Kameleon (dier)

 

Ik doe mijn spreekbeurt over de kameleon. Ik heb dit dier gekozen omdat het anders is dan andere dieren. Het fascineert me hoe kameleons zich camoufleren en leven in de natuur.

Familie van de hagedissen

De kameleon is een reptiel. De wetenschappelijke naam is Chamaeleonidae. Ze zijn familie van de hagedissen die behoren tot de leguaanachtigen. De kameleon is een weinig gekend dier .

Hoe en waar leeft de kameleon?

Ze komen meestal voor op Afrika en Madagaskar ook nog in veel andere landen in het oosten van de Middellandse zee . Ze komen ook voor in het zuiden van Spanje. De kameleon is een boombewoner. Het dier leeft in warme, vochtige beboste gebieden. Hij kan een lange tijd zonder water leven.

De kenmerken

De kameleon heeft een staart meestal in een opgerolde positie die niet afbreekt. Ze gebruiken de staart om in evenwicht te blijven bij het klimmen. De ogen van de kameleon staan aan de zijkant van de kop. Ze hoeven niet tegelijk te bewegen dus kunnen ze naar twee verschillende dingen kijken. De kop bestaat uit kammen, kragen of stekelrijen. Er bestaan er ook met hoorns. De kop is afgeplat aan de zijkanten en hoog aan de achterkant. De kameleon heeft een tong die razendsnel uit zijn bek kan schieten waarmee hij prooien vangt. Insecten worden gevangen door het kleverig kussentje op het eind van de tong. De tong kunnen ze alleen gebruiken als ze vochtig is. Kameleons hebben poten die ver naar onderen staan die je doen denken aan wanten met vijf tenen eraan . Ze zitten vast aan het lichaam met een korte dij. Kleine soorten worden niet ouder dan 1 tot anderhalf jaar, grotere soorten kunnen 10 jaar worden.

Camoufleren

Met speciale cellen in hun huid kunnen ze hun kleur aanpassen aan hun achtergrond. Ze kunnen binnen een kwartier van kleur veranderen. Ze veranderen van kleur om aan hun vijanden te ontsnappen of om insecten te besluipen. Als ze een prooi willen vangen passen ze zich aan de omgeving aan om hun prooien te verassen. Hij wordt donkerder in de hitte of in het zonlicht. De kameleon laat zich ook merken aan de andere in wat voor stemming hij is door van kleur te veranderen. Ze kunnen heldere tot donker kleuren hebben .

Wat eet de kameleon?

De kameleon eet insecten. Vooral sprinkhanen. Maar als de eieren uitkomen is het mogelijk dat het vrouwtje ze op eet. Als ze honger hebben blijven ze heel stil zitten tot ze een prooi zien . Ze eten gewervelde dieren.

De voortplanting

Als ze paren vindt een paringsritueel plaats. Dat bestaat uit een soort dansje. Dan begint de paring. De staarten omstrengelen elkaar. Na een maand legt het vrouwtje haar eieren. Het aantal eitjes is verschillend, dat ligt aan de soorten. Ze begraven de eieren in kuiltjes , rottend hout of holle bomen. Na 4 tot 6 maanden komen ze uit. Als ze geboren zijn , zijn ze zo groot als je pink.

Hoe beschermen ze zich tegen hun vijanden?

De vijanden zijn slangen en roofvogels. Maar ook katten en honden maken jacht op kameleons. Ze bewegen heel langzaam. Dus om aan een vijand te ontsnappen maken ze soms een korte sprint. Ook laten ze zich op de grond vallen en blijven stil liggen dat noemen we schijndood. Ze maken sissende geluiden en doen hun bek wijd open.

Verschillende soorten kameleons

Je hebt verschillende soorten. Eer zijn wel 160 soorten. Ik noem er enkele op.

De Panterkameleon

Ze kunnen meer dan 50 cm worden en leven op Madagaskar . Dit is de grootste soort. De panterkameleon is een soort die maar zelden op de bodem komt.

Gewone kameleon

Deze kameleon wordt wel 30 cm lang. Ze komen onder andere voor op Spanje , Malta en aan de Turkse kust. Ze hebben 5 tenen waarvan 4 niet zo goed bewegelijk zijn.

De Jemen kameleon

De lengte is 45 cm en ze leven op Saudi-Arabie en Jemen. Dit dier kan niet zo goed tegen stress. Jackson-kameleon: Van deze soort kan de lengt 30 cm bereiken. Hun leefgebied is in Afrika , Kenia en Tanzania. De mannetjes en vrouwtjes hebben 3 hoorns.

 

10 Responses to “Kameleon (dier)”

  1. roojamijn

    het is echt super interessant ik heb alles van de kameleon gebruikt.

    • een mannetje ongeveer 100 tot 150g en een vrouwtje ongeveer 50g

  2. Gizanne

    echt een gaaf dier die kameleon ik heb er heel veel van geleerd maar net zoals o’nell hoeveel weegt hij?

  3. elke spreekbeurt dat ik doe komt de info van hier

  4. ik kan niet vinden wat ik wil vinden op deze website, namelijk waar een kameleon zijn tong laat.