Fair Trade

Ik doe mijn spreekbeurt over Frair Trade. Er werd op school gezegd dat er een Fair Trade spreekbeurtpakket was en dat sprak me wel aan omdat ik er best veel van hoorde dus leek het me leuk om er mee informatie bij op te zoeken.De informatie heb ik van het internet en uit boeken.

Wat is Fair trade?

Fair trade betekend eerlijke handel. Ook bekent als het Max Havelaar keurmerk. Het doel is om producten op de markt te brengen, waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald aan de mensen die het maken in de landen van herkomst, en ook dat de mensen die de producten maken goed kunnen leven. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Waar bij er aan gedacht word voor milieuvriendelijke producten. Door een goedgekeurde fair trade product te kopen, werk je mee aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij. Wereldwijd zijn er 10 fairtrade regels bedacht, de gene waar bij Fair trade zich opbouwt:

  1. Kansen bieden aan kansarme producenten
  2. Transparantie
  3. Eerlijke handelsvoorwaarden
  4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  6. Gelijke kansen
  7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
  8. Capaciteitsopbouw
  9. Zorg voor het milieu
  10. Promotie van fairtrade

Wat Fair trade doet

De Fair trade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel:

Ze betalen bijvoorbeeld de producenten hogere prijzen dan dat de andere bedrijven doen. Ze vertellen de producten hoe ze hun producten kunnen verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de rijkere landen. Dit doen ze omdat de kwaliteit van de producten vaak lang niet kan tippen aan de kwaliteit van producten die gewoon uit de rijkere landen komen. Er worden contracten gesloten met de producten voor een lange tijd zodat de producenten er zeker van zijn dat ze niet opeen een klant minder zullen hebben, maar een contract hebben waardoor de klant (in dit geval fair-trade) niet zomaar weg kan lopen als het niet bevalt. Er word gedacht aan de milieu regels in de derde wereld landen. Veel bedrijven laten een troep achter zodra ze de producten in handen hebben, en denken hierbij verder niet aan het milieu in het desbetreffende land. Dit houdt in dat ze het milieu gewoon vervuilen. Fair-trade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar het westen zorgt de organisatie dat dit uiterst duurzaam gaat. Ze streven ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derde wereld landen, dat zijn de arme landen.

Wat is kinderarbeid?

Je hebt het over kinderarbeid als kinderen het grootste deel van de dag moeten werken voor geld, spullen en bijvoorbeeld eten. Zij kunnen hierdoor niet naar school gaan en daardoor geen goeie toekomst en vooruit zicht hebben. Over de hele wereld zijn er meer dan 186 miljoen kinderen die tussen de 5 en 14 jaar oud die werken om geld te verdienden. Kinderarbeid kom meestal in arme landen voor zo als Cambodja en Afghanistan. Maar de meeste kinderarbeid komt voor in India. Vaak moeten zij meer dan 10 uur per dag werken, in de kou of juist in een enorme hitte doen ze vaak zwaar werk dat eigenlijk een kind niet aan kan. Veel spullen die wij meestal gebruiken worden door kinderen gemaakt. (spullen zo als: voetbal, lucifers, vuurwerk, tapijtje)

Ik geef nu een paar voorbeelden van soorten werk die door kinderen gedaan moet worden:

  • in een hotel werken om kamers schoon te maken en in de keuken helpen
  • pennen op straat verkopen
  • hout sjouwen die gebruikt word door steenovens
  • plastic verzamelen voor hergebruik, vaak op de vuilnisbelt.
  • schoon maken bij rijke mensen
  • planten bestuiven in kwekerijen.
  • stenen met een hamer breken bij een steen fabriek
  • dragen van bakstenen
  • borduurwerk
  • wapens maken, kinderen die in oorlog mee moeten vechten.

Wat zijn de oorzaken van kinderarbeid?

De belangrijkste oorzaak van kinderarbeid in armoede. Ouders verdienden vaak te weinig geld om voer het hele gezin te zorgen (daar doet Fair Trade dus iets aan). Bazen van fabrieken en andere winkels nemen liever kinderen omdat ze die minder hoeven betalen. Ook zijn de kinderen niet overal verplicht om naar school te gaan.

Wat zegt de wet over kinderarbeid?

