Hoe wordt je verloskundige?

Er zijn kinderen die al heel vroeg weten wat hun beroep is. Zo zijn er jongens die al van kleins af aan gefascineerd zijn door auto’s en weten dat ze automonteur willen worden. Zo zijn er ook meisjes, maar inmiddels ook wel jongens, die al heel vroeg weten dat ze later verloskundigen willen worden. Veel van hen worden dat ook daadwerkelijk. Verloskundige is een heel mooi beroep, maar zeker niet eenvoudig.

Wat is een verloskundige precies?

Een verloskundige, ook wel vroedvrouw of vroedkundige genoemd, is iemand die zich bezighoudt met de begeleiding van zwangere vrouwen en hun partner. De verloskundige is het aanspreekpunt vanaf het begin van de zwangerschap tot aan de periode na de bevalling.

Wat doet een verloskundige dan allemaal?

Als verloskundige begeleid je vrouwen tijdens hun zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en de kraamtijd. Je zorgt er ook voor dat zowel moeder als kind de juiste zorg krijgen.

Je bereidt de moeder voor op de bevalling en controleert tijdens de zwangerschap hoe het gaat met zowel de moeder als de baby. Je voelt daarbij of de baby zich goed ontwikkelt en genoeg groeit. Zo kun je eventuele complicaties op tijd ontdekken of voorkomen. Mocht dit zo zijn, dan verwijs je de moeder door naar de gynaecoloog.

Je werkt samen met de artsen en specialisten uit het ziekenhuis maar ook met de huisarts en als het nodig is ook met maatschappelijk werkers.

Zowel voor als na de bevalling bespreek je met beide ouders hoe het met hen en eventuele broertjes of zusjes gaat en geeft de nodige voorlichting en adviezen.

Is verloskundige een moeilijk beroep?

Verloskundige is een heel mooi beroep maar ook best moeilijk en zwaar. Naast dat je veel en op onregelmatige tijden werkt, moet je ook veel bereikbaar zijn. In totaal ben je soms wel meer dan 60 uur per week betrokken bij het werk.

Daarnaast moet je over veel vaardigheden beschikken. Zo moet je heel goed kunnen luisteren maar dingen ook op een eenvoudige manier kunnen uitleggen aan zowel de moeder als de vader.

Een bevalling kan vaak erg lang duren. Hierbij kunnen er allerlei complicaties optreden waarbij je snel moet handelen. Het is dan ook van het grootste belang dat je stressbestendig bent.

Hoe kun je verloskundige worden?

Als je verloskundige wilt worden, moet je de HBO opleiding Verloskunde volgen. Dit is een vierjarige opleiding waarbij je wordt opgeleid tot specialist in de verloskunde. Je leert er alles wat je moet weten over de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Ook leer je welke complicaties zich hierbij kunnen voordoen en hoe je in die situaties moet handelen.

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je minimaal een HAVO of MBO niveau 4 diploma hebben. Ook zul je een selectieprocedure moeten doorlopen waarbij je diverse opdrachten moet maken.

Wil jij naast verloskundige ook verpleegkundige worden? Dan is de opleiding Verpleegkunde & Vroedkunde interessant. Deze gecombineerde opleiding kun je op verschillende Hogescholen volgen en duurt vijf jaar.

Is de opleiding verloskunde moeilijk?

De opleiding Verloskunde is een hbo-opleiding die zwaarder is dan de gemiddelde HBO opleiding. Dit komt doordat het een opleiding is voor een medisch beroep. Je moet niet alleen veel kennis hebben, maar in de praktijk zul je ook vaak in situaties terechtkomen waarin jij heel moeilijke beslissingen moet nemen die in het belang zijn van de moeder en het kindje.

Wat verdiend een verloskundige?

Hoeveel je als verloskundige kunt verdienen, hangt af van hoe oud je bent, bij welke instelling je werkzaam bent en hoeveel ervaring je hebt. In 2023 bedraagt het salaris van een verloskundige minimaal 2.100 en maximaal 5.000 euro bruto per maand.

 

Comments are closed.