Bijna jarig?
klik hier!Home   Bliksem

Bliksem


Hoofdstukken

 • 1. inleiding
 • 2. hoe ontstaat bliksem?
 • 3.vroeger
 • 4. bliksemafleider
 • 5. soorten bliksem
 • 6. buiten en binnen schuilen
 • 7. hoe ver weg ?
 • 8. weetjes

1 inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik wilde weten wat bliksem was.
Ik wilde weten hoe een bliksemafleider werkte en ik wilde weten wat je moest doen als het onweert. Wat kan je hiervan allemaal leren?

 • Hoe bliksem ontstaat.
 • Hoe een bliksemafleider werkt.
 • Hoe je goed en veilig kan schuilen.
 • Wat voor een soorten bliksem er zijn.


Oh jee, er komt onweer aan!

2. Hoe ontstaat bliksem?

De lucht die zich dicht bij de grond bevindt is warmer dan de lucht hogerop. Warme lucht is lichter dan koude licht, en stijgt daarom op. Er ontstaat dan een sterke opwaartse stroming van vochtige, warme lucht. Als de warme lucht is opgestegen tot een hoogte wel 10 kilometer koelt de lucht snel af doordat de lucht in de omgeving veel kouder is. Daarbij ontstaan weer waterdruppels, en kleine ijsdeeltjes. De ijsdeeltjes worden groter en groeien uit tot hagelstenen. Deze hagelstenen zijn negatief geladen en zijn zo zwaar dat ze aan de onderkant van de wolk komen te zitten. De sterke negatieve lading van de onderkant van de wolk stoot (net als bij magneten) de negatieve deeltjes in het aardoppervlak af, die daardoor dieper in de bodem afdalen. De bovenste laag van de aarde wordt hierdoor positief geladen. Nu is dus de volgende situatie ontstaan:

Kleine, positief geladen ijssplinters aan de bovenkant van een wolk.
Grote, negatief geladen hagelstenen aan de onderkant van een wolk.
De aarde daaronder, die in verhouding tot de onderkant van de wolk positief geladen is.

De positieve en negatieve ladingen elkaar proberen te neutraliseren, waardoor er een bliksemflits ontstaat. Die je kunt zien en horen. De lucht knalt uit elkaar en geeft licht af, en dat is het licht dat wij de bliksemflits noemen. Het geluid dat tegelijkertijd ontstaat is de donder.

3. Vroeger

Heel lang geleden wisten de mensen niet wat bliksem was. Ook waren ze een beetje bang. Onweer moest wel het werk van de goden zijn!
Een verhaal gaat over de god Donar. Hij was de god van de donder. Donar trok ten strijde door de hemel op zijn bokkenwagen. De wielen ‘donderden’ door de lucht! Ook sloeg Donar met zijn hamer op zijn zwaard. De vonken vlogen er vanaf! Zo ontstaat bliksem, dachten de mensen toen. Later geloofden de mensen dat ze het onweer weg konden jagen. Ze bedachten de raarste middeltjes! Een klavertje vier bewaren, een ezelskop boven op het dak zetten. Of het ei van een zwarte kip over het dak gooien, een dode uil op de schuurdeur timmeren enz.! Honderd jaar geleden luidde de klokkenluider de kerkklokken als er een onweersbui aankwam. Het geluid van de klokken moest het geluid van de donderslagen tegenhouden. Zo was het dorp beschermd tegen blikseminslag. Sommige mensen hadden thuis een schelletje. Dat is een klein belletje. Ze luidden het bij onweer. Zo voelden ze zich veilig!

4. Bliksem afleider

In 1752 woonde in Amerika een man, Benjamin Franklin. Hij vroeg zich af of bliksem ontstond door elektriciteit. Om dat te ontdekken bedacht hij een gevaarlijk vliegerplan. Zodra het onweerde, liet hij zijn vlieger op. Aan het vochtige vliegertouw hing een metalen sleutel. Franklin hoopte dat de bliksem in de vlieger zou slaan! En dat gebeurde. Het natte touw vonkte van de elektriciteit en de sleutel lichtte op. Franklin voelde de schok tot in zijn botten! Gelukkig overleefde hij het levensgevaarlijke experiment.
Franklin wist dat metaal goed elektriciteit doorlaat. Metaal brengt bliksem heel snel naar de aarde. Met dit in zijn achterhoofd bedacht Franklin de bliksem-afleider. Dat is een metalen staaf op het dak van een hoog gebouw. Daaraan zit een metalen draad. Deze draad loopt langs de muren naar de grond. Als de bliksem inslaat, loopt de elektriciteit door de draden naar de aarde. Zo loopt het gebouw geen schade op. Bliksem-afleiders worden nu nog steeds gebruikt.

5. Soorten bliksem

 • Gevorkte bliksem
  Dit is de meest bekende bliksem. Je hebt hem vast wel eens gezien. Het is de bliksem die je normaal altijd ziet hij ziet er zo ongeveer uit.

 • Bandbliksem
  Deze is veel breder. Hij wordt opzij geduwd door de wind. Een bandbliksem is eigenlijk meerdere bliksems bij elkaar.

 • Parelsnoerbliksem
  Als een bliksem opgedeeld is in een aantal stukjes is het een parelsnoerbliksem. Deze is heel erg zeldzaam. Deskundigen hebben hem alleen gezien als het heel hard regende. Ze weten niet precies hoe deze ontstaat.
 • Bolbliksem
  Ze weten nog niet helemaal hoe de bolbliksem ontstaat. Het is een vurige, lichtende bol, die een baan door de lucht maakt. In sommige verhalen rolt de bolbliksem zelfs over straat en in huis. Onderzoekers dachten eerst dat het gewoon een verhaaltje was. Maar nu beginnen ze te denken dat hij echt bestaat. Maar er is nog steeds geen bewijs.

6. Binnen en buiten schuilen

Binnen

Zelfs binnen kan de bliksem voor rare dingen zorgen. Bliksem raakt soms een elektriciteitskabel. Zo kan de televisie opgeblazen worden of houd je Nintendo er mee op. Je kunt dit voorkomen. Trek gewoon alle stekkers uit het stopcontact en de kabel uit de tv.
Stop ook met douchen als het gaat onweren! Bliksem kan wel eens de waterleiding raken. Met onweer kun je dus beter niet afwassen. Wat vervelend nou!
Binnen ben je veiliger dan buiten. Zorg dus dat je altijd op tijd binnen bent.

Buiten

Als je buiten bent en het onweert moet je erg goed oppassen. Zorg dat je laag bij de grond blijft. Als je geraakt wordt door de bliksem, hoeft dit niet meteen dodelijk te zijn. Sommige mensen raken alleen bewusteloos. Sommigen beweren dat ze zich een stuk beter voelden dan voordat ze geraakt waren. Probeer het maar niet uit! Als je toch in een open veld bent, moet je dit doen:

 • ga op je hurken zitten
 • zet je voeten pal naast elkaar
 • doe je hoofd tussen je knieën

Je moet je voeten zo dicht mogelijk naast elkaar zetten. Als je dat niet doet, wordt de spanning tussen je benen te groot. De aarde wordt ook elektrisch geladen. Er kan stroom door je lichaam gaan lopen. Vergeet dit niet! Als je op je fiets door een open veld rijdt, doe dan dit:

 • spring zo snel mogelijk van je fiets. Je fiets is van metaal!
 • leg je fiets op de grond
 • ren meer dan tien meter weg

Schuil ook nooit onder een alleenstaande boom! Een boom is hoog. Je kunt geraakt worden door een indirecte blikseminslag. De bliksem slaat in de boom en gaat via de grond naar je toe. Bij een sportveld staan vaak lichtmasten. Blijf er een héél eind vandaan! Deze masten geleiden de elektriciteit goed. Een auto is ook van metaal gemaakt. Je zou denken dat je in een auto dus niet veilig bent. Mis! De elektriciteit wordt via de buitenkant van de auto naar de aarde gebracht. Je zit in een soort metalen kooi. Daarom ben je wel veilig in een auto!
Als je in de stad bent, hoef je niet bang te zijn. De huizen en de gebouwen zijn hoger dan jij. Toch kun je ook daar het beste naar binnen gaan.

7. Hoe ver weg?

Een auto kan een snelheid van wel tweehonderd kilometer per uur halen. Dat vinden wij razendsnel. Maar een bliksemflits is véél sneller. Die haalt een snelheid van 100 kilometer per seconde. Bliksemsnel! De dikte van een flits stelt daarentegen niet veel voor: ongeveer 2,5 cm . Neem nu in je verbeelding de Eiffeltoren van Parijs in je hoofd. Stapel er in gedachten negentien op elkaar. Dat is bijna zes kilometer. Zo lang kan een bliksemflits worden!
Een bliksemflits heeft een temperatuur van 30.000 graden Celsius. Dat is vijf keer zo heet als de oppervlakte van de zon! Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen dat een enkele bliksemschicht heel veel elektriciteit bevat.

Tip

Mocht je toch overvallen worden door een onweersbui doe dan dit

 • kijk of je een bliksemflits ziet
 • zodra je een flits ziet, ga je rustig tellen. Je telt de seconden tussen bliksem en donder.
 • stop met tellen zodra je de donder hoort
 • het getal tussen bliksem en donder deel je door drie

De uitkomst vertelt je hoeveel kilometer het onweer verwijderd is. Als de uitkomst 10 is, bevindt het onweer zich tien kilometer verderop. Nu heb je tenminste tijd om naar binnen te gaan! Is de uitkomst drie of minder, dan hangt de onweersbui boven je hoofd. Ga zo snel mogelijk naar binnen!

8. Weetjes

Wist je dit al over bliksem

 • Op de hele wereld zijn er altijd zo’n 2000 onweersbuien.
 • Elke seconde schiet er wel ergens een bliksemschicht uit de lucht.
 • Er is een man in Amerika die al zeven keer door de bliksem is getroffen.
 • Mechelen was in de zestiende eeuw de hoofdstad van Nederland. Totdat het paleis getroffen werd door de bliksem. Helaas lag daar veel buskruit opgeslagen, zodat het paleis totaal afbrandde. Er moest uitgeweken worden naar Brussel. Die stad is van toen af de hoofdstad gebleven.
 

27 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen