Mountainbiken

Ik ga je meer vertellen over mountainbiken. Ik vind het een leuke sport en ga ook regelmatig mountainbiken met mijn vader. De punten waar ik in deze spreekbeurt behandel zijn:

  • Wat is mountainbiken
  • Hoe is deze sport ontstaan
  • Wat heb je nodig
  • Welke merken mountainbikes zijn er
  • Hoe kies je een mountainbike uit

Wat is mountainbiken

Mountainbiken (afgekort: MTB) is een leuke en intensieve sport voor alle leeftijden, waarbij je over ruige terreinen en door bossen fietst en die steeds populairder wordt. Je kunt zoals ik gewoon recreatief mountainbiken, voor de lol en in je vrije tijd. Maar je kunt ook wedstrijd mountainbiken. Er zijn namelijk verschillende wedstrijden in ons land én zelfs wereldwijd. Enkele bekende wereldkampioenschappen zijn de Transalp Challenge en de Grand Raid Cristalp.

Hoe is mountainbiken ontstaan

Mountainbiken is een van oorsprong in Californië ontstane sport. In de jaren 60/70 werden de eerste modellen mountainbikes ontwikkeld. In de loop der jaren is er veel aan het ontwerp van dit type fiets veranderd. Tegenwoordig worden er bijvoorbeeld eigenlijk alleen maar lichtgewichtmaterialen gebruikt bij de productie van mountainbikes. Dat zorgt ervoor dat je veel comfortabeler en makkelijker kunt fietsen.

Wat heb je nodig

Als je gaat mountainbiken, heb je een aantal dingen nodig. Als eerste natuurlijk een goede mountainbike fiets. Er is genoeg keuze in MTB fietsen dus je vindt er altijd wel één. Verder zijn goede mountainbike kleding, mountainbike schoenen en de pedalen belangrijk. Ook is het handig om een bidonhouder en een reparatieset aan je fiets te bevestigen. Zo kun je tussen het mountainbiken door wat water drinken en wanneer nodig een kleine reparatie doen zoals een band plakken. Ten slotte is het verstandig om je mountainbike te voorzien van goede verlichting. Mocht je dan eens in het donker fietsen, ben je in ieder geval goed zichtbaar voor andere weggebruikers.

Welke merken mountainbikes zijn er

Mountainbikes zijn er van verschillende merken. Zo heb je bekende merken zoals Cube, Scott, Trek en Gepida maar ook minder bekende merken zoals Cross, Ideal en Sprint. Minder bekende merken zijn vaak net zo goed in prijs-kwaliteitverhouding als de bekende merken. Vaak is alleen het verschil dat een mountainbike van een minder bekend merk goedkoper is.

Hoe kies je een mountainbike uit

Ben je door deze spreekbeurt overtuigd om te gaan mountainbiken? Dan kun je een mountainbike gaan uitkiezen. Op internet is veel informatie vinden over hoe je de juiste mountainbike uitkiest. Zo kun je jouw nieuwe mountainbike eenvoudig online kopen. Vind je dit lastig? Ga dan naar de winkel van een fietsspecialist in jouw buurt en laat je goed adviseren voor je aankoop.

Ik hoop dat je deze spreekbeurt leuk vindt en dat je enthousiast bent geworden om jouw spreekbeurt ook over mountainbiken te houden.

 

Bronnen

 

Comments are closed.