Bijna jarig?
klik hier!Home   Brood

Brood


Inhoud

 1. De Geschiedenis van Brood
 2. Het Bakken van Brood
 3. Ingrediënten
 4. Het Brood in Europa
 5. Granen
 6. De Bakker

Inleiding

Ik heb mijn spreekbeurt over brood omdat brood erg belangrijk is. Door het eten van brood krijgen wij vitamines en mineralen binnen. Vitamines zijn belangrijk om het lichaam te laten werken. IJzer is een mineraal dat voldoende in het brood zit en belangrijk s voor de juiste samenstelling van het bloed. Mijn vader is bakker daarom vind ik het erg leuk om over brood te vertellen.

De geschiedenis

Brood is een oeroud product, maar niemand weet precies wie het heeft ontdekt, waar en waarneer het is uitgevonden. Waar komt het dan vandaan? Nou het is gewoon in de loop van de geschiedenis ontstaan. Het begon in de oertijd de mensen aten toen rauwe granen, na een poosje ontdekte men dat je er wel wat anders mee kon doen. Ze merkte dat als je de granen fijn stampten en er water bij deed dat je een meelpapje kreeg. Later kwam er iemand en die ging de pap bakken het resultaat was een koek even groot als een pannekoek. Die koek was goed te eten als hij warm was maar als hij koud werd, werd hij knoerthard, om de koek zacht te maken moest hij in het water gedompeld worden. Het rijzen werd uitgevonden door een Egyptische slaaf hij had de pap van de vorige dag laten liggen. En toen hij terug kwam was de pap opgezwollen. Hij had de pap bij de rest gedaan en de broden waren een stuk lekkerder en smaakte veel luchtiger, die oude pap heet zuurdesem. Vanaf die dag gebruikte men telkens een stukje zuurdesem. In de 19de eeuw kwam er gist uit de fabriek. Uit Egypte komt ook de bakkersoven. In het onderste van de oven werd houtvuur gestoken en in het bovenste werd het brood gebakken. In de Middeleeuwen kwamen er pas echte bakkerijen, voor die tijd bakte iedereen zelf brood. Sommige boerderijen hadden ze zelfs een bakhuis. Tot aan de 19de eeuw was het normaal om met je eigen deeg na de bakker te gaan. Die bakte er vervolgens brood van. Maar in 1850 waren er ook bakkers met hun eigen deeg.

Het bakken van brood

Als de bakker brood wilt bakken, moet hij het deeg maken. Eerst pakt hij de ingrediënten die weegt hij af. Daarna de bloem en dan pakt hij de gist, die dingen weegt hij eerst. Dan het zout en het water daarna gaat alles in de deegkuip van de kneedmachine. De kneedmachine mengt de ingrediënten daarna gaat de machine kneden. Dus de bakker drukt op de knop en de machine begint te draaien. Daarna moet het deeg een poosje rusten dat heet de voorrijst. Nu moeten al het deeg worden afgewogen. Met de hand worden ze mooi rond gemaakt. In een speciale rijstkast waar het precies warm en vochtig genoeg is rijzen de ronde deegstukken in netjes.

Dit duurt zo´n drie kwartier. De bakker controleert even of het rijzen goed verloopt. Dan worden de stukken platgewalst en daarna opgerold. Als dat is gebeurt worden ze langwerpig en gaan ze in een broodblik . De broodblikken zitten per 4 aan elkaar vast. Het deeg moet nog èèn keer rijzen dat heet de narijs. Als het deeg voldoende is gerezen kan het de oven in. Grote broden zijn gaar in ongeveer drie kwartier en kleine broden ongeveer 10 á 15 minuten. De broden komen de oven uit en klaar is Kees. Maar voordat het brood is gebakken kan je het decoreren. Een paar voorbeelden : hij kan het brood door maanzaad of sesamzaad, hij kan ook er een tijgerpapje overeen strijken als het dan gebakken is ontstaat er een tijgerkorstje, of hij doet er wat knipjes in zo ontstaat het knipbrood.
Ingrediënten

Nu vertel ik wat over de ingrediënten van brood, gist is er èèn van.

Gist zorgt ervoor dat brood luchtig word. Verse gist heeft een ligt bruine, grijze kleur. Gist lijkt op klei maar het valt snel uit elkaar. Gist is een verzamelnaam voor een groep schimmels. Die schimmels ademen gasbelletjes uit. Gist is erg belangrijk maar bloem is nog veel belangrijker. Zonder bloem geen deeg dus geen brood.

Bloem wordt gemaakt van granen. Granen zijn harde zaden die aan graangras groeien. De granen worden gemalen tot ze uiteen vallen. Vroeger werd graan in een molen gemalen. Nu gebeurt dat vooral in meelfabrieken. Bloem ziet eruit als poeder. Het is heel licht en je kunt het zo wegblazen. Water is ook een onmisbaar ingrediënt.

Water is voor de mens onmisbaar. Zonder water gaan we dood. In brood zit ook water. Het zorgt ervoor dat je deeg makkelijk kan kneden net zoals je een beetje water bij de klei doet om er goed in te kunnen knijpen. Dankzij het water krijg je een mooie, gladde deeg bal. We hebben water maar we hebben ook zout.

Zout is een ingrediënt dat heel veel in de natuur voorkomt. In zeewater bijvoorbeeld . Zout geeft smaak aan het brood. Dankzij het zout blijft brood ook langer vers, omdat zout vocht aantrekt. Om brood lekker zacht te maken en om het beter te kunnen bewaren, kun je er ook boter bij doen.

