Breakdance

Inhoud

 1. Inleiding
 2. Geschiedenis: hoe is het ontstaan.
 3. Wat is Breakdance?
 4. Breakdance in Nederland.
 5. Muziek die gebruikt wordt bij breakdance.
 6. Evenementen
 7. Bronnen

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over breakdance, omdat ik zelf ook aan breakdance doe. Ik zit bij dansschool Friends waar ik al deze oefeningen leer van een goede Breakdance leraar., zijn naam is Vincent. Bepaalde oefeningen mag ik alleen maar doen in bijzijn van hem, daar die oefeningen zo moeilijk zijn dat het niet verantwoord is dat je die thuis alleen doet. Oefeningen die ik tot zover geleerd heb zijn: -sixstep

 • handglide
 • windmill
 • turtle
 • snake

Geschiedenis

Breakdance is ontstaan uit de Afrikaanse cultuur. Afrikanen dansten gezamenlijk in een cirkel,de Lyndi Hop genaamd. Dit wordt ook bij breakdance gedaan. Breakdance werd populair door de film Flashdance. Breakdance is een lichaamstaal van het hiphoppen, daarbij is het een mix van grond-, vechtsport-, acrobatische en dansbewegingen. Breakdance komt uit Amerika. Aanhangers waren vooral jongeren uit de getto’s die hadden weinig kans in de maatschappij. Het is een strijd tussen bende’s die in plaats van klappen uit delen, elkaar uitdagen door elkaar te overtreffen door beter te zijn in dansen dan de ander. Er wordt meestal gedanst op rap muziek of breakbeat. Het is een soort schijngevecht met de gekste bewegingen. De 3 onderdelen die in breakdance zitten zijn: Breaken, Poppin of electric Boogie en Lockin. Hierbij een toelichting van de 3 onderdelen.

 • 1. Breaken: dit is het meest bekende onderdeel van de breakdance. In de jaren ’70 werd er veel gerapt in de getto’s van Amerika, over hun welzijn die vaak bijzonder slecht was daar. De muziek werd beïnvloed door de kungfu films, die erg in waren in die tijd. Muziek en de vechtsport werden dus met elkaar gecombineerd. Mensen lieten dit aan elkaar zien en vormden gezamenlijk een kring. Mensen van allerlei culturen gingen zich met breakdance bezighouden. Zo kwamen ook bepaalde turnbewegingen terug in de breakdance. Die bewegingen zijn de Flare (scharende beweging op het paard) en de Planch ( horizontale handstand).
 • 2. Poppin of Electric boogie. Deze is vooral in Nederland bekend geworden door Michael Jackson, met zijn Moonwalk.
 • 3. Lockin: Dit is het minst bekende onderdeel van het breakdance. Letterlijk betekent dit uitdagen, groepen gingen battles aan om gezamenlijk in een kring te staan om uit te vechten, wie het best en het mooist kan dansen.

Wat is breakdance?

Groepen breakdancers houden battles om te weten te komen wie het beste kan dansen. Ze oefenen met elkaar en gebruiken elkaars kwaliteiten om elkaar aan te vullen. Breakdance is een combinatie tussen acrobatiek en improvisatie. Je moet lenig zijn. Kracht, conditie en doorzettingsvermogen hebben, om echt goed te kunnen worden. Breakdance kun je niet leren in 3 weken, daar is jaren voor nodig.

Breakdance in Nederland

In de jaren tachtig kwam breakdance naar Nederland overgewaaid. Studenten waren toevallig in Amerika voor hun studie, die zagen daar breakdance op video in films Beat street en Wild Style. Door de video’s goed te bestuderen wisten hoe ze moesten breakdancen. Ook door Internet is de rage toegenomen: op vele sites wordt veel over breakdance verteld en uitgelegd. Hiphop, graffiti en rap zijn onderdelen van breakdancecultuur. Muziek die ik graag hoor als ik breakdance , bij mijn dansschool friends is: Eminem. IK heb een cd-tje gemaakt met wat liedjes erop. (laat horen).

Evenementen

Elk jaar wordt in Duitsland het onofficiële wereldkampioenschap gehouden, dit evenement heet the battle of the year. Andere evenementen zijn onder andere:

 • Battle of the Benelux .
 • Planet rock in Eindhoven .
 • Freestyle sessions in Amerika. Enz…….

Vragen

 1. Hoe heet het onofficiele kampioenschap van het Breakdance?
  Antwoord: the battle of the year.
 2. Van welke vechtsport is het breakdance afgeleidt?
  Antwoord: Kungfu.
 3. Hoe heet de dans waar Michael Jackson mee bekend is geworden?
  Antwoord: Moonwalk.
 

13 Responses to “Breakdance”

  • Nathalie

   Ha Jesse,

   Wat een mooi cijfer, plaats jij je spreekbeurt ook, wellicht kunnen wij er wat van leren, ik doe ook een spreekbeurt over breakdance

 1. sry wat ik heb gezegd het was juist een heel mooi stuk

 2. emmalotje

  hoi! ik heb ook een spreekbeurt over breakdance gedaan!!
  ik had een 10!!!!!
  goed he?

 3. williamahander

  ik heb een 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vet cool zon spreekbeurt

 4. ANOUKIE

  hoi
  ik weet geen leuk onderwerp voor mijn spreekbeurt!
  hebben jullie een iedee?
  alvast bedankt