Spreekbeurt over de maan

Hallo allemaal! Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een onderwerp dat we bijna elke nacht kunnen zien: de maan. De maan is heel bijzonder en er zijn veel leuke dingen over te leren. In mijn spreekbeurt ga ik uitleggen wat de maan is, waarom we hem zien veranderen, en wat er allemaal op de maan gebeurt. Laten we snel beginnen!

Wat is de maan?

De maan is een grote ronde bol van rotsen die rond de aarde draait. Het is de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Dat betekent dat de maan van nature om de aarde draait, en niet door mensen gemaakt is, zoals satellieten die we voor communicatie gebruiken. De maan staat op ongeveer 384.000 kilometer afstand van de aarde. Dat klinkt ver, maar vergeleken met andere dingen in de ruimte is het eigenlijk best dichtbij!

Wist je dat de maan geen eigen licht geeft? Het licht dat we van de maan zien, is eigenlijk het zonlicht dat op de maan schijnt en dan naar de aarde weerkaatst. Daarom lijkt de maan in de nacht te stralen.

Hoe laat is het op de maan?

Waarom verandert de maan van vorm?

Heb je ooit opgemerkt dat de maan soms rond is, soms half is en soms zelfs helemaal verdwijnt? Dit noemen we de maanfasen. De maan verandert van vorm door de manier waarop het zonlicht op haar schijnt terwijl ze om de aarde draait.

De maanfasen zijn:

  1. Nieuwe maan: Dit is wanneer je de maan niet kunt zien, omdat de kant die naar de aarde wijst, geen zonlicht ontvangt.
  2. Eerste kwartier: Je ziet dan de helft van de maan als een D-vorm.
  3. Volle maan: Dit is wanneer je de hele maan als een perfecte cirkel ziet. De maan staat dan recht tegenover de zon.
  4. Laatste kwartier: Je ziet weer een halve maan, maar nu in een omgekeerde D-vorm.

Het duurt ongeveer 29,5 dagen voordat de maan alle fasen heeft doorlopen en weer bij de nieuwe maan is. Daarom hebben we ongeveer elke maand een volle maan.

Hoe is de maan ontstaan?

Wetenschappers denken dat de maan ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan, rond dezelfde tijd als de aarde. Er zijn verschillende theorieën over hoe de maan precies is gevormd, maar de meest bekende is dat de maan is ontstaan door een botsing. Een grote rots, ongeveer zo groot als Mars, zou tegen de jonge aarde zijn gebotst. De brokstukken die toen de ruimte in werden geslingerd, kwamen bij elkaar en vormden zo de maan.

Wat is er te zien op de maan?

Als je door een telescoop naar de maan kijkt, zie je dat de maan niet glad is. Er zijn veel kraters te zien. Kraters zijn ronde gaten die zijn ontstaan doordat er meteorieten (grote rotsen uit de ruimte) op de maan zijn ingeslagen. Omdat er geen atmosfeer is op de maan, zijn er ook geen wolken, wind of regen. Dat betekent dat de kraters miljoenen jaren oud zijn en er nog steeds hetzelfde uitzien als toen ze werden gevormd.

Naast kraters zie je ook bergen en vlaktes op de maan. Die vlaktes worden “maria” genoemd, wat Latijn is voor zeeën. Vroeger dachten mensen dat dit echte zeeën waren, maar nu weten we dat het eigenlijk grote, platte stukken zijn die ontstaan zijn door oude lavastromen.

Hoe ziet het leven op de maan er uit?

Je zou misschien denken dat er leven op de maan is, maar dat is niet zo. De maan heeft geen lucht om in te ademen en geen water. Zonder lucht en water kunnen mensen, dieren en planten niet leven. Ook is het op de maan overdag heel heet, wel 130 graden Celsius, en ’s nachts ijskoud, wel -170 graden Celsius. Dat is veel te heet en te koud om te overleven!

Mensen op de maan: De eerste maanlanding

Op 20 juli 1969 gebeurde er iets heel bijzonders: mensen gingen voor het eerst naar de maan! Dat was de missie Apollo 11 van de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren de eerste mensen die op de maan liepen. Neil Armstrong zei toen hij uit het ruimtevaartuig stapte: “Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid.”

De astronauten hebben ongeveer 2 uur en 15 minuten op de maan rondgelopen. Ze verzamelden stenen en namen foto’s. Ze plantten ook een Amerikaanse vlag op de maan en lieten een bord achter waarop stond dat ze in vrede naar de maan waren gekomen. Sindsdien zijn er nog vijf andere bemande maanmissies geweest, maar de laatste was in 1972.

Kunnen we naar de maan verhuizen?

Veel mensen vragen zich af of we ooit op de maan kunnen wonen. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, omdat de maan geen lucht, water of voedsel heeft. We zouden speciale gebouwen moeten bouwen om ons te beschermen tegen de kou, hitte en het gebrek aan zuurstof. Toch werken wetenschappers aan manieren om misschien in de toekomst een basis op de maan te bouwen. Misschien gebeurt dat wel binnen jouw leven!

Leuke weetjes over de maan

Ik sluit mijn spreekbeurt graag af met een paar leuke weetjes:

  1. De zwaartekracht op de maan is veel minder sterk dan op de aarde. Dat betekent dat je zes keer lichter bent op de maan! Als je op aarde 30 kilo weegt, weeg je op de maan maar 5 kilo.
  2. De maan draait in dezelfde tijd om zijn as als dat hij om de aarde draait, namelijk 27,3 dagen. Daardoor zien we altijd dezelfde kant van de maan.
  3. Op de maan kun je heel ver kijken, want er is geen atmosfeer die het zicht belemmert. Maar de sterren zijn niet zichtbaar vanaf het maanoppervlak, omdat de zon te fel schijnt.

Conclusie

De maan is dus veel meer dan een grote ronde bol die we ’s nachts aan de hemel zien. Hij heeft een bijzondere geschiedenis, verandert van vorm en is zelfs bezocht door mensen. Ook al kunnen we er nu nog niet wonen, blijft de maan een fascinerende plek waar we veel over kunnen leren en ontdekken. Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk vonden en dat jullie nu wat meer weten over de maan!

Bedankt voor het luisteren! Hebben jullie nog vragen? 🌕

Wellicht vindt je dat spreekbeurt over de zon interessant?

 

 

Comments are closed.