Bijna jarig?
klik hier!Home   Dierenarts

Dierenarts

Spreekkamer

dierenarts

Raar woord natuurlijk, spreekkamer. Want behalve met papegaaien heeft de dierenarts niet zoveel te bespreken. Zou je denken. Maar de dierenarts praat natuurlijk wel met het baasje van de patiënt. En dat gebeurt in de spreekkamer. De dierenarts vraagt het baasje wat er aan de hand is met zijn of haar zieke dier. Tegelijk kijkt de arts samen met het baasje naar het dier om te kijken wat het dier heeft

Medicijnen

Een winkel waar ze pillen, drankjes, zalfjes en andere medicijnen maken, noem je een apotheek. Voor mensen zijn er aparte apotheken. Eerst kijkt de dokter wat je nodig hebt. Daarna ga je naar de apotheek om het medicijn te halen. Een dierenarts heeft meestal een eigen apotheek. Dat is niet zomaar een kast met potjes. Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. En er moet een heel precieze weegschaal zijn om poeders te wegen. Soms maakt de dierenarts zelf geneesmiddelen.
Er zijn medicijnen die werken bij mensen en bij dieren. Maar meestal zijn er voor dieren andere middelen. De dierenarts heeft geleerd welke geneesmiddelen bij welke ziekte voor welk dier nodig zijn. En hij blijft leren, want er komen steeds weer nieuwe medicijnen bij.die medicijnen krijg je dan mee naar huis en dat moet je zelf aan je dier geven. De medicijnen zijn best duur.

Laboratorium

vaak weet de dierenarts al wel wat er mis is door met het baasje te praten en door te voelen en te kijken. Maar niet altijd. Dan doet hij extra onderzoek. Bijvoorbeeld door wat bloed van het dier onder de microscoop te bekijken. Of door proefjes te doen met een beetje plas. Dat doet de dierenarts in zijn laboratorium

Behandeltafel

de dierenartsOp de behandeltafel kan de dierenarts het dier goed bekijken. Ongeveer net als een mensen-dokter dat doet. Aan de vacht kan de dierenarts vaak al zien of het dier ziek is. Hij kijkt in de bek naar de tanden en naar de kleur van de binnenkant van de wangen. Hij voelt of er klieren dik zijn. En soms luistert hij naar het hart en naar de longen.

De operatie

Als jij geopereerd moet worden, ga je naar het ziekenhuis. Veel dierenartsen hebben zelf een operatiekamer. Daar komt wel wat bij kijken. Het dier moet narcose krijgen, zodat het geen pijn heeft en rustig blijft liggen. Heel belangrijk is dat alle scharen, mesjes en andere spullen (zelfs een boor om botten te repareren!) erg schoon zijn. Als de dierenarts gaat opereren, kan hij zijn assistent niet missen.ook moet de arts en zijn assistent een kapje om hun mond voor de bacteriën.en een soort hoedje op ook voor de bacteriën. en meestal doen ze ook handschoentjes aan , alweer voor de bacteriën.

Röntgenfoto`s

Een röntgenapparaat (‘rönt’ spreek je uit als ‘rund’) is een handig ding. Je kunt er foto’s mee maken dwars door een dier (of een mens) heen. Vooral de botten kun je er goed mee zien. Nuttig als een dier een poot heeft gebroken. Maar er is ook een nadeel: het maken van een röntgenfoto is niet zo gezond. Een paar keer is niet erg, maar als je het vaker doet, kun je kanker krijgen.een röntgen foto laten maken doet geen pijn bij het dier.
dierenarts praktijk
De dierenarts beschermt zichzelf ook. Hij draagt handschoenen en een schort als hij met een röntgenapparaat werkt. Vaak gaat hij als de foto gemaakt wordt even achter een muur staan. Meestal staat het röntgenapparaat in een aparte kamer. Inderdaad: de röntgenkamer.

hier zie je zo`n röntgenapparaat.

Dierenarts- assistent

De assistent bij de balie beantwoordt de telefoon en maakt de afspraken. Kleine huisdieren, zoals katten en honden, komen meestal met hun baasje langs. Heeft een dier een ongeluk gehad, dan komt er soms een dieren-ambulance aan te pas. Een dierenarts doet meestal alleen kleine huisdieren óf alleen boerderij-dieren. Dierenartsen in kleine dorpen doen het soms allebei: die hebben zoals dat heet een ‘gemengde praktijk’. Een boer komt natuurlijk niet langs met zijn koeien of varkens. Daar moet de dierenarts naartoe

Afspraak maken

Je kunt niet zomaar binnenlopen met je hond, kat of cavia. Vaak moet je eerst een afspraak maken. En zelfs zonder afspraak moet je je eerst melden. Meestal is de assistent bij de balie de eerste die je spreekt. Die zorgt dat de dierenarts weet dat jij en je dier er zijn. Natuurlijk staat er een computer waarin de assistent alles goed bijhoudt. Zo weet iedereen in de dierenkliniek altijd precies wat er aan de hand is. Als je moet wachten en je dier is een beetje zenuwachtig, dan zal de assistent helpen. Misschien heeft hij of zij wel wat lekkers voor het arme beest.

Paspoort dierenarts

opleiding

 • diergeneeskunde (universiteit)
 • duurt zeker 6 jaar
 • in Nederland: Utrecht; in België: Antwerpen

eigenschappen

 • je moet van dieren houden
 • je moet niet bang zijn om vies te worden
 • je moet het niet erg vinden om ’s nachts uit je bed te komen

salaris

 • gemiddeld verdient een dierenarts 3000 euro per maand
 • maar meer dan een dierenarts-assistent (1500 euro per maand)

Minder leuk

Als je dierenarts bent heb je vaak leuke momenten zoals als je een dier hebt geholpen maar er is geen dierenarts die het leuk vindt, maar soms moet een dier worden ingeslapen. Als het zó oud of ziek is, dat het veel pijn heeft en niet beter kan worden. Of op een boerderij: als het dier een besmettelijke ziekte heeft waardoor andere dieren ook ziek kunnen worden. De dierenarts zorgt ervoor dat het dier dood gaat zonder dat het veel pijn heeft en zonder dat het erg bang wordt. Meestal doet hij dat door het dier een spuitje te geven.

Inslapen

als een dier te oud of te ziek is moet hij worden ingeslapen, dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar je kunt je dier ook geen pijn laten leiden. Inslapen word op een speciale manier gedaan. Eerst wordt het dier onder narcose gebracht. Dat doen ze met een speciaal spuitje narcose is het zelfde als een hele diepe slaap. Als dat dier eenmaal slaapt mag hij op de schoot van het baasje liggen en krijgt het dier het tweede spuitje en gaat hij dood .

Ziektes

Dieren kunnen haast dezelfde ziektes krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten.

Weetjes

1. Weetje dat dieren eigenlijk dezelfde ziektes kunnen krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten enz.

2. Weetje dat als je een in Nederland je diploma heb gehaald voor dierenarts je ook dierenarts in Amerika kan worden met dat diploma .

3. Weetje dat je om dierenarts te kunnen worden je Havo diploma moet hebben

Nagels knippen : dat kun je beter niet zelf doen bij bijvoorbeeld je konijn, want als je te ver knipt knip je misschien in de zenuwen van het dier. Dat doet heel pijn bij dat dier en dan wil je huisdier dat nooit meer. Als je het echt zelf wilt doen zou dat wel kunnen maar moet je er heel veel tijd voor nemen en een speciale tang kopen ( kosten : € 5,- ) maar je moet onthouden dat je het beter bij de dierenarts kan laten doen. Dat kost ongeveer € 3,50 .

Het verschil tussen dierenarts en dierenarts assistenten is dat als je dierenarts assistenten bent dat je veel meer met dieren doet zoals hun hokken verschonen als je er een dier moet blijven logeren. En een dierenarts opereert meer en dat soort dingen . En als dierenarts assistenten moet je vaak achter de balie zitten en afspraken maken en zo.

spreekbeurt

 

  25 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen