Vincent van Gogh

Waarom deze spreekbeurt over Vincent van Gogh?

Met mijn ouders ga ik wel eens naar een museum toe. Laatst zijn we naar het Van Gogh Museum in Amsterdam geweest, met allemaal schilderijen van Vincent van Gogh. Omdat ik de schilderijen erg mooi vond, wil ik deze spreekbeurt over Vincent van Gogh houden.

 

Wie was Vincent van Gogh?

Vincent Willem van Gogh was een Nederlandse kunstschilder die leefde van 30 maart 1853 tot 29 juli 1890. Hij heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd toen hij 37 jaar was. Hij wordt nu gezien als een van de belangrijkste schilders van de 19de eeuw, maar is eigenlijk pas na zijn dood echt beroemd geworden. Tijdens zijn leven zijn er mogelijk maar twee tekeningen en een schilderij verkocht, terwijl zijn duurste schilderij in 1990 voor omgerekend 63 miljoen euro verkocht is.

 

Zijn jeugd

Vincent van Gogh werd geboren in Zundert in Nood-Brabant en had drie zusjes en twee broertjes. In die tijd ging nog niet iedereen naar school. Hij heeft dan ook alleen maar een jaar op de school in zijn dorp gezeten, later nog twee jaar op een kostschool en daarna nog een jaar op een soort van middelbare school in Tilburg. Hier kreeg hij voor het eerst tekenles. Op zijn zestiende ging hij voor een internationale kunsthandel in Den haag werken, daarna ook nog voor een andere kunsthandel in Brussel, Londen en Parijs. Omdat hij kunst vervolgens toch niet meer interessant vond werd hij vervolgens leraar en studeerde hij om predikant te kunnen worden, net als zijn vader.

 

Periode als kunstenaar

In 1879 werd hij afgewezen als predikant in Frankrijk. Die zomer kreeg hij ook een waterverfdoos cadeau van iemand en kreeg daardoor het idee dat hij kunstenaar moest worden. Met behulp van boeken over het menselijk lichaam en perspectief (hoe iets dat verder weg is, kleiner lijkt dan iets dat dichtbij is) leerde hij zelf tekenen. Alle bekende werken van Vincent van Gogh zijn na deze tijd geschilderd, dus in eigenlijk maar 10 jaar tot zijn dood. Hij heeft in die 10 jaar gewoond in Brussel, weer in Nederland en zijn laatste jaren in Frankrijk.

 

Van Gogh had zijn hele leven lang al last van depressieve periodes, en is later in België ook nog ziek geworden. Hij staat er ook erg bekend om dat hij zijn oor heeft afgesneden. De reden hiervan weten we niet precies. Het kan zijn dat het gebeurde tijdens of na een ruzie met een vriend die hij bedreigde met een scheermes, maar het kan ook dat hij last had van oorsuizen.

 

De beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh

In totaal zijn er meer dan 300 schilderijen van Vincent van Gogh bekend. Deze hangen overal ter wereld in musea, of zijn privébezit van rijke mensen. De beroemdste schilderijen zijn:

  1. Sterrennacht (1889)
  2. Korenveld met kraaien (1890)
  3. Zelfportret (1886)
  4. Irissen (1887)
  5. De aardappeleters (1885)

Zelf vind ik het schilderij ‘Zonnebloemen’ (1889) erg mooi door de felle, gele kleuren. Er zijn eigenlijk meerdere schilderijen die zo heten omdat hij een hele serie heeft geschilderd, maar ik heb er een gezien in het Van Gogh Museum.

Postimpressionisme

Van Gogh wordt eigenlijk gezien als een van de grondleggers van het postimpressionisme. Dit waren eigenlijk allerlei kunststromingen die in Frankrijk vanaf ongeveer 1886 ontstonden. Hoewel er diverse stromingen zijn lijken de schilderijen wel wat op elkaar. Zo probeerden de schilders meer te schilderen dan hoe je het gewoon zelf ziet. Het beeld lijkt wat vervormd, zo wilden ze meer gevoel in een schilderij leggen. Wat de schilders zagen, vertaalden ze vervolgens zelf naar een eigen beeld. Dit wordt ook wel abstraheren en herstructureren genoemd. De schilders brachten de verf in verschillende richtingen op het schildoekdoek aan, en in verschillende dikten. Ook kozen ze veel kleurcontrast, bijvoorbeeld met lichte en donkere kleuren of kleuren die fel naast elkaar lijken.

Nederlandse schilderkunst

Vincent van Gogh wordt tot een van de grote Hollandse schilders gerekend. De Nederlandse schilderkunst is al sinds de 17de eeuw erg bekend. Dit was de Gouden Eeuw waarin de economie in Nederland hard groeide en ook de Nederlandse schilderkunst erg beroemd werd. Andere grote Hollandse schilders uit de 17de eeuw zijn bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Een andere beroemde Nederlandse schilder uit de 20ste eeuw is Piet Mondriaan.

Afsluiting

De schilderijen van Van Gogh vind ik wel mooi, al zijn sommige wel erg duister. Dat komt misschien omdat hij depressief was in de tijd dat hij die schilderde. Het is wel jammer dat hij al zo jong dood gegaan is, want anders had hij nog veel meer mooie schilderijen kunnen maken.

Opdracht voor de klas

Met kaartjes van schilderijen een veiling houden. Welk schilderij vinden jullie het mooist?

 

Comments are closed.