Als het goed is, ga je twee keer per jaar naar de tandarts. Deze controleert je gebit, maakt het schoon en vult als het nodig is een gaatje. Als de tandarts ziet dat bijvoorbeeld je tanden en kiezen scheef groeien of dat je tanden te ver uit elkaar staan, moet dit worden hersteld met een beugel. Hiervoor moet je naar een orthodontist. Dit is een speciale tandarts die is opgeleid om deze problemen te verhelpen.
Wat doet de orthodontist?
De orthodontist is dus gespecialiseerd in het corrigeren van scheve tanden en kiezen. Maar wat doet hij nu allemaal?
De eerste keer dat je bij een orthodontist komt, zal deze eerst een röntgenfoto van je gebit maken. Dit is een speciale foto van de binnenkant van je mond waarbij ook de wortels van je kiezen en tanden en de kaak zichtbaar zijn.
Vervolgens zal hij een afdruk van je gebit maken. Dit doet hij met een afdruklepel die is gevuld met kauwgomachtig materiaal. Deze stopt hij in je mond en vervolgens moet je ‘happen’. Zo ontstaat er een exacte afdruk van je gebit.
Op basis daarvan kan hij zien welke soort beugel je nodig hebt. Als de beugel is gemaakt, zal de orthodontist hem op je kiezen en tanden bevestigen en regelmatig controleren en bijstellen.
Wanneer moet je een beugel?
Vroeger waren het vooral kinderen tussen de 10 en 12 jaar die voor een behandeling naar de orthodontist gingen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer volwassenen die zijn hulp inschakelen.
Je hebt een beugel nodig in onder meer de volgende situaties:
- Je tanden groeien scheef waardoor je problemen krijgt met het kauwen.
- Je tanden staan te ver uit elkaar, waardoor er veel etensresten zitten en het tandvlees kan gaan ontsteken.
- Je voortanden niet recht boven elkaar staan waardoor je niet goed kunt kauwen en/of gaat slissen bij het praten.
Als je de beugel goed draagt en schoon houdt en je tanden goed poetst, duurt het 2 tot 3 jaar voordat je er definitief vanaf bent.
Welke soorten beugels zijn er allemaal?
Afhankelijk van het probleem zal de orthodontist voor een van de volgende beugels kiezen.
Als eerste heb je de zogenaamde plaat beugel, ook wel plaatje genoemd. Dit plaatje komt tegen je gehemelte. Er is een ijzerdraad aan bevestigd dat om je tanden en kiezen komt. Door de beugel steeds bij te stellen komen de tanden en kiezen steeds rechter te staan. Na verloop van tijd krijg je vaak een vaste beugel.
Hierbij wordt op iedere tand en kies een zogenaamd bracket van ijzer bevestigd. Men noemt dit ook wel een slotje. Door deze slotjes loopt een ijzerdraad. Er worden ook heel kleine elastiekjes bevestigd die het gebit langs het ijzerdraadje trekken. Ook deze wordt regelmatig door de orthodontist bijgesteld.
Na de vaste beugel krijg je nog een retentiebeugel, die je alleen ’s nachts draagt. Hij is bedoeld om de kiezen en tanden nog een poosje te ondersteunen, zodat ze goed kunnen vastgroeien.
Naast de hierboven genoemde beugels heb je nog de activator, ook wel blokbeugel genoemd en de buitenboordbeugel. De blokbeugel zorgt ervoor dat je onderkaak beter groeit of in de juiste stand komt te staan. De buitenboordbeugel zorgt ervoor dat je bovenkaak op zijn plek blijft en niet verder naar voren kan groeien.
Hoe word je een orthodontist?
Net als piloot of dokter is het ook niet eenvoudig om orthodontist te worden. Je moet er namelijk heel veel voor leren. Na je VWO opleiding moet je eerst een opleiding tot tandarts volgen aan de universiteit. Vervolgens moet je nog een vierjarige opleiding tot orthodontist volgen. Per jaar worden er slechts 10 tandartsen toegelaten tot deze opleiding.
Comments are closed.