Bij een woestijn denkt vrijwel iedereen direct aan een enorme kale zandvlakte waar het altijd enorm heet is. Dit geldt echter lang niet voor alle woestijnen. We noemen een bepaald gebied een woestijn als er gemiddeld genomen niet meer dan 200 millimeter neerslag per jaar valt. Ter vergelijking: in ons land valt gemiddeld zo’n 850 millimeter neerslag per jaar.
Waar vind je woestijnen?
Woestijnen vind je overal op aarde, maar voornamelijk in het gebied ten noorden en zuiden van de tropen, het gebied rond de evenaar. Ten noorden ervan ligt in Afrika de Sahara, een van de grootste woestijnen op aarde. In Azië ligt de Gobiwoestijn en ook in het westelijk deel van de Verenigde Staten vinden we enkele woestijnen. De grootste woestijn van Europa is de Bardenas Reales in het zuiden van Spanje.
Ten zuiden van de evenaar in Afrika ligt de Kalahari woestijn. Ook Australië heeft enkele grote woestijnen zoals de Grote Zandwoestijn en de Grote Victoriawoestijn. In Zuid Amerika is er een woestijngebied in Peru.
Hoe warm is het in de woestijn?
De temperaturen in de woestijn verschillen per gebied. Wat opvalt is dat de temperatuurverschillen overdag en ’s nachts erg groot kunnen zijn. Deze grote verschillen zien we vooral in de woestijnen die rond de evenaar liggen.
Neem bijvoorbeeld de Sahara. Hier kan het overdag met gemak 40 graden Celsius worden. In de nacht daalt de temperatuur tot onder de 20 graden. Een enkele keer kan hij zelfs tot rond het vriespunt dalen.
Hoe anders is het in de Gobi Woestijn die zich uitstrekt over delen van China en Mongolië. Hier ligt de temperatuur in de zomer tussen de 25 en 38 graden Celsius. In de winter is het er ijskoud met temperaturen tussen de -15 en -30 graden.
Wat je waarschijnlijk niet zou verwachten is dat ook de Noordpool en de Zuidpool als woestijn worden gezien, maar dan met ijs en sneeuw in plaats van zand. Het zijn zelfs de grootste woestijn gebieden op aarde.
Wat is een Oase?
In veel woestijngebieden bevinden zich op diverse plaatsen ondergrondse waterbronnen. Hierdoor groeien er op deze plaatsen veel meer planten en soms zelfs palmbomen. We noemen deze plaatsen een oase.
Welke planten en diersoorten leven er in de woestijn?
Ondanks de droogte leven er toch bepaalde planten in de woestijn. Dit zijn vooral vetplanten zoals Cactussen, maar ook de Agave en de Aloë Vera.
Daarnaast leven er ook verschillende diersoorten. Naast insecten, spinnen, sprinkhanen en schorpioenen zien we ook veel reptielen zoals slangen en hagedissen. Afhankelijk van het gebied leven er ook wel kleinere knaagdieren waaronder springmuizen, eekhoorns en kangoeroeratten. Je vindt er ook veel nachtdieren zoals woestijnvossen, uilen wangzakmuizen en gekko’s.
Wonen er mensen in de woestijn?
Alhoewel je zou denken dat de omstandigheden dit niet toelaten, leven er wereldwijd gezien zo’n 650 miljoen mensen in woestijngebieden. Neem nu alleen al het Midden-Oosten, dat vrijwel alleen maar uit woestijngebied bestaat.
De mensen die hier leven zijn Nomaden. Zij leven niet op een vaste plaats maar trekken rond met hun vee om op zoek te gaan naar water en gras. De woestijn is namelijk niet geheel onvruchtbaar. Als het een keer geregend heeft, kan er heel snel begroeiing ontstaan. Vaak is dit wel van korte duur. Bij de eerder genoemde oases zijn de omstandigheden veel beter en kunnen mensen zelfs landbouw bedrijven.
Hoe bescherm je jezelf in de woestijn?
Om in de woestijn te kunnen overleven moet je vooral zorgen voor voldoende water. Daarnaast moet je je lichaam beschermen tegen de felle zon maar ook de insecten. Het beste kun je een lange broek en een shirt met lange mouwen dragen van natuurlijke materialen zoals katoen.
Comments are closed.