Virussen

1. Waarom dit onderwerp?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het een heel interessant onderwerp vind en omdat ik laatst hoorde dat griep en verkoudheid door een virus komen. Toen dacht ik dan ga ik daar mijn spreekbeurt over doen. Ik ga het dus niet hebben over computervirussen.

2. Wat zijn virussen?

Ik zal eerst uitleggen wat virussen zijn. Virussen zijn kleine ziekmakertjes. Ze zijn kleiner dan bacteriën. Een virus kun je alleen zien met een speciale microscoop als je het meer dan 200.000 keer vergroot. Op deze plaat zie je een tekening van een virus. Elk virus bestaat uit twee delen: een draadje met daaromheen een mantel.
Er bestaan ontzettend veel soorten virussen die er allemaal anders uit zien en ook allemaal andere ziektes geven. Dit virus heeft ronde knopen op zijn mantel. Een ander virus heeft vierkante of puntige knopen. Zo zijn ze allemaal anders.

3. Hoe werken virussen?

Om uit te leggen hoe virussen werken, neem ik als voorbeeld verkoudheid. Als iemand verkouden is dan zit het virus in zijn snot en in zijn spuug. Door hoesten, niezen, praten en lachen kan het virus dan verspreid worden naar iemand anders.
Het gaat dan bij je neus of mond naar binnen. Het kan daarbinnen in een cel binnendringen. Het virus kruipt in de kern van de cel en gaat daar de baas spelen. De cel gaat allemaal nieuwe virussen maken tot hij barst. De nieuwe virussen kruipen weer in andere cellen en zo begint het weer van voren af aan

Ons lichaam gaat daar natuurlijk wel iets aan doen. Dat doen de witte bloedcellen. Die eten het virus op. Als je lichaam aan het vechten is met een virus dan merk je dat doordat je koorts krijgt. Eigenlijk is dat dus een goed teken want je lichaam is dan dus bezig om het virus er uit te werken.
De witte bloedcellen maken ook antistoffen tegen het virus. Een antistof is een oogje dat het virus herkent. Als hetzelfde virus dan later nog eens weer terug komt dan zullen ze het meteen aanvallen en word je niet weer ziek.

De eerste keer dat je een nieuw virus krijgt word je wel ziek omdat je de witte bloedcellen het virus nog niet kennen.

4. Welke ziektes krijg je er van?

Heel veel ziektes komen door virussen. Ik zal er een paar noemen.

 • Polio, dat is kinderverlamming
 • Pokken, een erge ziekte die gelukkig niet meer bestaat
 • Mazelen, rode vlekjes
 • Bof, een dikke wang
 • Rode hond, ook vlekjes
 • Waterpokken, blaasjes
 • AIDS, een ziekte waarbij de witte bloedcellen worden vernietigd
 • Koortslip, blaasjes bij je mond
 • Griep, koorts met hoofdpijn en spierpijn
 • Verkoudheid, dat kennen jullie allemaal wel en dat komt dus niet door kou vatten

Elke dag hoor je tegenwoordig wel iets over mond- en klauwzeer. Dat komt alleen voor bij dieren, maar het virus kan wel door mensen overgebracht worden op dieren die er dan ziek van worden.

5. Inenten

Veel van deze ziektes komen bijna niet meer voor omdat je er tegen wordt ingeënt. In Nederland worden bijna alle kinderen ingeënt tegen bof, mazelen, rode hond en polio. Vroeger werd ook iedereen ingeënt tegen pokken. Dit was een ernstige ziekte waar vroeger heel veel mensen aan dood gingen. Door het inenten komt de ziekte nu nergens op de wereld meer voor.

Bij inenten worden kleine stukjes van een virus ingespoten. Net genoeg voor de witte cellen om er antistoffen tegen kunnen maken zonder dat je er ziek van wordt.
Als er dan een keer zo’n echt virus langs komt dat kennen de witte bloedcellen het al en kunnen ze er meteen tegen vechten en het altijd winnen zodat je niet ziek wordt.
Er wordt ook geprobeerd om een inenting te maken tegen AIDS maar dat kan nu nog niet.

Het griepvirus doet elk jaar een ander manteltje aan waardoor je elk jaar weer griep kunt krijgen Sommige mensen laten zich inenten tegen griep maar dat moet dan elk jaar. Dan krijg je geen griep.

Bij verkoudheid is het zo dat het virus niet steeds een ander manteltje aan doet maar er zijn wel duizend verschillende soorten zodat je een heleboel nog niet gehad hebt en je dus ook steeds weer verkouden kunt worden. Omdat er zoveel verschillende virussen bestaan waar je verkouden van wordt kun je er niet tegen inenten.

6. Slot

Ik hoop dat jullie hier net als ik veel van geleerd hebben.
In elk geval weten we nu wel waarom het belangrijk is je hand voor de mond te doen als je hoest.

 

2 Responses to “Virussen”

 1. anton

  ik geef je een 9,9,9,9,9,9,9,9,9 en heel goed.

 2. Jan Appelman

  ik heb voor deze spreek beurt een 7,2 gekregen erg goed!!