ADHD

Deze spreekbeurt gaat over ADHD. ADHD is een stoornis in de concentratie, die vaker voorkomt dan je denkt. Misschien heb je het zelf of ken je iemand die het heeft, maar weet je eigenlijk niet precies wat de stoornis inhoudt. Om hier meer te weten over te komen, kun je deze spreekbeurt doorlezen.

Wat is ADHD?

ADHD is een concentratiestoornis, die in het Engels ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder wordt genoemd. In Nederland heeft de afkorting ADHD een iets andere betekenis, namelijk Alle Dagen Heel Druk. Als je ADHD hebt, heb je last van concentratiestoornis. Een concentratiestoornis zorgt ervoor dat je moeite hebt met concenteren oftewel het gedachten erbij houden. Zo vinden mensen het erg moeilijk om voor langere tijd bezig te zijn met huiswerk, werkstukken of opdrachten, omdat ze steeds afgeleid zijn. Ook doe je dingen impulsief. Dit betekent dat je dingen zegt of doet zonder hierover na te denken. Soms zeg of doe je daarom domme dingen, maar daar kun je dan eigenlijk niets aan doen. Tot slot zijn mensen met ADHD hyperactief. Dit betekent dat je veel beweegt en erg druk bent.

Andere kenmerken zijn:

 • Je kunt moeilijk stil blijven zitten. Zo zit je steeds te draaien, wiebelen of friemelen.
 • Je bent snel afgeleid.
 • Je kunt moeilijk op je beurt wachten of geeft al antwoord op de vraag voor de vraag helemaal gesteld is.
 • Je kunt moeilijk de uitleg van anderen, zoals de meester of juffrouw, volgen. Dit komt omdat je snel afgeleid bent.
 • Je rent van de ene activiteit naar de andere.
 • Je kunt niet rustig spelen.
 • Je praat veel en soms val je andere mensen in de rede.
 • Je vindt het moeilijk om goed te luisteren.
 • Je bent slordig en raakt vaak je sleutels, tas, jas, schoenen of andere dingen kwijt.
adhd

Niet iedereen met ADHD heeft te maken met al deze kenmerken, maar het zijn wel kenmerken die je vaak terugziet bij deze mensen. Dit wil niet zeggen dat je alle kenmerken hebt, want de meeste mensen met ADHD hebben ongeveer acht van deze kenmerken.

Ook moet je niet denken dat ADHD alleen maar negatieve gevolgen heeft. Zo hebben mensen met ADHD ook heel veel positieve kanten, bijvoorbeeld dat ze spontaan, creatief, energiek, sportief, enthousiast, gevoelig en zorgzaam zijn. Ook zijn mensen met ADHD vaak erg grappig. Ze maken graag grapjes en hangen vaak de clown uit, wat ze tot een leuk gezelschap maakt.

ADHD: een concentratiestoornis

ADHD is een concentratiestoornis. Dit betekent dat ze het moeilijk vinden om zich op één ding te concentreren. Luisteren naar de uitleg van de juf of meester in de klas is moeilijk, een potje dammen met een vriend of vriendin kost veel energie en stilzitten lukt ook bijna niet. Dit komt niet omdat mensen met ADHD het niet leuk vinden om naar de uitleg te luisteren, te dammen of stil te zitten, maar omdat er te veel prikkels zijn die de mensen met ADHD afleiden. Als andere mensen rustig een film kijken, zijn ze snel afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren. Hierdoor kunnen ze zich niet meer concentreren op de film.

Eigenlijk vinden mensen met ADHD het gewoon moeilijk om belangrijke en onbelangrijke prikkels uit elkaar te houden. Prikkels zijn alle dingen die je lichaam kan ruiken, voelen, zien, horen of proeven. Als mensen zonder ADHD een film kijken, concentreren ze zich alleen op de prikkels van deze film. Kijken mensen met ADHD een film, dan concentreren ze zich ook op prikkels achter, voor of naast zich. Deze prikkels zijn vaak onbelangrijk, maar leiden wel ontzettend af. Ook kunnen ze gemakkelijk afgeleid worden door hun eigen gedachten. Hier kunnen ze ook niets aan doen, maar het gebeurt wel. Het heeft dus geen zin om iemand met ADHD in een lege, stille ruimte neer te zetten om te gaan werken. Op deze manier worden de mensen met ADHD namelijk nog steeds afgeleid door hun eigen gedachten.

Verschillende vormen van ADHD

Er zijn verschillende vormen van ADHD. Zo kun je een ernstige vorm van ADHD hebben, of een minder ernstige vorm. De ernstige vorm komt bij 1 procent van alle jongens en meisjes voor en de minder erge vorm komt bij 2 tot 4 procent van alle jongens en meisjes voor. De meeste mensen met ADHD hebben dus de minder ernstige vorm van ADHD. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes. Hoe dit komt, is niet bekend.

Bronnen

 

19 Responses to “ADHD”

 1. Liekjepiekje

  Ik heb ook ADHD dus ik vindt dit erg interessant

  • Elianne

   Ik hed ook ADHD en ik vindt juper interessant. Want ik hed er een spreekbeurt over gemaakt !!!!

 2. goeie website ik heb er voor mijn werkstuk veel van kunnen leren!!!!

 3. handi

  heel erg handig ik pak gewoon alle info en zet het in mijn spreekbeurt

 4. Elianne lol ADHD

  Ik heb ook ADHD en ik vindt dit egt intresant

 5. Dit is echt een super website Ik doe mijn spreekbeurt over hamster maak ik heb ADHD. Ik de er geen spreekbeurt over want dan moet ik huilen. Ik ben er namelijk mee gepest. SUPPER WEBSITE!

 6. yasiera

  Ik heb add en me zus adhd maar gelukkig heeft ze pilletjes

  • NOUREDDINE

   Hallo je moet daar leren mee omgaan. Een meisje uit mijn klas heeft pddnos en ze kandaar prima mee omgaan. En ik hoop dat je beter wordt. Groetjes:noureddine

 7. diego

  vet handig dit ik ga deze informatie gebruiken voor mijn spreekbeurt
  dankje :)

 8. ik ga dit voor me spreekbeurt in groep7 gebruiken dankje wel voor deze info
  ik ga ervoor echt echt heel heel erg bedankt ik ben er blij mee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!