Bijna jarig?
klik hier!Home   Fair Trade

Fair Trade


Ik doe mijn spreekbeurt over Frair Trade. Er werd op school gezegd dat er een Fair Trade spreekbeurtpakket was en dat sprak me wel aan omdat ik er best veel van hoorde dus leek het me leuk om er mee informatie bij op te zoeken.De informatie heb ik van het internet en uit boeken.

Wat is Fair trade?

Fair trade betekend eerlijke handel. Ook bekent als het Max Havelaar keurmerk. Het doel is om producten op de markt te brengen, waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald aan de mensen die het maken in de landen van herkomst, en ook dat de mensen die de producten maken goed kunnen leven. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Waar bij er aan gedacht word voor milieuvriendelijke producten. Door een goedgekeurde fair trade product te kopen, werk je mee aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij. Wereldwijd zijn er 10 fairtrade regels bedacht, de gene waar bij Fair trade zich opbouwt:

 1. Kansen bieden aan kansarme producenten
 2. Transparantie
 3. Eerlijke handelsvoorwaarden
 4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
 5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
 6. Gelijke kansen
 7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
 8. Capaciteitsopbouw
 9. Zorg voor het milieu
 10. Promotie van fairtrade

Wat Fair trade doet

De Fair trade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel:

Ze betalen bijvoorbeeld de producenten hogere prijzen dan dat de andere bedrijven doen. Ze vertellen de producten hoe ze hun producten kunnen verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de rijkere landen. Dit doen ze omdat de kwaliteit van de producten vaak lang niet kan tippen aan de kwaliteit van producten die gewoon uit de rijkere landen komen. Er worden contracten gesloten met de producten voor een lange tijd zodat de producenten er zeker van zijn dat ze niet opeen een klant minder zullen hebben, maar een contract hebben waardoor de klant (in dit geval fair-trade) niet zomaar weg kan lopen als het niet bevalt. Er word gedacht aan de milieu regels in de derde wereld landen. Veel bedrijven laten een troep achter zodra ze de producten in handen hebben, en denken hierbij verder niet aan het milieu in het desbetreffende land. Dit houdt in dat ze het milieu gewoon vervuilen. Fair-trade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar het westen zorgt de organisatie dat dit uiterst duurzaam gaat. Ze streven ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derde wereld landen, dat zijn de arme landen.

Wat is kinderarbeid?

Je hebt het over kinderarbeid als kinderen het grootste deel van de dag moeten werken voor geld, spullen en bijvoorbeeld eten. Zij kunnen hierdoor niet naar school gaan en daardoor geen goeie toekomst en vooruit zicht hebben. Over de hele wereld zijn er meer dan 186 miljoen kinderen die tussen de 5 en 14 jaar oud die werken om geld te verdienden. Kinderarbeid kom meestal in arme landen voor zo als Cambodja en Afghanistan. Maar de meeste kinderarbeid komt voor in India. Vaak moeten zij meer dan 10 uur per dag werken, in de kou of juist in een enorme hitte doen ze vaak zwaar werk dat eigenlijk een kind niet aan kan. Veel spullen die wij meestal gebruiken worden door kinderen gemaakt. (spullen zo als: voetbal, lucifers, vuurwerk, tapijtje)

Ik geef nu een paar voorbeelden van soorten werk die door kinderen gedaan moet worden:

 • in een hotel werken om kamers schoon te maken en in de keuken helpen
 • pennen op straat verkopen
 • hout sjouwen die gebruikt word door steenovens
 • plastic verzamelen voor hergebruik, vaak op de vuilnisbelt.
 • schoon maken bij rijke mensen
 • planten bestuiven in kwekerijen.
 • stenen met een hamer breken bij een steen fabriek
 • dragen van bakstenen
 • borduurwerk
 • wapens maken, kinderen die in oorlog mee moeten vechten.

Wat zijn de oorzaken van kinderarbeid?

De belangrijkste oorzaak van kinderarbeid in armoede. Ouders verdienden vaak te weinig geld om voer het hele gezin te zorgen (daar doet Fair Trade dus iets aan). Bazen van fabrieken en andere winkels nemen liever kinderen omdat ze die minder hoeven betalen. Ook zijn de kinderen niet overal verplicht om naar school te gaan.

Wat zegt de wet over kinderarbeid?

