De Efteling

efteling-logo

Inleiding

Dit werkstuk gaat over de Efteling. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik zelf naar de Efteling ben geweest, mijn ouders waren toen 25 jaar getrouwd. Ik wilde graag wat meer over de Efteling te weten komen, omdat ik het erg naar mijn zin heb gehad die dag. In dit werkstuk kun je lezen over de oprichting van de Efteling, het sprookjesbos en het deel met attracties.
Ik heb door het maken van dit werkstuk geleerd dat Anton Pieck erg belangrijk was bij de oprichting van de Efteling. Ook had ik niet gedacht dat de Efteling eerst heel anders was dan dat ik het ken, over de snelheid van Joris en de Draak heb ik me ook erg verbaasd, ik had niet gedacht dat die achtbaan zo snel ging! Ik wist ook niet er zoveel kinderprogramma’s door de Efteling worden gemaakt.

Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken en ik heb er veel van geleerd. Op 21 november ben ik begonnen met dit werkstuk, en afgelopen weekend heb ik het afgemaakt. Ik heb ongeveer veertien uren aan dit werkstuk gewerkt. Ik vond het nog wel een beetje moeilijk om goede zinnen te maken en goede informatie te vinden, maar daar heeft mijn zus me een beetje mee geholpen.

De Efteling

De Efteling is een park waar sprookjes waarheid worden, elke attractie heeft wel iets te maken met een sprookje. Het park is op 2 mei 1951 geopend als een natuurpark met een speeltuin en verschillende plekken waar sprookjes uitgebeeld werden. Anton Pieck heeft veel invloed gehad op het uiterlijk van dit park. Alles is in de zogenaamde “Anton Pieck stijl” gemaakt. In zestig jaar tijd is de Efteling een van de populairste attractieparken van Nederland geworden. Het park is te bezoeken in Kaatsheuvel, dit ligt in Noord-Brabant. Het park is heel erg veranderd nu er allemaal attracties bij zijn gekomen. In zestig jaar tijd zijn er meer dan een miljoen bezoekers geweest, uit verschillende landen van over de hele wereld. Tegenwoordig heeft de Efteling zelfs series zoals de Sprookjesboom, TITA Tovenaar, Het Mysterie van…. En nog andere programma’s die je op Telekids kan kijken.

Anton Pieck

anton pieck - eftelingAnton Pieck is in 1895 in Den Helder geboren. Als tiener volgde hij samen met zijn tweelingbroer een opleiding tekenen en schilderen. Hier leerden zij hoe ze het beste mensen en voorwerpen kon afbeelden.

In de jaren vijftig kreeg Anton Pieck de vraag of hij mee wilde helpen bij het oprichten van een sprookjespark voor jong en oud. Dit park werd de Efteling genoemd. Voor dat hij werd gevraagd om bij het oprichten van de Efteling, was hij bekend door zijn tekeningen in bekende sprookjes boeken. De tekeningen die hij maakte waren vaak sprookjesachtig, vol fantasie en kleurrijk.

Tot 1974 heeft Anton Pieck meegewerkt aan het ontwerpen van de Efteling. Nadat hij hiermee gestopt is blijft zijn stijl in de nieuwe attracties die er bij zijn gekomen. In Hattem is in 1984 het Anton Pieck museum geopend, waar iedereen naar zijn tekeningen kan kijken.

Anton Pieck overleed op 25 november 1987, hij is 92 jaar oud geworden, en is tot het einde van zijn leven blijven tekenen. 

 

Comments are closed.