Racisme

Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema ‘racisme’. Als je dat woord opzoekt dan staat er:

Racisme: racisme is het discrimineren van mensen op grond van hun ras, huidskleur, afkomst en nationaliteit. En iemand discrimineren wil zeggen, iemand uitsluiten, geen rekening houden met of het minderwaardig behandelen van iemand.

Inleiding

Ja en waarom kies ik nu eigenlijk dit onderwerp? Ik vind het heel erg jammer dat ik zo dikwijls mensen, en niet alleen volwassenen, andere mensen hoor uitschelden; gewoon omdat ze een andere huidskleur hebben of omdat ze andere leefgewoontes hebben dan degene die wij kennen. En als er nieuws en informatie in de krant, op het journaal gegeven wordt over migranten, dan is dat dikwijls negatief nieuws. Informatie die verspreid wordt door mensen, groepen of politieke strekkingen die heel racistisch denken. Veel mensen nemen die informatie soms zomaar over, zonder een eigen mening te vormen, zonder na te gaan of dit wel klopt. En dat vind ik verkeerd. Je moet je eigen mening durven vormen, durven zien wat er soms echt gebeurt, en vooral: alles langs twee kanten bekijken. Dus verder kijken dan je neus lang is !!!!! Misschien kan je eens eventjes nadenken hoe het bij jezelf zit?

Geschiedenis

Racisme bestaat spijtig genoeg al heel lang. Als je de geschiedenis bekijkt dan krijg je grote voorbeelden (sorry verkeerde woordkeuze) genoeg.

Vanaf de veertiende eeuw ontdekten vooral blanke volkeren nieuwe gebieden (India…)
De mensen die daar woonden werden dikwijls bekeken als “onbeschaafde wilden”. Dan hadden ze een goed excuus om die mensen te onderdrukken en de baas over hen te spelen.
Tussen de 15e en 19e eeuw had je de slavenhandel. Blanken gingen ervan uit dat zwarte mensen minderwaardig waren. Je kon een zwarte slaaf kopen en bezitten als eigendom. Zo zijn er vanuit Afrika 12 miljoen mensen weggehaald om ergens anders te werken en leven als slaaf. Daarbij werden ze heel slecht behandeld.
De Aboriginals uit Australië werden vanaf de 16e eeuw door blanken in reservaten gezet en deels gedood. Hetzelfde voorbeeld merkten we op in Amerika. De indianenstammen werden verdreven door blanken.
Nog zo’n ‘slecht’ voorbeeld was Hitler die tijdens de 2e wereldoorlog miljoenen joden liet vermoorden omdat hij vond dat ze een minderwaardig ras waren.
Niet bepaald om fier op te zijn nietwaar?

Tegenwoordig

Maar ook vandaag zit er nog wel wat fout. Nu zitten we allemaal wel eens met vooroordelen.
Dat wil zeggen dat we soms negatief denken over anderen, zonder daar een reden voor te hebben. Zo wordt er soms gezegd:

 • meisjes kunnen geen goede elektriciens zijn
 • dikke mensen zijn traag en lui
 • alle werklozen zijn profiteurs
 • alle Marokkanen zijn ruziemakers
 • Nederlanders zijn gierig

Maar zulke uitspraken kloppen niet. Dit zijn vooroordelen. Nu kan je natuurlijk niet alles weten en iedereen even goed kennen. Dan is het wel normaal dat je fouten maakt. Vooroordelen hebben meestal ook te maken met zaken die je eng, vreemd of gek vindt, omdat je ze niet kent of niet zo ‘gewoon’ vindt ! Maar als je daarover meer en juistere informatie krijgt, dan moet je kunnen toegeven dat je een vergissing gemaakt hebt. Inderdaad, dat je best je eigen mening durft te vormen.
Negatieve vooroordelen zijn een probleem omdat die eigenlijk zeggen dat we ons een tikkeltje beter voelen dan ‘die ander’ die een beetje anders is.

 • Negatieve vooroordelen houden je tegen om ‘die ander’ beter te leren kennen en te leren waarderen.
 • Ze bepalen je gedrag en je houding tegenover ‘die ander’ en dat is zeker niet prettig voor de personen of groepen waarover ze gaan. Uiteindelijk zijn we toch allemaal één grote familie, allemaal leden van eenzelfde ras: het mensenras.

Realiteit

Eigenlijk is het toch wel vreemd dat we mensen met een andere cultuur soms zo uit de hoogte behandelen. Denk eens even na…

 • de pizza die we zo lekker vinden is Italiaans
 • veel auto’s die hier rondrijden zijn Japans
 • de cijfers die we elke dag schrijven zijn Arabisch
 • de muziek die we leuk vinden is Amerikaans
 • vele fruitsoorten die we hier kopen, komen uit verre warme landen.
 • bekende sporters worden aangemoedigd in sportstadions zonder onderscheid van kleur, ras…
 • ….en zo zijn er nog veel voorbeelden te vinden.

Hoe reageren op racistische opmerkingen?

Als iemand uit je omgeving racistische opmerkingen maakt, dan moet je eigenlijk uit solidariteit dat durven tegenspreken en zeggen dat ze verkeerd denken. Al is dat niet altijd even makkelijk. Maar het is toch niet omdat je één verkeerde ervaring had met bv. een Marokkaans persoon, dat dat wil zeggen dat alle Marokkanen slecht zijn.
Over heel de wereld hebben mensen andere godsdiensten, andere gewoontes, andere behoeftes. Maar als iedereen wat rekening houdt met anderen, wat begrip heeft voor die andere gewoontes, dan is het perfect mogelijk om rustig naast mekaar te leven, te wonen, te werken, te spelen, te leren…

Besluitjes

Deze spreekbeurt is zeker niet af. Er is zoveel meer te zeggen rond dit thema. Ik wou alleen maar een paar dingen aan jullie duidelijk maken. Hopelijk kan mijn spreekbeurt ervoor zorgen dat je niet zomaar klakkeloos een houding of een mening overneemt van iemand anders, zonder het ook eens van een andere kant te bekijken.

Na mijn spreekbeurt heb ik een kijkdoos laten rondgaan in de klas. De leerlingen moesten erin kijken en uitmaken voor zichzelf wat ze zagen. De doos kwam nadien terug bij mij terecht.
Dan werd de doos omgedraaid en iedereen moest opnieuw kijken.
Heel wat leerlingen moesten hun mening herzien…
Ik dank jullie voor je aandacht, hopelijk vond je mijn spreekbeurt leerrijk.

Enkele nuttige links:

 

 

 

6 Responses to “Racisme”

 1. JustMySelf

  Hele Goede spreekbeurt, ook omdat ik bruin ben en vroeger gepest werd is dit mooi om te lezen vind ik!

 2. Mooie spreekbeurt hoor! En dankje voor de info ! gr. : Imran

  • stopracisme

   k hou mijn werkstuk over racisme en door deze mooie spreekbeurt heb ik der echt wel wat aan.

 3. Hele goede spreekbeurt, maar er zitten wel wat fouten in. De voornaamste zijn de voorbeelden die je gaf over meisjes, en dikke mensen. Dat heeft niets te maken met racisme aangezien het bij racisme om ethniciteit en je huidskleur gaat. Die voorbeelden zijn discriminatie, geen racisme.