Bijna jarig?
klik hier!Home   Kameleon (boek)

Kameleon (boek)


De schrijver H de Roos

De Kameleon serie werd geschreven door Hotze de Roos.
Hotze werd in 1909 geboren in Langezwaag, dit is een plaatsje in Friesland. Hotze de Roos werd na de lagere school en de ambachtsschool timmerman. In deze tijd schreef hij ook stukjes voor de krant waar hij zijn eerste echte schrijverservaring mee opdeed.
Tijdens en na de tweede wereldoorlog, schreef hij de vele verhalen die hij hoorde op zijn werk op. Deze verhalen heeft hij in 1948 verwerkt in zijn eerste boek ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid ‘. Daar vertel ik straks nog meer over. Hij maakte ook nog andere boeken, De zigeuners van Akkerwoude en Hiep hiep hoera voor Akkerwoude. Maar tot een derde deel van die serie kwam het niet, want de uitgeverij Kluitman vond dat niet zo’n goede serie.

Ondertussen had hij ook het tweede deel van de Kameleonserie geschreven: Kameleon, Ahoy!

In de jaren daarna schreef Hotze de Roos alleen nog maar Kameleonboeken. De Kameleonserie is niet alleen een van de grootste en langstlopende series jeugdboeken van Nederland is geworden, maar ook ontzettend populair is gebleven bij jong én oud, en zelfs volwassenen blijken ze nog het meest te lezen!

Prijzen

Tot 1991 zijn er meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland is dit waarschijnlijk het hoogste aantal boeken dat ooit van een nog in leven zijnde auteur van jeugdboeken werd verkocht. Het aantal verkochte exemplaren ligt nu hoger dan 15 miljoen ! In 1980 kreeg Hotze De Roos zijn eerste en laatste prijs voor zijn oeuvre : een zilveren pen van een basisschool uit het Friese Terherne. Een officiële prijs heeft hij vreemd genoeg nooit mogen ontvangen. Wel werd hij in 1991 nog genomineerd voor de Publieksprijs 1991

Nog meer boeken

Op 15 oktober 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Daarvoor was al, in overleg met hem, enige tijd naar iemand gezocht die de serie zou gaan doorschrijven. De nieuwe boeken worden geschreven door een auteur die de schuilnaam “P. de Roos” gebruikt. In het echt heet hij Piero Stanco. Intussen zijn er daar drie boeken van verschenen.

 

De uitgever Kluitman

Er waren in deze tijd net als nu verschillende uitgeverijen. Hotze had veel vertouwen in uitgeverij Kluitman in Alkmaar. Naar zijn mening was Kluitman dé toonaangevende jeugdboekenuitgeverij van Nederland.

Uitgeverij Kluitman is in 1864 opgericht door Pieter Kluitman in Alkmaar. In de loop der jaren is Kluitman een van de bekendste uitgevers van kinderboeken in Nederland geworden. Series als Dik Trom, Pietje Bell en de Kameleon zijn door Uitgeverij Kluitman op de markt gebracht.

Met het manuscript ” Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid “, stapte Hotze de Roos op de fiets en reed naar uitgeverij Kluitman te Alkmaar. De oorspronkelijke titel werd echter door Kluitman veranderd in “De schippers van de Kameleon”.(meenemen) Hiermee was de uitgifte van het eerste deel uit een van de meest populaire jeugdseries van Nederland een feit… De uitgever Kluitman vaarde er wel bij en vroeg Hotze om nog meer boeken te gaan schrijven.

De Kameleon-boekenserie begon in 1948 en is sindsdien niet meer weggeweest uit de catalogus van de uitgeverij. Niet alle 63 delen zijn doorlopend verkrijgbaar. Enkele jaren geleden is Uitgeverij Kluitman begonnen de oude, reeds uit de verkoop gehaalde delen, opnieuw uit te geven in de oorspronkelijke uitvoeringen. Deze heruitgaven noemen we “Kameleon Klassiek”.

De Boeken

Dat het dus niet bij een deel zou blijven werd later duidelijk. H de Roos had de smaak te pakken en begon ook met een andere serie, de z.g.n. “Akkerwoude serie” maar deze mislukte. Gelukkig bleef hij zich concentreren op de kameleonserie en zo kwamen er nog 59 Kameleonboeken meer van zijn hand. Je hebt verschillende soorten series:

 • De Zonnebloemserie, van 1949-1983 Hier staat op de rug een zonnebloem
 • De Successerie, van 1985-1992 Hier staat op de rug Uka, dat staat voor Uitgeverij Kluitman Alkmaar
 • De Kameleonserie, van 1993-nu Hier staat een K op de rug

De boeken waren en zijn zéér gewild bij jong en oud.
Ze werden, zeg maar verkocht aan de lopende band. Dat zag men ook in Duitsland waar de serie in de jaren 60 werd opgestart onder de naam Der Tigerhai. Er zijn 12 delen verschenen in Duitsland. Vanaf 1970 werden er ook een aantal hoorspelen in het Duits uitgebracht op LP en Cassette.. Ook zijn er in de jaren 90 Kameleonboeken in het Fries verschenen.

Personages

 • Op het papier kun je zien hoe ze er uit zien. Dit zijn de belangrijkste personages:
 • Hielke en Sietse zijn eerst ongeveer 12 jaar oud, later zo’n 14 jaar oud.
 • Evert Klinkhamer is de vader van de tweeling Hielke en Sietse. Smid Klinkhamer wordt in latere versies Evert genoemd
 • Jeltje is de moeder van Hielke en Sietse. Moeder klinkhamer wordt in latere versies Jeltje genoemd.
 • Louw is een goede vriend van Hielke en Sietse. De familie Vrolijk komt in het dorp vanaf deel 4, daarna is zoon Louw een vaste verschijning in de boeken.
 • Kees is de zoon van Molenaar Dijkstra. Hij heeft vaak ruzie met zijn vader en dan rennen vader en zoon weer om het hardst rond de molen. Kees is een goede vriend van Hielke en Sietse en houdt erg van lekker eten, hetgeen hem vaak opbreekt. Toch blijft hij doorgaan met snoepen.
 • Cor is een neef van meneer en mevrouw Bleker ( de buren van de familie Klinkhamer ). Cor komt uit de stad en komt vaak bij ‘de blekers’ logeren en is dan ook een vriend van Hielke en Sietse
 • Gerben is de dorpsgek. Eerst is hij boerenknecht, later volgt hij Jellema op als boer. Gerben is een grote fantast. Hij zuigt de gekste verhalen zomaar uit zijn duim. Voordat hij trouwde, woonde hij bij zijn moeder in het dorp, maar daarna verhuisde hij met Chantel naar een bungalow op het erf van Jellema.
 • Zwart is veldwachter in het dorp Lenten. Hij weet de grootste criminelen te vangen, maar heeft daarbij vaak wel hulp nodig van anderen.Ook heeft hij het vaak aan de stok met Gerben Zonderland.
 • Er zijn ook nog andere mensen zoals: Loots, Chantel, Sjoerd, Bonnema, Bleker, Buren van Hieke en Sietse, Postma, Blaauw, hoteleigenaar, Brandsma, boer, Brouwer, meester, Dokter, Gaastra, Groen, Haar, ter, Jellema, boer, Kok, schilder, Schaafstra, Siegerdsma,Wijnstra, Paulien,

De Waarde van de Boeken

In totaal zijn er nu bijna 15 miljoen !!!! exemplaren gedrukt van de Kameleon… En de serie word nog steeds herdrukt, nu onder de naam “Klassieke Kameleon”. Vreemd genoeg heeft Hotze de Roos nooit bij leven een prijs mogen ontvangen voor zijn werk. De drukken uit de jaren 50, 60 en 70 zijn echte verzamelobjecten geworden, vooral de eerste drukken waar al snel zo’n 40 euro voor betaald wordt. Met de Duitse boeken Der Tigerhai is het helemaal erg, voor een boekje uit deze serie wordt nu al 60 euro betaald !

Ik heb het zelf ook al eens gehad, toen had ik gevraagd of iemand het boek Kameleon in woelig water had en die kostte toen 40 euro maar zoveel heb ik er niet voor over.

Het Kameleondorp

Hier ben ik zelf ook nog geweest, in de vorige zomer. Ik zal er nog wat over vertellen

 • Na het overlijden van de schrijver besloten een aantal enthousiaste fans om de Kameleon een thuishaven te geven in Terherne.
 • De straatverlichting, de bestrating en het dorpsplein zijn weer in oude stijl gebracht. Zelfs de brug in het midden van het dorp kan weer opgehaald worden, zoals het vroeger ging.
 • Verder heb je ook nog het bureau van Zwart, het kamertje van de burgemeester,
 • De kaasmakerij van Louw z’n vader, en natuurlijk het huis en de smederij van de familie Klinkhamer.
 • De sfeer van de jaren ’50/’60 en de aanwezigheid van de bekende personages uit de boeken maken Terherne tot een echt Kameleondorp!
 • Midden in het dorp staat de Kameleonboerderij, met het informatiecentrum en de Smederij.
 • De afvaarten van de rondvaart en naar het eiland Grootzand vinden plaats vanaf de kade bij de oude brug in het centrum van het dorp.

De Kameleon film

Ook wordt er een echte bioscoop film gemaakt over de Kameleon. De regisseur is Steven de Jong die o.a. ook al de serie “Westenwind” regisseerde. Steven de Jong was vroeger zelf ook verslaafd aan de Kameleonboeken.

Nu de opname dagen van de Kameleonfilm er op zitten, zal de komende tijd hard worden gewerkt aan de montage van het beeld en geluid, Het is nu voorlopig maar afwachten, we kijken reikhalzend uit naar de première van De Schippers van de Kameleon.
De film “ De schippers van de Kameleon “ wordt in samenwerking met de KRO gemaakt en wordt in Juni 2003 in de bioscoop verwacht. Daarna zal de Kameleonfilm waarschijnlijk op de buis verschijnen. Nu de opname dagen van de Kameleonfilm er op zitten, zal de komende tijd hard worden gewerkt aan de montage van het beeld en geluid, Het is nu voorlopig maar afwachten, we kijken reikhalzend uit naar de première van De Schippers van de Kameleon.
De film “ De schippers van de Kameleon “ wordt in samenwerking met de KRO gemaakt en wordt in Juni 2003 in de bioscoop verwacht. Daarna zal de Kameleonfilm waarschijnlijk op de

Televisie verschijnen. Het verhaal zal zich afspelen in 1958. Zo’n 10 jaar later dus dan het verhaal in het originele boek.


Klinkhamer, Hielke en Sietse


Klinkhamer, Evert (vader)


Klinkhamer-Brandsma, Jeltje (moeder)


Vrolijk, Louw


Dijkstra, Kees


Cor


Zonderland, Gerben


Zwart, Jan


Sjoerd, Bonnema

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen