Chinchilla

Inleiding

De Nederlandse naam van de chinchilla is wolmuis. De chinchilla is afkomstig uit het Andes-gebergte in Zuid-Amerika.De chinchilla woont ginder in spleten en holen.

De chinchilla`s zijn grappige, opgewekte diertjes die oorspronkelijk leefde in Chili en Peru, in de hoger gelegen delen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Ze klauterden hier over de rotshellingen en sliepen in hun holen. De chinchilla is nu in de vrije natuur praktisch uit gestorven.

Het kan daar zeer koud worden, vandaar heeft de chinchilla een dikke vacht. Die prachtige vacht heeft minder leuke gevolgen voor de chinchilla zelf. Chinchilla’s worden namelijk op industrieel niveau gefokt voor hun pels voor de zeer beroemde chinchilla mantels. De chinchilla laat een paar van de haren van zijn pels los als hij bang is of zich bedreigd voelt. Zo een pels heeft zeer veel haren dit komt doordat er uit één haarwortel wel 40 tot 120 haren zitten.

In het wild en als huisdier

In de natuur leven chinchilla’s in groep.Zo een groep bestaat uit 1 mannetje met enkele vrouwtjes met jongen. Als huisdier houd je ze best in een kooi. De grootte van deze kooi is ook van belang. Ze moet 68 cm hoog zijn, 70 cm breed en 46 cm diep. De kooi moet voorzien zijn met een bakje chinchilla zand. Een chinchilla wast zich namelijk in zand. Ook moet er een bakje met eten in staan en een drinkbus. De tanden van de chinchilla groeien snel, daarvoor moet je zorgen dat er in de kooi een knaagsteen of een knaagstang ligt. Je moet er voor zorgen dat de kooi op een plaats staat waar het 15 tot 20° is.

Voeding

Een correcte voeding is van levensbelang. Het maag-darmstelsel is ingesteld op een voedingsstofarme voeding maar vezelrijk. Een voedingsstofrijke voeding wordt slecht verdragen. Met darmproblemen als gevolg. Een chinchilla moet 25gr per dag eten. Als snoepje kan men gedroogde vijgen geven, radijsjes, distels en brandnetels. Let goed op want er zijn veel verschillende planten die voor konijnen een lekkernij zijn maar voor de chinchilla zeer giftig zijn zoals: kersen boomtakken,rhododendron takken, eiken schors, enz…Dit kan namelijk voor erge diarree zorgen .

Soorten

Er zijn zeer veel kleuren chinchilla’s.Elke kleurheeft een naam zoals: Wit, Wit Zilver, Blond, Black Velvet, Beige en de Ebony-black. De standaardkleur is een dominante kleur, dat wil zeggen een overheersende kleur. Als je een gekleurde chinchilla met een standaard chinchilla kruist betekent dat vaak standaardjongen.

Ziekte

Chinchilla’s zijn gelukkig dieren die niet vaak ziek zijn. Ze hebben een hoge weerstand. Ziekten worden vaak veroorzaakt door een foutje in de verzorging. Tocht, vocht, bedorven voedsel, verkeerd voedsel, verkeerde huisvesting of beschimmeld hooi. De meest voorkomende ziekte is diarree. Het kan ontstaan door het geven van te veel groenvoer of fruit, verkeerd voer

Voortplanting

Het geslacht kan je bepalen aan de hand van de ruimte tussen de geslachtsopening en de anusopening. Bij het mannetje is de opening veel groter dan bij het vrouwtje. Een chinchilla is fokrijp op een leeftijd van 8 maanden. De draagtijd van een jong bedraagt 3,5 maanden. Een chinchilla kan gemiddeld 2 jongen krijgen. Meer jongen zorgen voor problemen want er zijn meestal maar twee melkklieren echt functioneel bij de moeder. Als er meer jongen zijn moet er bijgevoerd worden met kunstmelk. Dit was mijn spreekbeurt over een leuk diertje.

spreekbeurt

 

10 Responses to “Chinchilla”

 1. dit is super en tja je hebt er veel informatie.

 2. beste dier ooit mijn lievenlingsdier

  beste dier ooit mijn lievenlingsdier

  • beste dier ooit mijn lievenlingsdier

   hoe veel cinncilla’s zijn er gedoodt

 3. Dit is zulke goede informatie dit kan ik goed gebruiken voor mijn spreekbeurt of werkstuk. BEDANKT!!!!!!!!!

 4. kiana

  ik kan hier veel info uit halen echt onzettend bedankt!!!!

 5. goeie informatie bedankt ik heb een 9 geregen de kinderen zijden : je hebt sterk en goed info gevonden jaehh ik ga ze misschien als huisdier ik kan goied letten op zulken beesten

 6. manon

  toffe info hele spreekeurt er in gedaan en heb een 10+!!!