Spyker

Over Spyker

Mijn spreekbeurt gaat over Spyker.
Al een aantal jaren ben ik fan van de formule 1. Dat weten jullie wel. Nu is er een Nederlands autobedrijf dat vanaf 2007 ook gaat meedoen in de formule 1: Spyker. Ik wist wel dat Spyker hele dure auto’s maakte, maar verder wist ik er niets van. Dus ben ik op zoek gegaan. Het bleek dat Spyker al heel oud is en vroeger niet alleen auto’s maakte. Mijn interesse was gewekt.

De geschiedenis van Spyker

De geschiedenis van het Nederlandse merk Spyker loopt terug tot het jaar 1880 toen het werd opgericht door de Hilversumse gebroeders Spijker.
Jacubus en Hendrik-jan Spijker waren twee broers die samen een bedrijfje hadden in het maken van koetsen, die door paarden werden voortgetrokken.
In 1898 bouwden de broers de gouden koets voor koningin Wilhelmina. De gouden koets was een geschenk van het Nederlandse volk voor prinsen Wilhelmina toen zij tot Koningin van Nederland werd gekroond. De koets moest zo gebouwd worden dat de koningin, als ze er in zat, de mensen moest kunnen zien en de mensen de koningin. Ook moest de koningin in de koets kunnen staan. De koets is gemaakt van javaans teakhout en op sommige plekken verguld met bladgoud. Vandaar de naam: de gouden koets.
De gouden koets wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Op prinsjesdag. Dat is op de derde dinsdag van september. Op die dag komt de koningin met de gouden koets naar het Binnenhof in Den Haag. Daar leest de koningin de troonrede voor. Daarin staan de plannen van de regering van Nederland voor het volgende jaar.

In 1898 kochten de gebroeders Spijker een auto van het Duitse bedrijf Benz. Zij gingen de auto zelf maken en verkopen in Nederland onder de naam Spijker-Benz. Het was de eerste motor aangedreven auto van Nederland. Iedereen reed toen nog met paard en wagen. De broers werden heel beroemd. Omdat de broers ook in het buitenland bekend hoopten te worden en mensen in andere landen hun naam moeilijk uit konden spreken veranderden ze hun naam van Spijker in Spyker.

In het jaar 1903 bouwde Spyker zijn eerste eigen gemaakte auto en tegelijk ook de eerste auto ter wereld met een zescilinder motor, en een vier wiel aandrijving. Natuurlijk draaien alle wielen bij een auto als hij rijdt, maar bij een 4 wiel aandrijving rijden alle vier de wielen op de motor. Bij een normale auto zijn dat er meestal twee. Dat zijn dan de twee voor of de twee achterwielen die dat werk doen.
Als je ze bij de achterwielen hebt dan duwt de auto je vooruit. En als je het bij je twee voorwielen hebt dan trekt de auto je vooruit.
Ook vonden ze een chassis uit, dat is de onderkant van de auto, die geen stof deed opwaaien. In die tijd waren de wegen nog niet zo goed als nu. Asfalt was er toen nog niet.
De auto’s die Spyker maakten werden heel bekend. Wereldberoemd zelfs. Ze waren zeer gewild. Sommige mensen zeiden dat het de Rolls Royce van Europa was.

In 1907 werden er al wedstrijden met auto’s gehouden. De beroemdste wedstrijd was die van Peking naar Parijs. Spyker deed ook mee en werd tweede!. In 1909 bouwde Spyker ook de eerste Nederlandse ziekenauto.

De eerste wereldoorlog

Toen de eerste wereld oorlog in 1914 uitbrak werden er bijna geen – luxe – auto’s meer verkocht. De mensen hadden er geen geld meer voor. Wel waren er voor de oorlog veel vliegtuigen nodig. Daarvoor ging Spyker de motoren bouwen. Daar hadden ze al ervaring mee. Tijdens de oorlog heeft Spyker 100 motoren gebouwd voor gevechtsvliegtuigen en 200 gewone vliegtuigmotoren.

Het logo

In het jaar 1914 maakte Spyker zijn logo, dat is het tekentje waaraan je kunt zien wat voor auto het is, dat leek op een wiel met spaken en een vliegtuigpropeller samen. Het logo wordt nu nog steeds gebruikt.
Het motto is van Spyker is: Nulla Tenaci Invia Est Via, dat betekent: voor een volhouder is geen weg onbegaanbaar.

Na de oorlog

Na de oorlog ging Spyker weer auto’s maken. Dat was in 1918. De meest bekende auto uit die tijd was de C4. De motor die in de Spyker C4 zat werd gebouw werd gebouwd door Wilhelm Maybach. Het was een hele snelle luxe auto. In 1921 reed de C4 een nieuw record. Zonder te stoppen reed de auto in 36 dagen 30.000 kilometer. Tijdens een wedstrijd die ook in 1921 werd gehouden haalde de C4 een topsnelheid van 119 kilometer per uur. Voor die tijd heel erg hard.

De fabriek maakte dus zeer goede auto’s, maar in 1925 werd de productie gestaakt en op 26 mei 1926 viel het doek voor Spyker en werd de inventaris – dat zijn alle spullen van het bedrijf – verkocht. In al die jaren had Spyker ruim 1500 auto’s gemaakt. Voor die tijd een heleboel. Ter vergelijking in 2006 zijn er in Nederland ongeveer 400.000 nieuwe auto’s verkocht.

Opnieuw beginnen

Pas in 1999 werd het merk opnieuw opgericht. Je zou denken dat snelle sportauto’s alleen in Italië kunnen worden gemaakt – denk aan Ferrari -, maar Spyker is een geheel Nederlands bedrijf. De fabriek van Spyker staat in Zeewolde en alle auto’s worden helemaal met de hand gebouwd. Onder de naam Spyker worden nu hele exclusieve sportauto’s gebouwd. Men gebruikt nog altijd het oude logo uit 1914. De auto’s zijn niet goedkoop. Doordat ze met de hand gemaakt worden kosten ze tussen de € 200.000 en € 300.000. De geschiedenis van het Nederlandse merk kreeg in 2000 een vervolg. Toen was de nieuwe Spyker C8 Spyder klaar. Het merk bouwt ongeveer 30 auto’s per jaar. Omdat er steeds meer mensen een Spyker willen kopen willen ze het aantal auto’s dat ze nu bouwen verdubbelen.

De auto’s van Spyker

Spyker maakt een auto: de Spyker C8. Er zijn 5 modellen. De Spyder, de Spyder T, de Laviolette, de Doudele 12 S en de Double 12 R. Die laatste is een race auto voor op het circuit.
Het zijn allemaal hele mooie en stoere sportauto’s met een open of een dicht dak. Ze worden helemaal gemaakt van aluminium. Aluminium is heel licht. Daardoor kunnen de auto’s nog sneller. Ik zou heel graag zelf eens in een Spyker willen rijden.
De topsnelheid van een Spyker C8 is, afhankelijk van het model, tussen de 300 en de 345 kilometer per uur. Ze kunnen heel snel van 0 naar 100 kilometer per uur. Daar doen ze ongeveer 4 seconden over. Gemiddeld hebben de Spyker C8 400 pk. Pk staat voor paardenkrachten. Hoe meer Pk een auto heeft hoe sneller hij is. De auto van mijn vader heeft maar 129 Pk en doet er ongeveer 11 seconden over om op de 100 kilometer te komen. Maar die heeft dan ook geen sportwagen. Je snapt wel dat een auto die door 100 paarden wordt voortgetrokken langzamer gaat dan een die door 400 paarden wordt voortgetrokken.
Deze snelle auto’s hebben niet zo veel zin op de normale wegen en snelwegen, je mag er toch niet harder dan 120 km/h. Het is echt voor de rijke mensen. Om de blits te maken.
De snelheid van de auto’s gaat dan wel het meeste om de motorkracht maar ook een beetje om aërodynamica. Om het beter te zeggen draait het om de wind die over de auto heen gaat. Hoe lager de auto hoe makkelijker de wind er over heen kan. Stel je maar een bus voor. Daar slaat de wind aan de voor- of zijkant vol tegenaan. Dat is niet aërodynamisch. En dat gaat ten koste van de snelheid.

