Bijna jarig?
klik hier!Home   Galstenen

Galstenen


Inleiding

Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over galstenen. Ik heb het gekozen omdat ons mam galstenen heeft gehad. 1 op de 10 mensen hebben galstenen, dat zijn 1,6 miljoen mensen. De meeste daarvan zijn zwaarlijvig en eten vaak te veel vet. De meeste hebben er vaak geen last van.

Wat zijn galstenen?

Galstenen zijn een soort harde stenen in je lichaam. Ze komen voor in je galblaas of in je galkanaal. Ze kunnen een paar millimeter tot een paar centimeter groot zijn.

Ook kun je er 10 tegelijk in je galblaas hebben. Vaak is galstenen erfelijk maar het kan ook komen door je manier van eten. Mensen die veel vetten dingen eten kunnen sneller en vaker galstenen hebben als mensen die gezond eten. Dat komt doordat je gal, een groene sap van je lever, je helpt bij het afbreken van vettige deeltjes. Als je te veel vet eet krijg je ook meer vettige deeltjes. Al die vettige deeltjes kan de gal niet meer aan. De gal maakt dan een rare samenstelling. Dat worden galstenen.

Last van galstenen

Als je last van galstenen hebt kun noem je dat galsteenziekte. De pijn komt vaak na een frietje of iets anders vets of bepaalde groenten, zoals koolsoorten. ( bloemkool kool ) Soms is de pijn scherp en heftig. Deze scherpe pijn boven in de buik ontstaat doordat er een steen komt vast te zitten in een van de galgangen of in de galbuis. De galgang trekt samen wat voor heftige pijnaanvallen zorgt. Dit wordt ook wel koliekpijn genoemd. Door te bewegen verlicht je de pijn. De aanvallen houden op wanneer het steentje doorschiet naar de galbuis of de darm, of wanneer de galblaas te uitgeput is om het steentje uit de galgang verder te persen.

Behandeling

Galstenen worden altijd weggehaald als ze klachten geven. Ook als ze toevallig worden ontdekt en dus geen klachten opleveren, worden ze meestal weggehaald om problemen te voorkomen.

Operatie

De chirurg maakt drie tot vier kleine sneetjes. In het ene sneetje gaat een draadje met een cameraatje. In het andere sneetje gaat een slangetje die een stof in je buikholte spuit ( alle organen in je buik liggen in je buikholte ) zodat je een opgeblazen buik krijgt. De chirurg kan dan beter bij de galblaas. In het derde sneetje gaat een draadje met een grijpertje die de galblaas kan pakken. Via de navel wordt de galblaas met de stenen eruit gehaald. Als je weer wakker wordt van de operatie staat er naast je bed een potje met de stenen. Alleen de galstenen eruit halen heeft geen zin. De hele galblaas wordt eruit gehaald. Want als je eenmaal galsteen aanmaakt komen er toch weer nieuwe.

Vergruizing

Vergruizen kan via een apparaatje dat de galstenen heel klein maak. Zodat de galstenen het lichaam via de darm kunnen verlaten.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die eventuele stenen tegen kunnen gaan. Deze behandeling duurt minimaal 2 jaar en de kans dat ze terug komen is groot.

Kun je leven zonder galblaas?

Alles wat de galblaas deed neemt de lever over. Dit gaat niet meteen maar wel na een aantal maanden. Ondertussen moet je voorzichtig zijn met vet eten.

Wat je zelf kunt doen tegen galstenen

 • Door gezond te eten, kun je de kans op een aanval verminderen.
 • Door minder vet te eten.
 • Drink voldoende, dat wil zeggen meer dan 2 liter per dag.
 • Drink niet te veel alcohol.

Wie heeft last van galstenen?

 • kinderen hebben minder last van galstenen .
 • als je ouder wordt heb je meer kans om galstenen te krijgen.
 • mensen die een voedselallergie hebben lopen meer risico.
 • mensen die te veel vet eten.
 • mensen die te dik zijn of overgewicht hebben.
 • vrouwen hebben veel meer kans dan mannen vooral vrouwen tussen de 30 en 55 jaar.

Andere soorten stenen in je lichaam

 • 1. nierstenen
 • 2. speekselstenen

Speekselstenen

Speekselstenen komen weinig voor. Ze komen vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Bij kinderen jonger dan 15 jaar komen ze bijna niet voor. Mannen hebben 2 x zoveel last van speekselstenen dan vrouwen. Speekselstenen komen voor in je speekselklieren onder je kaak. Deze steentjes kunnen door massage of door een operatie worden verwijderd.

Nierstenen

Wie kan het krijgen?

 • Mannen hebben 2 tot 3 keer meer kans dan vrouwen op nierstenen.
 • Ze zijn niet echt aan een bepaalde leeftijd gebonden.

Hoe ontstaan ze?

 • Als je te weinig drinkt. Hoe minder je drinkt, hoe makkelijker zich nierstenen kunnen vormen.
 • Nierstenen zijn erg erfelijk, als vader nierstenen heeft heeft de zoon er veel kans op

Hoe kom je er vanaf?

Door medicijnen: als het steentje klein genoeg is ( niet groter dan een zandkorrel ) kan het steentje worden uitgeplast. Door een operatie: Als het steentje groter is een zandkorrel wordt het door middel van een kijkoperatie weggehaald. Door vergruizing: Het steentje wordt heel klein gemaakt, je kunt hem uitplassen.

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechtsboven in de buik. Door dunne kanaaltjes is de galblaas met de lever verbonden, en aan het bovenste gedeelte van de dunne darm. De lever produceert gal, een vloeistof die belangrijk is voor vertering van vetten. De gal word afgevoerd naar de galblaas waar het ingedikt en opgeslagen wordt. Zodra er voedstel in de darm komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Een galsteen is een steenachtig in de galblaas of in de galgang. Duidelijke oorzaken van galstenen zijn niet bekend. Factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van galstenen zijn abnormale samenstellingen van de gal. Door ongezond eten of overgewicht, of je erft het. Hoe ouder de leeftijd hoe sneller je galstenen kan krijgen. Galstenen worden meestal door de galblaas gevormd. De meeste mensen merken niets van de galstenen, totdat de galsteen vast komt te zitten in de galgang of galblaasuitgang. Dat is de verbinding tussen de galbaas en de darm. Als een van de galstenen klem komt te zitten, krijg je buikpijn en en moet je veel overgeven. Vooral na het eten van vet of bepaalde groenten, zoals bloemkool en sla ( koolsoorten ). Ook kun je last krijgen van opboeren of van pijn in de maagstreek en achter het borstbeen. ( bij je ribben) Laten zien. Galsteenkoliek is een pijn in de bovenbuik die met aanvallen optreedt. Deze pijn ontstaat als een van de stenen vast komt te zitten in een van de galgangen. De heftige pijnaanvallen kunnen naar de rug of rechter schouder. Je kunt niet liggen of staan, en je hebt het gevoel om steeds te bewegen. De aanvallen houden op wanneer het steentje doorschiet naar de grote galbuis of de darm, of wanneer de galblaas te uitgeput is om te persen. Als een steen vastgeraakt is een galblaasuitgang kan er geen gal meer uit of in de galblaas. De galblaas kan dan niet meer werken en raakt ontstoken. Kenmerkend voor een acute galblaasontsteking is vrijwel een constante pijn in de rechterbovenbuik, met soms koorts. Dit kan vooraf zijn gegaan door galsteenkolieken. Een galblaasontsteking kan ook het eerste kenmerk zijn dat je galstenen hebt. Ook kan een galblaasontsteking ook optreden zonder daar je galstenen of een aansluitende steen hebt. Als er een gedeeltelijke of totale afsluiting van een grote galgang ontstaan dan kan er een galgangonsteking ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door buikpijn hoge koorts koude rillingen en geelzucht ( je krijgt een gele huid ) . Bij een galgangontsteking is onmiddellijk ziekenhuisopname nodig. De gal kan niet meer in de darm lopen, waardoor uiteindelijk de galkleurstoffen uit de gal via de lever het bloed instroomt. Het gevolg hiervan krijgt de huid een gele huid – ook wel geelzucht genoemd en je plas wordt donkerkleurig. Omdat geen gal meer in de darm komt wordt je ontlasting vaak licht van kleur.

Vragen

1 Wie hebben het meeste kans op galstenen?

 • 1 als je ouder wordt heb je meer kans
 • 2 mensen die voedselallergie hebben
 • 3 mensen die te dik zijn of overgewicht hebben
 • 4 mensen die te veel vet eten.
 • 5 vrouwen hebben meer kans dan vrouwen

2 Noem 2 andere soorten stenen in je lichaam?

 • Nierstenen
 • speekselstenen

3 Wat kun je zelf doen tegen galstenen?

 • 1 Door gezond te eten
 • 2 Door minder vet te eten
 • 3 Door voldoende te drinken
 • 4 Niet te veel alcohol te drinken

4 Hoeveel mensen in Nederland hebben ongeveer galstenen?

 • 1,6 miljoen
 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen