Bijna jarig?
klik hier!Home   Kleuren

Kleuren


Inleiding

Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in 7 hoofdstukken en ik zal ze even opnoemen.

 • H 1: Waar vind je kleuren en wat betekenen ze?
 • H 2: De regenboog.
 • H 3: De eerste schilders.
 • H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.
 • H 5: Rood, Blauw en Groen.
 • H 6: Kleurenblind.
 • H 7: Vragen

H 1: waar vindt je kleuren en wat betekenen ze?

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles wel een kleurtje heeft. Eigenlijk hoef je niet te zoeken naar kleuren. Je ziet ze vanzelf. Welke kleur valt nu goed en als eerste op als je om je heen kijkt? Kleuren hebben ook een betekenis. Zwart is de kleur van de dood. Wit is de kleur van zuiverheid en reinheid, dat is schoonheid. Rood is de kleur van de liefde, strijd en het alarm. Blauw is de kleur van de hemel en de oceaan. En groen is de kleur van de natuur. Dat is tenminste in Europa zo. In China en in Japan is dat anders. Daar is niet zwart de kleur van de dood maar wit. Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze bij begrafenissen juist heel kleurige kleren. Toch hebben de kleuren in de meeste moderne wereld delen de zelfde betekenis.

H 2: De regenboog.

De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt. De zonnestralen weerkaatsen in de regendruppels. Meestal zie je 1 regenboog. Maar als de regendruppels groot genoeg zijn dan kunnen ze twee keer weerkaatsen en ontstaat er een dubbele regenboog. Misschien heb je dat wel eens gezien. Als je dan goed kijkt zie je dat de kleuren niet altijd het zelfde zijn. Het ligt aan de grootte van de regendruppels. Als er mist is en er is een regenboog zal het kunnen zijn dat de regenboog helemaal wit is. En als er in de ochtend een regenboog is zal het dus ook kunnen dat die rood is. Vroeger dachten de mensen dat de regenboog een teken van de goden was. De IJslander dacht dat een regenboog de zoom van Gods mantel. In Noorwegen en Zweden dachten de mensen dat een regenboog een brug naar de hemel was. En de Grieken dachten dat een regenboog een godin was, die ze Iris noemde. De kleuren van een regenoog worden dus al duizenden jaren mooi gevonden. Daarom proberen mensen al heel lang deze kleuren na te maken.


Een dubbele regenboog.

H 3: De eerste schilders.

In de grotten van Lascaux en Altamira zijn wandschilderingen ontdekt. Die zijn tussen 20.000 en 15.000 geleden gemaakt. Op die wanden stonden herten, paarden, stieren, hand afdrukken. Enz. De mensen die de tekeningen maakten hadden nog geen verf. Ze gebruikten houtskool en mangaan voor de kleur zwart. Van oker maakten ze geel en rood. Oker is een kleurenstof wat in sommige soorten klei zit. Met kalk maakten ze de kleur wit. En met die kleuren konden ze prachtige tekeningen maken. Ze hadden toen nog geen kwasten. Ze doopten hun vingers in de klei en maakten zo prachtige tekeningen. Heel lang wisten ze niet hoe ze toch heel dunne lijntjes konden maken. Maar toen is iemand de botten gaan onderzoeken die in de grotten lagen. Die botten bleken hol te zijn en er waren gaatjes in geboord. En in die botten zat verf. Toen was de oplossing ontdekt: Ze deden verf in de botten en dat spoten ze er toen weer in een dun straaltje uit. Dus het is eigenlijk een soort van spuitbus. Daarmee konden ze toch heel fijne lijntjes maken.

H 4: Er komen steeds meer kleuren bij.

Na de 14de eeuw ontdekten de Europeanen steeds meer landen. Ze zagen steeds meer kleuren die in Europa niet bekend waren. De meeste kleuren waren van planten gemaakt. Maar ook van dieren kun je kleuren maken. Op de Canarische eilanden leefden grote luizen. Als je die plattrapte kreeg je een zilvergrijze kleur. Toen Columbus Amerika ontdekte, vertelden de indianen hem dat ze hun mantels knalrood verfden met cochenille. Dat kun je halen uit de poep van schildluizen die op cactussen leven. In 1965 vond iemand een nieuwe soort verf uit waarbij ze aardolie gebruikte. Hiermee kan je elke kleur maken die je wilt en alle kleuren waren even duur. Nu konden ook arme mensen fel gekleurde kleding dragen. Bijvoorbeeld overhemden met paars en geel. Rokjes met blauw en roze enzovoort. Het leek toen wel carnaval. Die felle kleuren zijn nooit meer weggegaan. Zo kun je foto’s zien of ze vóór of na 1965 gemaakt zijn. Want voor 1965 liep iedereen in grijze, bruine donkerblauwe of zwarte kleren en nu zie je alle kleuren van de regenboog.

