Donald Duck

spreekbeurt over donald duckDonald Duck is een vrolijke eend met een matrozenpak, die bijna iedereen wel kent. Zo heeft hij niet alleen een eigen weekblad, maar is hij ook te zien in wel 128 tekenfilms. In deze spreekbeurt lees je meer over deze vrolijke eend. Zo kom je te weten hoe Donald Duck is ontstaan, hoe hij zich heeft ontwikkeld door de jaren heen en welke personages er nog meer voorkomen in de films of het weekblad.

Het ontstaan van Donald Duck

Donald Duck is officieel geboren op 9 juni 1934 als Donald Fauntleroy Duck. Op deze datum werd Donald namelijk voor het eerst getekend door Walt Disney, in zijn tekenstudio in Amerika. Walt Disney was samen met zijn broer bezig om tekenfilms te maken met dieren in de hoofdrol. De eerste tekenfilm waar Donald Duck in verscheen, was de tekenfilm ’The Wise Little Hen’. Dit betekent de kleine slimme kip. In deze tekenfilm hebben de kip en haar kuikens hulp nodig om mais te planten, maar Donald Duck en zijn vriendje Peter het varken (Peter the Pig) hebben niet echt zin om te helpen. Omdat Donald Duck in deze film op een woonboot woont, krijgt de eend een matrozenpakje aan. Dit pakje heeft hij daarna nooit meer uit gedaan.

De ontwikkeling van Donald Duck

donald duck vroegerIn de eerste film zag Donald Duck er heel anders uit dan nu. Zo was hij in deze tijd nog wat kleiner, had hij nog geen vingers, maar vleugels en had hij bovendien een kortere snavel. Naast zijn uiterlijk, werd ook het innerlijk van Donald Duck veranderd. In de eerste film was Donald Duck namelijk niet zo vrolijk en vriendelijk als nu. Zo was hij eerst nog wat driftig, gemeen, knorrig en opschepperig, terwijl we Donald Duck nu kennen als een vrolijke en vriendelijke eend. Tot slot veranderden ook de stripverhalen van Donald Duck door de jaren heen. Zo hadden de eerste stripverhalen over Donald Duck nog veel plaatjes en weinig tekst, terwijl de stripverhalen van nu meer tekst bevatten. Hierdoor hoeven de grapjes in de stripverhalen niet meer in de tekeningen verstopt te worden, maar kun je de grapjes nu in de tekst lezen. Je kan dus wel zeggen dat Donald Duck en zijn vrienden meer zijn gaan praten door de jaren heen.

Personages

In de films en het weekblad van Donald Duck komt niet alleen Donald Duck zelf voor. Hij woont namelijk in een stad, Duckstad, waar ook vele andere personages wonen. Ook deze personages hebben een rol gekregen in de films en het weekblad van Donald Duck. Zo kun je bij het kijken van de films of het lezen van het weekblad de volgende personages tegen komen:

 • 1. Loebas: Loebas is de hond van Donald Duck.
 • 2. Kwik, Kwek en Kwak: Kwik, Kwek en Kwak zijn de drie neefjes van Donald Duck. Zij wonen bij hem en zitten bij de Jonge Woudlopers. Hier krijgen de drie neefjes van Donald Duck verschillende onderscheidingen, die allemaal grappige namen hebben. Daarnaast hebben Kwik, Kwek en Kwak het Woudlopershandboek geschreven.
 • donald en katrien3. Katrien Duck: Katrien Duck is de vriendin van Donald Duck.
 • 4. Minnie Mouse, Clarabella Koe en Klaartje Kip: Minnie Mouse, Clarabella Koe en Klaartje kip zijn vriendinnen van Katrien Duck, de vriendin van Donald Duck.
 • 5. Lizzy, Juultje en Babetje: Lizzy, Juultje en Babetje zijn de nichtjes van Katrien Duck.
 • 6. Oma Duck: Oma Duck is de oma van Donald Duck.
 • 7. Gijs Gans: Gijs Gans is het hulpje van Oma Duck. Eigenlijk doet hij bijna niets, want hij is erg lui en eet veel. Het liefst eet Gijs Gans de lekkere taarten van Oma Duck.
 • 8. Guus Geluk: Guus Geluk is de grootste geluksvogel van Duckstad. Omdat hij altijd zo veel geluk heeft, is hij de rivaal van Donald Duck. Daar komt nog bij dat Guus Geluk een oogje heeft op Katrien Duck, de vriendin van Donald. Hierdoor vindt Donald Duck Guus Geluk nog minder aardig.
 • willie wortel9. Willie Wortel: Willie Wortel is een slimme uitvinder, die bij het uitvinden van nieuwe spullen wordt geholpen door zijn trouwe hulpje Lampje. Hoewel Willie Wortel erg zijn best doet om de inwoners van Duckstad te helpen met nieuwe uitvindingen, gaat dit vaak mis en mislukken de uitvindingen van Willie Wortel bijna altijd.
 • 10. Dagobert Duck: Dagobert Duck is de rijkste eend van Duckstad, die in een groot huis met een grote kluis woont. In deze kluis liggen al zijn gouden muntjes, waar hij iedere dag een duik in neemt.
 • 11. Zwarte Magica: Zwarte Magica is een slimme heks, die je kan herkennen aan haar zwarte jurk. Zwarte Magica is altijd op zoek naar het geluksdubbeltje van Dagobert Duck.
 • 12. De Zware Jonges: de Zware Jongens zijn een stel dieven, die altijd op het geld van Dagobert Duck uit zijn. Samen proberen zij altijd plannen te bedenken om geld te stelen, maar omdat de Zware Jongens niet zo slim zijn mislukt dit altijd.

zware jongens

Bronnen

 

28 Responses to “Donald Duck”

 1. ik vind dit leuk omdat ik mijn spreekbeurt er over hou en nu weet ik wat meer over donald duck dankje wel voor om dit te maken groetjes lizzy

 2. lief meisje

  ik ben bezig om mijn spreekbeurt te doen hebben jullie nog tips voor mij.

 3. iemanddd

  grrrrr ik weet nu nog steeds nik ;-( in groep 8 is het steeds moeilijker om iets te bedenken!! wel een leuke site

 4. ik ga mijn spreekbeurt ook over Donald Duck houden!

 5. i love donald duck! ik ben ook geabboneerd en wil ook heel graag mijn spreekbeurt er over houden, dankjewel want ik had er nooit aan gedacht!

  • berthe

   ik heb heel heel veel strip van donald duck

 6. Super gaaf!!!
  Ik moet een spreekbeurt in het engels doen, en die ga ik over Donald Duck houden.
  Ik heb heel erg veel aan deze spreekbeurt gehad!!!
  Bedankt voor de info!!!(-:
  Gr Nikki

 7. Beste site ooit! Helpt heel veel en ik ben helemaal tevreden. (Ik heb het over Donald Duck en een 9 gekregen.)

 8. ???????

  Echt een leuke site heel veel leuke onderwerpen zoals Donald Duck. Ik heb zeker veel informatie over Donald Duck!

 9. maaike

  de doneld duck is echt super leuk en om je spreekbeurt er over te houden ook dit is een leuke site.
  groetjes

 10. 😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈

  Ik heb 10 gekregen echt leuk en cool

 11. Marit

  Leuke spreekbeurt ik heb een 8,9 gekregen!

 12. IK vind het fijn om zoveel info te krijgen voor mijn spreekbeurt. :-)