De Biesbosch

Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over de Biesbosch omdat ik het een mooi natuurgebied vind en ik er meer informatie over wou weten. Ik wou eerst mijn werkstuk over de bever in de Biesbosch doen maar mij leek het leuker om het over de Biesbosch te doen. Ik wou ook wat weten over de bever maar ook over de Biesbosch dus heb ik een hoofdstuk de bever in de Biesbosch gemaakt.

Geschiedenis van De Biesbosch

Honderden jaren geleden was de Biesbosch nog geen natuur gebied. Het was toen een polder. Een polder is omringd door dijken. De dijken zorgden er voor dat er geen water op het land kwam te liggen. Door dat er steeds meer polders kwamen had het water geen plaats meer om weg te stromen. De steden Dordrecht (Zuid-Holland ZH) en Geertruidenberg (Noord-Brabant NB) hadden ruzie over wie het onderhoud van de dijken ging betalen.

Kinderdijk

De kinderdijk is een deel van de Biesbosch, het heeft de naam gekregen omdat er in 1421 op de nacht van 18 op 19 november het water heel hoog stond. Het begon bij een man en een vrouw die net een kindje hadden gekregen. Het water stond hoog, de vader en de moeder probeerde te redden wat er te redden viel. Maar het water steeg sneller dan verwacht. Opeens zagen ze hoe de stroming het wiegje pakte. Door de snelle stroming dreigde het om te slaan. Maar hun kat lag ook in de wieg en sprong van de ene naar de andere kant om zo het wiegje in balans te houden. Hun ouders hadden nog maar één wens: dat hun kindje het overleefde. Na een paar uur kwam de wieg weer veilig aan en het kind was ongedeerd.

Wat is De Biesbosch?

De Biesbosch is een natuurgebied op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het ligt tussen Dordrecht (ZH) en Geertruidenberg (NB). Het is in 1994 uitgeroepen tot een Nationaal Park en behoort daarmee tot de belangrijkste natuurgebieden van ons land. Het is een heel mooi natuur gebied.

Biesbosch_Kaart

Recreatie in De Biesbosch

Natuurlijk is er ook veel te doen in De Biesbosch, je kunt er wandelen en nog veel meer! Je kunt er ook dieren spotten. In De Biesbosch komt de bever voor. De bever komt nu steeds vaker voor in De Biesbosch. Er worden ook vaak activiteiten georganiseerd bijvoorbeeld als je niet op vakantie gaat dan kun je daar een spelletje spelen met een animatieteam. Ook zijn er een paar watersportcentrums. Als je daar lid van bent kun je bijvoorbeeld kanoën op de rivieren van De Biesbosch. Met het watersportcentrum kun je ook zwemmen in het zwembad van De Biesbosch. Er varen ook rondvaartbootjes rond over de rivieren van De Biesbosch. Er kunnen meerdere mensen op één rondvaartboot. Dus als je met je hele gezin op een rondvaartboot wil dan kan dat.

Bevers in De Biesbosch

In de Biesbosch leven ook bevers. De bever is de op één na grootste knaagdier van de wereld. De bever is zo’n 1,20 meter lang. Alleen zijn staart is al 30 centimeter lang.

De Staart

De bever val erg op, dat komt door zijn staart. De bever heeft een staart die wel 30 centimeter lang kan worden. De bever kan zijn staart voor heel veel dingen gebruiken! Hij stuurt er mee tijdens het zwemmen. Hij slaat er mee op het water als er gevaar dreigt. Hij gebruikt zijn staart om zijn lichaamstemperatuur te regelen, als hij het te warm heeft gaat hij zijn staart in het water doen om af te koelen. Je snapt wel dat de staart erg belangrijk is tijdens het zwemmen.

De Poten

De voor en achterpoten van de bever zijn erg verschillend. Zijn voor poten zijn net handen. Hij gebruikt zijn poten bij het lopen, hij draagt er modder mee en hij gebruikt ze ook om te graven. Als de bever takken schilt houd hij ze met zijn voorpoten vast. Zijn achter poten zijn ook veel groter dan zijn voor poten. Ze hebben zwemvliezen bij hun tenen en de tenen van de achterpoten hebben ook nagels. De bever voelt zich op het land ook veel minder veilig dan in het water. Hij blijft ook altijd in de buurt van het water als hij voedsel zoekt. Zodra hij merkt dat er gevaar dreigt springt hij het water in! Hij kan een snelheid van 5 tot 7 kilometer per uur halen.

De Tanden

Bij het knagen gebruikt de bever zijn tanden. De bever heeft 4 grote tanden, 2 tanden
zitten boven en de andere 2 tanden zitten beneden. Maar hij heeft ook nog 16 kiezen. De knaagtanden zijn niet wit zoals bij mensen maar oranjerood. Ze zijn super scherp. Zijn tanden groeien zijn helen leven door. De bever moet zijn hele leven knagen. Door het knagen slijten zijn tanden en worden de tanden korter. Wist je dat de bever ook onder water kan knagen? Dat doet de bever zonder water in te slikken. Dat doet de bever zo. De bever heeft achter zijn knaagtanden twee huidflappen. Hij sluit zo zijn knaagtanden.

Werken in De Biesbosch

Eeuwen lang is de Biesbosch een plek geweest waar mensen heel erg hard werkten. Ze sneden er biezen (een plant die groeit in de Biesbosch) en riet en hakten wilgentakken. Daar maakten ze veel spullen van.

Er is natuurlijk veel werk te doen in de Biesbosch. Je moet de Biesbosch bijvoorbeeld onderhouden. Ook wordt er veel aan recreatie gedaan (in het hoofdstuk wat is de Biesbosch op bladzijde 4 staat een heel stukje informatie over de recreatie in de Biesbosch). Ook zijn er boswachters in de Biesbosch. De boswachter moet bijvoorbeeld als er een boom is om gewaaid zorgen dat de boom weg wordt gehaald zodat de mensen weer over het pad kunnen lopen. De boswachter moet ook als er een dier vast zit het dier proberen te redden. In de Biesbosch is veel water, de boswachter vaart dus ook heel veel. De boswachter kan alles dan goed zien. De boswachter heeft een verrekijker om omdat de boswachter ook wel eens gaat tellen hoeveel dieren er ongeveer nog zijn in de biesbosch. De boswachter speelt dus een grote rol in de biesbosch. De boswachter kijkt ook of genoeg eten is voor de dieren. Ook kijkt hij of de bomen nog wel goed zijn dus of ze niet verrot zijn. De boswachter onderhoudt ook het bos. Dus hij kijkt of er niet te veel riet aan de zijkanten van het water staat.

Bronvermelding

http://www.np-debiesbosch.nl/documents/documents/bb-info-final-met-kaft-hoge-kwaliteit.pdf

http://www.np-debiesbosch.nl/documents/documents/beverinformatie-final.pdf

 

 

Comments are closed.