Amerikaanse zeearend

Nationaal symbool van Amerika

De Amerikaanse zeearend werd in 1782 het nationale symbool van de Verenigde Staten. De Amerikaanse zeearend is de tweede grootste roofvogel van Noord-Amerika. Doordat mensen veel giftige stoffen, bijvoorbeeld tegen insecten, in de lucht spoten is de vogel bijna uitgestorven, maar nu komen er in sommige gebieden weer meer zeearenden voor.
De adelaar of arend is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat ze macht, schoonheid en vrijheid uitstraalden. Bijvoorbeeld in Egypte en door de Romeinen op de vlaggen van hun legers. Ook op de vlag van Mexico staat een adelaar op een cactus met een slang in zijn bek afgebeeld. Ook in Duitsland, Roemenië en Albanië heeft de adelaar hoge symbolische waarde.

Hoe zien ze eruit?

Adelaars of arenden zijn grote vogels met krachtige, gele haaksnavels. Opvallend is de witte kop, waar hij zijn Amerikaanse naam Bald Eagle (bald iegol) aan dankt. Pas na zeven jaar is de vogel helemaal uitgekleurd en is dan bruin met een witte kop en witte staart.

 • Ze zijn tussen de 76 en 109 cm lang en wegen 4 tot 6 kilo.
 • De spanwijdte van hun vleugels kan tussen de 180 en 240 cm lang worden.
 • Zeearenden kunnen 22 jaar oud worden.
 • Hij heeft wel 7000 veren.

Waar wonen ze?

Amerikaanse zeearenden worden meestal gezien in Noordamerikaanse kustgebieden of boven meren en rivieren, in de buurt van veel voedsel. Ze kiezen gebieden uit waar geen mensen komen, met hoge bomen waar ze kunnen nestelen of te slapen.

Wat eten ze?

Het menu van de zeearend is verschillend. Ze eten vis, kleinere vogels, knaagdieren. Soms stelen ze eten van campings of picknickplaatsen. Als ze een vogel hebben gevangen, dan plukken ze eerst de veren eraf voor ze de vogel opeten.

Omdat ze zo groot en sterk zijn kunnen ze grote dieren als schapen en zelfs rendieren grijpen.

Hij gaat liever niet in water en aast daarom op vis net onder het water, vooral op dode of stervende vissen.
De roofvogel stort zich omlaag vanuit de lucht of vanaf zijn hoge zitplaats, en glijdt tot vlakbij het water om zijn favoriete maaltje te vangen: zalm. Hij grijpt de vis met zijn sterke, scherpe klauwen en trekt hem uit het water, doorpriemt het lijf van het slachtoffer en knijpt hem dood in zijn ijzeren greep. Met de vis nog steeds stevig in zijn klauwen landt de vogel hoog in een boom om zijn vangst op te eten, waarbij hij zijn haaksnavel gebruikt om het vlees los te trekken. Hij kan de helft van zijn eigen gewicht (dus tot wel 3 kilo) aan prooi meenemen tijdens de vlucht.

Hoeveel eieren leggen ze

Ze leggen één tot drie eieren, na 35 dagen komt het kuiken uit zijn ei. De kuikens blijven 12 weken in het nest wonen, daarna vliegen ze uit. Het nest van de zeearend heet een horst, het kan bijna 3 meter breed zijn en 6 meter diep. Het nest is zo groot dat er enkele mensen in passen.

Als de Amerikaanse zeearend 4 of 5 jaar oud is kan zij eieren leggen. Een paar zeearenden legt één tot drie eieren per jaar, maar bijna nooit vliegen ook drie jonge vogels uit. Daarom wordt het derde jong soms uit het nest verwijderd en ergens ander neergezet.

Een paar Amerikaanse zeearenden blijft altijd bij elkaar, ze gebruiken ieder jaar hetzelfde nest.

Vragen

1. In welk jaar werd de adelaar het nationale symbool van Amerika?
a) 1999 b) 1672 c) 1782.
Antwoord: 1782.

2. Wanneer kan de adelaar eieren leggen?
a) tussen 5e of 6e jaar b) tussen 4e en 5e jaar c) tussen 10e of 11e jaar.
Antwoord: tussen 4e en 5e jaar.

3. Hoe heet het nest?
Antwoord: een horst.

4. Wanneer komt het kuiken uit het ei?
Antwoord: na 35 dagen.

5. Wat eten ze?
Antwoord: vis, knaagdieren, kleine vogels.

spreekbeurt
 

23 Responses to “Amerikaanse zeearend”

 1. rached

  ik vind het helemaal tof mooi onderwerp doei

 2. leuk jaajaaaaaaajajajajajajajajajajjjajaajjajjajajajajajajajajajaja

 3. Leuk onderwerp.
  Ik wist eerst niet waar ik het over ging doen.
  Toen ging ik naar deze wepsite en vond ik daar het beste
  onderwerp aller tijden: De Amerikaanse Zeearend

 4. Yvanna

  Vet cool!! Ik doe mijn spreekbeurt erover!!!

 5. Naomi Chelaru

  Ik moet een spreekbeurt houden, maar vind niks over Donaudelta. Het is een beschermd natuurreservaat. Weet niet hoe ik moet beginnen. Kunnen jullie me aub helpen?

 6. super tofste dier van de wereld denk dat ik wel een 9 of een 10 kan krijgen

 7. Goede informatie maar ik zou wel graag willen weten hoe snel de Amerikaanse Zeearend kan vliegen.