De ligging
Oman is het op één na grootste land van Arabië, liggend in het zuidoosten van de straat van Harmuz. Aan de westkant grenst het aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Jemen en de kustlijn ligt aan de Golf van Oman en de Arabische zee. Het noorden van Oman wordt gedomineerd door het Hayjir gebergte. Hier vind je veel wadi’s, dit zijn rivierbeddingen. Die meestal droog zijn maar waar in het regenseizoen water door stroomt.
Korte geschiedenis
Er is bewijs van menselijke activiteiten in de Centrale Woestijn van meer dan 10.000 jaar geleden, van gereedschappen die dateren van het eind van de laatste ijstijd.
Oman was rond 2000 v-chr,een centrum van commerciële activiteiten met vooruitstrevende huizenbouw, pottenbakkerijen, irrigatie van gewassen en smelten van koper.Oman handelde en ruilde over de gehele wereld,vooral om hun koper en wierook stonden ze bekend.Dit handelen gebeurde over land en zee.Toen Oman grote groei doormaakte begon het land het doelwit te worden van vijanden. Er ontstond zee routes tussen Europa en het Midden-Oosten zodat Europese kolonisatie mogelijk werd. Sohar werd het eerst bezocht door de Portugezen en vanaf dat moment leed Oman onder aanvallen van zijn belangrijke kunstplaatsen.
Nadat sultan Sayid Said BIN in 1856 stierf werd Oman verdeeld. Het gevolg hiervan was dat Oman steeds belangrijk werd en toen werd het land afhankelijk van zijn dadel plantages en het vissen. Nieuwe hoop kwam er voor Oman in 1967, maar sultan Said bin Taimur hield de rijkdom voor zichzelf en in 1970 greep zijn zoon sultan Qaboos bin Said de macht. Hij ontwikkelde een programma voor economische en sociale ontwikkeling en bracht Oman weer terug op zijn vroegere positie van een vooraanstaand land.
De mensen van Oman
De bevolking aan de kust leeft van de visvangst,dit wordt na de olie het meest uitgevoerd.Het traditionele vissen word ondersteund door moderne technieken zoals diepvries en koel mogelijkheden.Veel van de traditionele boten worden nog steeds in Oman gebouwd.De visvangst bestaat uit sardientjes,koningsmakreel en een heel gevarieerd aanbod van kleine tropische vissen tot grote haaien.Er wordt gevist van zonsopgang tot zonsondergang en ook ’s nachts.
De mensen uit het binnenland
Het binnenland van Oman is het grote centrale massief genaamd Jebel akhdar of “groene berg”en z’n belangrijkste steden,Nizwa,Rostag,Iski en Bahla zijn in het verleden allemaal de hoofdstad van OMAN geweest.Op de markten in het binnenland zitten de Omaanse marktkoopmannen buiten hun winkeltje op kurken of kleermakerszit op de grond.In de winkeltjes van de zilversmeden branden kleine gloeilampjes en het is in al deze winkeltjes gezellig druk. Khanjars,(mes) gedecoreerde geweren en andere oude voorwerpen hangen aan de muur en de nieuwere artikelen worden getoond in een glazen toonbank. (mes laten zien) Het aanbod in de andere winkeltjes is verschillend,de verkoper van potten en pannen biedt het werk aan van de traditionele kopersmid, de kruidenwinkeltjes verkopen cardamon. Peper,nootmuskaat en gedroogde kruiden zorgen er voor dat er op de markt een speciale lucht hangt.Het winkeltje van de’’halwa-maker’’heeft grote potten om deze pap te maken die in heel Oman gegeten wordt.
De rol van de vrouw
De vrouw kookt voor de hele familie en bereidt alle maaltijden,koffie en thee voor de familie en de gasten,verder maakt en repareert ze kleren die niet in een plaatselijk winkeltje worden gekocht,kleren wassen,waterhalen,afwassen, na het eten, weven en borduren .
De Omaanse man
De rol van de man is het deelnemen in de zaken van de familie en het dorp, na de moskee gaan, toezicht houden in de dadelplantages of er werken, ploegen op het land, runnen van een winkel, spullen naar de markt brengen, op bezoek gaan naar naburger dorpen voor handel of winkelen, huizen bouwen, putten graven, vogels schieten, weven, kleren maken.
De Kinderen
De kleine kinderen, jongens en meisjes, hoeden de geiten en schapen alhoewel het meer een taak voor de meisjes is. De kleine jongens blijven bij hun moeder en helpen haar in huis tot dat ze ongeveer 8 jaar oud zijn, waar naast meer worden betrokken bij de mannelijke activiteiten. Bij de bedoeïenen is het allemaal wat anders geregeld. De mannen hoeden hier bijvoorbeeld de kamelen en de andere dieren en het maken van koffie, meestal wanneer ze reizen.
Kleding
De typische Omaanse man heeft een lange baard en draagt een tulband van een wit kleed en een witte jurk met kleine koopjes in de nek rond zijn middel draagt hij een riem om zijn mes te dragen.De kleding van vrouwen verschilt per plaats. Alle vrouwen bedekken hun hoofd met een doek. In sommige gebieden bijvoorbeeld in delen van Batina en Dhovar en bij Bedustammen, dragen de vrouwen maskers.In centraal Oman dragen de meeste vrouwen geen sluiers meer. De vrouwen dragen kleurrijke kleding, meestal een lange rechte jurk die wordt gedragen over een broek die strak rond de enkels zit, meestal paars en zwart.
Geloof
De meeste mensen in Oman zijn aanhangers van de Islam. De Islam kwam al vroeg in Oman en sindsdien beheerst dit het hart en denken van de mensen. De verdraagzaamheid en eerlijkheid waar de Omaniërs om bekend staan zijn een gevolg van een diep vertrouwen in god. De godsdienst word beleden in een moskee. De 5 geboden van de Islam zijn:
- zeg met volle overtuiging: er is geen andere god dan god en Mohammed is zijn profeet
- bid 5 keer per dag met het gezicht richting Mekka en zeg de vrijdags middag gebeden
- geef aalmoezen
- vast gedurende maand ramadan, dus niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang
- maak als het mogelijk is een keer in je leven een pelgrims tocht naar Mekka de heilige plaats van de Islam.
Comments are closed.