Kleuren

Inleiding

Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in 7 hoofdstukken en ik zal ze even opnoemen.

  • H 1: Waar vind je kleuren en wat betekenen ze?
  • H 2: De regenboog.
  • H 3: De eerste schilders.
  • H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.
  • H 5: Rood, Blauw en Groen.
  • H 6: Kleurenblind.
  • H 7: Vragen

H 1: waar vindt je kleuren en wat betekenen ze?

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles wel een kleurtje heeft. Eigenlijk hoef je niet te zoeken naar kleuren. Je ziet ze vanzelf. Welke kleur valt nu goed en als eerste op als je om je heen kijkt? Kleuren hebben ook een betekenis. Zwart is de kleur van de dood. Wit is de kleur van zuiverheid en reinheid, dat is schoonheid. Rood is de kleur van de liefde, strijd en het alarm. Blauw is de kleur van de hemel en de oceaan. En groen is de kleur van de natuur. Dat is tenminste in Europa zo. In China en in Japan is dat anders. Daar is niet zwart de kleur van de dood maar wit. Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze bij begrafenissen juist heel kleurige kleren. Toch hebben de kleuren in de meeste moderne wereld delen de zelfde betekenis.

H 2: De regenboog.

De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt. De zonnestralen weerkaatsen in de regendruppels. Meestal zie je 1 regenboog. Maar als de regendruppels groot genoeg zijn dan kunnen ze twee keer weerkaatsen en ontstaat er een dubbele regenboog. Misschien heb je dat wel eens gezien. Als je dan goed kijkt zie je dat de kleuren niet altijd het zelfde zijn. Het ligt aan de grootte van de regendruppels. Als er mist is en er is een regenboog zal het kunnen zijn dat de regenboog helemaal wit is. En als er in de ochtend een regenboog is zal het dus ook kunnen dat die rood is. Vroeger dachten de mensen dat de regenboog een teken van de goden was. De IJslander dacht dat een regenboog de zoom van Gods mantel. In Noorwegen en Zweden dachten de mensen dat een regenboog een brug naar de hemel was. En de Grieken dachten dat een regenboog een godin was, die ze Iris noemde. De kleuren van een regenoog worden dus al duizenden jaren mooi gevonden. Daarom proberen mensen al heel lang deze kleuren na te maken.

H 3: De eerste schilders.

In de grotten van Lascaux en Altamira zijn wandschilderingen ontdekt. Die zijn tussen 20.000 en 15.000 geleden gemaakt. Op die wanden stonden herten, paarden, stieren, hand afdrukken. Enz. De mensen die de tekeningen maakten hadden nog geen verf. Ze gebruikten houtskool en mangaan voor de kleur zwart. Van oker maakten ze geel en rood. Oker is een kleurenstof wat in sommige soorten klei zit. Met kalk maakten ze de kleur wit. En met die kleuren konden ze prachtige tekeningen maken. Ze hadden toen nog geen kwasten. Ze doopten hun vingers in de klei en maakten zo prachtige tekeningen. Heel lang wisten ze niet hoe ze toch heel dunne lijntjes konden maken. Maar toen is iemand de botten gaan onderzoeken die in de grotten lagen. Die botten bleken hol te zijn en er waren gaatjes in geboord. En in die botten zat verf. Toen was de oplossing ontdekt: Ze deden verf in de botten en dat spoten ze er toen weer in een dun straaltje uit. Dus het is eigenlijk een soort van spuitbus. Daarmee konden ze toch heel fijne lijntjes maken.

H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.

Na de 14de eeuw ontdekten de Europeanen steeds meer landen. Ze zagen steeds meer kleuren die in Europa niet bekend waren. De meeste kleuren waren van planten gemaakt. Maar ook van dieren kun je kleuren maken. Op de Canarische eilanden leefden grote luizen. Als je die plattrapte kreeg je een zilvergrijze kleur. Toen Columbus Amerika ontdekte, vertelden de indianen hem dat ze hun mantels knalrood verfden met cochenille. Dat kun je halen uit de poep van schildluizen die op cactussen leven. In 1965 vond iemand een nieuwe soort verf uit waarbij ze aardolie gebruikte. Hiermee kan je elke kleur maken die je wilt en alle kleuren waren even duur. Nu konden ook arme mensen fel gekleurde kleding dragen. Bijvoorbeeld overhemden met paars en geel. Rokjes met blauw en roze enzovoort. Het leek toen wel carnaval. Die felle kleuren zijn nooit meer weggegaan. Zo kun je foto’s zien of ze vóór of na 1965 gemaakt zijn. Want voor 1965 liep iedereen in grijze, bruine donkerblauwe of zwarte kleren en nu zie je alle kleuren van de regenboog.

H 5: Rood, Blauw en Groen.

Rood was vroeger de kleur van de strijd. Dat was omdat belangrijke soldaten in het Engelse leger felrode uniformen droegen. Dat deden ze met opzet omdat als er iemand door een kogel geraakt was ze niet meteen zagen dat hij bloed verloor. Sommige mensen denken als ze iemand met rood haar zien dat hij of zij snel boos wordt. Nu nog een paar spreekwoorden over rood.

  • Dat werkt als een rode lap op een stier. ( dat betekent dat iemand om een bepaald iets gelijk boos wordt.)
  • Hij kreeg een rood waas voor zijn ogen ( dat betekent als iemand zo ontzettend boos is dat hij niet meer weet wat hij doet)
  • Hij ging over de rooi. (hetzelfde als nummer 2)

Blauw

Blauw is een koele kleur. Heel veel werknemers dragen een uniform en die zijn meestal blauw. Dat komt omdat de kleur sinds de ontdekking van de indigo plant heel goedkoop te maken is en omdat je er niet snel vieze plekken op ziet. Vroeger was blauw een heel dure kleur en ook de kleur van ridders. Dit kan je merken aan de uitdrukking:

  • Die heeft blauw bloed ( dat betekent dat iemand van adel is)
  • Iemand een blauwtje laten lopen ( dat betekent dat je iemand niet als vaste vriend of vriendin wilt hebben)

Groen

De Egyptenaren gebruikte groene oogschaduw om hun ogen tegen het felle zonlicht te beschermen. Vroeger hadden tekenaar een klein stukje groen glas bij zich, waar ze tijdens het werk af en toe door heen keken om hun ogen te laten rusten. Vroeger was groen de kleur van het vergif en jaloezie.

De uitdrukking:

  • Hij ziet groen was afgunst ( dat betekent dat hij erg jaloers is)
  • Hij ziet groen van ellende ( dat betekent dat hij iets verkeerds gegeten heeft of zeeziek is).

H 6: Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn kunnen wel kleuren zien. Het probleem is alleen dat ze sommige kleuren niet uit elkaar kunnen houden. Veel mensen die kleurenblind zijn zien het geen verschil tussen oranje, geel, en groen.
De andere kleuren kunnen ze wel uit elkaar houden. Tegenwoordig worden mensen op kleurenblindheid getest, daarom weten we dat dit meer voorkomt in Europa en Noord-Amerika dan in Afrika en Zuid-Amerika. In Europa is 1 op de 50 mensen kleurenblind. 80 jaar geleden toen er stoplichten kwamen gaf kleurenblindheid een probleem,
Ook op zee gaf dit veel problemen omdat mensen geen rood van groen uit elkaar konden houden. Daardoor zijn er eens een keer 3 schepen op elkaar gebotst en zijn er 10 mensen verdronken.

H 7: VRAGEN

  • Vraag 1: Als er in de ochtend een regenboog is, is die dan rood of wit? ( Antwoord: rood. )
  • Vraag 2: Op de Canarische eilanden leeft een grote luis. Welke kleur komt eruit als je hem plattrapt? Is dat oranjegrijs of zilvergrijs. ( Antwoord: zilvergrijs. )
  • Vraag 3: Waar maakte men tussen 20.000 en 15.000 jaar geleden zwart van? Is dat Houtskool en mangaan of Houtskool en oker. ( Antwoord: Houtskool en mangaan. )
  • Vraag 4: Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze zwarte kleren of heel vrolijke kleren? ( Antwoord: heel kleurige kleding. )
  • Vraag 5: Schrijf een uitdrukking van groen op. ( Antwoord: Hij ziet groen van ellende. Hij ziet groen van afgunst. )
  • Vraag 6: Kleurenblinden kunnen 3 verschillende kleuren niet uit elkaar houden. Zijn die kleuren rood, geel en groen. Zijn dat oranje, geel en groen of zijn dat rood, oranje en groen. ( Antwoord: oranje, geel en groen. )
 

8 Responses to “Kleuren”

  1. khadija

    leuke informatie ik hou van felle kleuren

  2. liselotte

    ik heb er veel info uit kunnen halen.

  3. hee super bedankt ik heb er een 10+ voor gekregen! :p