Bijna jarig?
klik hier!Home   Spyker

Spyker


Over Spyker

Mijn spreekbeurt gaat over Spyker.
Al een aantal jaren ben ik fan van de formule 1. Dat weten jullie wel. Nu is er een Nederlands autobedrijf dat vanaf 2007 ook gaat meedoen in de formule 1: Spyker. Ik wist wel dat Spyker hele dure auto’s maakte, maar verder wist ik er niets van. Dus ben ik op zoek gegaan. Het bleek dat Spyker al heel oud is en vroeger niet alleen auto’s maakte. Mijn interesse was gewekt.

De geschiedenis van Spyker

De geschiedenis van het Nederlandse merk Spyker loopt terug tot het jaar 1880 toen het werd opgericht door de Hilversumse gebroeders Spijker.
Jacubus en Hendrik-jan Spijker waren twee broers die samen een bedrijfje hadden in het maken van koetsen, die door paarden werden voortgetrokken.
In 1898 bouwden de broers de gouden koets voor koningin Wilhelmina. De gouden koets was een geschenk van het Nederlandse volk voor prinsen Wilhelmina toen zij tot Koningin van Nederland werd gekroond. De koets moest zo gebouwd worden dat de koningin, als ze er in zat, de mensen moest kunnen zien en de mensen de koningin. Ook moest de koningin in de koets kunnen staan. De koets is gemaakt van javaans teakhout en op sommige plekken verguld met bladgoud. Vandaar de naam: de gouden koets.
De gouden koets wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Op prinsjesdag. Dat is op de derde dinsdag van september. Op die dag komt de koningin met de gouden koets naar het Binnenhof in Den Haag. Daar leest de koningin de troonrede voor. Daarin staan de plannen van de regering van Nederland voor het volgende jaar.

In 1898 kochten de gebroeders Spijker een auto van het Duitse bedrijf Benz. Zij gingen de auto zelf maken en verkopen in Nederland onder de naam Spijker-Benz. Het was de eerste motor aangedreven auto van Nederland. Iedereen reed toen nog met paard en wagen. De broers werden heel beroemd. Omdat de broers ook in het buitenland bekend hoopten te worden en mensen in andere landen hun naam moeilijk uit konden spreken veranderden ze hun naam van Spijker in Spyker.

In het jaar 1903 bouwde Spyker zijn eerste eigen gemaakte auto en tegelijk ook de eerste auto ter wereld met een zescilinder motor, en een vier wiel aandrijving. Natuurlijk draaien alle wielen bij een auto als hij rijdt, maar bij een 4 wiel aandrijving rijden alle vier de wielen op de motor. Bij een normale auto zijn dat er meestal twee. Dat zijn dan de twee voor of de twee achterwielen die dat werk doen.
Als je ze bij de achterwielen hebt dan duwt de auto je vooruit. En als je het bij je twee voorwielen hebt dan trekt de auto je vooruit.
Ook vonden ze een chassis uit, dat is de onderkant van de auto, die geen stof deed opwaaien. In die tijd waren de wegen nog niet zo goed als nu. Asfalt was er toen nog niet.
De auto’s die Spyker maakten werden heel bekend. Wereldberoemd zelfs. Ze waren zeer gewild. Sommige mensen zeiden dat het de Rolls Royce van Europa was.

In 1907 werden er al wedstrijden met auto’s gehouden. De beroemdste wedstrijd was die van Peking naar Parijs. Spyker deed ook mee en werd tweede!. In 1909 bouwde Spyker ook de eerste Nederlandse ziekenauto.

De eerste wereldoorlog

Toen de eerste wereld oorlog in 1914 uitbrak werden er bijna geen – luxe – auto’s meer verkocht. De mensen hadden er geen geld meer voor. Wel waren er voor de oorlog veel vliegtuigen nodig. Daarvoor ging Spyker de motoren bouwen. Daar hadden ze al ervaring mee. Tijdens de oorlog heeft Spyker 100 motoren gebouwd voor gevechtsvliegtuigen en 200 gewone vliegtuigmotoren.

Het logo

In het jaar 1914 maakte Spyker zijn logo, dat is het tekentje waaraan je kunt zien wat voor auto het is, dat leek op een wiel met spaken en een vliegtuigpropeller samen. Het logo wordt nu nog steeds gebruikt.
Het motto is van Spyker is: Nulla Tenaci Invia Est Via, dat betekent: voor een volhouder is geen weg onbegaanbaar.

Na de oorlog

Na de oorlog ging Spyker weer auto’s maken. Dat was in 1918. De meest bekende auto uit die tijd was de C4. De motor die in de Spyker C4 zat werd gebouw werd gebouwd door Wilhelm Maybach. Het was een hele snelle luxe auto. In 1921 reed de C4 een nieuw record. Zonder te stoppen reed de auto in 36 dagen 30.000 kilometer. Tijdens een wedstrijd die ook in 1921 werd gehouden haalde de C4 een topsnelheid van 119 kilometer per uur. Voor die tijd heel erg hard.

De fabriek maakte dus zeer goede auto’s, maar in 1925 werd de productie gestaakt en op 26 mei 1926 viel het doek voor Spyker en werd de inventaris – dat zijn alle spullen van het bedrijf – verkocht. In al die jaren had Spyker ruim 1500 auto’s gemaakt. Voor die tijd een heleboel. Ter vergelijking in 2006 zijn er in Nederland ongeveer 400.000 nieuwe auto’s verkocht.

Opnieuw beginnen

Pas in 1999 werd het merk opnieuw opgericht. Je zou denken dat snelle sportauto’s alleen in Italië kunnen worden gemaakt – denk aan Ferrari -, maar Spyker is een geheel Nederlands bedrijf. De fabriek van Spyker staat in Zeewolde en alle auto’s worden helemaal met de hand gebouwd. Onder de naam Spyker worden nu hele exclusieve sportauto’s gebouwd. Men gebruikt nog altijd het oude logo uit 1914. De auto’s zijn niet goedkoop. Doordat ze met de hand gemaakt worden kosten ze tussen de € 200.000 en € 300.000. De geschiedenis van het Nederlandse merk kreeg in 2000 een vervolg. Toen was de nieuwe Spyker C8 Spyder klaar. Het merk bouwt ongeveer 30 auto’s per jaar. Omdat er steeds meer mensen een Spyker willen kopen willen ze het aantal auto’s dat ze nu bouwen verdubbelen.

De auto’s van Spyker

Spyker maakt een auto: de Spyker C8. Er zijn 5 modellen. De Spyder, de Spyder T, de Laviolette, de Doudele 12 S en de Double 12 R. Die laatste is een race auto voor op het circuit.
Het zijn allemaal hele mooie en stoere sportauto’s met een open of een dicht dak. Ze worden helemaal gemaakt van aluminium. Aluminium is heel licht. Daardoor kunnen de auto’s nog sneller. Ik zou heel graag zelf eens in een Spyker willen rijden.
De topsnelheid van een Spyker C8 is, afhankelijk van het model, tussen de 300 en de 345 kilometer per uur. Ze kunnen heel snel van 0 naar 100 kilometer per uur. Daar doen ze ongeveer 4 seconden over. Gemiddeld hebben de Spyker C8 400 pk. Pk staat voor paardenkrachten. Hoe meer Pk een auto heeft hoe sneller hij is. De auto van mijn vader heeft maar 129 Pk en doet er ongeveer 11 seconden over om op de 100 kilometer te komen. Maar die heeft dan ook geen sportwagen. Je snapt wel dat een auto die door 100 paarden wordt voortgetrokken langzamer gaat dan een die door 400 paarden wordt voortgetrokken.
Deze snelle auto’s hebben niet zo veel zin op de normale wegen en snelwegen, je mag er toch niet harder dan 120 km/h. Het is echt voor de rijke mensen. Om de blits te maken.
De snelheid van de auto’s gaat dan wel het meeste om de motorkracht maar ook een beetje om aërodynamica. Om het beter te zeggen draait het om de wind die over de auto heen gaat. Hoe lager de auto hoe makkelijker de wind er over heen kan. Stel je maar een bus voor. Daar slaat de wind aan de voor- of zijkant vol tegenaan. Dat is niet aërodynamisch. En dat gaat ten koste van de snelheid.

Racen op het circuit

Het is wel leuk als je een auto hebt die 345 kilometer per uur kan, maar daar heb je op de gewone weg niet veel aan. Als je heel hard wilt rijden mag dat alleen op een race-circuit. De laatste jaren doet Spyker aan verschillende wedstrijden mee. De belangrijkste en ook de meest bekende is de 24 uur van Le Mans. Die race duurt 24 uur. Hier worden de bestuurders van de auto’s maar ook de auto’s zelf behoorlijk op de proef gesteld. Op de tribunes zitten soms wel 350.000 toeschouwers. Eigenlijk gaat het alleen om het halen van de finishlijn. Daarmee laat je zien dat jouw auto tot de beste van de wereld behoort. De laatste jaren wordt het team dat deelneemt aan Le Mans geleid door Jan Lammers. Jan Lammers was in de jaren 80 onze eerste formule 1 coureur.

Spyker in de Formule 1

De reden waarom ik mijn spreekbeurt over Spyker houd is omdat ze in 2007 gaan deelnemen aan de Formule 1.
Het Nederlandse bedrijf Spyker Cars nam in het jaar 2006 het formule1 team van Midland F1 over en veranderde dat in de naam Spyker MF1. Midland dat in het jaar 2005 nog het Engelse team Jordan had overgenomen. Maar dat ging niet zo goed. Midland heeft dus maar 1 jaar meegedaan in de formule1.
Spyker Cars moest aardig wat geld neerleggen om het team van Midland over te nemen. Ze betaalde in september 2006 en totaal bedrag van ongeveer 100 miljoen euro. Je zou dan zeggen dat je dan geen geld meer hebt om de auto’s op te kunnen bouwen, maar blijkbaar hebben ze toch nog flink wat geld over.
Het gerucht gaat dat de directeur van Spyker Cars gaat vragen aan de burgermeester van Zeewolde, of zij daar een testcircuit mogen aanleggen. Dan kunnen ze lekker dicht bij huis testen. Of het doorgaat is nog niet bekend.
Spyker gaat rijden met een motor van Italiaanse team Ferrari.
Natuurlijk zal de auto daardoor wel wat sneller zijn, maar het team heeft natuurlijk ook goede rijders nodig.
Ze heeft Nederland dus eindelijk is een Nederlands formule1 team.
De rijders voor 2007 zijn: de Nederlander Christian Albers en de Duitser Adrian Suttil. Er werd tegen Christian gezegd dat hij heel erg goed moet gaan opletten op de Duitse Suttil. Die schijnt ook erg snel te zijn. Ze konden ook nog kiezen op wat voor merk banden ze gingen rijden Bridgestone of Michelin, ze hebben uiteindelijk gekozen voor de Bridgestone band. Die kleuren van de Formule 1 auto voor 2007 zijn grijs met oranje. De kleur oranje staat voor Nederland, de andere kleuren hebben geen betekenis. Hoe de auto er precies uitgaat zien en wie er als sponsors op de auto moet nog bekend worden. Binnenkort zal de Formule 1 auto van Spyker worden bekend gemaakt. Dan weten we hoe die er uit ziet.

Andere feitjes

Er hebben al een aantal Spyker auto’s meegedaan in een film. Onder meer in de nieuwste film van de Pink Panther. Ook Jennifer Lopez de beroemde zangers en filmster heeft een Spyker. In 2004 werd er een postzegel van € 0,39 uitgegeven met een Spyker C4 van 1922 en een Spyker C8 van 2004 er op. Als stunt heeft Spyker ook eens een Spyker omgebouwd tot politieauto.

Vragen

1. Wanneer werd Spijker opgericht? (1880)
2. Wanneer bouwde Spyker hun eerste eigen auto? (1903)
3. Wat bouwde Spyker tijdens de eerste wereldoorlog? (vliegtuigmotoren)
4. Waar bestaat het logo van Spyker uit? (wiel met spaken en vliegtuigpropeller)
5. Hoe heeft de nederlandse formule 1 coureur die voor Spyker gaat rijden? (Christian Albers)
6. Waar staat de fabriek van Spyker? (Zeewolde).

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen