Bijna jarig?
klik hier!Home   Rotterdam

Rotterdam


Inhoud

 • Hoofdstuk 1: Inleiding
 • Hoofdstuk 2: Hoe is Rotterdam ontstaan
 • Hoofdstuk 3: Hoe werd Rotterdam een wereldstad
 • Hoofdstuk 4: De 2e wereld oorlog 1940-1945
 • Hoofdstuk 5: Rotterdam in de 21ste eeuw
 • Hoofdstuk 6: De haven van Rotterdam
 • Hoofdstuk 7: Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Hoofdstuk 1. Inleiding

Rotterdam is ontstaan door een dam die in de Rotte werd aangelegd. Omdat mijn moeder aan de Rotte geboren is en daar heeft gewoond wou ik wat meer over Rotterdam te weten komen daarom heb ik dit onderwerp gekozen.

Ik ga wat schrijven over hoe Rotterdam is ontstaan en het kwam dat het uitgroeide tot een wereldstad. Ook ga ik wat schrijven over het bombardement in de 2e wereld oorlog en hoe Rotterdam er nu uitziet. Rotterdam heeft een grote en beroemde haven daar ga ik ook nog wat over schrijven in mijn werkstuk.

Hoofdstuk 2. Hoe is Rotterdam ontstaan

In een klein riviertje genaamd de Rotte werd in de 13e eeuw een dam aangelegd. Doordat die dam daar was aangelegd gingen er steeds meer mensen handelen o.a. in vis. Soms bleef zo’n handelaar daar wonen. Dat gingen steeds meer mensen doen en daardoor ontstond er een klein dorpje, Rotterdam. Om de handel goed op dreef te houden begonnen ze al met kleine haventjes maken zoals de Oude haven en de Haringvliet.

In 1340 krijgt Rotterdam stadsrechten. Het word dan een grote stad, er komen grachten, stadswallen en stadspoorten, er worden ook grote gebouwen gebouwd zoals de Laurenskerk. Ook werden de havens uitgebouwd. Daardoor werd de stad steeds belangrijker voor de zeehandel, aangezien er steeds meer schepen in de havens konden komen.

Hoofdstuk 3. Hoe werd Rotterdam een wereldstad ?

Eind 1800 dreigde het slecht te gaan met Rotterdam want er kwam een verzanding in de verbinding tussen de haven en de zee. Omdat de mensen steeds grotere schepen gingen bouwen konden die schepen niet meer in de haven komen. Hierdoor gingen de schepen andere havens zoeken waardoor Rotterdam minder geld verdiende.

Hoe werd dit probleem nou opgelost? De ingenieur Pieter Caland verzon de Nieuwe Waterweg, een nieuwe verbinding met de Noordzee. Ze deden er zes jaar over om de Nieuwe Waterweg aan te leggen. De Nieuwe Waterweg was wel 20(!) kilometer lang. Het is eigenlijk een kanaal zonder sluizen of bruggen die liep van Hoek van Holland tot aan Rotterdam. De Nieuwe Waterweg heeft een vaargeul (het diepste gedeelte van een rivier of een kanaal) die diep genoeg is voor de allergrootste zeeschepen. Door de Nieuwe Waterweg wordt de economie van Rotterdam gered en de economie zelfs groter. Want er worden nieuwe havens aangelegd. Daar waren natuurlijk bouwers voor nodig. Veel bouwers bleven in Roterdam wonen, daardoor ontstonden er meer wijken (Rotterdam-Zuid). De stad werd rijker en rijker. Met al dat geld werden er grote gebouwen in het centrum neergezet. De bevolking groeit heel snel in 1880 waren er 160.000 mensen. Inmiddels zijn het er zelfs meer dan 600.000, dus een echte wereldstad.

Hoofdstuk 4. 1940 – 1945

Maar alles verandert op 19 mei 1940. Nederland is op dat moment al 4 dagen in oorlog met Duitsland. Al op de eerste dag landen er al Duitse parachutisten in Rotterdam-Zuid. De Duitsers hadden ook het Noordereiland al bezet. Vanaf die plekken probeerden ze het centrum van Rotterdam te bereiken maar het Nederlandse leger vocht als een leeuw. Ze hielden de Maasbrug continu onder schot. En er werd hevig gevochten rondom de brug omdat dat de enige weg was om het centrum te bereiken. De Duitsers vonden het te lang duren en dreigden Rotterdam te vernietigen. Ze hoopten hiermee het verzet, niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland, te breken. Dus deden waarmee ze hadden gedreigd : ze bombardeerden Rotterdam ! 14 mei 1940, vroeg in de middag vindt het bombardement plaats. Het duurde maar een kwartier maar het resultaat, ook doordat er overal brand uitbrak, was ongelooflijk :

 • 800 mensen gingen dood
 • 80.000 Rotterdammers werden dakloos
 • 24.000 huizen waren volledig verbrand.

