Gitaar

Hoofdstuk 1 De Gitaar

De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat je met je vingers aan de snaren “trekt” noemt men het ook wel een tokkelinstrument.

Hoofdstuk 2 De geschiedenis

De gitaar is al heel oud en altijd een erg populair instrument geweest. Door de Arabieren is de gitaar naar Spanje gebracht en in de 14de eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. Eerst was het een instrument met 4 of 5 dubbelsnaren.

De klassieke gitaar of wel de spaanse gitaar is door Antonio de Torres bedacht. Dit was de zogenaamde TORRES GITAAR . Hij leefde van 1817 tot 1892 in de 19de eeuw.

In de 18de eeuw kwam de eenvoudige gitaar met 6 snaren. Zoals we die nu nog kennen. Deze gitaar wordt nog steeds gemaakt.

Hoofdstuk 3 Snaren

Op de gitaar zitten 6 snaren. Deze 6 snaren hebben elk een eigen klank, E B G D A E. Dit zijn de losse snaren. Om te onthouden waar welke snaar zit is er een ezelsbruggetje. Een Boer Geeft De Aap Eten.

Je kan losse noten aanslaan, maar als je je vingers erop zet krijg je andere noten. Met meerdere vingers op meerdere snaren meerdere noten maken, kun je groepsnoten maken. Deze groepsnoten noemt men accoorden. Om je vingers op de goede plek van een noot te zetten hebben ze op de hals stukjes ijzer gezet. Deze ijzertjes noemen ze fretten. Daarmee kan je makkelijk de noten vinden. Bij een viool en een bas heb je geen fretten en moet goed luisteren of je de noten goed hebt. En dat is veel moeilijker. Vroeger waren de snaren meestal van kattendarm gemaakt. Nu zijn ze van nylon of staal. Nylon snaren zijn meestal goedkoper en slijten minder snel. Ook het geluid van stalen snaren en nylon snaren is verschillend. Bij traditionele gitaren waren de snaren met schroeven bevestigd. Bij moderne gitaren zijn de snaren in een tandwieltje gedaan en dat moet je opdraaien.

Om het geluid van alle snaren hoger te maken, moet je de snaren “verkorten”. Hiervoor gebruik je een “CAPODASTRO” . (Laten zien)

De snaren kun je bespelen met je vingers, maar het kan ook met een plectrum. Dit is een plastic of metalen plaatje waarmee je heel goed één snaar kunt aanslaan. Het geeft ook een ander geluid als met je vinger. (Laten horen)

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Om uit te leggen hoe een klankkast van een gitaar werkt, moet je je voorstellen dat je in een grote kamer staat, en “HALLO” roept. Dan galmt het door de hele kamer rond. Dat heet AKOESTIEK.

Omdat de gitaar ook galmt noem je de gitaar ook wel een akoestisch instrument. Doordat je aan de snaar trekt gaan de snaren trillen en gaat de lucht in de klankkast ook bewegen, door deze beweging en trilling ontstaat het geluid. De kast versterkt het geluid en daardoor noem je de klankkast ook wel de versterker.

Er zijn ook elektrische gitaren. Deze hebben geen klankkast en zijn dus niet zo dik als een akoestische gitaar. Het geluid wordt dan ook niet versterkt door die klankkast, maar zij hebben een elektrische versterker nodig om geluid te maken. En een luidspreker.

Hoofdstuk 5 Leren spelen

Om gitaar te leren spelen moet je op les. Of, als het wilt, kan je het ook zelf leren uit een boek, maar dat is erg moeilijk hoor. Net zo moeilijk als zelf leren lezen en schrijven.

Eerst moet je natuurlijk notenschrift leren. Dat is eigenlijk net zo moeilijk als het leren van het alfabet. En het duurt een hele tijd voordat je een echt liedje kunt spelen. In het begin is gitaar spelen dus eigenlijk helemaal niet leuk en saai. Het is steeds maar weer herhalen van de noten. Een echt liedje spelen doe je in het begin nog niet. En van het steeds je vingers op de snaren zetten, krijg je eerst blaren en daarna eelt. Het doet in het begin ook steeds weer pijn als je je vingers op de snaren moet zetten. Maar het went wel op den duur. Op elke losse snaar zitten weer verschillende noten. Als je alle snaren en losse noten kent. Ga je de akkoorden leren. Dat is met je vingers op verschillende snaren verschillende noten maken. Maar dan moet je wel precies weten waar je welke vingers neer moet zetten. En verschillende akkoorden na elkaar maken dan een liedje.

Door je vingers tussen de fretten te zetten weet je in welk vakje welke noot zit. Dat lukt alleen maar door heel veel oefenen.

Hoofdstuk 6 Gitaarmaat

Er zijn verschillende soorten gitaren. Er zijn grote en kleine gitaren. Zelf hebben wij een driekwarts (¾ ) gitaar bij ons die is van Iris en is speciaal bedoeld voor kinderen. Deze gewone grote gitaar is voor grote mensen. (laten zien)

Het verschil in gitaarmaat komt omdat niet iedereen even groot is. Niemand heeft ook dezelfde maat schoenen. Schoenen worden gemeten in schoenmaat en een gitaar wordt gemeten in mensuren. Dat is ongeveer de afstand van het begin van de snaren tot het eind.

 • 40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
 • 44 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
 • 48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
 • 53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar
 • 57 cm mensuur: leeftijd 8 en 9 jaar
 • 58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar
 • 62 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
 • 63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
 • 65 cm mensuur: leeftijd vanaf 11 jaar


Akoestische gitaar

Elektrische gitaar

 

64 Responses to “Gitaar”

 1. Joris Vandeputte

  hoi, ik ben Joris :-)
  Deze uitleg is stom.

  • Mirthe Voorn

   Dat is niet waar Joris deze spreekbeurt is super cool.

  • joris je antwoord klopt niet als je het niet leuk vind waarom kijk je dan naar deze infomatie

  • als je alleen maar stomme dingen te zeggen hebt zeg dan liever gewoon niks

  • anoniem

   Joris ik heb 9/10 gehaald met mijn spreekbeurt dankzij die uitleg

  • Robin Huyse

   je vind er veel uitleg in terug ik leer er veel van!!!!!!

  • annoniempje

   als je niks leuks kan zeggen zeg dan niets. weet je niet hoeveel info je hier krijgt IDIOOT

  • ik heb een 8,5 voor deze spreekbeurt dus ik zou niets zeggen

  • Kushina Uzumaki

   Ik vond het wel goed en ik ben 10 op mijn spreek beurt

 2. chayen krause

  ik heb mijn spreekbeurt ook over de akkoestische gitaar maar ik zit zelf op gitaar les dus het meeste wist ik al maar de geschhiedenis daar heb ik veel vand geleerd :-)

 3. annoniem

  ik zit ook op gitaarles ik gebruik deze info voor mijn B-examen

 4. ik zit ook op gitaarles en ik ga mijn spreekbeurt ook over gitaren doen en dan neem ik ook mijn gitaar mee naar school en mijn lesboek ook en ik ga ze heel veel over vertellen. en ik vond dit super goeie informatie. EN JORIS HEEFT NIET GELIJK.

  • Wat goed!
   Wat vonden ze zo goed dat je cijfer zooo hoog was?!bij ons op school geven ze niet hoger dan een 9

   • Je mhwedwe

    Reactie op Olivia: maar als je dan een 9 haalt heb je eigenlijk een 10.
    Reactie op Naomie: het is knap dat jij een 10+ haald wwnt het kan vast wel beter, want als je een 10 haalt kam het eigenlijk niet beter maar als je een 10+ hebt kan het echt niet beter maar deze site is wel goed maar het kan echt wel beter dus jou leraar is echt niet streng.

 5. zo goed! ik wou in het begin al mijn spreekbeurt over gitaren houden maar nu ik er meer over weet ga ik zeker mijn spreekbeurt over gitaren houden

 6. Anoniem ;)

  Deze Site is wel leuk maar ik wil Elektriche gitaar!!!!

 7. Annoniem

  Zit al 3 jaar op les ga mijn spreekbeurt en werkstuk hierover doen ♥

 8. elektrische gitaar

  ik speel elektrische gitaar
  ik speel nu met mijn band en leraar californication <3
  we hebben al 20.000 volgers op youtube <3#@
  volg ons als je wilt

 9. Heey, ik zelf speel gitaar en hou mijn spreekbeurt hier over. Deze INFOMATIE is nuttig en niet Saai JORIS!

 10. Sorry heb het te druk om les te geven. Ik zit zelf namelijk op les en ie man verwacht nogal veel van me!!!!!!!!

 11. great

  deze website is super ik heb veel informatie gekregen heel erg bedankt mvg great !

 12. Sharon

  ik mag voor mijn 3e rapport op gitaarles dus lees ik deze info of er alvast wat dingen over te weten

 13. shakira

  super toffe uitleg.
  ik doe mijn spreekbuurt over een gitaar dus ja das wel super handig!

 14. Nick Hofstede

  Ik vind het een beetje raar want hierin staat dat het heel erg lastig is om zelf te leren spelen en je het notenschrift moet kennen. Dit is allebei niet waar ik speel zelf ook gitaar en ik heb nog nooit noten hoeven te gebruiken en ik heb het ook zelf geleerd. Er zijn veel meer makkelijke oplossingen voor noten die je gelijk kunt begrijpen kijk maar eens naar tabs.

 15. heel erg cool heb info nodig over een gitaar voor ovsg toetsen en deze info kan ik goed gebruiken.

 16. Delphine

  ik heb hier over een spreekbeurt gehouden
  en het is mega goeie informatie

 17. ianthe de prycker

  Dit is echt KIJ HANDIG ik wil mijn spreekbeurd over de gitaar doen en hier kan dat met veel plezier
  Opandere websites is het SUPER saaaaaai en hier NIET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. ianthe de prycker

  Deze website is echt te gek ik wil een spreekbeurt over de gitaar houden en hier kan ik alles vinden echt geweldig

 19. super leuke spreekbeurt heb verder geen andere sites voor nodig

 20. thxx voor de info ik hou mijn sp over muziek een een hoofdstuk is de gitaar nogmaals thxx.

  groetjes lieve :):) ;)

 21. ik speel gitaar en ik houd mijn spreekbeurt over gitaar spelen dan komt mijn gitaar leraar en die neemt zijn elektrische gitaar en versterkers mee dan gaat hij wat spelen in de klas

 22. hallo iedereen

  ik vind dit echt een hele leerzame site en ik heb het ook over de gitaar gedaan een en ik speel zelf ook nog gitaa en ik heb meer geleerd wat ik zelf niet eens weet

 23. dit is heel handig we hebben het gebruikt met eigen onderwerp
  heel erg bedankt

 24. blabla

  deze uitleg is handig want ik kan er veel mee

 25. anoniemmannetje

  ik hou mijn spreekbeurt ook over gitaarspelen, superhandig dit!!!

 26. super bedankt voor de info k ga mijn spreekbeurt erover doen :)

 27. mathis lievens

  super goede informatie !!!! veel bij geleerd !!!!!! en een super goede site !!!!!!!!
  joepieeeeeee!!!!!!!!!!

 28. gitarenlover

  Ik vind het een leuke en informatieve spreekbeurt ik heb met deze uitleg gewerkt voor mijn eigen spreekbeurt ik heb nu een 10 gehaald voor mijn spreekbeurt

 29. gitarenlover

  en het is een leuke site

 30. gitarenlover

  en het is een mooie spreekbeurt geworden door deze uitleg bij mij!!!ik heb door deze hulpsite een 10 gekregen voor mijn spreekbeurt op school :-)

 31. Super handige tips ik wist hiervoor nog niks over de geschiedenis van de gitaar