Meer dan 190 landen hebben met elkaar afgesproken dat kinderen beschermt moeten worden. Deze landen vormen samen een organisatie die de verenigde naties heet.
In de verenigde naties worden allerlei afspraken gemaakt bijvoorbeeld om vrede te houden.
In India is de meeste kinderarbeid maar in 1950 hebben ze afgesproken dat dat niet mag, wel raar dat dit tot nu toe nog steeds niet gebeurt…..

Geschiedenis van Fair Trade

Fair trade is ooit begonnen met het verkopen van producten in kerken in de Westerse wereld, om hiermee geld in te zamelen voor mensen in arme landen. Steeds meer mensen vonden dit een goed idee en zo werd in 1969 de eerste wereldwinkel in Nederland geopend in Breukelen. Veertig jaar later zijn er duizenden winkels met eerlijke handel in West-Europa. In Nederland zijn er in 2009 bijna 400 wereldwinkels en fairtrade-shops. Hierin kan je alleen dingen kopen die voor een eerlijke prijs zijn ingekocht. Het eerste Max Havelaar keurmerk voor fair trade producten is ontstaan in 1988, het was een pak koffie. Het werd opgericht door Nico Roozen en Frans van der Hoff naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. Het Max Havelaar is één van de 23 Fair trade keurmerken van anderen landen uit de hele wereld. Dit is het Nederlandse keurmerk, maar het is ook in België bekent.

Fair Trade producten

Fair trade verkoopt vanallerlei soorten producten bijvoorbeeld: houtsnijwerk, sieraden, sjaals, tassen, boeddhabeelden, vazen, kaarsen, wijnen, sauzen en andere fairtrade etenswaren. Ook bestek, maar je kan het beter stokjes noemen: (laat zien) deze zijn niet Chinees maar ze komen uit Vietnam. In de supermarkt zijn Fair trade producten vaak duurder, dat is wel logisch want bij Fair trade word er veel meer aandacht aan besteed. Het Nederlandse aanbod aan fairtrade producten bestaat inmiddels uit 250 verschillende producten.

Waar kun je Fair trade spullen kopen?

Je kunt de Fair trade spullen kopen bij WAAR-winkels, supermarkten, warenhuizen, woon winkels, cadeaushops, via internet en natuurlijk de Wereld Winkel. In de supermarkten kun je natuurlijk geen boeddha beelden of kleding kopen, maar wel de etenswaren. Ik heb zelf wel eens iets van de wereldwinkel gekregen. Dat zijn geen oude en afgerafelde dingen, omdat ze uit arme landen komen maar echt mooie spullen. Ik heb er een paar mee genomen, ik laat ze rond gaan maar wel voorzichtig zijn ik heb ze geleend van de wereld winkel. Als eerst de dromen vanger, hier vertel ik wat over:

de indianen en de Aboriginals, zijn de eerste bewoners van Australië. Zij zijn de oorspronkelijke makers van de dromenvanger. Dromenvangers woorden vaak cadeau gegeven aan pas geboren baby’s. Zo dat ze een goed leven zouden lijden. Het web van de dromen vanger vangt de slechte dromen op, en bij het eerste zonnestraaltje worden ze verbrand zo dat ze niet meer terug komen. En de volgende: een gerecycled blik autootje

Op Madagascar is het gewoon dat jongens gesneden worden zo als in het bijbel verhaal van vorige week vrijdag werd vertelt. Om dat dat best pijn doet maken vaders voor hun zoon een auto blik om af te lijden. Hiervoor word alleen gerecycled blik gebruikt. De meeste auto’s worden nu gemaakt om hier en in België te verkopen. Niet alleen auto’s maar ook andere dingen worden gemaakt. Net zo als deze hartjes slinger. De auto die nu rond gaat komt uit Madagascar, maar de vlinder en de libelle zijn uit Afrika, die heb ik van mijn buurvrouw gekregen toen ze terug uit Afrika kwam.

Deze wierook het Lavendel geur, ruik er maar aan. Wierook kan je aan steken en op een houder zetten. Ze geven dan een bepaalde geur af (hier Lavendel dus). Bij sommige geuren zeggen ze dat je er rustig van word. Spirituele mensen hebben dan ook vaak wierook aan.

Hier heb ik een notitie boekje met papier van olifanten poep. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe het word gemaakt: De olifant eet kokos/jak bladeren of kitulschors en dan begint de verwerking in de olifantenmaag. Een volwassenen olifant eet tot 180 kg per dag en ontlast 16 keer per dag. Dan word de olifantenpoep verzameld en in de zon gedroogd. Daarna word het 6 tot 8 uur gekookt. De overgebleven restjes ( strootjes en takjes) worden vermengt met afval papier tot een goede drab. van 10 kg olifanten poep worden 120 vellen papier gemaakt of 60 stukken karton. er word ook de gewenste kleur aangebracht door zout toe te voegen. De drab wordt met de hand geschept in de goede vorm. De vellen papier worden gebruikt voor een groot assortiment artikelen zo als kaarten, boekenlegers, memoblokken, albums en nog veel meer. Als mensen de producten van de olifanten poep kopen word de olifant ook nog eens beschermt.

De mandala is een draadwerkspeeltje dat bedacht is door de Tibetaanse monniken. Er kunnen verschillende symbolen mee worden gemaakt.

 • de aarde
 • ster der wijsheid
 • de rijstkorrel
 • yin en yang
 • de lotusbloem
 • nirwana
 • hemel en aarde
 • de zon

Scholen en gemeentes

Fair trade Gemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fair trade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak.

Scholen

Als de school een fair trade school is houd dat in dat de school veel aandacht geeft aan fair trade. Er zijn ongeveer 15 Fair trade scholen. Om een Fair trade school de worden moet je aan 3 eisen voldoen:

Gebruik van fair trade producten

 • De school gebruikt fair trade koffie en thee in de lerarenkamers, kantines en in de drankautomaten in de school.
 • Ook tijdens vergaderingen, ouderavonden, feesten en buitenschoolse activiteiten wordt fair trade koffie en thee geschonken.
 • De school zorgt voor uitbreiding van het gebruik van fairtrade producten.

Communicatie over fair trade

 • De school geeft aandacht aan fair trade in de berichten naar leerlingen, ouders en personeel.
 • Als de school de titel Fair trade School heeft gekregen, wordt dat aan iedereen die aan de school verbonden is, bekend gemaakt.

Acties over fair trade

 • De school vergroot de kennis van leerlingen en personeel over fairtrade door hier in het onderwijs of in buitenschoolse activiteiten aandacht aan te besteden.
 • Met de actie probeert de school alle leerlingen en leraren te bereiken.
 • De school zorgt ervoor om de fairtrade reclame ook buiten de eigen school te verspreiden.

Gemeentes

Een Fair trade gemeente is ongeveer het zelfde als een Fair trade school alleen moet het aan meer eisen voldoen. Er zijn nu ongeveer 22 Fair trade gemeentes en ongeveer 75 gemeentes die graag een Fair trade gemeente willen worden. De Utrechtste Heuvelrug heeft zich in 2010 aan gemeld om een Fair trade gemeente te worden en op 19 Maart 2012 is het gelukt.
Toen heeft de burgemeester de officiele titel: Fair trade gemeente gekregen, dat was de 22ste.

De Wereldwinkel

De wereld Winkel verkoopt spullen van Fair trade. De mensen in de wereld winkel zijn bijna allemaal vrijwillig, dat betekent dat de mensen het werk doen voor de mensen. Niet voor het geld, ze krijgen er ook geen geld voor dus.

Verschil tussen Max Havelaar/Fair trade en Fair trade orginal?

Ja ze hebben een verschil! Deze twee dingen worden vaak door elkaar gehaald maar betekenen beide eigenlijk heel iets anders.

Max Havelaar/Fairtrade

Max Havelaar/Fairtrade is een keurmerk voor producten die met eerlijke handel hier gekomen zijn. Max Havelaar zorgt er voor dat de producten van haar keurmerk voldoen aan haar doelen. Het keurmerk zorgt er voor dat door prijs die de boerenorganisaties krijgen ze zullen helpen met de kwaliteit, en zullen werken aan een betere toekomst. In Nederland is er een Max Havelaar Keurmerk voor de producten koffie, cacao, thee, vruchtensap, honing, rietsuiker, rijst, wijn, mango’s, avocado’s, druiven, sperziebonen, sinaasappels, bananen en katoen

Fair Trade Original

Fair Trade Orginal is een organisatie die fairtrade producten ontwikkelt, vervoert en verkoopt.
Veel van deze producten zijn dus anders dan het Max Havelaar/fair trade keurmerk doordat ze aan die eisen voldoen.

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen