste mensen hebben geen normale keuken. Zij koken buiten op een houtskoolfornuis, dit noemen ze een sigiri, of ze koken op brandhout. Ze hebben veel ingrediënten die we hier ook hebben, zoals wortels, tomaten, uien en pepers. Vaak eten ze bonen, kool, vis of vlees. Daarnaast eten ze rijst, posho, matoke, cassave en aardappelen. Posho is gemaakt van maïsbloem met water en matoke is een soort banaan.
Op vakantie
In Oeganda kun je heel veel dieren zien. Zo kun je helemaal in het zuiden, vlak bij de grens van Rwanda berggorilla’s zien. Hier ben ik zelf niet heen geweest, maar ik ging wel met mijn ouders naar Murchison Falls National Park. Dit is het grootste park in Oeganda en het is er heel mooi. Wij zagen hyena’s, leeuwen, giraffen, impala’s, waterbokken, een jakhals en nog veel meer. Helaas hebben we geen jaguar gezien, maar die zitten er ook. Murchison Falls is heel bijzonder, omdat er een hele grote waterval in het park is, waar je een dubbele regenboog kunt zien. In Oeganda kun je voor de rest varen naar de bron van de Nijl, chimpansees zoeken in het woud en naar een neushoornpark.
Comments are closed.