Rotterdam

Inhoud

 • Hoofdstuk 1: Inleiding
 • Hoofdstuk 2: Hoe is Rotterdam ontstaan
 • Hoofdstuk 3: Hoe werd Rotterdam een wereldstad
 • Hoofdstuk 4: De 2e wereld oorlog 1940-1945
 • Hoofdstuk 5: Rotterdam in de 21ste eeuw
 • Hoofdstuk 6: De haven van Rotterdam
 • Hoofdstuk 7: Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Hoofdstuk 1. Inleiding

Rotterdam is ontstaan door een dam die in de Rotte werd aangelegd. Omdat mijn moeder aan de Rotte geboren is en daar heeft gewoond wou ik wat meer over Rotterdam te weten komen daarom heb ik dit onderwerp gekozen.

Ik ga wat schrijven over hoe Rotterdam is ontstaan en het kwam dat het uitgroeide tot een wereldstad. Ook ga ik wat schrijven over het bombardement in de 2e wereld oorlog en hoe Rotterdam er nu uitziet. Rotterdam heeft een grote en beroemde haven daar ga ik ook nog wat over schrijven in mijn werkstuk.

Hoofdstuk 2. Hoe is Rotterdam ontstaan

In een klein riviertje genaamd de Rotte werd in de 13e eeuw een dam aangelegd. Doordat die dam daar was aangelegd gingen er steeds meer mensen handelen o.a. in vis. Soms bleef zo’n handelaar daar wonen. Dat gingen steeds meer mensen doen en daardoor ontstond er een klein dorpje, Rotterdam. Om de handel goed op dreef te houden begonnen ze al met kleine haventjes maken zoals de Oude haven en de Haringvliet.

In 1340 krijgt Rotterdam stadsrechten. Het word dan een grote stad, er komen grachten, stadswallen en stadspoorten, er worden ook grote gebouwen gebouwd zoals de Laurenskerk. Ook werden de havens uitgebouwd. Daardoor werd de stad steeds belangrijker voor de zeehandel, aangezien er steeds meer schepen in de havens konden komen.

Hoofdstuk 3. Hoe werd Rotterdam een wereldstad ?

Eind 1800 dreigde het slecht te gaan met Rotterdam want er kwam een verzanding in de verbinding tussen de haven en de zee. Omdat de mensen steeds grotere schepen gingen bouwen konden die schepen niet meer in de haven komen. Hierdoor gingen de schepen andere havens zoeken waardoor Rotterdam minder geld verdiende.

Hoe werd dit probleem nou opgelost? De ingenieur Pieter Caland verzon de Nieuwe Waterweg, een nieuwe verbinding met de Noordzee. Ze deden er zes jaar over om de Nieuwe Waterweg aan te leggen. De Nieuwe Waterweg was wel 20(!) kilometer lang. Het is eigenlijk een kanaal zonder sluizen of bruggen die liep van Hoek van Holland tot aan Rotterdam. De Nieuwe Waterweg heeft een vaargeul (het diepste gedeelte van een rivier of een kanaal) die diep genoeg is voor de allergrootste zeeschepen. Door de Nieuwe Waterweg wordt de economie van Rotterdam gered en de economie zelfs groter. Want er worden nieuwe havens aangelegd. Daar waren natuurlijk bouwers voor nodig. Veel bouwers bleven in Roterdam wonen, daardoor ontstonden er meer wijken (Rotterdam-Zuid). De stad werd rijker en rijker. Met al dat geld werden er grote gebouwen in het centrum neergezet. De bevolking groeit heel snel in 1880 waren er 160.000 mensen. Inmiddels zijn het er zelfs meer dan 600.000, dus een echte wereldstad.

Hoofdstuk 4. 1940 – 1945

Maar alles verandert op 19 mei 1940. Nederland is op dat moment al 4 dagen in oorlog met Duitsland. Al op de eerste dag landen er al Duitse parachutisten in Rotterdam-Zuid. De Duitsers hadden ook het Noordereiland al bezet. Vanaf die plekken probeerden ze het centrum van Rotterdam te bereiken maar het Nederlandse leger vocht als een leeuw. Ze hielden de Maasbrug continu onder schot. En er werd hevig gevochten rondom de brug omdat dat de enige weg was om het centrum te bereiken. De Duitsers vonden het te lang duren en dreigden Rotterdam te vernietigen. Ze hoopten hiermee het verzet, niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland, te breken. Dus deden waarmee ze hadden gedreigd : ze bombardeerden Rotterdam ! 14 mei 1940, vroeg in de middag vindt het bombardement plaats. Het duurde maar een kwartier maar het resultaat, ook doordat er overal brand uitbrak, was ongelooflijk :

 • 800 mensen gingen dood
 • 80.000 Rotterdammers werden dakloos
 • 24.000 huizen waren volledig verbrand.

Het hart van de stad is veranderd in een stinkende, smeulende stad. Maar al tijdens de bezetting door de Duitsers worden er al plannen gemaakt voor de wederopbouw. De opa van mijn moeder heeft aan de opbouw meegeholpen. Hij hielp met paard en wagen het puin opruimen en later werkte hij mee met het vernieuwen van de havens.

Hoofdstuk 5. Rotterdam, de wereldstad

Na de oorlog werkt men nog harder aan de wederopbouw van de gebombardeerde stad. Veel van de kapotte gebouwen werden niet gerestaureerd maar werden gesloopt. Daardoor was er meer ruimte voor modernere en mooiere gebouwen. Deze gebouwen zijn op de vele lege plekken gebouwd :

 • In 1953 de Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat in Europa
 • Het nieuwe Centraal Station is klaar in 1957.
 • In 1960 is de Euromast klaar (en in 1960 wordt mijn moeder in Rotterdam geboren).

De stad groeit heel hard en ontwikkelt zich tot de 2e grootste en belangrijkste stad van Nederland. En in 1962 wordt het de grootste havenstad van de wereld. In 1968 wordt de eerste Metro van Nederland geopend. In de jaren 70 gebeuren er hele belangrijke dingen in Rotterdam. Het eerste is op sportief gebied, als Feijenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup 1 wint en daarna zelfs de Wereldcup. Het 2e belangrijke is op muzikaal gebied. Het Holland Pop Festival wordt in het Kralingse Bos gehouden in Rotterdam. Hier komen duizenden bezoekers naar toe uit Nederland, maar ook uit andere landen uit Europa. En er komen optredens van toen hele beroemde bands, zoals Pink Floyd, Jefferson Airplane, Santana en de Birds. Mijn vader had er graag bij willen zijn, maar hij had niet genoeg geld voor een kaartje. Je merkt nu dus wel dat Rotterdam van een gewone stad een wereldstad werd. Maar men vindt Rotterdam nog steeds te veel kil en kaal dus daar wil het gemeente bestuur samen met de bewoners van Rotterdam wat aan doen. De eerste pogingen verlopen echter moeizaam. Maar door de hoogbouw gaat de skyline van Rotterdam er weer beter uitzien. De stad begint weer wat mooier te worden. In 1994 wordt er op de Kop van Zuid gebouwd, een woon en werkgebied op de Zuid Oever. Hier vind je mooie appartementen en moderne kantoorgebouwen, maar ook oude gebouwen van vroeger die mooi gerestaureerd zijn. Kortom Rotterdam wordt steeds mooier.

Hoofdstuk 6. De haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is heel belangrijk voor Rotterdam, zowel economisch als toeristisch gezien, omdat er in de haven van Rotterdam heel veel goederen worden overgeslagen en veel toeristen komen daar kijken. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en had zelfs de grootste haven van de wereld, maar nu staat ze op de 3e plaats. De haven van Rotterdam staat bekend om zijn overslag van goederen, ook wel bulkoverslag genaamd. Ruwe olie neemt daarbij de eerste plaats in . Doordat Rotterdam niet meer op de eerste plaats staat met de grootste haven van de wereld, maar op de 3de plaats, heeft Rotterdam geen grote concurrentie meer want er zijn na Rotterdam geen echte hele grote havens meer. In de haven van Rotterdam zijn verschillende havens zoals de Maasvlakte en Europoort. De haven biedt aan 60.000 mensen werkgelegenheid in Rotterdam en daarbuiten nog eens ongeveer 250.000 mensen. Zoals je hoort het is een super grote haven.

Elk jaar worden er in september de wereldhavendagen gehouden. Een groot evenement in de haven van Rotterdam. Het is bedoeld om de mensen kennis te laten maken met de haven en ze een kijkje achter de schermen te geven.

Hoofdstuk 7. Weetjes over mijn familie uit Rotterdam

Mijn moeder is geboren in Rotterdam in 1960 aan het riviertje de Rotte. Ze woonde hier tot haar 20ste jaar. Mijn opa werd als jongetje meegenomen door de Duitsers, toen ze alle mensen van de straat oppakten omdat iemand iets verkeerd had gedaan. Gelukkig wist hij te ontsnappen. De opa van mijn moeder hielp mee met bouwen van de havens maar op een dag viel een van zijn hijskranen om, op iemand anders die dood ging. Mijn oma, als meisje, moest in het kwartier dat Rotterdam werd gebombardeerd aan haar keel geopereerd worden. Er stonden overal emmers water en emmers zand, om iets te doen, als het ziekenhuis in brand zou vliegen. Mijn oma was best bang.

Bronvermelding

 

 

One Response to “Rotterdam”