Meer dan 190 landen hebben met elkaar afgesproken dat kinderen beschermt moeten worden. Deze landen vormen samen een organisatie die de verenigde naties heet.
In de verenigde naties worden allerlei afspraken gemaakt bijvoorbeeld om vrede te houden.
In India is de meeste kinderarbeid maar in 1950 hebben ze afgesproken dat dat niet mag, wel raar dat dit tot nu toe nog steeds niet gebeurt…..

Geschiedenis van Fair Trade

Fair trade is ooit begonnen met het verkopen van producten in kerken in de Westerse wereld, om hiermee geld in te zamelen voor mensen in arme landen. Steeds meer mensen vonden dit een goed idee en zo werd in 1969 de eerste wereldwinkel in Nederland geopend in Breukelen. Veertig jaar later zijn er duizenden winkels met eerlijke handel in West-Europa. In Nederland zijn er in 2009 bijna 400 wereldwinkels en fairtrade-shops. Hierin kan je alleen dingen kopen die voor een eerlijke prijs zijn ingekocht. Het eerste Max Havelaar keurmerk voor fair trade producten is ontstaan in 1988, het was een pak koffie. Het werd opgericht door Nico Roozen en Frans van der Hoff naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. Het Max Havelaar is één van de 23 Fair trade keurmerken van anderen landen uit de hele wereld. Dit is het Nederlandse keurmerk, maar het is ook in België bekent.

Fair Trade producten

Fair trade verkoopt vanallerlei soorten producten bijvoorbeeld: houtsnijwerk, sieraden, sjaals, tassen, boeddhabeelden, vazen, kaarsen, wijnen, sauzen en andere fairtrade etenswaren. Ook bestek, maar je kan het beter stokjes noemen: (laat zien) deze zijn niet Chinees maar ze komen uit Vietnam. In de supermarkt zijn Fair trade producten vaak duurder, dat is wel logisch want bij Fair trade word er veel meer aandacht aan besteed. Het Nederlandse aanbod aan fairtrade producten bestaat inmiddels uit 250 verschillende producten.

Waar kun je Fair trade spullen kopen?

Je kunt de Fair trade spullen kopen bij WAAR-winkels, supermarkten, warenhuizen, woon winkels, cadeaushops, via internet en natuurlijk de Wereld Winkel. In de supermarkten kun je natuurlijk geen boeddha beelden of kleding kopen, maar wel de etenswaren. Ik heb zelf wel eens iets van de wereldwinkel gekregen. Dat zijn geen oude en afgerafelde dingen, omdat ze uit arme landen komen maar echt mooie spullen. Ik heb er een paar mee genomen, ik laat ze rond gaan maar wel voorzichtig zijn ik heb ze geleend van de wereld winkel. Als eerst de dromen vanger, hier vertel ik wat over:

de indianen en de Aboriginals, zijn de eerste bewoners van Australië. Zij zijn de oorspronkelijke makers van de dromenvanger. Dromenvangers woorden vaak cadeau gegeven aan pas geboren baby’s. Zo dat ze een goed leven zouden lijden. Het web van de dromen vanger vangt de slechte dromen op, en bij het eerste zonnestraaltje worden ze verbrand zo dat ze niet meer terug komen. En de volgende: een gerecycled blik autootje

Op Madagascar is het gewoon dat jongens gesneden worden zo als in het bijbel verhaal van vorige week vrijdag werd vertelt. Om dat dat best pijn doet maken vaders voor hun zoon een auto blik om af te lijden. Hiervoor word alleen gerecycled blik gebruikt. De meeste auto’s worden nu gemaakt om hier en in België te verkopen. Niet alleen auto’s maar ook andere dingen worden gemaakt. Net zo als deze hartjes slinger. De auto die nu rond gaat komt uit Madagascar, maar de vlinder en de libelle zijn uit Afrika, die heb ik van mijn buurvrouw gekregen toen ze terug uit Afrika kwam.

Deze wierook het Lavendel geur, ruik er maar aan. Wierook kan je aan steken en op een houder zetten. Ze geven dan een bepaalde geur af (hier Lavendel dus). Bij sommige geuren zeggen ze dat je er rustig van word. Spirituele mensen hebben dan ook vaak wierook aan.

