Bijen

Inleiding

Bijen hebben dunne vleugels, dat heet vliesvleugeligen. Zij leven van stuifmeel en nectar wat op de vleugels komt. Ze verzamelen ook voedsel voor hun broedsels.

Nectar en stuifmeel

Bijen kunnen niet zonder nectar en stuifmeel want als ze het niet hebben gaan ze dood. Nectar is een dunne, suikerhoudende vloeistof die wordt afgescheiden door de nectarklieren van de plant.De plaats van deze klieren verschilt van plant tot plant.Meestal komen ze voor in de bloem, soms als bladklieren, zoals bij het geslacht Prunes en soms op de kelkbladeren, zoals bij de pioenroos en verschillende composieten.De nectar wordt door de bijen verwerkt tot honing.Deze honing is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de bijen. Stuifmeelkorrels of pollen zijn de mannelijke geslachtscellen van de plant.Ze bevatten de eiwitten,vitaminen en vetten die de bijen nodig hebben voor het vormen van hun weefsels. Honing is het brandstofdeel van hun voedsel,stuifmeel Het bouwstofdeel.

Om een bijenvolk een jaar in stand te houden is 35-50 kg stuifmeel nodig. Dit natuurlijke stuifmeel is onvervangbaar door welke andere stof dan ook. Zijn de bijen niet in staat deze hoeveelheid te verzamelen, dan verzwakken ze en gaan onherroepelijk te gronde.Deze verzwakte bijen zijn een welkome prooi voor parasieten zoals Nozema.De laatste jaren zijn veel bijen ten prooi gevallen aan deze parasiet.De hoeveelheid nectar die een bijenvolk nodig heeft om goed te functioneren is belangrijk groter dan de hoeveelheid stuifmeel…………….

Statenvormende bij

In de korf wonen zo’n 20.000 tot 80.000 bijen.In elke staat is maar één bij die eieren kan leggen.Dat is de koningin.

De koningin

De koningin kan per dag 1500 tot 3000 eieren leggen. Slechts eens in haar leven,op haar bruiloftsvlucht ontvangt zij de mannelijke geslachtscellen. Deze kunnen 4 jaar in het zaadblaasje blijven. De baby die geboren wordt is een koningin.

Koningen en werkbijen dragen een angel met een gifklier. De werkbijen bezitten inrichtingen voor het verzamelen van stuifmeel aan de achterpoten. Zij bestaan uit korfjes en borstels. De bloemennectar wordt in de honingmaag verzameld.

De werkbij

De mannetjes heten darren. Het enige wat alle mannetjes doen is de koningin proberen te bevruchten. Als dat gebeurd is gaat het mannetje dood.

Het vrouwtje is een werkster. Dit zijn bijen die geen kinderen kunnen krijgen.

De bloemennectar wordt in de honingmaag verzameld. Heeft een werkbij een rijke honingbron ontdekt, dan voert zij in de bijenkas op de raten bepaalde dansen uit.

Daardoor geeft zij aan op welke afstand van de woning en in welke richting ten opzichte van de zon de juist ontdekte voedsel bron gelegen is.Een werkbij ontwikkelt zich in 21 dagen uit een bevrucht ei.In de eerste tijd zijn haar voedselklieren werkzaam, daarna gaan de wasklieren werken en wordt zij een week lang bouwbij.Ze bouwt dan wascellen die met grote nauwkeurigheid in verticale lijnen gerangschikt zijn.Daarop volgen 3 dagen wachtdienst bij het vlieggat.Ongeveer vanaf de 21ste levensdag wordt de jonge bij,haalbij, enkele weken later sterft zij.

Bijen maken 4 soorten wascellen;

  • honingcellen ook voor de opname van het broedse gebruikt.
  • darrencellen,waarin de darren zich ontwikkelen.
  • koninginnecellen.
  • steuncellen,tot versteviging van de koninginnecellen.

Bij het zwermen trekt de oude koningin met de helft van het volk weg. De zwerm wordt door de imker opgevangen. In de oude woning komt een jonge koningin uit haar cel. Vroeger bouwden de bijen hun woningen in holle bomen.Al gauw ontdekten de mensen de kostelijke honingvoorraden van de bijen.Daarom bouwden de mensen woningen voor de bijen.Van stro vlocht men de bijenkorven.Tegenwoordig gebruikt men steeds meer houten bijenkasten.

De imker

De man die de bijen verzorgt en hun honing verzamelt is de imker.De imker rookt een pijp. Door de rook blijven de bijen enigszins uit zijn buurt.Zijn gezicht beschermt hij met een scherm, dat meestal van dunne gordijnstof is gemaakt.De bijenkast biedt de imker belangrijke voordelen boven de korf.

a- Het dak van de kast zit niet vast.Zo kan de imker gemakkelijk de inhoud van de kast controleren.

b- De raten in een kast zitten in losse houten raampjes. De imker kan de raten dus gemakkelijk verwisselen.

In een korf of kast woont altijd een groot aantal bijen bij elkaar.Zo’n samenlevende groep bijen noemt men een bijenvolk.

spreekbeurt

 

6 Responses to “Bijen”

  1. is wel goede informatie maar zou wel iets meer kunnen

  2. ik ga mijn spreekbeurt hierover houden. en jullie moeten niet zo zeuren over informatie te kort. google bestaat ook nog!