Verpleegkundige

Inhoud

verpleegkundige

1. Inleiding
2. In het ziekenhuis
3. Wissel diensten
4. Hoe word je verpleegkundige
5. Speciale verzorging
6. Afdelingen
7. De keuken

1. Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over de verpleegkundige in het ziekenhuis omdat , ik het een leuk beroep vind

2. In het ziekenhuis

Als je valt op je hoofd moet je naar het ziekenhuis .

Dan kan je naar de E.H.B.O. = Eerste hulp bij ongelukken.

Daar word je geholpen. Als je ziek bent of er is iets gebeurt, als je iets in hebt geslikt bijvoorbeeld, en het kan er niet meer uit, dan word je geopereerd worden. Daarna ben je niet sterk genoeg , dus moet je in het ziekenhuis blijven. Daar word je goed verzorgd.

Als je weer sterker bent, dan mag je naar huis, maar thuis moet je ook nog goed rusten!

3.Wisseldiensten

De verpleegkundige moet dag en nacht werken, verplegen.
De verpleegkundige heeft allemaal verschillende werktijden,
Deze werktijden worden WISSELDIENSTEN genoemd

Dat bestaat uit : Dag, Nacht en Middag. De verpleegkundige werkt niet op vaste werktijden, bijvoorbeeld niet van 9 tot 5 uur , want patienten moeten dag en nacht verzorgd worden, en natuurlijk ook in het weekend.

verpleegkundige ziekenhuis

Daarom is het werk verdeeld in drie diensten. Dit beroep is wel eens lastig als je iets met je vrienden wilt afspreken, want dan moet jij werken. ’s Morgens om half 8 begint de werkdag, de verpleegkundige die ’s nachts heeft gewerkt gaat dan naar huis! [maar er zijn wel voordelen, als iedereen werkt ben jij soms vrij.

Maar eerst vertelt de nachtdienst aan de dagdienst wat er die nacht is gebeurd, er kan een opname zijn geweest, dat betekent dat een nieuwe patiënt in het ziekenhuis is opgenomen. Of er waren mensen die niet konden slapen. Het is natuurlijk moeilijk dat allemaal te onthouden.

Daarom schrijven de verpleegkundige steeds aan het eind van een dienst een rapport.

Veel mensen hebben vaak een infuus, dat is vloeistof in een zakje, de vloeistof druppelt door een slangetje in een dikke naald door de arm waar de ader zit, zo komt de vloeistof in het bloed. De infuusflessen worden regelmatig vervangen. Leerlingen mogen nog geen moeilijke dingen doen aan het lichaam van de patiënt . Aan het eind van de ochtend komt de ronde van de arts, een van de doktoren gaat langs alle patiënten. Hij maakt een praatje en kijkt op de lijst die over iedere patiënt is bijgehouden. Aan het eind van de ochtend worden ook de medicijnen rondgedeeld, daarna de warme maaltijd. In het ziekenhuis is het normaal om tussen de middag warm te eten. Dan hoeven de patiënten s’avonsds met z’n volle maag te gaan slapen. Daarna word hun temperatuur opgenomen, en een beetje opgefrist voor het bezoekuur.

Halverwege de middag schrijft men over alle patiënten weer een rapport. De vroege dienst zit erop, nu is het tijd voor de late dienst. De late dienst begint om half 3 s’middags. Het meeste deel van de late dienst is het zelfde als de vroege dienst. Om 5 uur word de avondmaaltijd uitgedeeld. Om een uur of 9 gaan de patiënten slapen.

Nu komt de nachtdienst. Om 11 uur s’avonds begint de nachtdienst.

Er moet ’s nachts natuurlijk gewerkt worden, omdat er van alles kan gebeuren, dan moet iedereen paraat staan er kan ook iemand dood zijn gegaan dan wordt de familie gewaarschuwd. De verpleegkundige krijgt dan dus te maken met verdriet. Er moet veel gebeuren met het ziekenhuis: De spoelkamer, Het dag verblijf, De keuken. Voor patienten begint de dag weer om 6 uur. Eerst wordt hun temperatuur opgenomen.

4. Hoe word je Verpleegkundige ?

verpleegkundige opleiding

Een verpleegkundige is een beroep, met leuke en lastige kanten. Iedere verpleegkundige moet een opleiding volgen er zijn er 2 de 1= opleiding: werken en leren de 2= opleiding: leren en stage.

Werken en Leren. In veel ziekenhuizen is een Inservice-opleiding. Dat betekent een Dienst-opleiding. Je volgt een opleiding, terwijl je al in dienst bent. Het ziekenhuis neemt je aan als leerling verpleegkundige. De opleiding bestaat uit werken en leren. Je gaat zo nu en dan naar school. In het ziekenhuis krijg je les in verschillende vakken. De opleiding begint met een proefperiode van een aantal maanden. Er word dan gekeken of je geschikt bent voor dit beroep. Je wordt dan ook betaald. Na enkele jaren doe je examen.

Leren en Stage

Op een andere manier kun je ook verpleegkundige worden. Drie jaar duurt die opleiding verpleegkundige. Je gaat dan gewoon naar school. Op school krijg les, daarna en tussendoor ga je mee lopen met een langere verpleegkundige. [ daar bedoel ik mee: een verpleegkundige die langer verpleegkundige is ] Dat heet stage lopen. In deze opleiding word je niet betaald, want je bent niet in dienst.

5. Speciale verzorging

Aparte opleiding

Zieken mensen hebben ook vaker, een speciale verzorging nodig. Je hebt dan een aparte opleiding nodig. Eerst moet je een van de andere opleidingen hebben gedaan.

Kinder-verpleging

Vindt je het leuk om met kinderen te werken dan kun je kinder verpleging halen. Deze opleiding duurt 1 jaar. Dus als je de aantekening haalt van kinderverpleging mag je gaan werken in een kinderkliniek. Zieken huis is een ander woord voor kliniek.

In z’n kliniek liggen kinderen van 0 tot 17 jaar oud. Er zijn zalen voor jongen en oudere kinderen. Je bent in een ziekenhuis niet alleen bezig met verplegen maar ook met de opvoeding. Je word wel geholpen door de anderen verpleegkundige.

Intensive care

Hier worden mensen met spoed heen gebracht, deze mensen zijn dood ziek. Deze patiënten dreigen op levens gevaar. De doodzieke patiënten worden met allerlei apparaten verzorgd en bewaakt. De opleiding voor op de intensive care duurt 2 jaar.

Geestelijke ziekten

Er zijn ook mensen die geestelijk ziek zijn. Voor deze mensen zijn speciale ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen noemen we psychiatrische zieken huizen. Je moet wel een hele andere opleiding hebben gevolgd.
B verpleging deze opleiding duurt 3 jaar.

6. Afdelingen

De verpleegkundige moeten op verschillende afdelingen werken. Er is een afdeling laboratorium, hier word alles onderzocht zoals urine en poep onderzoeken bloed en weefsel onderzoeken en nog veel meer.
Kraam afdeling, hier worden baby’s geboren.
Kinder afdeling, kinderen van ongeveer 5 tot 15 jaar.
Zuigeling afdeling en couveuse afdeling, voor pas geboren kinderen onder de 1 jaar.
Röntgen afdeling, hier worden foto’s gemaakt.
Hier in het ziekenhuis vind je meer dan alleen verpleegkundigen.

7. De keuken

Er is ook een keuken maar er moet veel gedaan worden, er moeten veel soorten etenswaren gemaakt worden. Er is ook een ijskast een hele groten. Je moet dan een speciale jassen aan doen als je erin gaat. Er zijn ook hele grote ketels ongeveer 1 meter lang.

spreekbeurt
 

6 Responses to “Verpleegkundige”

  1. ik heb heel veel aan jou info gehad ik wil je bedanken voor je informatie dankjewel ik ben erg blij dit is een hele goeie programma

  2. tnx voor informatie soms was er niet zo veel informatie maar de rest is goed