Bijna jarig?
klik hier!Home   Rotterdam

Rotterdam


Inhoud

 • Hoofdstuk 1: Inleiding
 • Hoofdstuk 2: Hoe is Rotterdam ontstaan
 • Hoofdstuk 3: Hoe werd Rotterdam een wereldstad
 • Hoofdstuk 4: De 2e wereld oorlog 1940-1945
 • Hoofdstuk 5: Rotterdam in de 21ste eeuw
 • Hoofdstuk 6: De haven van Rotterdam
 • Hoofdstuk 7: Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Hoofdstuk 1. Inleiding

Rotterdam is ontstaan door een dam die in de Rotte werd aangelegd. Omdat mijn moeder aan de Rotte geboren is en daar heeft gewoond wou ik wat meer over Rotterdam te weten komen daarom heb ik dit onderwerp gekozen.

Ik ga wat schrijven over hoe Rotterdam is ontstaan en het kwam dat het uitgroeide tot een wereldstad. Ook ga ik wat schrijven over het bombardement in de 2e wereld oorlog en hoe Rotterdam er nu uitziet. Rotterdam heeft een grote en beroemde haven daar ga ik ook nog wat over schrijven in mijn werkstuk.

Hoofdstuk 2. Hoe is Rotterdam ontstaan

In een klein riviertje genaamd de Rotte werd in de 13e eeuw een dam aangelegd. Doordat die dam daar was aangelegd gingen er steeds meer mensen handelen o.a. in vis. Soms bleef zo’n handelaar daar wonen. Dat gingen steeds meer mensen doen en daardoor ontstond er een klein dorpje, Rotterdam. Om de handel goed op dreef te houden begonnen ze al met kleine haventjes maken zoals de Oude haven en de Haringvliet.

In 1340 krijgt Rotterdam stadsrechten. Het word dan een grote stad, er komen grachten, stadswallen en stadspoorten, er worden ook grote gebouwen gebouwd zoals de Laurenskerk. Ook werden de havens uitgebouwd. Daardoor werd de stad steeds belangrijker voor de zeehandel, aangezien er steeds meer schepen in de havens konden komen.

Hoofdstuk 3. Hoe werd Rotterdam een wereldstad ?

Eind 1800 dreigde het slecht te gaan met Rotterdam want er kwam een verzanding in de verbinding tussen de haven en de zee. Omdat de mensen steeds grotere schepen gingen bouwen konden die schepen niet meer in de haven komen. Hierdoor gingen de schepen andere havens zoeken waardoor Rotterdam minder geld verdiende.

Hoe werd dit probleem nou opgelost? De ingenieur Pieter Caland verzon de Nieuwe Waterweg, een nieuwe verbinding met de Noordzee. Ze deden er zes jaar over om de Nieuwe Waterweg aan te leggen. De Nieuwe Waterweg was wel 20(!) kilometer lang. Het is eigenlijk een kanaal zonder sluizen of bruggen die liep van Hoek van Holland tot aan Rotterdam. De Nieuwe Waterweg heeft een vaargeul (het diepste gedeelte van een rivier of een kanaal) die diep genoeg is voor de allergrootste zeeschepen. Door de Nieuwe Waterweg wordt de economie van Rotterdam gered en de economie zelfs groter. Want er worden nieuwe havens aangelegd. Daar waren natuurlijk bouwers voor nodig. Veel bouwers bleven in Roterdam wonen, daardoor ontstonden er meer wijken (Rotterdam-Zuid). De stad werd rijker en rijker. Met al dat geld werden er grote gebouwen in het centrum neergezet. De bevolking groeit heel snel in 1880 waren er 160.000 mensen. Inmiddels zijn het er zelfs meer dan 600.000, dus een echte wereldstad.

Hoofdstuk 4. 1940 – 1945

Maar alles verandert op 19 mei 1940. Nederland is op dat moment al 4 dagen in oorlog met Duitsland. Al op de eerste dag landen er al Duitse parachutisten in Rotterdam-Zuid. De Duitsers hadden ook het Noordereiland al bezet. Vanaf die plekken probeerden ze het centrum van Rotterdam te bereiken maar het Nederlandse leger vocht als een leeuw. Ze hielden de Maasbrug continu onder schot. En er werd hevig gevochten rondom de brug omdat dat de enige weg was om het centrum te bereiken. De Duitsers vonden het te lang duren en dreigden Rotterdam te vernietigen. Ze hoopten hiermee het verzet, niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland, te breken. Dus deden waarmee ze hadden gedreigd : ze bombardeerden Rotterdam ! 14 mei 1940, vroeg in de middag vindt het bombardement plaats. Het duurde maar een kwartier maar het resultaat, ook doordat er overal brand uitbrak, was ongelooflijk :

 • 800 mensen gingen dood
 • 80.000 Rotterdammers werden dakloos
 • 24.000 huizen waren volledig verbrand.

Het hart van de stad is veranderd in een stinkende, smeulende stad. Maar al tijdens de bezetting door de Duitsers worden er al plannen gemaakt voor de wederopbouw. De opa van mijn moeder heeft aan de opbouw meegeholpen. Hij hielp met paard en wagen het puin opruimen en later werkte hij mee met het vernieuwen van de havens.

Hoofdstuk 5. Rotterdam, de wereldstad

Na de oorlog werkt men nog harder aan de wederopbouw van de gebombardeerde stad. Veel van de kapotte gebouwen werden niet gerestaureerd maar werden gesloopt. Daardoor was er meer ruimte voor modernere en mooiere gebouwen. Deze gebouwen zijn op de vele lege plekken gebouwd :

 • In 1953 de Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat in Europa
 • Het nieuwe Centraal Station is klaar in 1957.
 • In 1960 is de Euromast klaar (en in 1960 wordt mijn moeder in Rotterdam geboren).

De stad groeit heel hard en ontwikkelt zich tot de 2e grootste en belangrijkste stad van Nederland. En in 1962 wordt het de grootste havenstad van de wereld. In 1968 wordt de eerste Metro van Nederland geopend. In de jaren 70 gebeuren er hele belangrijke dingen in Rotterdam. Het eerste is op sportief gebied, als Feijenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup 1 wint en daarna zelfs de Wereldcup. Het 2e belangrijke is op muzikaal gebied. Het Holland Pop Festival wordt in het Kralingse Bos gehouden in Rotterdam. Hier komen duizenden bezoekers naar toe uit Nederland, maar ook uit andere landen uit Europa. En er komen optredens van toen hele beroemde bands, zoals Pink Floyd, Jefferson Airplane, Santana en de Birds. Mijn vader had er graag bij willen zijn, maar hij had niet genoeg geld voor een kaartje. Je merkt nu dus wel dat Rotterdam van een gewone stad een wereldstad werd. Maar men vindt Rotterdam nog steeds te veel kil en kaal dus daar wil het gemeente bestuur samen met de bewoners van Rotterdam wat aan doen. De eerste pogingen verlopen echter moeizaam. Maar door de hoogbouw gaat de skyline van Rotterdam er weer beter uitzien. De stad begint weer wat mooier te worden. In 1994 wordt er op de Kop van Zuid gebouwd, een woon en werkgebied op de Zuid Oever. Hier vind je mooie appartementen en moderne kantoorgebouwen, maar ook oude gebouwen van vroeger die mooi gerestaureerd zijn. Kortom Rotterdam wordt steeds mooier.


Van 1993 tot 1996 wordt de de Erasmusbrug gebouwd, die de Kop van Zuid verbindt met het centrum van Rotterdam op de noordoever van de Maas.

Hoofdstuk 6. De haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is heel belangrijk voor Rotterdam, zowel economisch als toeristisch gezien, omdat er in de haven van Rotterdam heel veel goederen worden overgeslagen en veel toeristen komen daar kijken. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en had zelfs de grootste haven van de wereld, maar nu staat ze op de 3e plaats. De haven van Rotterdam staat bekend om zijn overslag van goederen, ook wel bulkoverslag genaamd. Ruwe olie neemt daarbij de eerste plaats in . Doordat Rotterdam niet meer op de eerste plaats staat met de grootste haven van de wereld, maar op de 3de plaats, heeft Rotterdam geen grote concurrentie meer want er zijn na Rotterdam geen echte hele grote havens meer. In de haven van Rotterdam zijn verschillende havens zoals de Maasvlakte en Europoort. De haven biedt aan 60.000 mensen werkgelegenheid in Rotterdam en daarbuiten nog eens ongeveer 250.000 mensen. Zoals je hoort het is een super grote haven.

Elk jaar worden er in september de wereldhavendagen gehouden. Een groot evenement in de haven van Rotterdam. Het is bedoeld om de mensen kennis te laten maken met de haven en ze een kijkje achter de schermen te geven.

Hoofdstuk 7. Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Mijn moeder is geboren in Rotterdam in 1960 aan het riviertje de Rotte. Ze woonde hier tot haar 20ste jaar. Mijn opa werd als jongetje meegenomen door de Duitsers, toen ze alle mensen van de straat oppakten omdat iemand iets verkeerd had gedaan. Gelukkig wist hij te ontsnappen. De opa van mijn moeder hielp mee met bouwen van de havens maar op een dag viel een van zijn hijskranen om, op iemand anders die dood ging. Mijn oma, als meisje, moest in het kwartier dat Rotterdam werd gebombardeerd aan haar keel geopereerd worden. Er stonden overal emmers water en emmers zand, om iets te doen, als het ziekenhuis in brand zou vliegen. Mijn oma was best bang.

Bronvermelding

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen