Bijna jarig?
klik hier!Home   Bliksem

Bliksem


Hoofdstukken

 • 1. inleiding
 • 2. hoe ontstaat bliksem?
 • 3.vroeger
 • 4. bliksemafleider
 • 5. soorten bliksem
 • 6. buiten en binnen schuilen
 • 7. hoe ver weg ?
 • 8. weetjes

1 inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik wilde weten wat bliksem was.
Ik wilde weten hoe een bliksemafleider werkte en ik wilde weten wat je moest doen als het onweert. Wat kan je hiervan allemaal leren?

 • Hoe bliksem ontstaat.
 • Hoe een bliksemafleider werkt.
 • Hoe je goed en veilig kan schuilen.
 • Wat voor een soorten bliksem er zijn.


Oh jee, er komt onweer aan!

2. Hoe ontstaat bliksem?

De lucht die zich dicht bij de grond bevindt is warmer dan de lucht hogerop. Warme lucht is lichter dan koude licht, en stijgt daarom op. Er ontstaat dan een sterke opwaartse stroming van vochtige, warme lucht. Als de warme lucht is opgestegen tot een hoogte wel 10 kilometer koelt de lucht snel af doordat de lucht in de omgeving veel kouder is. Daarbij ontstaan weer waterdruppels, en kleine ijsdeeltjes. De ijsdeeltjes worden groter en groeien uit tot hagelstenen. Deze hagelstenen zijn negatief geladen en zijn zo zwaar dat ze aan de onderkant van de wolk komen te zitten. De sterke negatieve lading van de onderkant van de wolk stoot (net als bij magneten) de negatieve deeltjes in het aardoppervlak af, die daardoor dieper in de bodem afdalen. De bovenste laag van de aarde wordt hierdoor positief geladen. Nu is dus de volgende situatie ontstaan:

Kleine, positief geladen ijssplinters aan de bovenkant van een wolk.
Grote, negatief geladen hagelstenen aan de onderkant van een wolk.
De aarde daaronder, die in verhouding tot de onderkant van de wolk positief geladen is.

De positieve en negatieve ladingen elkaar proberen te neutraliseren, waardoor er een bliksemflits ontstaat. Die je kunt zien en horen. De lucht knalt uit elkaar en geeft licht af, en dat is het licht dat wij de bliksemflits noemen. Het geluid dat tegelijkertijd ontstaat is de donder.

3. Vroeger

Heel lang geleden wisten de mensen niet wat bliksem was. Ook waren ze een beetje bang. Onweer moest wel het werk van de goden zijn!
Een verhaal gaat over de god Donar. Hij was de god van de donder. Donar trok ten strijde door de hemel op zijn bokkenwagen. De wielen ‘donderden’ door de lucht! Ook sloeg Donar met zijn hamer op zijn zwaard. De vonken vlogen er vanaf! Zo ontstaat bliksem, dachten de mensen toen. Later geloofden de mensen dat ze het onweer weg konden jagen. Ze bedachten de raarste middeltjes! Een klavertje vier bewaren, een ezelskop boven op het dak zetten. Of het ei van een zwarte kip over het dak gooien, een dode uil op de schuurdeur timmeren enz.! Honderd jaar geleden luidde de klokkenluider de kerkklokken als er een onweersbui aankwam. Het geluid van de klokken moest het geluid van de donderslagen tegenhouden. Zo was het dorp beschermd tegen blikseminslag. Sommige mensen hadden thuis een schelletje. Dat is een klein belletje. Ze luidden het bij onweer. Zo voelden ze zich veilig!

4. Bliksem afleider

In 1752 woonde in Amerika een man, Benjamin Franklin. Hij vroeg zich af of bliksem ontstond door elektriciteit. Om dat te ontdekken bedacht hij een gevaarlijk vliegerplan. Zodra het onweerde, liet hij zijn vlieger op. Aan het vochtige vliegertouw hing een metalen sleutel. Franklin hoopte dat de bliksem in de vlieger zou slaan! En dat gebeurde. Het natte touw vonkte van de elektriciteit en de sleutel lichtte op. Franklin voelde de schok tot in zijn botten! Gelukkig overleefde hij het levensgevaarlijke experiment.
Franklin wist dat metaal goed elektriciteit doorlaat. Metaal brengt bliksem heel snel naar de aarde. Met dit in zijn achterhoofd bedacht Franklin de bliksem-afleider. Dat is een metalen staaf op het dak van een hoog gebouw. Daaraan zit een metalen draad. Deze draad loopt langs de muren naar de grond. Als de bliksem inslaat, loopt de elektriciteit door de draden naar de aarde. Zo loopt het gebouw geen schade op. Bliksem-afleiders worden nu nog steeds gebruikt.

5. Soorten bliksem

 • Gevorkte bliksem
  Dit is de meest bekende bliksem. Je hebt hem vast wel eens gezien. Het is de bliksem die je normaal altijd ziet hij ziet er zo ongeveer uit.

 • Bandbliksem
  Deze is veel breder. Hij wordt opzij geduwd door de wind. Een bandbliksem is eigenlijk meerdere bliksems bij elkaar.

 • Parelsnoerbliksem
  Als een bliksem opgedeeld is in een aantal stukjes is het een parelsnoerbliksem. Deze is heel erg zeldzaam. Deskundigen hebben hem alleen gezien als het heel hard regende. Ze weten niet precies hoe deze ontstaat.
 • Bolbliksem
  Ze weten nog niet helemaal hoe de bolbliksem ontstaat. Het is een vurige, lichtende bol, die een baan door de lucht maakt. In sommige verhalen rolt de bolbliksem zelfs over straat en in huis. Onderzoekers dachten eerst dat het gewoon een verhaaltje was. Maar nu beginnen ze te denken dat hij echt bestaat. Maar er is nog steeds geen bewijs.

6. Binnen en buiten schuilen

Binnen

Zelfs binnen kan de bliksem voor rare dingen zorgen. Bliksem raakt soms een elektriciteitskabel. Zo kan de televisie opgeblazen worden of houd je Nintendo er mee op. Je kunt dit voorkomen. Trek gewoon alle stekkers uit het stopcontact en de kabel uit de tv.
Stop ook met douchen als het gaat onweren! Bliksem kan wel eens de waterleiding raken. Met onweer kun je dus beter niet afwassen. Wat vervelend nou!
Binnen ben je veiliger dan buiten. Zorg dus dat je altijd op tijd binnen bent.

Buiten

Als je buiten bent en het onweert moet je erg goed oppassen. Zorg dat je laag bij de grond blijft. Als je geraakt wordt door de bliksem, hoeft dit niet meteen dodelijk te zijn. Sommige mensen raken alleen bewusteloos. Sommigen beweren dat ze zich een stuk beter voelden dan voordat ze geraakt waren. Probeer het maar niet uit! Als je toch in een open veld bent, moet je dit doen:

 • ga op je hurken zitten
 • zet je voeten pal naast elkaar
 • doe je hoofd tussen je knieën

Je moet je voeten zo dicht mogelijk naast elkaar zetten. Als je dat niet doet, wordt de spanning tussen je benen te groot. De aarde wordt ook elektrisch geladen. Er kan stroom door je lichaam gaan lopen. Vergeet dit niet! Als je op je fiets door een open veld rijdt, doe dan dit:

 • spring zo snel mogelijk van je fiets. Je fiets is van metaal!
 • leg je fiets op de grond
 • ren meer dan tien meter weg

Schuil ook nooit onder een alleenstaande boom! Een boom is hoog. Je kunt geraakt worden door een indirecte blikseminslag. De bliksem slaat in de boom en gaat via de grond naar je toe. Bij een sportveld staan vaak lichtmasten. Blijf er een héél eind vandaan! Deze masten geleiden de elektriciteit goed. Een auto is ook van metaal gemaakt. Je zou denken dat je in een auto dus niet veilig bent. Mis! De elektriciteit wordt via de buitenkant van de auto naar de aarde gebracht. Je zit in een soort metalen kooi. Daarom ben je wel veilig in een auto!
Als je in de stad bent, hoef je niet bang te zijn. De huizen en de gebouwen zijn hoger dan jij. Toch kun je ook daar het beste naar binnen gaan.

7. Hoe ver weg?

Een auto kan een snelheid van wel tweehonderd kilometer per uur halen. Dat vinden wij razendsnel. Maar een bliksemflits is véél sneller. Die haalt een snelheid van 100 kilometer per seconde. Bliksemsnel! De dikte van een flits stelt daarentegen niet veel voor: ongeveer 2,5 cm . Neem nu in je verbeelding de Eiffeltoren van Parijs in je hoofd. Stapel er in gedachten negentien op elkaar. Dat is bijna zes kilometer. Zo lang kan een bliksemflits worden!
Een bliksemflits heeft een temperatuur van 30.000 graden Celsius. Dat is vijf keer zo heet als de oppervlakte van de zon! Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen dat een enkele bliksemschicht heel veel elektriciteit bevat.

Tip

Mocht je toch overvallen worden door een onweersbui doe dan dit

 • kijk of je een bliksemflits ziet
 • zodra je een flits ziet, ga je rustig tellen. Je telt de seconden tussen bliksem en donder.
 • stop met tellen zodra je de donder hoort
 • het getal tussen bliksem en donder deel je door drie

De uitkomst vertelt je hoeveel kilometer het onweer verwijderd is. Als de uitkomst 10 is, bevindt het onweer zich tien kilometer verderop. Nu heb je tenminste tijd om naar binnen te gaan! Is de uitkomst drie of minder, dan hangt de onweersbui boven je hoofd. Ga zo snel mogelijk naar binnen!

8. Weetjes

Wist je dit al over bliksem

 • Op de hele wereld zijn er altijd zo’n 2000 onweersbuien.
 • Elke seconde schiet er wel ergens een bliksemschicht uit de lucht.
 • Er is een man in Amerika die al zeven keer door de bliksem is getroffen.
 • Mechelen was in de zestiende eeuw de hoofdstad van Nederland. Totdat het paleis getroffen werd door de bliksem. Helaas lag daar veel buskruit opgeslagen, zodat het paleis totaal afbrandde. Er moest uitgeweken worden naar Brussel. Die stad is van toen af de hoofdstad gebleven.
 

  27 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen