Zeehond

Waar komen zeehonden vandaan?

De zeehond is een vinpotig zoogdier, wat wil zeggen dat het vinnen heeft en dat de jongen bij de mama komen eten.Andere vinpotige zoogdieren zijn de zeeleeuw en de walrus. De zeehonden bestaan uit 2 families, de eerste familie telt 9 verschillende soorten en leeft rond de noordpool. De tweede familie telt 10 soorten en leeft in het arctische gebied. Een zeehond leeft nooit alleen, maar altijd in een kolonie.zeehonden soorten

zeehond

Zoals je op deze kaart kunt zien, komt de zeehond voor in Z-Engeland, in Canada en in W-Europa!

De Waddenzee ligt in Noord Oost Europa.

1) De ledematen van de zeehond

De zeehond heeft een enorm gestroomlijnd lichaam.

  • zeehondenOren: hij heeft geen oorschelpen, maar wel kleine gaatjes aan de zijkant van zijn kop. Deze kan hij afsluiten als hij duikt (zodat er geen water binnen komt). Een zeehond kan wel 20 minuten onder water blijven !!!
  • Ogen: hij heeft vrij grote ogen, die nodig zijn om onder water te kunnen zien. Het nadeel is wel als hij boven water is, kan hij niet zo goed zien. De zeehond kan ook bepaalde kleuren niet onderscheiden!
  • Snorharen: hiermee kunnen ze de stroming van het water voelen, én kunnen ze ook voelen in welke richting de vissen zwemmen (belangrijk als het water vies is).
  • De pels: De pels is een dikke spek laag en is eigelijk de jas van de zeehond. De pels bestaat uit 2 soorten haren, de korte, ruige, lichte haren en de lange donkere haren. De pels beschermt de zeehond tegen de kou van het water.

2) Verplaatsing

  • In het water: De zeehond gebruikt zijn achtervinnen om zich voort te kunnen bewegen en zijn voorste vinnen om te sturen. De zeehond heeft dezelfde manier van zwemmen als de grote vis.
  • Op het land: Op het land kan hij zich moeilijk voortbewegen. Hij moet kruipen door afwisselend zijn borst en zijn bekken te gebruiken.

3) Grijze en gewone zeehond

Grijze zeehond

Hij bestaat ongeveer 25 miljoen jaar. Hij heeft een W-vormige, lange snoet. Hij leeft op ruige, uitstekende rotsen ten Noorden van de Waddenzee. De mannetjes zijn groter en hebben een bredere kop dan de vrouwtjes. De mannen hebben een gewicht van ongeveer 250kg en de vrouwtjes ongeveer 160kg . De vacht van de mannetjes is donker grijs met lichte vlekken, die van de vrouwtjes is licht beige met donkere vlekken.

De kindjes van de grijze zeehond worden in september-oktober geboren en worden geboren met een witte, wollen vacht.

Leuk om te weten is dat de Latijnse naam in letterlijk klein zeezwijn betekent!

Gewone zeehond

Hij bestaat nog maar 15 miljoen jaar en heeft in plaats van een W-vormige snoet een V-vormige! De gewone zeehond kan je terugvinden in de Waddenzee en rond de Zeeuwse eilanden. Bij deze soort zijn de mannetjes moeilijk te onderscheiden van de vrouwtjes. Ze zijn van 1,5m tot 1,8m groot en wegen tussen de 70 en de 200 kg. De pels is erg verschillend, de kleur varieert van zilverachtig grijs tot heel donker bruin en de buik is altijd lichter dan de rest..

De kindjes worden geboren op het einde van de lente en in het begin van de zomer. Zij hebben allen een witte wollige vacht als ze nog in de mama zitten

Hoe zit het met de ademhaling en het eten van de zeehond?

Ademhaling

– Voordat ze duiken, nemen ze een hele grote voorraad zuurstof op,

– Als ze dan onder water zijn, word er een enorm grote druk op de zeehond uitgeoefend,

– Als hij terug naar boven zwemt, vermindert de druk.

Maar opgelet, als de zeehond te snel naar boven zwemt, kan dit heel gevaarlijk zijn én kan hij zelfs sterven! Dit is ook zo bij duikers.

Eten

Als het hoogwater is gaat hij eten zoeken en als het laagwater is ligt hij te luieren op de zandbanken te genieten van het zonnetje. Een zeehond eet allerlei soorten vis (bijvoorbeeld zalm en kabeljauw ) en ook weekdieren! Omdat ze al die vis opeten, worden ze gehaat door de vissers. Ze eten onder water zonder water mee te nemen door de tong tegen het gehemelte te houden. Zo sluiten ze de luchtpijp af!

Hofmakerij & paring

Als de mannetjes een vrouwtje willen verleiden, maken ze een galmend geluid. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de winter als er een groepje van 10 tot 15 walrusvrouwtjes voorbijkomen. De mannetjes zouden zelfs met elkaar vechten om een vrouwtje te pakken te krijgen! De puppies van de zeehond worden altijd per één geboren. De tijd wanneer ze geboren worden hangt af van de soort.

Bedreiging en de gevolgen

De grootste bedreiging van de zeehond is spijtig genoeg de mens. Hij jaagt op de diertjes om nadien hun huid en het vet van hun pels te verkopen. Van de huid worden kleren gemaakt en het vet gebruiken ze als lampenolie. Vroeger jaagde de mensen omdat ze dachten dat het een schadelijk dier was. Er werden zelfs premies uitgelooft om ze te doden! Elk jaar werden ongeveer 600 zeehonden vermoord.

Dit is een overzicht van de geschiedenis van de jacht in Nederland;

*Voor 1950: Het jagen op zeehonden was heel normaal en iedereen kon het doen.

*1950: Dit was het jaar wanneer de jassen gemaakt van zeehondenvel in de mode waren.

*1954: Vanaf dit jaar had men een vergunning nodig om te mogen jagen.

*1959: In dit jaar waren er nog maar 1100 zeehonden over de hele wereld.

*1965: Nu werd het jagen verboden!

Als een zeehond dood is en de jager wil weten hoe oud hij is, moet hij naar de hoektanden kijken. Hierop staan een aantal kringen en per jaar komt er een kring bij, net zoals bij een boom. In Nederland is er een groepje mensen, het EHBZ (eerste hulp bij zeehonden), die jaarlijks zo’n 100 aangespoelde zeehonden verzorgen. Deze worden ingedeeld in drie groepen. De huilers (die zijn hun mama verloren), de zieken en de gewonden.

De zeehondjes maken natuurlijk ook een bepaald geluid. Dit geluid lijkt op een diep gehuil en klinkt als een lange “HA-HIE”. Als het mannetje een geluid maakt is hij of aan het brullen, of aan het snuiven, of aan het boeren!

spreekbeurt
 

2 Responses to “Zeehond”

  1. shahid

    stuur een leuk bericht terug.ik zie niet altijd