Spreekbeurt sneeuwuil

De sneeuwuil, zijn Latijnse naam is Bubo scandiacus, is de grootste vogel van het noordelijk poolgebied. Hij valt op door zijn prachtige dikke witte verenkleed. Dit beschermt hem tegen de ijskoude temperaturen tot wel 40 graden onder nul.

Wat zijn de kenmerken van een sneeuwuil?

De sneeuwuil is een flinke vogel, die bijna net zo groot is als de oehoe uil. Zijn lichaamslengte is zo’n 55 tot 70 centimeter en hij weegt tussen de 1 en 2,5 kilogram. De spanwijdte van zijn vleugels is ruim 1 meter. Hij kan zijn kop 270 graden draaien. Dat is maar goed ook want zijn ogen kan hij niet bewegen.

Wat betreft het uiterlijk, verschillen de mannetjes en vrouwtjes heel duidelijk. Een volwassen mannetje heeft een sneeuwwit verenkleed met enkele donkere punten of strepen. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes en hebben een zware banding.

Andere opvallende details van de sneeuwuil zijn de zwarte snavel en goudgeel gekleurde ogen. Wat verder opvalt, is dat ook zijn poten veren hebben. Een sneeuwuil wordt gemiddeld genomen zo’n 20 jaar oud.

Wat is het leefgebied van de sneeuwuil?

Sneeuwuilen leven in de noordelijke delen van Europa, Amerika en Azië. Hij is bij voorkeur op de laaglanden zoals de toendra’s maar ook in bergachtige gebieden kun je hem vinden. In de winter verblijft hij graag in een open gebied, bij voorkeur in de kuststreken. Als er een heel strenge winter is, trekt hij weer echter richting de beboste gebieden. Een heel enkele keer wordt er ook in ons land een sneeuwuil gespot, meestal is dit dan in het Waddengebied.

Waar maakt een sneeuwuil zijn nest?

Sneeuwuilen zijn monogaam. Dit wil zeggen dat zij één partner hebben. Ze leven solitair en alleen tijdens het broedseizoen weten ze elkaar ieder jaar weer te vinden.

Sneeuwuilen maken meestal een nest van bladeren, mos en veren in een kleine kuil op een hoop sneeuw. Ze vallen door hun kleur nauwelijks op. Het vrouwtje legt 7 tot 9 eieren. Deze broedt ze uit in 27 tot 34 dagen. Het mannetje houdt al die tijd de wacht. De kuikens kunnen na 2 maanden uitvliegen en zelf een prooidier vangen.

Wat eet een sneeuwuil?

De sneeuwuil is een echte trekvogel die alleen op plekken verblijft waar genoeg voedsel is te vinden. Vanaf een hoog gelegen punt of vanuit de lucht de omgeving speuren ze de omgeving af naar prooidieren.

Hoe groot hun territorium is, hangt af van hoeveel voedsel er te vinden is. De mannetjes laten vaak harde kreten horen, die je op wel 10 kilometer afstand kunt horen. Dit doen ze om andere uilen te laten weten dat het hun territorium is.

Hij jaagt vooral op woelmuizen, lemmingen en watervogels. Hij is echter groot en sterk genoeg om bijvoorbeeld hazen te vangen. In het najaar legt de sneeuwuil een vetlaag aan. Het voedselaanbod is dan een stuk kleiner. Dankzij de vetlaag kan hij wel een maand zonder voedsel.

De sneeuwuilen zijn vooral overdag actief maar jagen doen ze meestal tijdens de schemering. Ze hebben een zeer goed gehoor en kunnen hun prooi vaak op grote afstand al horen. De veren die aan de randen van hun vleugels zitten, dempen het geluid van vliegen. Hier hebben ze veel profijt van bij het jagen. De prooidieren horen hen op deze manier helemaal niet aankomen.

De sneeuwuil eet zijn prooi in één keer op. De restjes zoals botjes en haar die niet kunnen worden verteerd, braken ze weer uit in de vorm van een uilenbal.

Wat zijn de vijanden van de sneeuwuil?

De sneeuwuil is een vrij grote vogel die nauwelijks natuurlijke vijanden heeft. Zijn grootste vijand is de mens. De jonge sneeuwuilen moeten wel goed worden beschermd tegen andere roofvogels, grijze wolven en poolvossen.

 

Comments are closed.