Eskimo

Oorsprong

Oorspronkelijk komen de eskimo’s uit Azië. Ze staken de Bering Straat over en trokken verder tot in Canada. Natuurlijk probeerden ze zich in het zuiden te vestigen, want het harde en koude klimaat maakte het leven niet makkelijk, maar telkens werden ze teruggedreven door de indianen. Tijdens de grote trektochten heeft de eskimo veel tegenstand gekend. Niet overal was hij welkom. Uiteindelijk vestigden zij zich op de Arctische Eilanden aan de kust van de Atlantische IJszee en in het centrale deel van het land. Daar ontwikkelden zij hun landcultuur.

De eskimo-stammen kunnen we algemeen indelen in Adgormiut (=mensen die tegen de wind ingaan) en Okkormiut (=mensen die naar de warmte trekken). En de verschillende stammen worden ingedeeld in verschillende groepen al naar gelang hun woonplaats en gebruiken.
Bv.Shaunertormiut: “Shaunerk” betekent been en “tor” betekent eten. Deze groep leefde van beenderen die ze met wat mos kookten tot soep.
“eskimo” is een indiaans woord. Het betekent rauwe vleeseters.Het rauwe vlees vormt een rijke en noodzakelijke vitaminebron.

Wonen in een bar klimaat

Op de plaats waar een eskimo zijn iglo wil plaatsen, onderzoekt hij eerst met een kariboe-hoorn de sneeuw om te zien of die overal even vast is. Hoe beter de sneeuw, hoe groter de blokken kunnen gemaakt worden. Stuk voor stuk worden de sneeuwblokken in spiraalvorm opgestapeld. De vorm en grootte hangen af van het doel waarvoor de iglo gebruikt wordt. Bij een strenge winter zorgt een dikke sneeuwlaag voor isolatie. Een gat in de koepel laat frisse lucht door.

Soms wonen eskimo’s ook in tenten gemaakt van kariboe-huiden.
Voor kleding gebruikt men huiden van kariboe’s die in de zomer geschoten zijn. Eerst worden deze huiden gedroogd, daarna worden ze met een “tassijut” (een bot geslepen instrument) uitgerekt en soepel gemaakt. Zo wordt het precies een levend vel, heel soepel. En soepele kleren zijn veel warmer om dragen. Maar tegenwoordig nemen eskimo’s niet meer de tijd om deze kunst uit te oefenen. Bijna iedereen draagt tegenwoordig de kleding van de blanken.

Voedsel: drijfveer van alles

De eskimo’s hun kalender is ingedeeld in dertien maanden die elk betrekking hebben op bepaalde jacht- of wildfenomenen.

Bv.Ittavik – juni/juli.
De ganzen zijn in de rui, ze kunnen niet
vliegen. Ganzenjacht.

Bv.Kawaatvik – april/mei
De jongen van de zeehonden krijgen hun
vacht.

Ook kennen zij geen vier maar zes seizoenen:
“ukiork” – winter
“opinraksak” – vóórlente
“opinrak” – lente
“aujark” – zomer
“ukkiaksak” – vóórherfst
“ukkiark” – herfst

Een eskimo is volledig op zichzelf aangewezen om te overleven. Winkels zijn er niet. Zij leven van de jacht op o.a. vis, kariboe’s (kleding), zeehonden, walvissen, poolberen.
Eskimo’s zijn enorm vindingrijk bij het jagen.

De eerste jacht-attributen zijn:
-een visspeer: “kakiwak”
-vis-werpharpoen: “nauligak”
-pijl en boog: “katigalik”

Om zich te verplaatsen en te jagen gebruiken zij, naargelang het seizoen, een hondeslede of kajak. De eskimo-honden trekken de slee, waarschuwen voor naderend gevaar en worden bij bepaalde jachten ingezet. Met de hondeslee worden ook enorme afstanden afgelegd.

Ongeveer zestig jaar geleden werd het geweer ingevoerd. Elke jager heeft nu bijna altijd één, twee of drie geweren.
Ook werd de hondenslee vervangen door een “skidoo”: een slee met motor.

Heden en toekomst

Vroeger leefden de eskimo’s in kleine groepen trekkend door een uitgestrekt gebied. Door het Canadese gouvernement werden ze gedwongen tot leerplicht, economische hulp en sociale voorzieningen. eskimo’s wonen nu in dorpen, ze jagen niet meer om te eten, moeten het werk doen dat ze niet gewend zijn. Het gouvernement wil dat ze hun gebied gaan besturen. De kinderen gaan naar school, leren engels.
Maar sommige oudere eskimo’s kijken met heimwee terug naar het leven van vroeger en gaan vaak terug naar hun “land”, hun “uitgestrekte vlakte”.
De eskimo heeft bewezen dat hij kan overleven in barre omstandigheden maar hij is afhankelijk geworden van de economie van de blanken. Willen de eskimo’s vooruitkomen dan zullen ze zich best aan de westerse cultuur aanpassen.

De taal

De eskimo-taal is een prachtige, boeiende taal maar ook zeer moeilijk. De eskimo’s schreven niet, hun taal was uitsluitend een gesproken taal. Deze bestaat uit stammen waarbij voorzetsels, tussenzetsels en achterzetsels komen. Tegenwoordig gebruikt het merendeel van de Canadese eskimo’s het syllabisch schrift.

How are you? = Qanuipit?
I am fine = Qanuingittunga
What is your name? = Kinauvit?
I want to take your picture = Ajjiliurumajagit
Thank you = Qujannamiik
That’s all = Taima
spreekbeurt

 

14 Responses to “Eskimo”

 1. christel

  ik vind het interresant omdat ik ben in groep 8 basis en ik ben op punt naar havo te gaan kan je mij waarschijnlijk dit informatie sturen op mijn emai adress en dan kan ik zeggen welke cijfer ik gekregn voor zo een leuke verhaal of docu.ik woon op curacao en ik zit op albertschweizer school

 2. christel

  dankje wel en krijg een goede dag verder
  Christel Berkenveld

 3. christel

  hoe ken je all deze dingen ben je een Eskimo
  bo ta un Eskimo

 4. ik begrijp egt veel over al deze info………………..

 5. Echt handig!
  Moet voor Geography een werkstuk maken over Inuït.
  Is alleen een beetje lastig dat ik het in het Engels moet doen. :-(

 6. violet

  interessant en goede informatie. echt goed

 7. Anoniem

  Weet iemand hier welke drie dieren belangrijk zijn voor de inuit?