Het hart van de stad is veranderd in een stinkende, smeulende stad. Maar al tijdens de bezetting door de Duitsers worden er al plannen gemaakt voor de wederopbouw. De opa van mijn moeder heeft aan de opbouw meegeholpen. Hij hielp met paard en wagen het puin opruimen en later werkte hij mee met het vernieuwen van de havens.

Hoofdstuk 5. Rotterdam, de wereldstad

Na de oorlog werkt men nog harder aan de wederopbouw van de gebombardeerde stad. Veel van de kapotte gebouwen werden niet gerestaureerd maar werden gesloopt. Daardoor was er meer ruimte voor modernere en mooiere gebouwen. Deze gebouwen zijn op de vele lege plekken gebouwd :

 • In 1953 de Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat in Europa
 • Het nieuwe Centraal Station is klaar in 1957.
 • In 1960 is de Euromast klaar (en in 1960 wordt mijn moeder in Rotterdam geboren).

De stad groeit heel hard en ontwikkelt zich tot de 2e grootste en belangrijkste stad van Nederland. En in 1962 wordt het de grootste havenstad van de wereld. In 1968 wordt de eerste Metro van Nederland geopend. In de jaren 70 gebeuren er hele belangrijke dingen in Rotterdam. Het eerste is op sportief gebied, als Feijenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup 1 wint en daarna zelfs de Wereldcup. Het 2e belangrijke is op muzikaal gebied. Het Holland Pop Festival wordt in het Kralingse Bos gehouden in Rotterdam. Hier komen duizenden bezoekers naar toe uit Nederland, maar ook uit andere landen uit Europa. En er komen optredens van toen hele beroemde bands, zoals Pink Floyd, Jefferson Airplane, Santana en de Birds. Mijn vader had er graag bij willen zijn, maar hij had niet genoeg geld voor een kaartje. Je merkt nu dus wel dat Rotterdam van een gewone stad een wereldstad werd. Maar men vindt Rotterdam nog steeds te veel kil en kaal dus daar wil het gemeente bestuur samen met de bewoners van Rotterdam wat aan doen. De eerste pogingen verlopen echter moeizaam. Maar door de hoogbouw gaat de skyline van Rotterdam er weer beter uitzien. De stad begint weer wat mooier te worden. In 1994 wordt er op de Kop van Zuid gebouwd, een woon en werkgebied op de Zuid Oever. Hier vind je mooie appartementen en moderne kantoorgebouwen, maar ook oude gebouwen van vroeger die mooi gerestaureerd zijn. Kortom Rotterdam wordt steeds mooier.


Van 1993 tot 1996 wordt de de Erasmusbrug gebouwd, die de Kop van Zuid verbindt met het centrum van Rotterdam op de noordoever van de Maas.

Hoofdstuk 6. De haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is heel belangrijk voor Rotterdam, zowel economisch als toeristisch gezien, omdat er in de haven van Rotterdam heel veel goederen worden overgeslagen en veel toeristen komen daar kijken. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en had zelfs de grootste haven van de wereld, maar nu staat ze op de 3e plaats. De haven van Rotterdam staat bekend om zijn overslag van goederen, ook wel bulkoverslag genaamd. Ruwe olie neemt daarbij de eerste plaats in . Doordat Rotterdam niet meer op de eerste plaats staat met de grootste haven van de wereld, maar op de 3de plaats, heeft Rotterdam geen grote concurrentie meer want er zijn na Rotterdam geen echte hele grote havens meer. In de haven van Rotterdam zijn verschillende havens zoals de Maasvlakte en Europoort. De haven biedt aan 60.000 mensen werkgelegenheid in Rotterdam en daarbuiten nog eens ongeveer 250.000 mensen. Zoals je hoort het is een super grote haven.

Elk jaar worden er in september de wereldhavendagen gehouden. Een groot evenement in de haven van Rotterdam. Het is bedoeld om de mensen kennis te laten maken met de haven en ze een kijkje achter de schermen te geven.

Hoofdstuk 7. Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Mijn moeder is geboren in Rotterdam in 1960 aan het riviertje de Rotte. Ze woonde hier tot haar 20ste jaar. Mijn opa werd als jongetje meegenomen door de Duitsers, toen ze alle mensen van de straat oppakten omdat iemand iets verkeerd had gedaan. Gelukkig wist hij te ontsnappen. De opa van mijn moeder hielp mee met bouwen van de havens maar op een dag viel een van zijn hijskranen om, op iemand anders die dood ging. Mijn oma, als meisje, moest in het kwartier dat Rotterdam werd gebombardeerd aan haar keel geopereerd worden. Er stonden overal emmers water en emmers zand, om iets te doen, als het ziekenhuis in brand zou vliegen. Mijn oma was best bang.

Bronvermelding

 

 

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen