Bijna jarig?
klik hier!Home   Kameleon (boek)

Kameleon (boek)


De schrijver H de Roos

De Kameleon serie werd geschreven door Hotze de Roos.
Hotze werd in 1909 geboren in Langezwaag, dit is een plaatsje in Friesland. Hotze de Roos werd na de lagere school en de ambachtsschool timmerman. In deze tijd schreef hij ook stukjes voor de krant waar hij zijn eerste echte schrijverservaring mee opdeed.
Tijdens en na de tweede wereldoorlog, schreef hij de vele verhalen die hij hoorde op zijn werk op. Deze verhalen heeft hij in 1948 verwerkt in zijn eerste boek ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid ‘. Daar vertel ik straks nog meer over. Hij maakte ook nog andere boeken, De zigeuners van Akkerwoude en Hiep hiep hoera voor Akkerwoude. Maar tot een derde deel van die serie kwam het niet, want de uitgeverij Kluitman vond dat niet zo’n goede serie.

Ondertussen had hij ook het tweede deel van de Kameleonserie geschreven: Kameleon, Ahoy!

In de jaren daarna schreef Hotze de Roos alleen nog maar Kameleonboeken. De Kameleonserie is niet alleen een van de grootste en langstlopende series jeugdboeken van Nederland is geworden, maar ook ontzettend populair is gebleven bij jong én oud, en zelfs volwassenen blijken ze nog het meest te lezen!

Prijzen

Tot 1991 zijn er meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland is dit waarschijnlijk het hoogste aantal boeken dat ooit van een nog in leven zijnde auteur van jeugdboeken werd verkocht. Het aantal verkochte exemplaren ligt nu hoger dan 15 miljoen ! In 1980 kreeg Hotze De Roos zijn eerste en laatste prijs voor zijn oeuvre : een zilveren pen van een basisschool uit het Friese Terherne. Een officiële prijs heeft hij vreemd genoeg nooit mogen ontvangen. Wel werd hij in 1991 nog genomineerd voor de Publieksprijs 1991

Nog meer boeken

Op 15 oktober 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Daarvoor was al, in overleg met hem, enige tijd naar iemand gezocht die de serie zou gaan doorschrijven. De nieuwe boeken worden geschreven door een auteur die de schuilnaam “P. de Roos” gebruikt. In het echt heet hij Piero Stanco. Intussen zijn er daar drie boeken van verschenen.

 

De uitgever Kluitman

Er waren in deze tijd net als nu verschillende uitgeverijen. Hotze had veel vertouwen in uitgeverij Kluitman in Alkmaar. Naar zijn mening was Kluitman dé toonaangevende jeugdboekenuitgeverij van Nederland.

Uitgeverij Kluitman is in 1864 opgericht door Pieter Kluitman in Alkmaar. In de loop der jaren is Kluitman een van de bekendste uitgevers van kinderboeken in Nederland geworden. Series als Dik Trom, Pietje Bell en de Kameleon zijn door Uitgeverij Kluitman op de markt gebracht.

Met het manuscript ” Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid “, stapte Hotze de Roos op de fiets en reed naar uitgeverij Kluitman te Alkmaar. De oorspronkelijke titel werd echter door Kluitman veranderd in “De schippers van de Kameleon”.(meenemen) Hiermee was de uitgifte van het eerste deel uit een van de meest populaire jeugdseries van Nederland een feit… De uitgever Kluitman vaarde er wel bij en vroeg Hotze om nog meer boeken te gaan schrijven.

De Kameleon-boekenserie begon in 1948 en is sindsdien niet meer weggeweest uit de catalogus van de uitgeverij. Niet alle 63 delen zijn doorlopend verkrijgbaar. Enkele jaren geleden is Uitgeverij Kluitman begonnen de oude, reeds uit de verkoop gehaalde delen, opnieuw uit te geven in de oorspronkelijke uitvoeringen. Deze heruitgaven noemen we “Kameleon Klassiek”.

De Boeken

Dat het dus niet bij een deel zou blijven werd later duidelijk. H de Roos had de smaak te pakken en begon ook met een andere serie, de z.g.n. “Akkerwoude serie” maar deze mislukte. Gelukkig bleef hij zich concentreren op de kameleonserie en zo kwamen er nog 59 Kameleonboeken meer van zijn hand. Je hebt verschillende soorten series:

 • De Zonnebloemserie, van 1949-1983 Hier staat op de rug een zonnebloem
 • De Successerie, van 1985-1992 Hier staat op de rug Uka, dat staat voor Uitgeverij Kluitman Alkmaar
 • De Kameleonserie, van 1993-nu Hier staat een K op de rug

De boeken waren en zijn zéér gewild bij jong en oud.
Ze werden, zeg maar verkocht aan de lopende band. Dat zag men ook in Duitsland waar de serie in de jaren 60 werd opgestart onder de naam Der Tigerhai. Er zijn 12 delen verschenen in Duitsland. Vanaf 1970 werden er ook een aantal hoorspelen in het Duits uitgebracht op LP en Cassette.. Ook zijn er in de jaren 90 Kameleonboeken in het Fries verschenen.

Personages

 • Op het papier kun je zien hoe ze er uit zien. Dit zijn de belangrijkste personages:
 • Hielke en Sietse zijn eerst ongeveer 12 jaar oud, later zo’n 14 jaar oud.
 • Evert Klinkhamer is de vader van de tweeling Hielke en Sietse. Smid Klinkhamer wordt in latere versies Evert genoemd
 • Jeltje is de moeder van Hielke en Sietse. Moeder klinkhamer wordt in latere versies Jeltje genoemd.
 • Louw is een goede vriend van Hielke en Sietse. De familie Vrolijk komt in het dorp vanaf deel 4, daarna is zoon Louw een vaste verschijning in de boeken.
 • Kees is de zoon van Molenaar Dijkstra. Hij heeft vaak ruzie met zijn vader en dan rennen vader en zoon weer om het hardst rond de molen. Kees is een goede vriend van Hielke en Sietse en houdt erg van lekker eten, hetgeen hem vaak opbreekt. Toch blijft hij doorgaan met snoepen.
 • Cor is een neef van meneer en mevrouw Bleker ( de buren van de familie Klinkhamer ). Cor komt uit de stad en komt vaak bij ‘de blekers’ logeren en is dan ook een vriend van Hielke en Sietse
 • Gerben is de dorpsgek. Eerst is hij boerenknecht, later volgt hij Jellema op als boer. Gerben is een grote fantast. Hij zuigt de gekste verhalen zomaar uit zijn duim. Voordat hij trouwde, woonde hij bij zijn moeder in het dorp, maar daarna verhuisde hij met Chantel naar een bungalow op het erf van Jellema.
 • Zwart is veldwachter in het dorp Lenten. Hij weet de grootste criminelen te vangen, maar heeft daarbij vaak wel hulp nodig van anderen.Ook heeft hij het vaak aan de stok met Gerben Zonderland.
 • Er zijn ook nog andere mensen zoals: Loots, Chantel, Sjoerd, Bonnema, Bleker, Buren van Hieke en Sietse, Postma, Blaauw, hoteleigenaar, Brandsma, boer, Brouwer, meester, Dokter, Gaastra, Groen, Haar, ter, Jellema, boer, Kok, schilder, Schaafstra, Siegerdsma,Wijnstra, Paulien,

De Waarde van de Boeken

In totaal zijn er nu bijna 15 miljoen !!!! exemplaren gedrukt van de Kameleon… En de serie word nog steeds herdrukt, nu onder de naam “Klassieke Kameleon”. Vreemd genoeg heeft Hotze de Roos nooit bij leven een prijs mogen ontvangen voor zijn werk. De drukken uit de jaren 50, 60 en 70 zijn echte verzamelobjecten geworden, vooral de eerste drukken waar al snel zo’n 40 euro voor betaald wordt. Met de Duitse boeken Der Tigerhai is het helemaal erg, voor een boekje uit deze serie wordt nu al 60 euro betaald !

Ik heb het zelf ook al eens gehad, toen had ik gevraagd of iemand het boek Kameleon in woelig water had en die kostte toen 40 euro maar zoveel heb ik er niet voor over.

Het Kameleondorp

Hier ben ik zelf ook nog geweest, in de vorige zomer. Ik zal er nog wat over vertellen

 • Na het overlijden van de schrijver besloten een aantal enthousiaste fans om de Kameleon een thuishaven te geven in Terherne.
 • De straatverlichting, de bestrating en het dorpsplein zijn weer in oude stijl gebracht. Zelfs de brug in het midden van het dorp kan weer opgehaald worden, zoals het vroeger ging.
 • Verder heb je ook nog het bureau van Zwart, het kamertje van de burgemeester,
 • De kaasmakerij van Louw z’n vader, en natuurlijk het huis en de smederij van de familie Klinkhamer.
 • De sfeer van de jaren ’50/’60 en de aanwezigheid van de bekende personages uit de boeken maken Terherne tot een echt Kameleondorp!
 • Midden in het dorp staat de Kameleonboerderij, met het informatiecentrum en de Smederij.
 • De afvaarten van de rondvaart en naar het eiland Grootzand vinden plaats vanaf de kade bij de oude brug in het centrum van het dorp.

De Kameleon film

Ook wordt er een echte bioscoop film gemaakt over de Kameleon. De regisseur is Steven de Jong die o.a. ook al de serie “Westenwind” regisseerde. Steven de Jong was vroeger zelf ook verslaafd aan de Kameleonboeken.

Nu de opname dagen van de Kameleonfilm er op zitten, zal de komende tijd hard worden gewerkt aan de montage van het beeld en geluid, Het is nu voorlopig maar afwachten, we kijken reikhalzend uit naar de première van De Schippers van de Kameleon.
De film “ De schippers van de Kameleon “ wordt in samenwerking met de KRO gemaakt en wordt in Juni 2003 in de bioscoop verwacht. Daarna zal de Kameleonfilm waarschijnlijk op de buis verschijnen. Nu de opname dagen van de Kameleonfilm er op zitten, zal de komende tijd hard worden gewerkt aan de montage van het beeld en geluid, Het is nu voorlopig maar afwachten, we kijken reikhalzend uit naar de première van De Schippers van de Kameleon.
De film “ De schippers van de Kameleon “ wordt in samenwerking met de KRO gemaakt en wordt in Juni 2003 in de bioscoop verwacht. Daarna zal de Kameleonfilm waarschijnlijk op de

Televisie verschijnen. Het verhaal zal zich afspelen in 1958. Zo’n 10 jaar later dus dan het verhaal in het originele boek.


Klinkhamer, Hielke en Sietse


Klinkhamer, Evert (vader)


Klinkhamer-Brandsma, Jeltje (moeder)


Vrolijk, Louw


Dijkstra, Kees


Cor


Zonderland, Gerben


Zwart, Jan


Sjoerd, Bonnema

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen