Bijna jarig?
klik hier!Home   Kleuren

Kleuren


Inleiding

Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in 7 hoofdstukken en ik zal ze even opnoemen.

 • H 1: Waar vind je kleuren en wat betekenen ze?
 • H 2: De regenboog.
 • H 3: De eerste schilders.
 • H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.
 • H 5: Rood, Blauw en Groen.
 • H 6: Kleurenblind.
 • H 7: Vragen

H 1: waar vindt je kleuren en wat betekenen ze?

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles wel een kleurtje heeft. Eigenlijk hoef je niet te zoeken naar kleuren. Je ziet ze vanzelf. Welke kleur valt nu goed en als eerste op als je om je heen kijkt? Kleuren hebben ook een betekenis. Zwart is de kleur van de dood. Wit is de kleur van zuiverheid en reinheid, dat is schoonheid. Rood is de kleur van de liefde, strijd en het alarm. Blauw is de kleur van de hemel en de oceaan. En groen is de kleur van de natuur. Dat is tenminste in Europa zo. In China en in Japan is dat anders. Daar is niet zwart de kleur van de dood maar wit. Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze bij begrafenissen juist heel kleurige kleren. Toch hebben de kleuren in de meeste moderne wereld delen de zelfde betekenis.

H 2: De regenboog.

De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt. De zonnestralen weerkaatsen in de regendruppels. Meestal zie je 1 regenboog. Maar als de regendruppels groot genoeg zijn dan kunnen ze twee keer weerkaatsen en ontstaat er een dubbele regenboog. Misschien heb je dat wel eens gezien. Als je dan goed kijkt zie je dat de kleuren niet altijd het zelfde zijn. Het ligt aan de grootte van de regendruppels. Als er mist is en er is een regenboog zal het kunnen zijn dat de regenboog helemaal wit is. En als er in de ochtend een regenboog is zal het dus ook kunnen dat die rood is. Vroeger dachten de mensen dat de regenboog een teken van de goden was. De IJslander dacht dat een regenboog de zoom van Gods mantel. In Noorwegen en Zweden dachten de mensen dat een regenboog een brug naar de hemel was. En de Grieken dachten dat een regenboog een godin was, die ze Iris noemde. De kleuren van een regenoog worden dus al duizenden jaren mooi gevonden. Daarom proberen mensen al heel lang deze kleuren na te maken.


Een dubbele regenboog.

H 3: De eerste schilders.

In de grotten van Lascaux en Altamira zijn wandschilderingen ontdekt. Die zijn tussen 20.000 en 15.000 geleden gemaakt. Op die wanden stonden herten, paarden, stieren, hand afdrukken. Enz. De mensen die de tekeningen maakten hadden nog geen verf. Ze gebruikten houtskool en mangaan voor de kleur zwart. Van oker maakten ze geel en rood. Oker is een kleurenstof wat in sommige soorten klei zit. Met kalk maakten ze de kleur wit. En met die kleuren konden ze prachtige tekeningen maken. Ze hadden toen nog geen kwasten. Ze doopten hun vingers in de klei en maakten zo prachtige tekeningen. Heel lang wisten ze niet hoe ze toch heel dunne lijntjes konden maken. Maar toen is iemand de botten gaan onderzoeken die in de grotten lagen. Die botten bleken hol te zijn en er waren gaatjes in geboord. En in die botten zat verf. Toen was de oplossing ontdekt: Ze deden verf in de botten en dat spoten ze er toen weer in een dun straaltje uit. Dus het is eigenlijk een soort van spuitbus. Daarmee konden ze toch heel fijne lijntjes maken.

H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.

Na de 14de eeuw ontdekten de Europeanen steeds meer landen. Ze zagen steeds meer kleuren die in Europa niet bekend waren. De meeste kleuren waren van planten gemaakt. Maar ook van dieren kun je kleuren maken. Op de Canarische eilanden leefden grote luizen. Als je die plattrapte kreeg je een zilvergrijze kleur. Toen Columbus Amerika ontdekte, vertelden de indianen hem dat ze hun mantels knalrood verfden met cochenille. Dat kun je halen uit de poep van schildluizen die op cactussen leven. In 1965 vond iemand een nieuwe soort verf uit waarbij ze aardolie gebruikte. Hiermee kan je elke kleur maken die je wilt en alle kleuren waren even duur. Nu konden ook arme mensen fel gekleurde kleding dragen. Bijvoorbeeld overhemden met paars en geel. Rokjes met blauw en roze enzovoort. Het leek toen wel carnaval. Die felle kleuren zijn nooit meer weggegaan. Zo kun je foto’s zien of ze vóór of na 1965 gemaakt zijn. Want voor 1965 liep iedereen in grijze, bruine donkerblauwe of zwarte kleren en nu zie je alle kleuren van de regenboog.

H 5: Rood, Blauw en Groen.

Rood was vroeger de kleur van de strijd. Dat was omdat belangrijke soldaten in het Engelse leger felrode uniformen droegen. Dat deden ze met opzet omdat als er iemand door een kogel geraakt was ze niet meteen zagen dat hij bloed verloor. Sommige mensen denken als ze iemand met rood haar zien dat hij of zij snel boos wordt. Nu nog een paar spreekwoorden over rood.

 • Dat werkt als een rode lap op een stier. ( dat betekent dat iemand om een bepaald iets gelijk boos wordt.)
 • Hij kreeg een rood waas voor zijn ogen ( dat betekent als iemand zo ontzettend boos is dat hij niet meer weet wat hij doet)
 • Hij ging over de rooi. (hetzelfde als nummer 2)

Blauw

Blauw is een koele kleur. Heel veel werknemers dragen een uniform en die zijn meestal blauw. Dat komt omdat de kleur sinds de ontdekking van de indigo plant heel goedkoop te maken is en omdat je er niet snel vieze plekken op ziet. Vroeger was blauw een heel dure kleur en ook de kleur van ridders. Dit kan je merken aan de uitdrukking:

 • Die heeft blauw bloed ( dat betekent dat iemand van adel is)
 • Iemand een blauwtje laten lopen ( dat betekent dat je iemand niet als vaste vriend of vriendin wilt hebben)

Groen

De Egyptenaren gebruikte groene oogschaduw om hun ogen tegen het felle zonlicht te beschermen. Vroeger hadden tekenaar een klein stukje groen glas bij zich, waar ze tijdens het werk af en toe door heen keken om hun ogen te laten rusten. Vroeger was groen de kleur van het vergif en jaloezie.

De uitdrukking:

 • Hij ziet groen was afgunst ( dat betekent dat hij erg jaloers is)
 • Hij ziet groen van ellende ( dat betekent dat hij iets verkeerds gegeten heeft of zeeziek is).

H 6: Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn kunnen wel kleuren zien. Het probleem is alleen dat ze sommige kleuren niet uit elkaar kunnen houden. Veel mensen die kleurenblind zijn zien het geen verschil tussen oranje, geel, en groen.
De andere kleuren kunnen ze wel uit elkaar houden. Tegenwoordig worden mensen op kleurenblindheid getest, daarom weten we dat dit meer voorkomt in Europa en Noord-Amerika dan in Afrika en Zuid-Amerika. In Europa is 1 op de 50 mensen kleurenblind. 80 jaar geleden toen er stoplichten kwamen gaf kleurenblindheid een probleem,
Ook op zee gaf dit veel problemen omdat mensen geen rood van groen uit elkaar konden houden. Daardoor zijn er eens een keer 3 schepen op elkaar gebotst en zijn er 10 mensen verdronken.

H 7: VRAGEN

 • Vraag 1: Als er in de ochtend een regenboog is, is die dan rood of wit? ( Antwoord: rood. )
 • Vraag 2: Op de Canarische eilanden leeft een grote luis. Welke kleur komt eruit als je hem plattrapt? Is dat oranjegrijs of zilvergrijs. ( Antwoord: zilvergrijs. )
 • Vraag 3: Waar maakte men tussen 20.000 en 15.000 jaar geleden zwart van? Is dat Houtskool en mangaan of Houtskool en oker. ( Antwoord: Houtskool en mangaan. )
 • Vraag 4: Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze zwarte kleren of heel vrolijke kleren? ( Antwoord: heel kleurige kleding. )
 • Vraag 5: Schrijf een uitdrukking van groen op. ( Antwoord: Hij ziet groen van ellende. Hij ziet groen van afgunst. )
 • Vraag 6: Kleurenblinden kunnen 3 verschillende kleuren niet uit elkaar houden. Zijn die kleuren rood, geel en groen. Zijn dat oranje, geel en groen of zijn dat rood, oranje en groen. ( Antwoord: oranje, geel en groen. )
 

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen