Hoe vind je het perfecte onderwerp voor je spreekbeurt?

Of je nu voor de allereerste keer een spreekbeurt gaat geven, of het al vaker gedaan hebt. Alles begint bij het kiezen van het onderwerp waar jij het over wilt hebben. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je op zoek naar een onderwerp dat geschikt is voor een spreekbeurt? En waar moet je op letten bij het kiezen van een onderwerp? Lees gauw verder om erachter te komen hoe jij een onderwerp vindt dat jouw spreekbeurt onvergetelijk maakt!

De speurtocht begint bij jezelf!

Duik eerst eens in je eigen interesses. Want het belangrijkste is misschien wel dat jij het onderwerp van je spreekbeurt zelf leuk vindt. Want dan kun je er namelijk ook veel makkelijker met enthousiasme over vertellen! Pak pen en papier of je tablet erbij om een lijstje te maken van de dingen die jij leuk vindt, of waar je veel vanaf weet. Misschien eindigt jouw speurtocht naar het perfecte onderwerp hier al omdat je iets ontdekt wat heel goed past!

Duik de bieb in!

Een hele goede manier om inspiratie en ideeën op te doen, is door de magische wereld van boeken binnen te stappen, in de bieb natuurlijk. Wist je wel dat voor het bestaan van het internet kinderen ál hun informatie uit boeken moesten halen? Het handige van de bieb is dat je gelijk even in boeken kunt bladeren, snel langs allerlei verschillende onderwerpen kunt wandelen en het allemaal voor je ziet staan. Misschien word je helemaal enthousiast door een boek over vulkanen of zie je een boek over de capibara, het grootste knaagdier ter wereld en moét je daar gewoon een spreekbeurt over houden. De bibliotheek is een schatkist vol met kennis waar jij zo alles uit kunt halen wat je maar wilt.

Surfen op het internet

De bibliotheek is dan een schatkist, het internet is een soort digitale schatkaart die je de weg wijst naar alle informatie ter wereld! Het internet is niet alleen ideaal om informatie over jouw onderwerp te vinden, maar ook om je onderwerp te vinden. Dat kun je doen door filmpjes te bekijken op youtube, of artikelen te lezen op informatieve sites, zoals quest junior of wikikids of jeugdbieb.nl. Maar pas op! Voor je het weet heb je meerdere onderwerpen en kun je niet kiezen!

Kies voor een onderwerp met de X-factor!

Ieder onderwerp waar jij vol enthousiasme over kunt praten en waar je anderen iets over kunt leren is natuurlijk goed. Maar het liefst wil je een onderwerp waardoor anderen met open mond naar jouw spreekbeurt zitten te luisteren. Een onderwerp waarmee je kunt verbazen en wat door anderen ook interessant wordt gevonden. Kortom, een onderwerp waarvan jij én je publiek denk “wow! Dat is cool!”.

Schakel een hulplijn in

Soms zie je zelf even niet meer goed wat nou een onderwerp is dat goed bij je past. Er is helemaal niks mis mee om dan je ouders, broers of zussen of vrienden te vragen of zij misschien leuke ideeën hebben. Misschien doe/kun/weet jij wel iets wat heel bijzonder is, maar heb je dat zelf niet zo in de gaten omdat je er niet meer bij stilstaat. Terwijl jouw spreekbeurtonderwerp juist alleen maar beter is, wanneer je het persoonlijk maakt. Dus heb jij iets speciaals meegemaakt, heb je misschien een bijzondere hobby of verzameling, een ziekte of aandoening, of juist een heel maf huisdier? Als het persoonlijk is maakt dat jouw spreekbeurt niet alleen makkelijker voor jou, maar ook heel speciaal.

Kijk ook vooral eens tussen onze mogelijke spreekbeurtonderwerpen, misschien zie je gelijk iets wat jij interessant vindt!

 

Comments are closed.