H 5: Rood, Blauw en Groen.

Rood was vroeger de kleur van de strijd. Dat was omdat belangrijke soldaten in het Engelse leger felrode uniformen droegen. Dat deden ze met opzet omdat als er iemand door een kogel geraakt was ze niet meteen zagen dat hij bloed verloor. Sommige mensen denken als ze iemand met rood haar zien dat hij of zij snel boos wordt. Nu nog een paar spreekwoorden over rood.

 • Dat werkt als een rode lap op een stier. ( dat betekent dat iemand om een bepaald iets gelijk boos wordt.)
 • Hij kreeg een rood waas voor zijn ogen ( dat betekent als iemand zo ontzettend boos is dat hij niet meer weet wat hij doet)
 • Hij ging over de rooi. (hetzelfde als nummer 2)

Blauw

Blauw is een koele kleur. Heel veel werknemers dragen een uniform en die zijn meestal blauw. Dat komt omdat de kleur sinds de ontdekking van de indigo plant heel goedkoop te maken is en omdat je er niet snel vieze plekken op ziet. Vroeger was blauw een heel dure kleur en ook de kleur van ridders. Dit kan je merken aan de uitdrukking:

 • Die heeft blauw bloed ( dat betekent dat iemand van adel is)
 • Iemand een blauwtje laten lopen ( dat betekent dat je iemand niet als vaste vriend of vriendin wilt hebben)

Groen

De Egyptenaren gebruikte groene oogschaduw om hun ogen tegen het felle zonlicht te beschermen. Vroeger hadden tekenaar een klein stukje groen glas bij zich, waar ze tijdens het werk af en toe door heen keken om hun ogen te laten rusten. Vroeger was groen de kleur van het vergif en jaloezie.

De uitdrukking:

 • Hij ziet groen was afgunst ( dat betekent dat hij erg jaloers is)
 • Hij ziet groen van ellende ( dat betekent dat hij iets verkeerds gegeten heeft of zeeziek is).

H 6: Kleurenblind

Mensen die kleurenblind zijn kunnen wel kleuren zien. Het probleem is alleen dat ze sommige kleuren niet uit elkaar kunnen houden. Veel mensen die kleurenblind zijn zien het geen verschil tussen oranje, geel, en groen.
De andere kleuren kunnen ze wel uit elkaar houden. Tegenwoordig worden mensen op kleurenblindheid getest, daarom weten we dat dit meer voorkomt in Europa en Noord-Amerika dan in Afrika en Zuid-Amerika. In Europa is 1 op de 50 mensen kleurenblind. 80 jaar geleden toen er stoplichten kwamen gaf kleurenblindheid een probleem,
Ook op zee gaf dit veel problemen omdat mensen geen rood van groen uit elkaar konden houden. Daardoor zijn er eens een keer 3 schepen op elkaar gebotst en zijn er 10 mensen verdronken.

H 7: VRAGEN

 • Vraag 1: Als er in de ochtend een regenboog is, is die dan rood of wit? ( Antwoord: rood. )
 • Vraag 2: Op de Canarische eilanden leeft een grote luis. Welke kleur komt eruit als je hem plattrapt? Is dat oranjegrijs of zilvergrijs. ( Antwoord: zilvergrijs. )
 • Vraag 3: Waar maakte men tussen 20.000 en 15.000 jaar geleden zwart van? Is dat Houtskool en mangaan of Houtskool en oker. ( Antwoord: Houtskool en mangaan. )
 • Vraag 4: Bij sommige eilanden van Indonesië dragen ze zwarte kleren of heel vrolijke kleren? ( Antwoord: heel kleurige kleding. )
 • Vraag 5: Schrijf een uitdrukking van groen op. ( Antwoord: Hij ziet groen van ellende. Hij ziet groen van afgunst. )
 • Vraag 6: Kleurenblinden kunnen 3 verschillende kleuren niet uit elkaar houden. Zijn die kleuren rood, geel en groen. Zijn dat oranje, geel en groen of zijn dat rood, oranje en groen. ( Antwoord: oranje, geel en groen. )
 

  8 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen