Pijlgifkikkers

Inhoudsopgave

 • Inleidingpijlgifkikker
 • 1. Soorten pijlgifkikkers
 • 2. Voortplanting
 • 3. Voeding
 • 4. Waar leven ze
 • 5. Wat kunnen pijlgifkikkers allemaal
 • 6. De vijanden
 • Slotwoord
 • Literatuurlijst

Inleiding

Dit werkstuk gaat over de pijlgifkikker. Ik heb voor de pijlgifkikker gekozen omdat ik het mooie kikkers vind vanwege de mooie kleuren die ze hebben. In dit werkstuk ga ik vertellen over:

1. Soorten pijlgifkikkers

Er zijn ongeveer 160 soorten pijlgifkikkers. Ze worden pijlgifkker genoemd omdat ze gif op hun huid hebben. De huid van een enkel pijlgifkikkertje bevat voldoende gif om 20.000 muizen of 100 volwassen mensen te doden. De Zuid-Amerikaanse indianen maken hier al heel lang gebruik van door hun pijlpunten ermee in te smeren. Wanneer een dier door zo’n ingesmeerde pijl wordt getroffen, is het op slag dood.

Pijlgifkikkers zijn maar 7 centimeter groot en hebben hele felle kleuren. Hoe oud ze kunnen worden weet niemand. De pijlgifkikkers zijn onderverdeeld in drie groepen met verschillende soorten, hieronder een aantal:

1.) Dendrobates

Galactonotus

Granuliferus

Histrionicus

Imitator

Lehmani

Leucomelas

2.) Epipedobates

Tricolor

3.) Phyllobates

Bicolor

Vittatus

Hier onder staan een aantal plaatjes van pijlgifkikkers:

   

2. De voortplanting

voortplantingNet als bij de kikkers bij ons in de sloot leggen de pijlgifkikkers eieren. De Pijlgifkikkers leggen hun eitjes op een blad van een waterplant. Als de eitjes uitkomen, klimmen de kikkervisjes op de rug van de moeder. Die klimt een boom in en gooit ze in groepjes van vier in de kleine waterplasjes die op de blaadjes liggen. Er ontstaat een soort kikkerdril ( zie foto)

De pijlgifkikkers leggen maar weinig eitjes vergeleken met andere kikkers. Ze leggen zo weinig eieren (2-8) omdat ze weinig vijanden hebben dit komt omdat ze giftig zijn. De eitjes zijn heel klein.Toch gebeuren er allerlei dingen binnenin, de eitjes worden straks larven. Als de eitjes zijn uitgekomen gaat het mannetje naar de larven, waar de kikkervisjes zich vastzuigen op zijn rug. Met alle kinderen op zijn rug gaat de vaderkikker op weg over de oerwoudbodem. Het pijlgifkikker vrouwtje zorgt voor haar kleintjes tot het echte kikkers zijn. Om de paar dagen komt ze langs om de kikkervisjes te voeren. De kikkervisjes zijn nog niet giftig en vormen daarom een gemakkelijke prooi voor vijanden. Meestal komen de eieren na ongeveer 3 weken uit, dan heb je een kikkervisje. Het kikkervisje krijgt eerst achterpoten en daarna voorpoten.
Zijn staart wordt korter en korter….

Na ongeveer 2-3 maanden veranderd het kikkervisje in een klein pijlgifkikkertje en gaat het water uit, dat heet metamorfose.

3. Voeding

Pijlgifkikkers zijn carnivoren, dit houdt in dat ze vleeseters zijn, alleen levende dieren worden door de pijlgifkikkers gegeten. Ze eten hoofdzakelijk vliegjes, mijten, mieren, termieten en verder nog andere kleine insecten die ze tegenkomen. Het eten pakken ze door erop af te sluipen, goed kijken en als het insect beweegt, happen ze het met hun tong naar binnen. Ook door hun felle kleuren trekken ze de aandacht van vliegjes. Hieronder een voorbeeld van een fruitvlieg het lievelings eten van een pijlgifkikker.

4. Waar leven ze?

Pijlgifkikkers leven in een warme en vochtige omgeving, temperaturen van ongeveer 25ºC tot 28ºC met een luchtvochtigheid van circa 80 procent is de ideale levensomstandigheid voor de kikkers.
Daarom komen pijlgifkikkers voor in het tropisch regenwoud (De Amazone) van Midden- Zuid Amerika

De tropische regenwouden liggen vlak bij de evenaar. Zonnestralen zijn nergens zo heet als op de evenaar. Het is er dus altijd warm en dat is goed voor de pijlgifkikkers. Meestal minstens 27˚ C en nooit onder de 18˚ C.
Maar regenen doet het er wel. Het heet niet voor niets een regenwoudwoud. Bijna iedere dag valt er veel regen. De bomen en planten nemen veel regenwater op. Wat overblijft, verdampt weer. De warme waterdamp stijgt op, koelt af en verandert in waterdruppels. Alle waterdruppels samen worden wolken. Daar valt weer regen uit en de waterkringloop begint opnieuw.

Door de lekkere temperatuur en al die regen groeit bijna alles goed in het regenwoud. Nergens vind je zo veel soorten planten, dieren en pijlgifkikkers als daar! Alleen al in Zuid-Amerika woont de helft van alle dieren en planten op aarde. En nog steeds worden er nieuwe planten en dieren ontdekt in het oerwoud.

5. Wat kunnen pijlgifkikkers allemaal

 • Kwaken
 • Zwemmen
 • Springen
 • Klimmen

6. De vijanden van de pijlgifkikker

De felle kleuren van en pijlgifkikker hebben een afschrikfunctie: oppassen, ik ben giftig en dus niet eetbaar.

De huid van een pijlgifkikker bevat vele kliertjes waaruit gif kan worden afgescheiden. Als de pijlgifkikker in gevaar komt het gif als een schuimige substantie tevoorschijn op zijn huid. Een enkele pijlgif kikker kan voldoende gif leveren om ongeveer vijf volwassen personen te doden. Toch schrikken niet alle dieren op de felle kleuren, kousenbandslangen bijvoorbeeld, eten zowel padden als pijlgifkikkers. Met een pijlgifkikker achter de kiezen begonnen de slangen echter heftig met hun kop te schudden en kronkelden ze minstens veertig minuten met wijd opengesperde bek over de grond. Uiteindelijk braakten ze hun prooi weer uit. Tropische kikkers vallen regelmatig ten prooi aan spinnen en grote roofmieren. Deze rovers laten echter hun prooi ook weer snel los na een aanval en beginnen een grote schoonmaakbeurt aan hun monddelen. Op dit moment zijn er zo’n 160 soorten pijlgifkikkers bekend. Het onderzoek levert telkens weer nieuwe soorten op en de geslachten worden regelmatig opnieuw ingedeeld.

Slotwoord

Ik heb in dit werkstuk wat vertelt over de pijlgifkikkers omdat ik het leuke amfibieën vind.

Ik heb het gehad over:

 • · de soorten
 • · de voortplanting
 • · de voeding
 • · waar ze leven
 • · wat ze kunnen
 • · wie hun vijanden zijn

Het was moeilijk om aan informatie te komen er waren weinig boeken over pijlgifkikkers, de meeste informatie heb ik via het internet en van de Nederlandse vereniging van pijlgifkikkers

Ik heb het werkstuk met veel plezier gemaakt, ik hoopdat jullie mijn werkstuk leuk vonden

Literatuurlijst

Internetsite:

 • www.pijlgifkikker.nl
 • www.kikker.pagina.nl
 • www. Poisson frogs.com
 • www.regenwoud.pagina.nl

Boeken :

 • Knipselkrant voor de jeugd/ kikkers
 • Kikkers en padden: schrijver Hartmut Wilke uitgeverij Tirion

Verenigingen :

 • Chris van de Lingen van de pijlgifkikker vereniging Nederland heeft veel vragen beantwoord

spreekbeurt

 

6 Responses to “Pijlgifkikkers”

 1. ik vind het heel handig want je hebt het kant en klaar!!

 2. in het stukje waar leven ze?
  staat in het midden ergens OERWOUDWOUD,
  maar heb een klein stukje info overgenomen en toch een 8 gehaald bedankt!