Bijna jarig?
klik hier!Home   Olympische Spelen

Olympische Spelen


Ik hou mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen omdat ik altijd naar de Olympische Spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals : skien, snowboarden, schaatsen, bobslee, curling en nog veel meer erg leuk vind. Het was ook makkelijk om mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen te houden omdat er heel erg veel informatie over is te vinden op internet en in de bibliotheek.

Olympische Spelen in de winter en in de zomer

De Olympische Spelen zijn het belangrijkste sportfestijn van de wereld. Bijna drieduizend jaar geleden waren de Olympische Spelen ook al hartstikke populair. Bij de Olympische spelen komen de sterkste sportmensen bij elkaar. Je hebt de Winter en de Zomerspelen.

  • De Zomerspelen zijn het belangrijkst, die duren 2 weken lang.
  • Op het programma van de Zomerspelen staan minstens 15 sporten:

Atletiek, basketbal boksen boogschieten, schoonspringen gewichtheffen handbal, hockey judo kanoen paardrijden roeien, schermen schieten vijfkamp, voetbal, volleybal, waterpolo, wielrennen, worstelen, zeilen en zwemmen. Deze sporten bestaan weer uit verschillende dingen bijvoorbeeld bij atletiek, dat bestaat uit: hardlopen, hoogspringen en speerwerpen. Alles bij elkaar zijn er 237 onderdelen.

Naast de zomerspelen zijn er ook de winterspelen sinds 1924. Deze duren meestal zo’ n 10 dagen. In de winterspelen gaat het vooral om het schaatsen, skiën en bobsleeën.

Olympisch dorp

spreekbeurt olympische spelen

Zo’n honderd jaar geleden sliepen de Olympische deelnemers in een hotel. Of gewoon bij mensen in huis. Dat kon ook makkelijk. Het waren er niet zo veel mensen. Maar al snel werden de Olympische Spelen steeds groter. In Parijs (1924) was er voor het eerst een Olympisch dorp. Alleen voor de mannen. De vrouwen sliepen in hotels. In 1932 in Los Angeles was er voor het eerst een gemengd dorp. Er was wel een hek. Het stond tussen het vrouwen- en het mannengedeelte. Het was een paar meter hoog.

Tegenwoordig slaapt iedereen door elkaar. En is het Olympisch dorp heel groot. Aan alles is gedacht: restaurants, kerken, ruimtes met computerspelletjes, politiebureaus, bioscopen, winkels en disco’s.

Zeus

De Grieken geloofden zo’n 3000 jaar geleden in goden. Ze hadden er een heleboel. De ene god zorgde dat de zon scheen. Een andere dat de wind waaide. En weer een andere dat er genoeg lekkere wijn was. Goden konden volgens de Grieken alles. Ze konden zelfs in dieren veranderen! De baas van al die goden was Zeus. Zeus was dus ontzettend machtig. Daarom wilden alle Grieken dat hij hun aardig vond. Ze wilden niet dat zeus kwaad werd. Er werden daarom vaak feesten ter ere van Zeus gegeven. Die feesten duurden een paar dagen. Elke dag werden er dieren geofferd aan Zeus. Soms wel 100 ossen tegelijk! En er werd veel gezongen en gedanst. Niks bijzonders. Tot er op een keer een hardloopwedstrijd werd gehouden. Dat was het begin van de Olympische Spelen.

Winnaar

Medailles hadden ze niet in de Griekse oudheid. Het ging meer om de eer. Als prijs kreeg de winnaar een krans van olijftakken. Maar het waren geen gewone takken. De takken werden met een gouden mes van een heilige boom afgesneden. Soms kregen de winnaars ook nog andere prijzen. Nu krijgen de winnaars medailles in het goud, zilver of brons.

Naakt

In de Griekse oudheid waren alle atleten naakt. Zo konden ze goed in de gaten houden of er geen vrouwen meededen. Dat was namelijk verboden. Getrouwde vrouwen mochten niet eens kijken. Als ze in de gaten hadden dat er een vrouw was kon je de doodstraf krijgen. Een keer had een moeder zich als trainer verkleed. Ze wou haar zoon heel graag zien boksen. Toen de zoon won, sprong de vrouw juichend over een hek. Daarbij scheurde ze haar kleren en kon iedereen zien dat ze een vrouw was! En vanaf die dag moesten ook alle trainers in hun blootje lopen.

Geen Olympische Spelen

Meer dan duizend jaar werden in Griekenland de Olympische Spelen gehouden. Maar aan alles komt een eind. Dus ook aan de Spelen ter ere van Zeus. In 393 na Christus verbood de Romeinse Keizer Theodosius I de Spelen. Hij was toen de baas in Griekenland. Theodosius geloofde niet in Zeus en de andere goden. Die bestonden helemaal niet, volgens hem. Hij geloofde in God en Jezus. Spelen ter ere van Zeus vond hij maar niets. Dus daar zijn ze mee gestopt. Eeuwen later zijn de Olympische Spelen nog steeds niet vergeten. Sommige mensen proberen net zo’n sportfeest te organiseren. Maar een succes werd het niet.

Ook in Griekenland zelf probeerde men de Olympische Spelen weer in te voeren. In 1859 organiseerde de rijke graanhandelaar Zappas in Athene de eerste ‘Zappas Olympische Spelen’. Maar veel sporters kwamen er niet en Zappas stopte er mee. Toch worden er nu al weer meer dan honderd jaar Olympische Spelen gehouden. Dat komt door één man: baron Pierre de Coubertin. Hij kwam uit Frankrijk en leefde van 1863 tot 1937. Pierre had maar één doel: nieuwe Olympische Spelen. Met deelnemers uit de hele wereld. Dat kwam doordat Pierre de Coubertin de Olympische Spelen helemaal te gek vond.

  • Hij was helemaal gek op verhalen van de oude Spelen.
  • Hij vond dat er veel te weinig gesport werd.
  • Hij wilde dat jongeren uit verschillende landen elkaar beter leerden kennen.

olympische spelen spreekbeurt

In 1894 organiseerde Pierre de Coubertin het eerste Olympische Congres. En al twee jaar later werden de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Het was in Griekenland. Bijna alle tijd die De Coubertin had, besteedde hij aan de Spelen. En ook bijna al zijn geld. Na zijn dood kreeg zijn vrouw bijna niets. Terwijl ze best wat had kunnen gebruiken. Ze werd namelijk 102. Na bijna 1500 jaar waren er eindelijk weer Olympische Spelen! En dat in hun eigen land. Iedereen verwachtte er veel van. Maar erg druk werd het niet. Er deden 285 sporters mee. Uit dertien landen. De sporten die op het programma stonden, waren: atletiek, gewichtheffen, schermen, wielrennen, worstelen, schieten, tennis, turnen en zwemmen. Net als in de Griekse oudheid mochten vrouwen niet meedoen. Maar kijken mochten ze dit keer wel.

De grote held van de Olympische Spelen was de Griek Spyridon Louis. Hij won tot grote vreugde van de Grieken de marathon. Dat is een hele lange hardloop wedstrijd. Voor de veertig kilometer van het plaatsje Marathon naar Athene had hij 2 uur, 58 minuten en 50 seconden nodig. Pas in 1924 werden er voor het eerst aparte Winterspelen gehouden, in Chamonix in Frankrijk. Deelnemers wilden ook kunnen skiën, schaatsen en bobsleeën. En dat ging nogal moeilijk in Athene, Londen of Parijs. Te warm en geen hoge bergen. Toch werd er in Antwerpen in 1920 al aan ijshockey gedaan. Dat was voor die tijd heel bijzonder.

Nu: De moderne Olympische Spelen zijn om de vier jaar. De zomer spelen duren 14 dagen en de winter spelen 10 dagen. Op het programma voor de zomer spelen moeten minstens 15 sporten staan. Je moet eerst jezelf kwalifiseren voor je mee mag doen aan de olympische spelen. De groep die uiteindelijk mee mag doen word uitgekozen door het olympisch comite. Het Nederland comite is opgericht in 1912, het N.O.C. er is ook een internationaal comite. Het I.O.C. Je moet tot de beste 15 van die ene sport horen als je mee wil doen. De spelen word beëindingd met het doven van het olympisch vuur.

Steeds meer sporten bij de Olympische Spelen

In Athene in 1896 stonden 9 sporten op het programma. In Sydney zijn dat er 28. Pas als een sport in een groot aantal landen wordt gedaan, kan hij een Olympische Sport worden. Daarom is bijvoorbeeld korfbal geen Olympische sport.

Het olympisch vuur

In 1928 werd in Amsterdam voor het eerst een Olympisch vuur aangestoken. Het vuur moet de hele Spelen blijven branden. Sinds 1936 wordt het vuur in Olympia in Griekenland aangestoken. Daarna brengen duizenden hardlopers het vuur naar de plaats waar de Spelen worden gehouden. Iedereen loopt een klein stukje. Soms gaat het vuur ook een stuk per vliegtuig. Bijvoorbeeld als er een zee tussen twee landen ligt.

De olympische vlag

Het Olympische vlag bestaat uit vijf ringen. Drie boven (blauw, zwart en rood) en twee onder (geel en groen). De kleuren zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen van het wereld één van deze kleuren voorkomt.

De Olympische vlag is ontworpen door Pierre De Coubertin. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.

  • Blauw is het symbool voor Europa.
  • Zwart is het symbool voor Afrika.
  • Rood is het symbool voor Amerika.
  • Geel is het symbool voor Azië.
  • Groen is het symbool voor Australië.

De meest bekende Nederlandse atleet aller tijden.

Fanny blankers-koen. Eigenlijk Francina Elsje Blankers-Koen. Ze leefde van 26 april 1918 tot 25 januari 2004. fanny was een Nederlands atlete. In 1948 won ze tijdens de Olympische Spelen in Londen 4 gouden medailles. Op 17-jarige leeftijd ging Fanny Blankers-Koen naar de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Daar werd ze vijfde bij het hoogspringen en vijfde bij de 4×100 meter estafette. Door de Tweede Wereldoorlog werden er pas in 1948 weer Olympische Spelen gehouden. Op 29 augustus 1940 trouwde ze met haar trainer Jan Blankers, hij was zelf een hink-stap-sprong-atleet. In augustus 1941 werd zoon Jan geboren en in februari 1946 dochter Fanny. Kort nadat ze voor de eerste keer moeder was geworden verbeterde Fanny Blankers-Koen wereldrecords in 1943. Op de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog won Fanny Blankers-Koen goud op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter estafette. Volgens sommigen had Fanny Blankers-Koen ook de gouden medaille op het verspringen, het hoogspringen en de vijfkamp kunnen winnen als ze meegedaan had, maar Fanny zelf zei dat ze niet nooit de kracht voor zou hebben gehad.

Ten tijde van de Olympische Spelen in Londen was Fanny Blankers-Koen al 30 jaar oud en moeder van 2 kinderen. In 1952 deed ze nog mee aan de Olympische Spelen in Helsinki, maar door blessures moest ze op de 200 meter opgeven in de halve finales en moest ze ook in finale van de 80 meter horden opgeven. Tot 1955 deed ze nog aan wedstrijdsport. Na haar hardloop carrière was Fanny leider van de Olympische ploeg in 1960, 1964 en 1968. In 2003 werd Fanny Blankers-Koen gekozen tot internationaal atleet van de 20e eeuw door de internationale atletiek bond. De laatste tijd van haar leven woonde Fanny Blankers-Koen in een verpleegtehuis in Hoofddorp. Daar overleed ze op 85-jarige leeftijd.

Dit was mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen.

 

11 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen