De ontwikkeling van de iPhone door de jaren heen

Apple is een van de bekendste producenten van mobiele telefoons. Jaarlijks kopen duizenden jongeren een nieuwe iPhone. Deze smartphone wordt als de belangrijkste concurrent van de mobiele telefoons van Samsung gezien. Belangrijk verschil tussen beide telefoons: de telefoons van Samsung werken met het besturingssysteem Android, terwijl Apple haar eigen besturingssysteem heeft. In deze spreekbeurt gaan we in op de historie van de iPhone. Hoe heeft het toestel zich door de jaren heen ontwikkeld?

Van een normale telefoon naar een smartphone

De allereerst smartphone werd in 1994 geïntroduceerd, het was de IBM Simon Personal Communicator. Het toestel was niet te vergelijken met de telefoons die men voor 1994 gebruikte. Zo werd het met de introductie van de smartphone mogelijk om voor het eerst over het internet te surfen, een e-mail te versturen, enzovoorts. Tot de introductie van de smartphone gebruikte men telefoons enkel om te bellen of een SMS te versturen. Pas echt bekend werd de smartphone in 1999, toen Blackberry en model ontwierp. Nog wat later, in 2007 kwam Apple met de eerste iPhone. Een belangrijk moment in de historie van de smartphone. Apple introduceerde de iPhone met vijftien vaste apps. De App Store bestond op dat moment nog niet. Opvallend aan de eerste iPhone ten opzichte van concurrenten uit de tijd: het grote touchscreen.

De iPhone 3G als eerste iPhone in Nederland

Nederlanders hebben even moeten wachten op het moment, dat ook zij een iPhone konden gebruiken. De eerste iPhone die in Nederland geïntroduceerd werd was de iPhone 3G. Je kon het toestel in 2008 kopen. De iPhone 3G werd al snel opgevolgd door de iPhone 3GS. Hoewel er in de basis weinig verschillen zaten tussen beide modellen, had de iPhone 3GS een snellere processor. Je kon hier daardoor net iets meer mee!

Opvolger van de iPhone 3GS was de iPhone 4. Het was de eerste iPhone die van glas en metaal gemaakt werd. Het was lange tijd de populairste iPhone in Nederland en dient als de basis voor de telefoons zoals we die nu van Apple kennen.

Ieder jaar een nieuw model iPhone

De ontwikkeling van de iPhone heeft zich flink doorgezet. Ieder jaar kwam er een nieuw model op de markt. Na de iPhone 4 werden onder meer de iPhone 5 en de iPhone 5s zeer populair. De toestellen hadden een aanzienlijk betere processor, waardoor er steeds meer mogelijk werd. Ook introduceerde Apple rond de iPhone 5 voor het eerst een goedkoper model, de iPhone 5c. Dit model werd niet van metaal gemaakt, maar van plastic.

Netflixen op een smartphone werd voor het eerst mogelijk met de iPhone 6. Dit model werd gecombineerd met een groter toestel: de iPhone 6 Plus. De trend om een compact model te combineren met een grotere broer bleef Apple vanaf de iPhone 6 volhouden.

iPhone 12 als nieuwste model

De nieuwste iPhone die momenteel verkocht wordt, is Apple’s iPhone 12. Zoals je net al las, wordt het basismodel van de iPhone gecombineerd met andere formaten. Dat geldt ook voor de nieuwe iPhone 12, welke ook verkocht wordt als iPhone 12 Mini en iPhone 12 Pro Max. De iPhone 12 Pro Max is de grootste smartphone die Apple ooit verkocht heeft. Het is een nieuwe stap in de geschiedenis van deze mobiele telefoon! Ook wordt in de iPhone 12 voor het eerst de LiDAR-sensor gebruikt. Het is een extra dieptesensor, waarmee foto’s en video’s nog mooier worden! Daarbij ben je met deze sensor klaar voor de toekomst, waarin we steeds meer apps zullen zien met augmented reality. Hierbij wordt een extra, fictieve laag over de werkelijkheid getoond op je telefoon.

 

Comments are closed.