Atletiek

Hallo, ik ga wat uitleg geven over mijn hobby atletiek.

Wat is atletiek?

Atletiek is een oude sport waaraan atleten in een groep of invididueel deelnemen. Altetiek wordt ‘de moeder der sporten’ genoemd omdat het de basisbewegingen van de mens omvat : lopen, springen en werpen.

Waar beoefend men Atletiek?

Men beoefend atletiek meestal op een atletiekbaan, deze zijn ovaal en 400 m lang. In het midden worden de spring-en werponderdelen beoefend. De loopbaan kan van gras, sintels of kunstof gemaakt zijn.

Geschiedenis van Atletiek

Altetiek is verbonden met de Olympische spelen, die voor de 1ste keer in 776 v.C. werden gehouden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus Atletiek is net zoals zwemmen de oudste sport ter wereld.

Onderdelen van Atletiek

Er zijn 24 Olympische onderdelen van atletiek. Dit zijn de belangrijkste:

Looponderdelen

 • Hardlopen (sprinten)
 • Hindernislopen (hordelopen)
 • Estafette

De springonderdelen

 • Hoogspringen
 • Polstokhoogspringen
 • Verspringen

De werponderdelen

 • Discuswerpen
 • Speerwerpen
 • Kogelslingeren
 • Kogelstoten

Hardlopen

Bij het hardlopen sprint men afstanden van 60 tot 400 m. De meest gebruikte afstanden zijn 60, 100, 200 en 400 m. Usain Bolt, een gespecialiseerde loper afkomstig van Jamaica, neemt deel aan de 100 en 200 m sprint. Kevin en Jonathan Borlée nemen deel aan de 400 m sprint en de 4 x 400 m estafette. De spierkracht en adrealine is belangrijk bij het hardlopen.

Estafette

Estafette of aflossing is een snelheidwedstrijd die men in groepen beoefend. Eén atleet van zijn bijhorende groep loopt een deel van de totaalafstand, deze atleet geeft de estafettestok door aan een atleet die ook in zijn groep zit. Dit doet men tot de totaalafstand gelopen is. De groep van de atleet die eerst over de finish loopt is gewonnen.

Hoogspringen

Men springt over een lat die altijd hoger en hoger wordt geplaatst. Als men 3x de lat raakt dan doet men niet meer mee. De techniek bij hoogspringen is speciaal.(foto techniek hoogspringen tonen)

Verspringen

Bij verspringen neemt men een aanloop om uiteindelijk zo ver mogelijk in de zandbak te springen. Ook deze techniek is interessant.(foto techniek verspringen tonen)

Speerwerpen

Bij speerwerpen tracht men na een aanloop de speer zo ver mogelijk te werpen. De speer moet landen in het aangegeven vrij smalle gebied, waarbij de punt van de speer eerst de grond moet raken. Speerwerpen is niet zonder gevaar: als iemand zich binnen het speerwerpterrein begeeft wanneer er geworpen wordt, dan bestaat de kans dat deze persoon geraakt wordt door de speer. Dat kan erge gevolgen hebben.

Kogelstoten

Bij kogelstoten is het de bedoeling om de kogel zo ver mogelijk te stoten. Net zoals bij kogelslingeren heeft men bij kogelstoten ook veel spierkracht nodig. Men heeft verschillende technieken bij kogelstoten.

Meerkampen

Een meerkamp is een serie samenhangende onderdelen van atletiek, deze moeten in een vastgestelde volgorde en binnen de bepaalde tijd worden volbracht. Afzonderlijk voor elke sport worden punten gegeven. Per deelnemer telt men deze op en de atleet met het grootste aantal punten is de winnaar.

Leeftijdsgroepen

In de atletiek zijn er verschillende leeftijdsgroepen. De jongsten zijn de benjamins, vervolgens zijn er de pupillen, de miniemen, de cadetten en de scholieren. De juniores zijn de oudsten. Ik ben twaalf jaar dus ben ik een miniem.

Nu zou ik graag samen met jullie estafette oefenen.

Voorbereiding: ik vraag wie nog weet hoe estafette werkt, ik demonstreer het doorgeven van de estafettestok.

Jullie gaan je zelf in 5 groepen verdelen, ik ga een terrein maken van 4 keer 50 m. Iemand van uw groep gaat aan één hoek van het terrein staan, de 2 personen die nog overblijven gaan aan de nog 2 overblijvende hoeken staan. Dan blijft hier één iemand van uw groep over. Deze persoon staat aan kegel A en begint met de eerste 50 m, daarna geeft deze de stok door aan de persoon die tot zijn groep behoort en die aan kegel B staat, de persoon aan kegel B geeft de stok door aan de persoon van zijn groep bij kegel C, deze persoon loopt naar kegel D en geeft daar de stok aan de persoon van zijn groep, en de persoon van kegel D loopt naar de finish, kegel A. Dit doen alle 5 de groepen om ter snelst, de snelste is de winnaar.

Bedankt voor de aandacht, hopelijk vonden jullie het leuk en interessant.

 

9 Responses to “Atletiek”

 1. drol

  goede spreekbeurt . Maar jammer is dat je niks mag over schrijven van juf en meester

 2. ik maak inplaats van een spreekbeurt een presentatie maar hij is wel goed

 3. jammer dat de spreekbeurt niet in het engels is