Bio-industrie

Wat is de bio-industrie?

Bio betekent,,leven” en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt gaat het om het houden en fokken van vee, zoals koeien, varkens en kippen.Koeien worden gemolken en later verkocht voor de slacht. Varkens worden vetgemest en daarna ook geslacht. En kippen zorgen behalve voor vlees ook voor eieren.

Dieren die leven in de bio-industrie, hebben niks te zeggen over hun eigen bestaan. Zij zitten een hele leven gevangen achter gesloten deuren. Zij zullen nooit de vrijheid krijgen die zij verdienen: lekker rollebollen in het gras, spelen met hun soortgenoten en genieten van de natuur. Bovendien lijden ze voortdurend aan pijn en verdriet.

Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk

Jaarlijks worden meer dan 500 miljoen dieren gehouden in de bio-industrie. Nederland telt 60.000 bedrijven waar al deze dieren in stallen zitten. Jaarlijks maakt de Nederlandse veehouderij zo’n 3 miljoen ton vlees (1 ton = 1000 kilo!) en bijna 10 miljard eieren.

De legbatterij

Legbatterij

De legbatterij is een hel voor kippen. Ze hebben geen legnest om een ei in te leggen, geen zitstok om op te rusten en geen strooisel om in te scharrelen. Daarnaast hebben ze geen ruimte om te leven ze kunnen hun vleugels niet eens uitslaan. Eigenlijk kunnen ze alleen staan en eten.Bij een vermeerderingsbedrijf zorgen de vrouwelijke kippen (hennen) en de mannelijke kippen (hanen) voor bevruchte eieren. Deze bevruchte eieren gaan naar een kuikenbroederij, waar het leven van de legkip begint. Na 21 dagen komen de kuikens uit hun ei. Omdat men in legkipbedrijven niets heeft aan mannetjes (haantjes) worden eerst de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden. Mannetjes leggen namelijk geen eieren en hebben voor deze boeren geen waarde. Ze worden allemaal doodgemaakt, zo’n 30 miljoen haantjes per jaar. Dat gebeurt door de dieren te vergassen zodat ze stikken.De vrouwtjes zijn niet beter af. Hen staat een levenslange opsluiting te wachten in een legbatterijkooi. Maar eerst gaan ze naar speciale opfok-bedrijven, waar ze blijven tot ze ongeveer 18 weken oud zijn en klaar zijn voor het legbedrijf.

Leven als een varken in de bio-industrie

Biggen binnen geen bewegingsruimte
Je zou maar geboren zijn als varken in de bio-industrie.Als een big nog maar 4 weken oud is, wordt ze al weggehaald bij haar moeder. Zonder pardon wordt hij in een klein hok gestopt, waar hij wordt klaargemaakt voor het grote werk: het vetmesten. Na ongeveer 10 weken gaan de biggen naar het ‘afmesthok’ waar ze pas weer uitgaan op weg naar het slachthuis. De hokken zijn klein, kaal, van beton en zonder stro en weinig licht.

Uit verveling bijten ze elkaar. Om het te voorkomen worden vaak de hoektanden en staarten van de varkens afgeknipt.En dat gebeurd zonder verdoving. Je ziet ze vast wel eens: volle vrachtwagens met varkens op de snelweg. Na een vreselijk leven in de bio-industrie worden ze op een leeftijd van zo’n 6 maanden afgevoerd met vrachtwagens naar het slachthuis. Dit zijn een dag later karbonaadjes of gehaktballen.

Storende silo’s

schuurNiet iedereen is even gelukkig met de moderne stallen en andere gebouwen van de Bio-industrie.Ze passen niet in de landelijke omgeving, zeggen veel mensen. Natuurbeschermers maken vooral bezwaar tegen voersilo’s bij de gebouwen. Voersilo’s zijn hoge, trechtervormige kokers, vaak glanzend metaal, waar het voer in word bewaard.

Kistkalveren vast in een kist

Om melk te blijven geven, moet een koe ieder jaar een kalf krijgen.Maar niet alle kalfjes kunnen op de boerderij blijven. Een deel van de kalfjes wordt na de geboorte meteen bij de moeder weggehaald en verkocht aan een ‘kalvermesterij’. Het kalf wordt dan helemaal alleen geplaatst in een kalverkist. Dit is een hok van 75 tot 90 centimeter breed en ongeveer 1.70 meter lang. Als het kalf klein is, kan het zich nog omdraaien. Maar als het groter wordt, kan het zich bijna niet meer bewegen. Als het kalf een half jaar oud is, word het geslacht en verkocht als kalfsvlees. Tot 2004 mogen kalfjes in Nederland op deze manier gehouden worden!

Kistkalveren expres ziek maken

De kistkalveren drinken nooit melk bij hun moeder. Zij krijgen twee keer per dag een emmertje kunstmelk.In deze namaakmelk zit weinig ijzer, een voedingsstof die nodig is voor de gezondheid. Door het tekort aan ijzer krijgen de kalveren bloedarmoede. Door die bloedarmoede wordt hun vlees niet rood,maar blijft het wit. Juist om die witte kleur te krijgen, worden de kalveren expres ziek gemaakt.

Zeg NEE tegen de bio-industrie

Ziek of gezond?

Wanneer een dier in een dichtbevolkte stal ziek wordt, raken al snel heel veel meer dieren besmet. En door het vele transport van dieren kan een besmettelijke ziekte makkelijk overslaan naar andere bedrijven. Al snel zijn miljoenen dieren het slachtoffer. De laatste jaren zijn deze ziektes veel in het nieuws geweest, zoals bijvoorbeeld MKZ ,varkenspest en de gekken koeien ziekte.

Stank

Op bedrijven met honderden varkens of kalveren en met duizenden kippen is natuurlijk een massa mest. Die mest verspreidt stank, waar de omgeving last van kan hebben.Er wordt van alles gedaan om dit probleem op te lossen.Nu wordt vooral gezocht naar middelen om stank te verminderen.

Poep

Alle dieren in de bio-industrie poepen per jaar ongeveer 73 miljoen ton bij elkaar. Dat is evenveel als 14.500 voetbalvelden bedekt met 1 meter dikke laag poep! Voor het land is een beetje mest goed. 73 miljoen ton is echter te veel! Te veel mest vergiftigt het land en het grondwater. Mest bevat namelijk schadelijke stoffen als nitraat, koper en fosfaat. Via de grond en het grondwater komen deze stoffen ook terecht in ons drinkwater. Daarom mag in sommige delen van Nederland geen drinkwater meer uit de grond gehaald worden. De bio-industrie is dus niet alleen slecht voor dieren,maar ook voor het milieu.

 • Dankzij goede protesten is de legbatterij in 2012 verboden
 • Dankzij goede protesten is de kalverkist in 2007 verboden
 • Meer informatie te vinden op www.wakkerdier.nl
 • Foto’s zijn afkomstig van www.wakkerdier.nl
 

9 Responses to “Bio-industrie”

  • spreekbeurten zijn saai spannend saai nog eens saai!!!!

 1. spreekbeurten zijn erg lekker het is mijn favoriete eten omnomnomnomnom >^_^<

 2. Het is vaak beter dat het kalfje word weggehaald bij de moeder, omdat de moeder vaak op het kalfje gaat staan, waardoor het kalfje pijn lijd of zelfs doodgaat…… …..

  • Mijn naam? Boeit je niet!

   Dat is omdat het een mini hokje is, als ze lekker in het weiland rond huppelden, was er niks aan het handje. Jij wil toch ook niet na een dag worden weggehaald bij je moeder? Mensen, kom op nou!

 3. gaat je niks aan je mag mij niet volgen

  Dit is handige info voor mijn spreekbeurt die over bio industrie gaat

 4. Mijn naam krijg je niet

  Goeie spreekbeurt en ook een goed onderwerp ook nog.