Bijna jarig?
klik hier!Home   Dierenarts

Dierenarts


Spreekkamer

dierenarts

Raar woord natuurlijk, spreekkamer. Want behalve met papegaaien heeft de dierenarts niet zoveel te bespreken. Zou je denken. Maar de dierenarts praat natuurlijk wel met het baasje van de patiënt. En dat gebeurt in de spreekkamer. De dierenarts vraagt het baasje wat er aan de hand is met zijn of haar zieke dier. Tegelijk kijkt de arts samen met het baasje naar het dier om te kijken wat het dier heeft

Medicijnen

Een winkel waar ze pillen, drankjes, zalfjes en andere medicijnen maken, noem je een apotheek. Voor mensen zijn er aparte apotheken. Eerst kijkt de dokter wat je nodig hebt. Daarna ga je naar de apotheek om het medicijn te halen. Een dierenarts heeft meestal een eigen apotheek. Dat is niet zomaar een kast met potjes. Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. En er moet een heel precieze weegschaal zijn om poeders te wegen. Soms maakt de dierenarts zelf geneesmiddelen.
Er zijn medicijnen die werken bij mensen en bij dieren. Maar meestal zijn er voor dieren andere middelen. De dierenarts heeft geleerd welke geneesmiddelen bij welke ziekte voor welk dier nodig zijn. En hij blijft leren, want er komen steeds weer nieuwe medicijnen bij.die medicijnen krijg je dan mee naar huis en dat moet je zelf aan je dier geven. De medicijnen zijn best duur.

Laboratorium

vaak weet de dierenarts al wel wat er mis is door met het baasje te praten en door te voelen en te kijken. Maar niet altijd. Dan doet hij extra onderzoek. Bijvoorbeeld door wat bloed van het dier onder de microscoop te bekijken. Of door proefjes te doen met een beetje plas. Dat doet de dierenarts in zijn laboratorium

Behandeltafel

de dierenartsOp de behandeltafel kan de dierenarts het dier goed bekijken. Ongeveer net als een mensen-dokter dat doet. Aan de vacht kan de dierenarts vaak al zien of het dier ziek is. Hij kijkt in de bek naar de tanden en naar de kleur van de binnenkant van de wangen. Hij voelt of er klieren dik zijn. En soms luistert hij naar het hart en naar de longen.

De operatie

Als jij geopereerd moet worden, ga je naar het ziekenhuis. Veel dierenartsen hebben zelf een operatiekamer. Daar komt wel wat bij kijken. Het dier moet narcose krijgen, zodat het geen pijn heeft en rustig blijft liggen. Heel belangrijk is dat alle scharen, mesjes en andere spullen (zelfs een boor om botten te repareren!) erg schoon zijn. Als de dierenarts gaat opereren, kan hij zijn assistent niet missen.ook moet de arts en zijn assistent een kapje om hun mond voor de bacteriën.en een soort hoedje op ook voor de bacteriën. en meestal doen ze ook handschoentjes aan , alweer voor de bacteriën.

Röntgenfoto`s

Een röntgenapparaat (‘rönt’ spreek je uit als ‘rund’) is een handig ding. Je kunt er foto’s mee maken dwars door een dier (of een mens) heen. Vooral de botten kun je er goed mee zien. Nuttig als een dier een poot heeft gebroken. Maar er is ook een nadeel: het maken van een röntgenfoto is niet zo gezond. Een paar keer is niet erg, maar als je het vaker doet, kun je kanker krijgen.een röntgen foto laten maken doet geen pijn bij het dier.
dierenarts praktijk
De dierenarts beschermt zichzelf ook. Hij draagt handschoenen en een schort als hij met een röntgenapparaat werkt. Vaak gaat hij als de foto gemaakt wordt even achter een muur staan. Meestal staat het röntgenapparaat in een aparte kamer. Inderdaad: de röntgenkamer.

hier zie je zo`n röntgenapparaat.

Dierenarts- assistent

De assistent bij de balie beantwoordt de telefoon en maakt de afspraken. Kleine huisdieren, zoals katten en honden, komen meestal met hun baasje langs. Heeft een dier een ongeluk gehad, dan komt er soms een dieren-ambulance aan te pas. Een dierenarts doet meestal alleen kleine huisdieren óf alleen boerderij-dieren. Dierenartsen in kleine dorpen doen het soms allebei: die hebben zoals dat heet een ‘gemengde praktijk’. Een boer komt natuurlijk niet langs met zijn koeien of varkens. Daar moet de dierenarts naartoe

Afspraak maken

Je kunt niet zomaar binnenlopen met je hond, kat of cavia. Vaak moet je eerst een afspraak maken. En zelfs zonder afspraak moet je je eerst melden. Meestal is de assistent bij de balie de eerste die je spreekt. Die zorgt dat de dierenarts weet dat jij en je dier er zijn. Natuurlijk staat er een computer waarin de assistent alles goed bijhoudt. Zo weet iedereen in de dierenkliniek altijd precies wat er aan de hand is. Als je moet wachten en je dier is een beetje zenuwachtig, dan zal de assistent helpen. Misschien heeft hij of zij wel wat lekkers voor het arme beest.

Paspoort dierenarts

opleiding

  • diergeneeskunde (universiteit)
  • duurt zeker 6 jaar
  • in Nederland: Utrecht; in België: Antwerpen

eigenschappen

  • je moet van dieren houden
  • je moet niet bang zijn om vies te worden
  • je moet het niet erg vinden om ’s nachts uit je bed te komen

salaris

  • gemiddeld verdient een dierenarts 3000 euro per maand
  • maar meer dan een dierenarts-assistent (1500 euro per maand)

Minder leuk

Als je dierenarts bent heb je vaak leuke momenten zoals als je een dier hebt geholpen maar er is geen dierenarts die het leuk vindt, maar soms moet een dier worden ingeslapen. Als het zó oud of ziek is, dat het veel pijn heeft en niet beter kan worden. Of op een boerderij: als het dier een besmettelijke ziekte heeft waardoor andere dieren ook ziek kunnen worden. De dierenarts zorgt ervoor dat het dier dood gaat zonder dat het veel pijn heeft en zonder dat het erg bang wordt. Meestal doet hij dat door het dier een spuitje te geven.

Inslapen

als een dier te oud of te ziek is moet hij worden ingeslapen, dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar je kunt je dier ook geen pijn laten leiden. Inslapen word op een speciale manier gedaan. Eerst wordt het dier onder narcose gebracht. Dat doen ze met een speciaal spuitje narcose is het zelfde als een hele diepe slaap. Als dat dier eenmaal slaapt mag hij op de schoot van het baasje liggen en krijgt het dier het tweede spuitje en gaat hij dood .

Ziektes

Dieren kunnen haast dezelfde ziektes krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten.

Weetjes

1. Weetje dat dieren eigenlijk dezelfde ziektes kunnen krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten enz.

2. Weetje dat als je een in Nederland je diploma heb gehaald voor dierenarts je ook dierenarts in Amerika kan worden met dat diploma .

3. Weetje dat je om dierenarts te kunnen worden je Havo diploma moet hebben

Nagels knippen : dat kun je beter niet zelf doen bij bijvoorbeeld je konijn, want als je te ver knipt knip je misschien in de zenuwen van het dier. Dat doet heel pijn bij dat dier en dan wil je huisdier dat nooit meer. Als je het echt zelf wilt doen zou dat wel kunnen maar moet je er heel veel tijd voor nemen en een speciale tang kopen ( kosten : € 5,- ) maar je moet onthouden dat je het beter bij de dierenarts kan laten doen. Dat kost ongeveer € 3,50 .

Het verschil tussen dierenarts en dierenarts assistenten is dat als je dierenarts assistenten bent dat je veel meer met dieren doet zoals hun hokken verschonen als je er een dier moet blijven logeren. En een dierenarts opereert meer en dat soort dingen . En als dierenarts assistenten moet je vaak achter de balie zitten en afspraken maken en zo.

spreekbeurt

 

25 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen