Kat

Het leven met een kat

Het dier heeft ruimte, verzorging en aandacht nodig. En daarvoor heb je tijd, geduld en natuurlijk ook geld nodig. In feite is het eten niet duur, maar je moet ook denken aan de dierenarts. Met een kat in huis zijn er ook vervelende taakjes te doen, zoals de kattenbak schoonmaken.

Waar haal je een kat vandaan?

Een kat koop je niet in een dierenwinkel zoals een cavia of een goudvis. Je moet iemand vinden die een nest met jonge katjes heeft en ze kwijt wil. Een katje moet minstens 6 weken bij zijn moeder blijven, maar het best 8 weken voordat hij naar een baasje gaat.
Cyriel komt van een boerderij uit een nest van 4, Louise komt van vrienden uit een nest van 5. Haar moeder is vlak na de geboorte overreden, 2 kleintjes zijn gestorven, 1 gehouden en 2 weggegeven.

Iets over de kat zelf

De kat behoort tot de katachtige familie net zoals de leeuw, de tijger, het jachtluipaard en de panter. Dit zijn allemaal wilde dieren en zelfs de kat heeft nog iets wilds in zich en een huiskat zal ook nooit het gevoel van jagen verliezen.

De snorharen van een kat dienen als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan. Evenals bij alle katten is het gehoor van de huiskat zeer scherp. Zelfs het kleinste geritsel van een muis wordt geregistreerd. Katten kunnen vooral in de schemering goed zien.
Een huiskat heeft een krabpaal nodig om zijn nagels te scherpen. Een wilde kat of een kat die veel buiten is, doet dat op de bomen. Een krabpaal kun je kopen maar ook zelf maken. Als je een krabpaal in huis hebt, voorkomt dat dat je kat de meubels beschadigt.

Hoe zit het met het eten en drinken van een kat?

Wat ongezond is voor een kat, zijn resten van het menselijk eten, schoteltjes melk en geweekt brood. Dus het is eigenlijk gewoon beter om ze blikvoer en brokjes voor katten te geven.
Qua drinken kan je gewoon water geven. Als een katje jong is heeft hij drie keer per dag eten nodig, maar als hij volwassen begint te worden (ongeveer negen maanden oud) dan hoeft hij maar twee keer per dag of zelfs maar een keer per dag eten te hebben. Als een kat oud is en niet meer alle tanden heeft, krijgt hij beter drie of vier porties.
Cyriel en Louise eten brokken en drinken water omdat de dierenarts zei dat dat het gezondst is.

De geboorte van een kat.

Als een kat geboren wordt, is dat met een heleboel andere katjes. Een katje heeft ook altijd een soort vlies om zich heen als hij uit de buik komt en dat moet de moeder er af halen, anders stikt het katje. Ook heeft het katje zijn ogen dicht in het begin en kan dus niks zien. Het jonge katje kan zijn nagels niet intrekken, dat komt later pas.
Cyriel en Louise kunnen geen kitten krijgen want Louise is gesteriliseerd en Cyriel is gecastreerd.

Wat vind een kat fijn en wat niet?

De meeste katten vinden het fijn om als een baby te worden gedragen. Als je een kat wilt oppakken, moet dat eigenlijk zo . . . Dus nooit in het nekvel! Sommige katten vinden in bad gaan fijn maar de meesten niet of alleen de pootjes, dat kan ook. Alle katten vinden het fijn om geaaid of geknuffeld te worden, maar het ligt er maar aan hoe je het doet. Er zijn katten die het eng vinden als je ze een kusje op het hoofd geeft door het geluid maar als je het van jongs af aan doet, dan wennen ze er wel aan. Alle katten vinden het ook fijn om in een papieren zak of een kartonnen doos te zitten, omdat ze graag in een klein knus plekje te zitten.
Cyriel en Louise worden graag gestreeld en Louise is erg speels. Beiden verstoppen ze zich graag achter de boekenkast.

Een aantal rassen

Kattenrassen, daar zijn er wel tientallen van, maar ik ga er maar een paar opnoemen met de foto erbij.

            
 • De Siamees
 • De Colorpoint blue
 • De Margay (wilde kat)
 • De Snowshoe
 • De Munchkin
 • De Blauwe rus

Beet

Een kat heeft een speciale vangtechniek. Zijn poten zijn daar helemaal voor gemaakt. Bij het sluipen loopt hij op voetkussentjes. Muisstil kan hij zo zijn prooi verslinden. Een kat kan zijn nagels uitslaan om zijn prooi mee vast te houden. Met behulp van kleine spieren kunnen de nagels worden in- en uitgeklapt.

Vlijmscherpe tanden

Zijn scherpe tanden gebruikt een kat om de nek van zijn prooi mee door te bijten. De afstand tussen de hoektanden is bij katachtigen even groot als de nek van hun prooi breed is.De hoektanden van de kat passen precies tussen de nekwervels van een muis of een klein vogeltje. Met een beet drukt een kat de nekwervels van een muis of een klein vogeltje uiteen. De nek van het diertje breekt en het is meteen dood. Een kat gebruikt zijn kiezen alleen om vlees mee los te scheuren. Hij kan er niet mee kauwen. Vleesbrokken slikt hij zo door.

Aangeleerd gedrag

Het jaaggedrag van katten is aangeleerd. Jonge katten zien bij hun moeder hoe ze een muis of mus moeten vangen. Pas als ze het gezien hebben, kunnen ze het later zelf ook. Eerst is jagen een spel. Door veel oefenen en fouten maken leert een kat de kunst. Wanneer een kat het jagen niet als kitten heeft geleerd, zal hij later nooit muizen vangen, zelfs niet als hij geen eten krijgt. Katten die voldoende te eten krijgen, gaan soms toch op pad. Vervelend is, dat ze hun prooi niet vaak dood maken. Dat doen ze waarschijnlijk omdat ze het zo’ n leuk spelletje vinden.

Een nest jonge poesjes

Jonge katjes noem je kittens. Een mannetje is een kater. Een vrouwtje is een katin. Een moederpoes krijgt 3 tot 5 katjes per keer. Dat noemen we een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen drachtig geweest. Dat is maar 2 maanden.

Een prikje voor poes

Toen jij klein was, kreeg je allerlei prikjes tegen ziektes. Dat zijn inentingen. Katjes ook, tegen de kattenziekte en de niesziekte. Dat zijn allebei besmettelijke ziektes. Ook wordt hij ontwormd. Katten hebben vaak last van wormen in hun buik.  Dat komt omdat ze veel rauw vlees eten. En omdat ze altijd hun vuile pootjes schoonlikken. Ze krijgen de eitjes van wormen binnen, die dan in de kattenbuik uitkomen. Daarom moeten katten regelmatig ontwormd worden anders krijgt de kat diarree. De dierenarts geeft dan een voorschrift. Dan haal je dat bij de apotheker.
Cyriel en Louise hebben geen vlooienbandje, wel een middel dat direct in het bloed trekt.

Een gezonde kat

Gelukkig zijn Cyriel en Louise gezond. Ze likken hun glimmende vacht. Hun neusje is nat en ze liggen gezellig te spinnen. Ze eten hun bakje helemaal leeg.

Een tong van schuurpapier

De tong van de kat is erg ruw. Hij wast er zijn velletje mee. Dat doen alle katachtigen.
Gebeurtenissen.Louise is eens in de afwasmachine en ook eens in een emmer water terecht gekomen, Cyriel heeft eens een klein bloedneusje gehad.

Wat moet je doen als je kat ziek wordt?

Het kan gebeuren dat je kat ziek is. Dan kun je het beste meteen contact opnemen met een dierenarts. In veel gevallen zal de dierenarts telefonisch advies geven, maar soms kan het zijn dat ze de kat even willen onderzoeken. Dan kun je met je kat naar de dierenarts gaan. De kosten van de dierenarts kunnen soms wel oplopen tot honderden of duizenden euro’s. Veel mensen kunnen dit niet direct betalen en daarom kiezen ze ervoor om een kattenverzekering, ook wel dierenverzekering, af te sluiten. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten.

Vragen

 1. Waarom hebben wij onze katten Cyriel en Louise genoemd?(omdat de letter i er in voorkomt)
 2. Wat bedoelen de Engelsen met: Het regent katten en honden?(het regent pijpestelen)
 3. Hoe kan je zien dat een kat gezond is?(ze likken hun glimmende vacht, hun neusje is nat, ze liggen gezellig te spinnen en ze eten hun bakje helemaal leeg)
 4. Welke van mijn twee katten belandde in de afwasmachine?(Louise)
 5. Hoe krijgen katten wormen in hun buikje?(door rauw vlees te eten of door hun vuile pootjes af te likken)
 6. Hoe komt het dat Cyriel en Louise geen kittens kunnen krijgen?(omdat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn)
 7. Welke kat treedt op in Shrek 2?(de gelaarsde kat)
 8. Zegjes over katten:
 • Je bent poeslief.
 • Je bent kattig.
 • Het regent katten en honden (zeggen ze in Engeland). In het Nederlands is dat: het regent pijpestelen.
 • Een hond heeft een baas, een kat heeft bediendes.
 • Een kat heeft 7 levens.
 

66 Responses to “Kat”

 1. jelle

  Jij bent goed! Echt waar Dankzij door dit suite Heb ik 50/50 DANKUU!!!!!!!Echt!!……:P :) xD ;P ;D :’)

 2. niet echt zo leuk vind ik hoor want ik wil meer informatiie over katten niet allen onzin du sik weet niet wat jullie bedoelenxx lisaa

 3. lisa sterken

  leuke tekst nu heb ik een goedcijfer door jullie heel erg bedankt

 4. Bedankt je hebt me geholpen echt voor jou een dikken 10 en ik heb een dikken 9 gekregen

  • rosalie

   ik heb ook een 9 gekregen en van mij krijgen jullie ook een dikke 10 xxrosalie

 5. Heel mooie website
  Wil nog een paar dingen opmerken.
  De 6 a 8 weken bij de moeder laten is eigenlijk te kort zou weken langer moeten.
  Daarnaast is het heel goed om na een paar weken al kennis te maken met jouw jonge kat.
  Kan dan aan je stem en geur wennen.
  Ook kan je je hem dan aan bepaalde dingen leren wennen.
  Zoals bij soorten die geborsteld en gepedicuurt moeten worden.
  Deze weken zijn de leer weken .
  Benut ze !

 6. Het is een goede info ik heb nog niet men spreekbeurt maar ik denk dat ik een goed schijfer krijg

 7. ik vind het niet zo,n tekst mijn moeder ook niet zo,ntekst.

 8. het is een goede tekst maar geef meer info bijvoorbeeld kunnen ze wel bij rijke mensen wonen ja of nee?

 9. dit noem jij goed ja daggg

  ik vind dit erg slecht zzeker gemaakt door goep 3 onee die kan het beter

 10. ibtissam el hichimi

  ik vind dit geweldig zeker weten mijn buurmeisje doet het ook over katten iri laten we maar hopen dat we niet het zelfde info hebben hhaaha

 11. goede info ik heb mijn spreek beurt al bijna dus ik moet opschieten!

 12. dit ontwerp is super ik heb een 10 gehaald voor mijn spreekbeurt

 13. Charlie Rijkers

  Ik heb het voor mijn spreekbeurt gedaan en de hele klas vondt mijn spreekbeurt leuk en grappig.

 14. Het hft goede info k heb een 10 voor mijn spreekbeurt

 15. goed geholpen

  super leuk het heeft me fantastisch geholpen

 16. ik heb me spreekbeurt over een week ik hoop dat ik een goed cijfer krijg :)

 17. nadine

  Dank je wel voor de goeie informatie over katten want ik hou mijn spreekbeurt erover

  • Yarohn

   Haha dat is grappig ik doe mijn spreekbeurt ook over Katten :P

 18. Louise

  Super site ik heb voor mijn spreekbeurt een 10/10 gehaald dankjewel ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

 19. romaissa

  Behulpzaam , Door dit website hoop ik dat ik een goed cijfer heb boven de 8

 20. Kiara van bendegem

  super dat jullie dat hier hebben

 21. Kiara van bendegem

  ik hoop dat ik een 10 of een 8 krijg

 22. love katten

  Super ! heb een dikke 9 plus

 23. katja houd van katten

  ik heb een dikke tien!!!!!!! ik hou van katten! katten zijn m’n leven. ik heb er 18! elk jaar een kat erbij! Love!! ik ben 56

 24. nasirabff

  ze zijn schattig maar die zijn mijn livelingsdier niet

 25. NihadHoudVanDierenALLES!!

  ik heb een dikke 10+ OMGG IK BEN ZO BLIJ IK HOU VAN DEZE SITE :D

 26. ik hoop dat ik een dikke dikke 10/10 krijg maar als ik dat niet krijg dan ga ik nooit naar deze site maar ik denk toch dat ik een 10/10 krijg en als ik het toch krijg dan ga ik het tegen mijn vriendinnen zeggen maar dankje dat jullie een goeie site hebben

 27. super heb een tien plus

  zo een goede site ik heb een dikke tien plus die reactie’s die onnaardig zijn zijn bhoe

 28. De kakelaar

  danku dat je dit site heb gemaakt ik heb een 10/10

 29. Cira

  Dankzei dit site heb ik 8/10 echt waar danku !!!!!!!!!💯💯💯💯💯💯😍😍😍😍😍😀😀😀😀😄😄😄🤓🤓🤓😜😜😜😜😜

 30. Cirapower

  Suppppppeeeerrr bedankt !!!!!!

 31. amana

  super leuk is deze site maar ik zou ook graag iets willen weten over het lichaam van een kat

 32. sabine

  dankje voor de info maar naar hoeveel daagen kunen ze hun naagels intreken en hoe lang is de moeder poes zwanger

 33. Anoniem

  Ik vind dat dit super goed helpt, want mijn zusje moet ook een spreekbeurt maken en met dit site kun je veel informatie vinden, dus ik geef een duimpje omhoog👍

 34. leuke website ik ben nu bezig met mijn spreekbeurt en ik heb een hoofdstuk snorharen maar op deze site staat daar niks over.

  maar een hele goede website

  xxxRosa