Hier heb ik een notitie boekje met papier van olifanten poep. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe het word gemaakt: De olifant eet kokos/jak bladeren of kitulschors en dan begint de verwerking in de olifantenmaag. Een volwassenen olifant eet tot 180 kg per dag en ontlast 16 keer per dag. Dan word de olifantenpoep verzameld en in de zon gedroogd. Daarna word het 6 tot 8 uur gekookt. De overgebleven restjes ( strootjes en takjes) worden vermengt met afval papier tot een goede drab. van 10 kg olifanten poep worden 120 vellen papier gemaakt of 60 stukken karton. er word ook de gewenste kleur aangebracht door zout toe te voegen. De drab wordt met de hand geschept in de goede vorm. De vellen papier worden gebruikt voor een groot assortiment artikelen zo als kaarten, boekenlegers, memoblokken, albums en nog veel meer. Als mensen de producten van de olifanten poep kopen word de olifant ook nog eens beschermt.

De mandala is een draadwerkspeeltje dat bedacht is door de Tibetaanse monniken. Er kunnen verschillende symbolen mee worden gemaakt.

  • de aarde
  • ster der wijsheid
  • de rijstkorrel
  • yin en yang
  • de lotusbloem
  • nirwana
  • hemel en aarde
  • de zon

Scholen en gemeentes

Fair trade Gemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fair trade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak.

Scholen

Als de school een fair trade school is houd dat in dat de school veel aandacht geeft aan fair trade. Er zijn ongeveer 15 Fair trade scholen. Om een Fair trade school de worden moet je aan 3 eisen voldoen:

Gebruik van fair trade producten

  • De school gebruikt fair trade koffie en thee in de lerarenkamers, kantines en in de drankautomaten in de school.
  • Ook tijdens vergaderingen, ouderavonden, feesten en buitenschoolse activiteiten wordt fair trade koffie en thee geschonken.
  • De school zorgt voor uitbreiding van het gebruik van fairtrade producten.

Communicatie over fair trade

  • De school geeft aandacht aan fair trade in de berichten naar leerlingen, ouders en personeel.
  • Als de school de titel Fair trade School heeft gekregen, wordt dat aan iedereen die aan de school verbonden is, bekend gemaakt.

Acties over fair trade

  • De school vergroot de kennis van leerlingen en personeel over fairtrade door hier in het onderwijs of in buitenschoolse activiteiten aandacht aan te besteden.
  • Met de actie probeert de school alle leerlingen en leraren te bereiken.
  • De school zorgt ervoor om de fairtrade reclame ook buiten de eigen school te verspreiden.

Gemeentes

Een Fair trade gemeente is ongeveer het zelfde als een Fair trade school alleen moet het aan meer eisen voldoen. Er zijn nu ongeveer 22 Fair trade gemeentes en ongeveer 75 gemeentes die graag een Fair trade gemeente willen worden. De Utrechtste Heuvelrug heeft zich in 2010 aan gemeld om een Fair trade gemeente te worden en op 19 Maart 2012 is het gelukt.
Toen heeft de burgemeester de officiele titel: Fair trade gemeente gekregen, dat was de 22ste.

De Wereldwinkel

De wereld Winkel verkoopt spullen van Fair trade. De mensen in de wereld winkel zijn bijna allemaal vrijwillig, dat betekent dat de mensen het werk doen voor de mensen. Niet voor het geld, ze krijgen er ook geen geld voor dus.

Verschil tussen Max Havelaar/Fair trade en Fair trade orginal?

Ja ze hebben een verschil! Deze twee dingen worden vaak door elkaar gehaald maar betekenen beide eigenlijk heel iets anders.

Max Havelaar/Fairtrade

Max Havelaar/Fairtrade is een keurmerk voor producten die met eerlijke handel hier gekomen zijn. Max Havelaar zorgt er voor dat de producten van haar keurmerk voldoen aan haar doelen. Het keurmerk zorgt er voor dat door prijs die de boerenorganisaties krijgen ze zullen helpen met de kwaliteit, en zullen werken aan een betere toekomst. In Nederland is er een Max Havelaar Keurmerk voor de producten koffie, cacao, thee, vruchtensap, honing, rietsuiker, rijst, wijn, mango’s, avocado’s, druiven, sperziebonen, sinaasappels, bananen en katoen

Fair Trade Original

Fair Trade Orginal is een organisatie die fairtrade producten ontwikkelt, vervoert en verkoopt.
Veel van deze producten zijn dus anders dan het Max Havelaar/fair trade keurmerk doordat ze aan die eisen voldoen.

 

Comments are closed.