Ouder worden

 

Waarom dit onderwerp?

In Nederland zijn steeds meer oudere mensen. Dat komt doordat mensen langer leven, omdat ze langer gezond zijn en de gezondheidszorg sterk is verbeterd. In de kranten en op het nieuws wordt dat soms een probleem genoemd en daar ben ik het niet mee eens. Het is toch juist mooi als je lang kan leven?

Wanneer ben je ouder?

Als eerste is het goed om te weten wanneer iemand een oudere is. Een oudere wordt ook wel een senior genoemd. Op het internet worden verschillende definities gebruikt: bijvoorbeeld vanaf 55 jaar of vanaf 65 jaar, of mensen die met pensioen zijn. Maar iemand van 55 jaar moet nog meer dan 10 jaar werken. Het is dus moeilijk om precies te zeggen wanneer iemand een oudere is. Volgens een onderzoek van het blad Onze Taal vinden mensen zich vanaf ongeveer 60 jaar een oudere. Maar je bent natuurlijk ook gewoon zo oud als je je voelt.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van ouder zijn? Ten eerste heb je veel meegemaakt, daardoor kan je beslissingen beter nemen en zal je minder snel in de stress schieten. Omdat je veel ervaring hebt, ben je ook beter in je werk. Als je met pensioen bent, heb je veel tijd om leuke dingen te doen en mooie reizen te maken. Het kan ook dat je kinderen en/of kleinkinderen hebt die je lekker kan verwennen. Je hoeft ook niet zoveel meer te leren, want je hebt je rijbewijs al bijvoorbeeld. Als 65 jaar of ouder bent krijg je korting bij veel dingen, zoals de trein, museums en de dierentuin. En ook belangrijk: veel senioren zeggen dat het ze niet meer kan schelen wat anderen van ze vinden.

Nadelen

Er zijn ook nadelen aan ouder worden. Als je ouder wordt dan gaat je gezondheid achteruit. Bij sommige mensen heel erg, die kunnen bijvoorbeeld de trap niet meer oplopen of vallen snel. Anderen hebben daar niet zoveel last van, maar kunnen minder goed zien of horen. Sommige senioren kunnen daardoor zelfs niet meer in hun eigen huis blijven wonen. Het kan ook dat je als oudere steeds minder mensen om je heen hebt en dat je niet meer zo makkelijk mensen kan opzoeken. Dan kan je eenzaam worden en dat is vreselijk. En als je niet zo veel geld hebt, omdat je niet meer werkt bijvoorbeeld, dan is het misschien wel saai om zo veel vrije tijd te hebben. Het kan ook moeilijk zijn om mee te blijven gaan met de snelle veranderingen bij gadgets en social media.

Oplossingen

Gelukkig zijn er ook veel oplossingen die senioren kunnen helpen om een zo leuk mogelijk leven te hebben. Als eerste zijn er een heleboel bedrijven en organisaties die uitjes voor ouderen organiseren. Dan kan je leeftijdsgenoten ontmoeten en samen iets leuks doen. Je gaat dan bijvoorbeeld samen naar een museum, een voetbalwedstrijd of een concert. Er bestaan ook clubs voor oudere mensen die dan samen breien of spelletjes spelen. Er zijn zelfs sporten speciaal voor senioren, de populairste is wandelvoetbal. Dat is voetbal waarbij je niet mag rennen. Soms mogen ouderen niet meer autorijden. Dan kunnen ze een gave 45 km-auto kopen om in te rijden. Er zijn zelfs 45 km-auto’s die eruit zien als een Hummer of raceauto!

Ten tweede kunnen senioren hun huis laten aanpassen als ze sommige dingen niet meer zo goed kunnen. Dan hoeven ze niet te verhuizen. Er zijn veel dingen mogelijk, bijvoorbeeld een traplift of keukenkastjes die alleen laag aan de muur hangen en niet hoog, zodat je er bij kunt en niet op een krukje hoeft te staan. Een inloopdouche is handig en een speciale badkamervloer waardoor je niet snel uitglijdt ook. Een ander voorbeeld zijn seniorentelefoons met extra grote knoppen. Dat is makkelijker met bellen. Vaak hebben die ook een noodknop die je kan gebruiken in noodgevallen, zoals vallen en niet meer overeind komen.

Als ouderen niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen dan kan er thuiszorg komen, die komen dan bijvoorbeeld helpen met douchen of met eten koken.

Wat kan je zelf doen?

Als je opa’s en oma’s hebt, of bijvoorbeeld een oudere buurman of -vrouw die vaak alleen is, kan je vaker langsgaan en dan een spelletje spelen. Als je zelf volwassen bent en een huis hebt gekocht kan je vast kijken of je het al zo kan maken dat je het later niet meer hoeft aan te passen. Op internet is daar een handige check voor. Als je ouder bent dan kan je altijd hulp zoeken als je die nodig hebt. Er zijn veel mensen die willen helpen!

Bron

www.langerthuisinhuis.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *