Smart Home

Inleiding

Mijn ouders hebben laatst een apparaat gekocht waarmee je allerlei dingen in huis kunt aansturen. Zo kun je bijvoorbeeld het commando geven om de lampen aan te doen. Ook kun je er allemaal dingen aan vragen, zoals of een bepaalde winkel nog open is, en kun je er muziek mee laten afspelen. Met dit apparaat is ons huis een slim huis geworden, de vertaling van de Engelse term ‘smart home’. Omdat het heel handig is, en in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer mensen dit zullen hebben, wil ik deze spreekbeurt houden over smart homes.

Wat is een smart home?

Een smart home wordt ook wel eens het huis van de toekomst genoemd. In het hele huis zijn allerlei slimme apparaten door middel van WiFi met een centrale computer verbonden. Deze kan de apparaten aansturen door de koppeling. Wij hebben thuis Google Home. Dit is eigenlijk een speaker, maar hij kan nog veel meer. Doordat het apparaat Google Assistent heeft, kun je er tegen praten. Deze stemgestuurde software zoekt antwoorden op vragen, of voert commando’s uit die je geeft. Het is wel belangrijk dat je heel duidelijk praat, als je een opdracht geeft of vraag stelt, anders snapt de software je niet altijd. Je kunt de apparaten trouwens ook aansturen door middel van een app op een mobiele telefoon. Smart homes zijn onderdeel van het Internet der dingen, doordat diverse apparaten via een netwerk op het internet zijn aangesloten. Zo kun je ze een op afstand besturen.

Apparaten die kunnen worden aangesloten

De speaker die wij hebben is van Google, maar je hebt ook speakers van andere merken zoals Libratone, JBL of Sonos. De speaker kan muziek afspelen, maar is ook een centrale hub voor alle andere slimme apparaten in huis. Via de app of speaker is het mogelijk de volgende apparaten te bedienen:

  • Als je een smart tv hebt of een tv met Chromecast, kun je het commando geven deze op een bepaalde zender te zetten, of een serie van Netflix af te laten spelen.
  • Verder kun je er lampen in huis mee aanzetten, als deze verbonden zijn met de software. Lampen van Philips Hue zijn direct hiervoor geschikt. Er zijn ook stekkers te koop waarmee je apparaten zoals gewone lampen op afstand kunt bedienen. Deze worden een smart plug genoemd.
  • Ook kun je er een slimme thermostaat mee aansturen. Als we ’s ochtends weggaan en mijn ouders zijn vergeten de verwarming uit te zetten, kunnen ze dat alsnog via de app doen. Ze kunnen ook op weg naar huis vanaf hun werk de verwarming alweer aanzetten, zodat het lekker warm is als we thuis komen.
  • Het is mogelijk een robotstofzuiger via de speaker of app opdracht te geven te gaan stofzuigen.
  • Als je een babyfoon met camera hebt of een IP-beveiligingscamera kun je deze bedienen en de beelden op afstand bekijken. Handig als je niet thuis bent, bijvoorbeeld tijdens vakantie.

Met sommige andere apparaten zijn er nog meer mogelijke toepassingen. Je zou bijvoorbeeld de lampen zo in kunnen stellen dat ze automatisch uitgaan als je het huis uitgaat. Of dat de rolluiken of gordijnen vanzelf sluiten als het donker wordt. Er zijn zelfs slimme koelkasten met een camera binnenin waarmee je via een app kunt kijken als je niet thuis bent. Handig als we boodschappen aan doen zijn, en mijn moeder moet weten of wel nog wel kaas of zoiets in huis hebben. De software zou je ook nog met andere dingen kunnen helpen dan alleen apparaten in huis aansturen. Zo kan de Google Assistent al zelf bellen naar je kapper en een afspraak voor je inplannen!

Voordelen van een smart home

Een smart home is energiezuiniger omdat de verwarming niet onnodig lang brandt, en apparaten automatisch uitgeschakeld worden als ze niet gebruikt worden. Een smart home is ook veiliger, doordat je automatisch en sneller een alarm kan krijgen als bijvoorbeeld een rookmelder brand detecteert, of je via een app en een slimme deurbel met camera kan zien wie er aanbelt.

En het is lekker gemakkelijk dat je niet meer alle lampen zelf aan hoeft te doen, of je tv hoeft te bedienen met een afstandsbediening.

Privacy en veiligheid in een smart home

Nog niet heel veel mensen hebben al een smart home. Sommige mensen vinden het nog een beetje een eng idee dat alles op het internet is aangesloten. Zo zijn ze bijvoorbeeld bang dat inbrekers hun alarm kunnen hacken en het kunnen uitzetten, zodat ze ongestoord kunnen inbreken. Of ze vinden het een vervelend idee dat via de speaker andere mensen die de software hacken zomaar hun gesprekken thuis kunnen afluisteren. Die angst hoeven ze eigenlijk niet te hebben. De software is goed beveiligd, zeker als je deze elke keer update als er een update beschikbaar is. Het apparaat dat wij thuis hebben kun je ook nog met een aparte knop helemaal uitzetten. Zo weet je echt zeker dat niemand anders via het internet met je gesprekken kan meeluisteren.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Domotica
https://www.vpro.nl/medialab/zoeken.html?q=smart+home

Filmpje om te laten zien aan de klas

Vragen voor de klas

  • Hebben jullie thuis slimme apparaten die je op afstand kunt bedienen?
  • Wat lijkt jullie een handig apparaat in huis om op afstand te kunnen aansturen?
 

Comments are closed.