Circus Herman Renz

Inhoud

 • 1 Circus Herman Renz door de jaren heen.
 • 2 Bassie en Adriaan.
 • 3 Het circus nu.
 • 4 De dieren van het circus.
 • 5 Circus acts.
 • 6 De directie
 • 7 Reclame maken.

 

1. Circus Herman Renz door de jaren heen

Circus Renz begon in 1911 ze hebben al velen succesvolle jaren achter de rug. Ze hebben ook een tijdje met Bassie en Adriaan gewerkt. Daar vertel ik ook een hoofdstuk over. Maar er gebeurden ook minder leuke dingen.

Het Nederlandse circus is opgericht door Arnold van der Veght die wordt in het circus ook wel papa Renz genoemd. Hij is geboren in 1883. Als hij 14 is loopt hij van huis weg en gaat als stalknecht werken bij een klein Belgisch circus. Na wat over de wereld gezworven te hebben komt Arnold in 1902 terecht bij het Duitse circus Renz. Als hij een eigen circus heeft noemt hij het circus Renz omdat hij Ernst Jacob Renz van het Duitse circus de beste circusdirecteur vindt die er ooit geweest is.

In 1955 overlijdt Arnold (pappa Renz) en neemt zijn zoon Herman het circus over samen met zijn zonen Paul en Nol Als in januari 1989 Nol overlijdt zet zijn 22-jarige zoon Herman samen met zijn moeder het circusbedrijf voort In november 1989 waren er zoveel ruzies dat men het circus Renz verkocht heeft. Herman ging met zijn vrouw bij een ander circus werken maar dat was toch niet wat hij wilde. In september 1990 besloot hij om toch de oude traditie van een eigen circus weer voort te zetten nu onder de naam circus Herman Renz. Het lukt hen om een succesvol circus op te zetten. Helaas kunnen Herman en zijn vrouw Diana niet lang van dit succes genieten want in maart 1996 sterven zij aan een koolmonoxidevergiftiging. De achterblijvers die het nieuwe circus mee op hebben gezet zetten alles op alles om circus Herman Renz niet verloren te laten gaan. The show must go on!

2. Bassie en Adriaan

In 1978 komen Bassie en Adriaan bij circus Renz. Het circus wordt het decor van de televisieserie waarin de clown en de acrobaat de hoofdrol spelen. In het weekend treden Bassie en Adriaan op in de circustent. Die voorstellingen zijn altijd uitverkocht. In 1980 beginnen Bassie en Adriaan een eigen circus maar circus Renz blijft ook zonder hen succesvol. Als Bassie en Adriaan in 1985 weer terug bij circus Renz komen moeten er meer voorstellingen gegeven worden dan er gepland stonden. Zo groot was het succes. In 1989 vertrekken Bassie en Adriaan weer bij circus Renz en dan gaat het niet meer zo goed met het circus. Eind 1989 wordt het circus verkocht mede door het vertrek van Bassie en Adriaan.

3. Het circus nu

Op dit moment is circus herman Renz het grootste circus van Nederland. Er werken in het circusseizoen (dat is ongeveer van half maart tot half november) 80 mensen in dit circus. Voor de huisbevestiging zijn daar ongeveer 52 woonwagens voor nodig. Sinds maart 2002 is het circus begonnen met opberg en wooncontainers in te zetten. Daar kunnen de artiesten zich omkleden voor de show en materiaal voor de show in opbergen. Nu even over de tent de tent heeft een diameter van 36 meter en wordt gedragen door een viertal masten met de hoogte van 14 meter. Er is in de tent ruimte voor 1200 bezoekers. Voor het gehele circusdorp (de tent + de dierenverblijfhokken en de woonwagens) heb je zo’n 8.000 m2 nodig. Het opbouwen van de tent duurt normaal ongeveer 7 uur. Er zijn 25 mensen die daar voor opgeleid zijn en die zorgen dat de tent er komt te staan. De afbouw gaat heel wat sneller dan het opbouwen van de tent namelijk in 2 en een half uur. De artiesten zetten de zitplaatsen en de piste klaar, en bij de ingang waar ze met de show door moeten zetten ze de grote spullen klaar voor de show.

4. De dieren van het circus

Het circus kan niet zonder dieren en dit circus heeft ook dieren zoals de Indische olifanten, de leeuwen de paarden die dit jaar veel meewerken met het programma. De tijd dat de roofdieren opgesloten zaten is allang voorbij. Je mag nu zelfs zelf wanneer je wilt een bezoek gaan brengen aan de dieren. De Indische olifanten worden onderhouden door General Fischer uit Duitsland. De leeuwen worden onderhouden door Yvonne en Knut Muderack ook uit Duitsland. En de paarden worden onderhouden door Michel Jarz uit Italië.

Het circus heeft nog meer dieren zoals honden ezels geiten kippen en zeehonden en kamelen. De zeehonden hebben een eigen zwembad en de honden en de andere huisdieren en de ezel een grote stal. De friese paarden en de kamelen zijn allen nog maar van het circus de andere dieren komen allemaal van een andere dresseur (iemand die de dieren traint) het circus huurt hun dan in en dan doen ze een of een paar keer hun act en dan gaan ze weer.

5. De circus acts

Er zijn niet allen maar acts met dieren in circus Herman Renz maar ook andere acts zoals de clowntjes laten zien van plaat boek. Of acrobatiek. Of grond acrobatiek een soort van turnen. Of de trapeze die hangt boven de piste en daar zwieren dan mensen aan en doen allemaal gevaarlijke kunsten.

6. De directie

Er zijn niet alleen maar artiesten bij een circus er moeten toch ook andere mensen bij een circus in dienst zijn? Nou bij dit circus is dat ook

De directie bestaat uit:

 • Robert Ronday hij is van de algemene leiding.
 • Anneke Olivier zij is van de financiën van het circus.
 • Milko steijvers ook al is hij een dwerg hij is clown en van het restauratiebeheer.
 • Sylvia steijvers zij doet ook het restauratiebeheer.
 • Brenda steijvers zij zit achter de kassa en zit bij het administratie team.

7 Reclame maken

Het circus maakt ook reclame dan komen er lekker veel mensen naar de show kijken. Hier heb ik zo’n folder hangen (hangt dan op het bord). En ik heb ook folders die ze in de buurt van hun optreden in de bus gooien.

 

3 Responses to “Circus Herman Renz”

 1. poep enter

  ik vind dat je er ook een onderwerp geschiedenis bij had kunnen doen

  van mij krijg je een 6.5

 2. samantha

  ik wil het over turnen doen maar dan komt het op circus