Bearded Collie

Inleiding

Jullie kennen alvast wel een paar verschillende soorten hondenrassen. Als jullie de bearded collie nog niet kennen, zullen jullie er zo dadelijk wat over te weten komen. De Bearded Collie behoort tot het rasgroep herdershonden, het is een Schotse herdershond. Van veraf heeft hij iets weg van de Bobtail maar hij is kleiner en zijn staart is langer.

De vacht

Het zijn langharige honden. De kleuren van de vacht zijn verschillend bv. roodachtig bruin, zwart, alle tinten grijs. Hij heeft een zachte, wollige ondervacht met een lange, harde en rechte bovenvacht. Bearded Collies hebben veel beweging nodig en de vacht moet dikwijls worden geborsteld en gekamd. In de zomer heeft hij regelmatig last van teken.
(een haarborstel tonen)

De ogen, oren en hoofd

De ogen zijn groot en ze staan ver uit elkaar. De kleur harmoniëert met de vacht. De neus, lippen en oogranden zijn gewoonlijk zwart.
De oren zijn hangend en middelmatig lang.
Hij heeft een brede, vlakke, vierkante schedel met een krachtige snuit

De lichaamsbouw

Hij heeft een rechte rug en diepe borst; ribben goed gewelfd. Hij kan tot 14 jaar oud worden. Het gewicht is gemiddeld 20 kg. De vrouwelijke teef kan tot 2 nesten per jaar krijgen, per nest zijn er gemiddeld 6 puppies.
(foto’s van puppys tonen)

De benen en voeten

De benen zijn overal goed bedekt met haar, stevige voorpoten en goed gespierde achterpoten. De voeten zijn ovaal, goed behaard en sterke voetzolen, goed gebogen en aangesloten tenen.

De staart en tanden

De staart is overvloedig behaart en laag aangezet.
De Bearded Collie heeft ook sterke tanden, ze mogen af en toe wel eens een poetsbeurt krijgen.

De leefruimte

De Bearded Collie speelt graag in de tuin en wandelen doet hij graag. Hij is speels, en kan goed met andere honden omgaan en is zeer kindvriendelijk. Het is een prima gezelschapshond.
(leiband tonen)

Het voedsel

Hij moet ook voeding krijgen, wij geven hem droge hondenvoeding, maar dat kan voor iedereen verschillend zijn. Als hij braaf is krijgt hij af en toe een koekje.
(koekjes en beetje hondenvoeding tonen)

Vragen

 • hoeveel jaar kan hij worden?
  14
 • hoeveel is het gemiddelde gewicht?
  20 kg
 • tot welk rasgroep behoort de bearded collie?
  herdershonden
 • hoeveel nesten kunnen er per jaar gelegd worden?
  2
 • hoeveel puppies zijn er dan ongeveer?
  6
 • hoe noemen we een mannelijke en vrouwelijke hond?
  reu en teef

 
spreekbeurt

 

One Response to “Bearded Collie”