Het brood in Europa

Niet al het brood dat bij ons in de winkel, daarom ook hier ‘uitgevonden’. De bakker werkt met recepten. In zo’n recept staat welke dingen je nodig hebt voor verschillende soorten brood. Een kok werkt bijvoorbeeld ook met zulke recepten. Ik noem nu een paar soorten broden op en ik zeg uit welk land het komt.

 • Uit Duitsland komen drie dingen: 1.brood met allerlei soorten zaden aan de bovenkant.2. Roggebrood met rozijnen en krenten.3. Pompernikkel dat is heel donker brood misschien het donkerste bestaat. En het smaakt een beetje zuur.
 • Uit Frankrijk komt: Het stokbrood, in het Frans heet het een baguette. Dat is een smal wit of bruin brood van ongeveer een halve meter lang. Naast stokbrood zeggen we ook Frans brood. Dat brood is breder dan een stokbrood.
 • Uit Italië komt : De Ciabatta . Dat is ook een langwerpig witbrood, zoals een Frans stokbrood, maar het ziet eruit alsof er iemand op heeft getrapt. Het is niet zo krokant als een stokbrood, maar het is taaier. Omdat het een platte vorm heeft, kun je er bijvoorbeeld hagelslag op doen.

Dit zijn soorten die je niet zo vaak tegenkomt.

 • In Scandinavië :eten de mensen Knäckebröd. Dat is brood dat in dunne laagjes gebakken word. Omdat het zo kraakt als je erin bijt, heet het Knäckebröd.
 • In Spanje : In plaats van brood eten veel mensen uit Spanje als ontbijt Churros. Churros zijn slierten oliebollen deeg. Ze worden warm gegeten en in een chocolademoes gedompeld.
 • En in Groot-Brittannië: Worden bijna alle broden in supergrote bakkerijen gebakken. Veel mensen kopen daar het zelfde witte, vierkantige , zachte brood.

Granen

Granen groeien aan een graangewas. Een graangewas is een soort gras. Er zij hèèl veel soorten gras, het gras in je tuin kennen we allemaal. Nu zijn er een aantal soorten gras die een speciale naam krijgen. We noemen die g rassen granen. De belangrijkste zijn: Tarwe, Maïs, Rijst, Gerst, haver, Rogge en gierst. De meeste broden worden gemaakt met tarwegranen.

In de herfst of lente maakt de boer lange, smalle gleufjes in de aarde.

Daarin zaait hij graankorrels. De granen beginnen te groeien en worden plantjes. De plantjes worden steeds groter en er komen aren aan. Een aar is een soort pluimpje aan de bovenste uiteinde van een graanplant. In de aar zitten de graankorrels. De boer haalt zijn oogst binnen als de bladeren, de stengels en de aren van het graangewas goudgeel zien. In brood worden geen volledige graankorrels gebruikt. Die zijn veel te hard en te groot. Het graan moet eerst gemalen worden in kleine deeltjes. Daaruit ontstaat er bloem. Meel of bloem kun je gebruiken om brood van te maken. Er moet nog heel wat gebeuren met de graantjes voordat ze bij de bakker terechtkomen. De graankorrels worden bewaard in silo’s. Silo’s zijn grote opslagplaatsen. Vanuit deze silo’s worden de granen naar een soort wasserij gebracht. Daar staan allemaal machines waarin de graantjes worden gewogen, gezeefd, geborsteld, gewassen, gedroogd en geschoren. Daarna wordt het graan door dikke buizen naar pletwalsen geblazen. Het meel is nu bijna klaar. De graantjes worden nu uitgegoten op grote rollen die ronddraaien. Daartussen worden ze geplet en worden ze heel klein verbrokkeld. Dan krijg je lichtbruin meel voor bruin brood. De zemelen in dat meel zorgen voor het lichtbruine van de kleur. Tenslotte worden de deeltjes nog eens gezeefd in de zeefmachine, om de zemelen eruit te halen. De witte bloem die je dan krijgt dient voor wit brood. De verschillende soorten meel of bloem gaan in zakken en worden verkocht.

De bakker

Bakkers zijn geen slaapkoppen. Tijdens weekdagen staat de bakker rond twee of drie uur ‘s nachts op om te werken. Op zaterdag is dat nog vroeger. Dan begint hij al om elf uur ‘s avonds. Een bakker heeft dus een apart leven. Als jij van plan bent om bakker te worden moet je daar wel even bij stil staan. De bakker werkt ‘s nachts zodat er ‘s morgens een verse boterham op ons bord ligt. Als iedereen nog in zijn warme bedje ligt is de bakker al aan het bakken. In de bakkerij is het natuurlijk ook warm, dankzij de ovens. Bij het gerinkel van onze wekker zit de werkdag van de bakker er al bijna op.

Als de bakker uit bed komt, trekt hij zijn werkkleren aan. Hij draagt een witte broek en een wit jasje, omdat dit de warmte van de ovens beter weghoudt dan donkere kleren. Het allereerste wat een bakker doet, is de oven aanzetten. Dan maakt hij verschillende soorten deeg klaar om de dagelijkse hoeveelheden broden te bakken, en die zet hij in de oven. Daarna bakt hij verschillende soorten koeken en taarten. Naast het bakken heeft hij nog andere taken. Hij zorgt dat er genoeg ingrediënten zijn. En hij maakt de bakkerij schoon.

 
spreekbeurt

 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen