Verven

Inleiding

Mijn ouders wilden het huis opknappen. Daarom hebben ze aan de binnen- en buitenkant van het huis van alles geschilderd. Ik heb een paar keer ook kleine stukjes mogen schilderen om mee te helpen. Dat was erg leuk, en daarom wil ik deze spreekbeurt over verven houden.

Omschrijving van verven

Verf is de algemene term voor producten die bedoeld zijn om een voorwerp van een pigmenthoudende laag te voorzien. Je kunt iets verven om het mooier te maken of om het te beschermen. Verven wordt ook vaak schilderen genoemd.

Verschillende soorten verf

Er zijn heel veel verschillende soorten verf. Ook om schilderijen mee te maken. Maar omdat er alleen al een hele hoop te vertellen is voor de verf die mensen gebruiken als ze klussen in huis, ga ik alleen daar iets over vertellen.

Het eerst verschil kun je maken als je kijkt naar waarvan verf gemaakt is. Verf bestaat meestal uit drie producten. Als eerst een vast gedeelte dat bestaat uit verfstof zoals pigment of kleurstof. Een ander vast gedeelte is bindmiddel zoals hars dat vast wordt als het opdroogt. Ook is er een vloeibaar gedeelte dat de verf dunner maakt zodat het uit te strijken is, en verdampt zodra de verf ergens op is gesmeerd. Het veiligst om mee te werken is verf op waterbasis, maar in Nederland wordt meestal verf op terpentinebasis gebruikt. Als je daarmee iets verft moet je altijd alle ramen openzetten zodat de verflucht naar buiten kan, want als je het veel inademt kan het slecht voor je zijn. Duurzaam verven is eigenlijk veel beter, omdat deze verf alleen maar van natuurlijke producten gemaakt is.

Een ander verschil is hoe sterk de verf moet zijn en hoeveel licht deze mag weerkaatsen, maar hierover zal ik later nog iets vertellen.

Voorbereidingen voor het verven

Voordat je iets kunt verven moet je het vaak nog voorbehandelen. Anders blijft de verf niet goed op de ondergrond plakken, of moet je heel veel verf gebruiken voor een mooi dekkend en egaal resultaat. Als je iets van hout wil gaan schilderen moet je vaak eerst het hout helemaal gladschuren en verven met grondverf. Bij muren kan het zijn dat je deze eerst moet ontvetten en het stof eraf moet halen en met primer moet behandelen, en daarna pas de muurverf kunt aanbrengen.

Wat heb je nodig als je gaat verven?

Natuurlijk de verf zelf, maar ook een kwast of roller. Daarnaast is het, zeker als je een roller gebruikt, nodig om ook een bak te hebben waar je de verf ingiet en er dan met de roller doorheen gaat om de verf goed te verspreiden.

Wat kun je allemaal schilderen in huis?

In huis kun je muren verven met muurverf. Om een mooie egale dekkende laag te krijgen wordt meestal latex gebruikt, dit is een witte muurverf. Daarnaast hebben mijn ouders bepaalde muren in huis met een muurverf met kleur geverfd. Ik mocht voor mijn kamer ook een kleur kiezen, en heb voor een felle gele kleur gekozen.

Naast muren kun je ook alles van hout verven, zoals bijvoorbeeld deuren, kozijnen en meubels. Ook kun je de trap verven. Hiervoor gebruik je lakverf. Wil je dat het een beetje glanzend wordt omdat het licht weerkaatst, dan gebruik je glansverf. Deze verf heeft ook een harde toplaag, en is hierdoor erg geschikt voor buitendeuren en kozijnen buiten. Als je juist een wat mattere uitstraling wil bij bijvoorbeeld meubels dan kun je deze het beste verven met zijdeglans of een matverf.

Ook zijn er nog allerlei speciale verfsoorten. Zo kun je bijvoorbeeld een verwarming verven met radiatorlak, tegeltjes op de muur met tegelverf en is het tegenwoordig heel populair om de badkamer of de keuken met betonverf te schilderen. Voor een muur in de keuken hebben mijn ouders magneetverf gebruikt, daar kunnen we nu met magneetjes iets tegen de muur plakken. Toen ik een verf moest uitzoeken voor een muur van mijn slaapkamer heb ik ook nog een heleboel andere verven gezien die ik later wel eens op een muur zou willen, bijvoorbeeld metallic muurverf, glow in the dark verf, verf met glitters of schoolbordverf.

Ral-kleuren van verf

Er zijn best veel verschillende kleuren verf. Als je iets hebt geverfd maar je had niet genoeg verf en je moet nog meer kopen, wil je natuurlijk wel dat die precies hetzelfde is. Daarom wordt er gewerkt met RAL kleuren, een standaard kleurensysteem. De verf die je koopt heeft een bepaalde RAL-code en naam. Als je later nog eens verf koopt met diezelfde code zou die hetzelfde moeten zijn. De RAL-lijst heeft nu 210 verfkleuren. De bekendste zijn verschillende kleuren wit voor op de muren, namelijk RAL 9001 Creme-wit en RAL 9010 Zuiver wit.

Vragen voor de klas

  • Hebben jullie wel eens thuis wat geverfd?
  • (Met kleurenwaaier erbij) Als je je kamer een nieuwe kleur mocht geven, welke kleur zou je dan op de muren willen?

Bronnen

 

Comments are closed.