Unicef

Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef

Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Zij hebben elkaar beloofd samen te werken aan vrede en veiligheid. Unicef is in 1946 opgericht om hulp te bieden aan slachtoffertjes van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 was dat niet meer nodig. Toen begon Unicef ook kinderen buiten Europa te steunen. Unicef is nu de grootste ontwikkelingsorganisatie voor kinderen ter wereld. Go to fullsize image Unicef heeft ook geholpen met de totstandkoming van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag is sinds 1989 door bijna alle landen ter wereld ondertekend. Zij beloven zich eraan te houden. Unicef houdt dit in de gaten en spreekt regeringen erop aan als ze dat niet doen. Unicef helpt miljoenen kinderen in 158 landen over de hele wereld. Unicef geeft noodhulp, maar zorgt ook voor blijvende verbeteringen voor kinderen zoals voldoende eten, schoon water, hulp bij ziekte en goed onderwijs. Om dit te bereiken werkt Unicef samen met andere hulporganisaties, regeringen en de bevolking, al bijna 60 jaar lang.

Hoofdstuk 2: Kinderen eerst

Voor Unicef komen kinderen op de eerste plaats. Want zij hebben de toekomst. Zij hebben daarom speciale rechten: Kinderrechten. En die gelden voor elk kindje over de hele wereld. Want bijna alle landen hebben het Verdrag voor de Rechten van het Kind ondertekend. Daarmee beloven ze dat kinderrechten in hun land worden gerespecteerd. Maar vaak gaat dat niet goed. Dan komt Unicef voor hun op en helpt.

Hoofdstuk 3: Rampen in verschillende gebieden.

4 oktober – De orkaan met de naam Jeanne heeft voor grote problemen gezorgd in het Caribische gebied. Alleen al in Haïti lijden minstens 150.000 kindjes onder de gevolgen van het natuurgeweld. Zij hebben bijvoorbeeld hun huis, school en soms zelfs hun ouders verloren. Dit was een erge gebeurtenis want ze verliezen zelfs hun ouders. Deze rampen gebeuren vaker er zijn ook veel (bos)branden en orkanen en stormen en ga zo maar door. De gijzeling in Beslan (Rusland) was ook schokkend voor de kinderen ze kunnen nu weer naar school door Unicef want Unicef heeft er Psychologen heen gestuurd.

Hoofdstuk 4: VN en de Unhcr

Click to view image detailsDe Unhcr bestaat nu intotaal 54 jaar. Deze vereniging is opgericht in 1950 maar toen dachten ze nog dat deze vluchtelingen organisatie maar 3 jaar hoefden te bestaan en dit is dus nu al 54 jaar! Ze zorgen voor de vluchtelingen uit verschillende landen waar oorlogen zijn geweest. Deze vluchtelingen zijn meestal uit: Irak , Iran ,Afrika en andere arme gebieden.

Het teken van de VN

VN is een verzamelwoord voor verschillende organisaties zoals Unicef de Unhcr en de club Kids United en ga zo maar door. De VN komt jaarlijks bijeen in New York (Hoofdstad van Amerika).

Ambassadeurs van Unicef over de hele wereld:

Dit zijn een aantal ambassadeurs die Unicef wereldwijd steunen:

De zangers:

 1. Robbie Williams
 2. Julio Iglesias
 3. Youssouf N’dour

De acteurs:

 1. Nicole Kidman
 2. Roger Moore
 3. Mia Farrow
 4. Susan Sarandon

De sporters:

 1. Johan Olaf Koss
 2. Georgge Weas

Ongeveer 20 beroemdheden hebben zich verbonden aan Unicef om met hun bekendheid het werk van Unicef onder de aandacht te brengen. Dit zijn een aantal ambassadeurs, die Unicef in hun eigen land steunen:

De actrices:

 1. Nicole Kidman voor Australië
 2. Sarah Jessica Parker voor de V.S.

De zangers:

 1. Helmut Lotti voor België
 2. Robbie Williams voor Groot-Brittannië

De sporter:

 1. Pedro Delgado voor Spanje

Ook Nederland heeft een aantal ambassadeurs, dat zijn:

 1. Sipke Jan Bousema
 2. Rintje Ritsma
 3. Trijntje Oosterhuis
 4. Paul van Vliet
 5. Monique van der Ven

Wil je meer informatie over Unicef?

Vind jij het werk van Unicef belangrijk? Wil je jouw stem laten horen over Kinderrechten en in actie komen voor Unicef? Kijk dan op www.unicefenjij.nu . Op www.unicefenjij.nu kun je informatie vinden over UNICEF en kinderen uit de rest van de wereld. Ook kun je er materiaal voor een spreekbeurt of een werkstuk downloaden en veel filmpjes bekijken over projecten van UNICEF.

 

9 Responses to “Unicef”

 1. dankje wel ik heb deze spreekbeurt gebruikt en ik heb een goed gekregen ja echt dankjewel ik ben echt super blij

  <3

 2. Een mens

  Dank je voor de info super! Dit had ik dodig.

 3. het is goed en veel info ik heb hierdoor een 10 gekregen!

 4. ik doe mijn spreekbeurd ook over unicef leuk

 5. spreekbeurt

  is niet alleen goed voor spreekbeurt ook voor andere dingen zoals: een brief die je moet schrijven over unicef

 6. altcompilaties

  handige site had ik nodig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!