Racen op het circuit

Het is wel leuk als je een auto hebt die 345 kilometer per uur kan, maar daar heb je op de gewone weg niet veel aan. Als je heel hard wilt rijden mag dat alleen op een race-circuit. De laatste jaren doet Spyker aan verschillende wedstrijden mee. De belangrijkste en ook de meest bekende is de 24 uur van Le Mans. Die race duurt 24 uur. Hier worden de bestuurders van de auto’s maar ook de auto’s zelf behoorlijk op de proef gesteld. Op de tribunes zitten soms wel 350.000 toeschouwers. Eigenlijk gaat het alleen om het halen van de finishlijn. Daarmee laat je zien dat jouw auto tot de beste van de wereld behoort. De laatste jaren wordt het team dat deelneemt aan Le Mans geleid door Jan Lammers. Jan Lammers was in de jaren 80 onze eerste formule 1 coureur.

Spyker in de Formule 1

De reden waarom ik mijn spreekbeurt over Spyker houd is omdat ze in 2007 gaan deelnemen aan de Formule 1.
Het Nederlandse bedrijf Spyker Cars nam in het jaar 2006 het formule1 team van Midland F1 over en veranderde dat in de naam Spyker MF1. Midland dat in het jaar 2005 nog het Engelse team Jordan had overgenomen. Maar dat ging niet zo goed. Midland heeft dus maar 1 jaar meegedaan in de formule1.
Spyker Cars moest aardig wat geld neerleggen om het team van Midland over te nemen. Ze betaalde in september 2006 en totaal bedrag van ongeveer 100 miljoen euro. Je zou dan zeggen dat je dan geen geld meer hebt om de auto’s op te kunnen bouwen, maar blijkbaar hebben ze toch nog flink wat geld over.
Het gerucht gaat dat de directeur van Spyker Cars gaat vragen aan de burgermeester van Zeewolde, of zij daar een testcircuit mogen aanleggen. Dan kunnen ze lekker dicht bij huis testen. Of het doorgaat is nog niet bekend.
Spyker gaat rijden met een motor van Italiaanse team Ferrari.
Natuurlijk zal de auto daardoor wel wat sneller zijn, maar het team heeft natuurlijk ook goede rijders nodig.
Ze heeft Nederland dus eindelijk is een Nederlands formule1 team.
De rijders voor 2007 zijn: de Nederlander Christian Albers en de Duitser Adrian Suttil. Er werd tegen Christian gezegd dat hij heel erg goed moet gaan opletten op de Duitse Suttil. Die schijnt ook erg snel te zijn. Ze konden ook nog kiezen op wat voor merk banden ze gingen rijden Bridgestone of Michelin, ze hebben uiteindelijk gekozen voor de Bridgestone band. Die kleuren van de Formule 1 auto voor 2007 zijn grijs met oranje. De kleur oranje staat voor Nederland, de andere kleuren hebben geen betekenis. Hoe de auto er precies uitgaat zien en wie er als sponsors op de auto moet nog bekend worden. Binnenkort zal de Formule 1 auto van Spyker worden bekend gemaakt. Dan weten we hoe die er uit ziet.

Andere feitjes

Er hebben al een aantal Spyker auto’s meegedaan in een film. Onder meer in de nieuwste film van de Pink Panther. Ook Jennifer Lopez de beroemde zangers en filmster heeft een Spyker. In 2004 werd er een postzegel van € 0,39 uitgegeven met een Spyker C4 van 1922 en een Spyker C8 van 2004 er op. Als stunt heeft Spyker ook eens een Spyker omgebouwd tot politieauto.

Vragen

1. Wanneer werd Spijker opgericht? (1880)
2. Wanneer bouwde Spyker hun eerste eigen auto? (1903)
3. Wat bouwde Spyker tijdens de eerste wereldoorlog? (vliegtuigmotoren)
4. Waar bestaat het logo van Spyker uit? (wiel met spaken en vliegtuigpropeller)
5. Hoe heeft de nederlandse formule 1 coureur die voor Spyker gaat rijden? (Christian Albers)
6. Waar staat de fabriek van Spyker? (Zeewolde).

 

Comments are closed.